Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

22. Dochter met vriend op haar kamer

Wat denken jullie ervan om je dochter alleen met haar vriend op haar kamer te laten? Toen mijn oudste zover was had ik het er knap moeilijk mee. Nu zijn we al wat jaartjes verder, en allen went. Maar ik weet nog wel dat bij de eerste serieuze vriend van mijn oudste, ik ieder ogenblik op haar kamer moest zijn.

Ik ben nieuwsgierig hoe jullie hiermee omgaan/gegaan zijn. Natuurlijk ook graag reakties van de pubers zelf.

Reactie voor op de website?

22.1. Vertrouwen

Ik denk dat er verschillende aspecten belangrijk zijn. Is het kind al, lichamelijk en geestelijk, toe aan een eventuele seksuele relatie. En vergis je er niet in, dit zijn ze sneller dan wij, ouders, denken.

Dan is het denk ik belangrijk dat zo'n jongen cq meisje eerst geïntegreerd is in het gezin. Een goede verstandhouding met je kind is wel belangrijk. Ook moet je respect opbrengen voor hun behoeften om privacy te hebben. Hoe minder druk je op dit samenzijn legt, hoe gezonder de reaktie van de kinderen hierop.

Het enige heikele punt kan zijn het gebruiken van voorbehoedsmiddelen. Want hoe goed voorgelicht ook, het is voor beiden vaak de eerste keer en eng om te bespreken. Ik zou erop staan, dat als het kamerbezoek frequenter en langer wordt, dat het meisje aan de pil gaat, of er wat gebeurt of niet. Ook ik had mijn dochter verteld dat ze een voorbehoedmiddel moest gebruiken, met als reaktie: ach mam, stel je niet aan, daar zijn we nog helemaal niet aan toe. En toen was het toch gebeurd en gelukkig goed afgelopen.

Nu ben ik me er wel van bewust dat elk kind anders is net als elke relatie, maar de basis ligt voor mij in een goed contact met en vertrouwen in elkaar.

Reactie voor op de website?

22.2. Vertrouwen en kennen

Het is een kwestie van vertrouwen, en in hoe verre je je dochter in dat opzicht kent. Want over deze dingen heb ik al veel gesprekken met mijn dochter gehad. Dus ik zou daar helemaal geen moeite mee hebben, als er wel wat zou zijn gebeurd zou ze mij dat ook direkt vertellen.

Reactie voor op de website?

22.3. Begrip

Ik heb dit bovenstaande probleem thuis ook meegemaakt, en ik denk dat ik wel begrijp wat er in het hoofd van een bezorgde moeder omgaat.

Ik denk dat dit meisje wel begrip heeft voor de situatie, maar ook denkt, he bah! moeders ook altijd met al hun gezeur! (dat was namelijk ook hetgene wat ik dacht). Ik ben er uiteindelijk wel uitgekomen met m'n moeder, ik denk omdat ze is gaan inzien dat het niet alleen om sex gaat als je met z'n tweeen op je eigen kamer wil gaan zitten. We hebben er goed over gepraat, hoewel ik daar niet altijd zin in had. Ik zie nu in dat die gesprekken wel degelijk zin hebben.

Ik hoop dat u en uw dochter er samen aan gaan werken, en dat het helemaal goed komt.

deze reactie is van een meisje van 15 jaar.

Reactie voor op de website?

22.4. Wel humor

Ik las dit stukje en dacht: kom ik vraag mijn puberdochter van 14 wat ze daar van zou vinden. Ze moest lachen, ze zou daar geen problemen mee hebben dat mams al gedurig zich zou verlopen in haar kamer. Ik vroeg nog even door: wat nou als je wat zou willen doen met dat vriendje. Weer een grijns: nou dan stuur ik je toch gewoon weg. Ook geen probleem dus, en van mijn kant: nee ook niet echt.

Wij zijn heel open naar elkaar toe en bepraten alles. Meestal met een grote dosis humor en soms tussendoor echt serieus. Ik ben hier denk ik heel nuchter in. Ik was 17 en wel aan de pil met als resultaat mijn oudste dochter. Nee niet vergeten gewoon 1 van de 100 die niet op die pil reageerde. Wat komt dat komt en dat zie ik dan wel weer. Door me hierover zorgen te maken verander ik niets aan wat er gaat gebeuren. Toch een stukje loslaten en inderdaad vertrouwen op haar eigen verantwoordingsgevoel.

Ik mag overigens graag de vriendjes van mijn dochter plagen tot groot leedvermaak van mijn dochter zelf. Ik vraag me wel eens af of ik er net zo gemakkelijk met mijn zoon straks mee om zal gaan, die is nu 12 dus ook die gaat straks een vriendinnetje krijgen.

Een reactie van mama en dochter. Overigens volgens mijn dochter gezamelijk gewoon eeuwige pubers. LOL. Tja paps dat wordt een ander verhaal, mam je zet hem op de bank hoor nog even uit de hoek van mijn dochter.

Reactie voor op de website?

22.5. Wat is dat nu?

Mij is niks gevraagd! Onze dochter van 15 vertelde dat ze sexueel actief was en of ze aan de pil mocht. Je kan dan moeilijk 'nee' zeggen hè?

Toen ik op een ochtend daarna haar kamer binnenliep om de was op te ruimen, zat er tot mijn schrik een jongeman in zijn hempie op de rand van haar bed.... Ik ben maar weggegaan, want daar moest ik even over denken.

Haar reactie was dat ik 'het' nu toch al wist?? Ik zei dat dat niet betekende dat ze zomaar iemand mee mocht nemen naar ons huis om te laten slapen..(?) Eerst vragen en dan oordeel ik wel. Voor de rest zal ik nergens last van hebben want ik slaap als een roos....LOL

Reactie voor op de website?

22.6. Meisjes!!!!

Zelf heb ik 5 jongens waarvan de oudste inmiddels 20 is. Op het moment dat hij "besloot", na toestemming van ons, om met een meisje de nacht op zijn kamer door te brengen, zijn er toch wel heel wat gedachten door mijn hoofd gespookt. Wat als.......

De volgende morgen ben ik dan ook gewoon zonder te kloppen zijn kamer op gestruind, waarna hij heel erg boos werd. Ik begrijp dit wel, dit is dat beetje privacy dat zij willen (hij was toen 17), maar verdorie ik mag toch wel bepalen wat er onder mijn dak uitgespookt wordt.

In deze is het dus, sorry als dit ouderwets klinkt, mijn wil is wet. Als mijn zoon met een meisje naar bed wil en ik wil dat niet, dan in ieder geval niet in mijn huis, ik heb er niet overal invloed op, maar..........

Reactie voor op de website?

22.7. Overnachten

Ik heb voor een deel dezelfde opvatting als de schrijver van Meisjes! Is het nu zo ouderwets om het overnachten niet goed te vinden?

Mijn dochter (16) heeft sinds een jaar verkering met een jongen (18). Ze is nu een half jaar aan de pil, dus we zijn ervan op de hoogte dat ze het met elkaar doen. Nu wil zij dus méér: bij hem blijven slapen bv. in het weekend. Ik vind dat ik net te ver gaan en mijn eerste reactie is dan ook: nee, dat wil ik niet.

Het heeft er ook mee te maken, dat zij zich in lichamelijk opzicht groot voelt, maar wat gedrag betreft zeer afhankelijk is van vooral van haar vriendin. Zij staren zich blind op: jong trouwen, kinderen krijgen. Wij willen die ideeen niet stimuleren en vinden bij elkaar blijven slapen een grens. Maar ik zoek nog naar argumenten om duidelijker onder woorden te kunnen brengen, waarom ik dat niet wil

Reactie voor op de website?

22.8. Autoriteit

Durf voor uw eigen autoriteit te gaan staan zonder uzelf daarover schuldig te gaan voelen. Als u er nog niet aan toe bent, dan is dat iets om heel serieus voor uzelf te nemen en er voor uit te komen. Dat is misschien niet zo'n rationeel argument, maar wel een argument dat respect verdient, ook al zal uw dochter u dat niet direct gunnen. Kortom zeg gewoon dat u er bijvoorbeeld het eerste half jaar niet aan toe bent, maar probeer haar niet te overtuigen van welk gelijk dan ook, want dat lukt andersom ook niet.

Reactie voor op de website?

22.9. Vrijen is verrukkelijk!

Het is volkomen begrijpelijk dat wij als ouders een onbehaaglijk gevoel krijgen als tieners sexueel actief worden. Dat komt omdat wij, tegen de hedendaagse mode en zeden in, aanvoelen dat onze tiener slechts uiterlijk volwassen is, maar dit stadium emotioneel nog lang niet bereikt heeft. Ik durf te wedden dat de tieners dat zelf ook weten, maar vaak niet de kunst verstaan om met goed fatsoen nee te zeggen en de druk van de media, de geest van de tijd en de invloed van hun vriendenkring het hoofd te bieden.

Zijn onze tieners werkelijk goed gediend met synthetische hormonen in hun nauwelijks volgroeide lichamen, emotionele littekens wanneer de verhouding op tranen uitloopt, een sexueel overdragen ziekte en ouders die zo slap zijn dat ze, tegen beter weten in (en vaak omdat ze bang zijn hun kind te "verliezen") hun tieners hun gang maar laten gaan?

Hou de dialoog open, praat met hen over sexualiteit en vergeet daarbij vooral niet te vermelden dat vrijen verrukkelijk is. Ja, het is zo verrukkelijk dat het de moeite waard is om ermee te wachten tot je volwassen genoeg bent om te weten wie de persoon is met wie je dat graag de rest van je leven zou willen blijven doen!

In Londen woonachtige Nederlandse moeder van 4, waarvan de jongste 16 is. Tevens lid van het comite van Family and youth concern.

Reactie voor op de website?

22.10. Verbied het niet

Ik ben 17 jaar oud en ik weet best wat ik doe: er zit een heel verschil in 17 en 17. Dus ook in 16 en 16, de ene is er nou een maal eerder klaar voor dan de ander. Ik begrijp jullie als ouders ook wel, want dan zie je ineens je kind ouder worden en zijn ze verder dan je denkt. Maar je kunt het toch niet tegenhouden: als ze het doen en willen doen dan verander je er als ouder toch niets aan. Ik hoop dat uw kind er eerlijk met u over kan praten, want dat lucht een hoop op. Maar als u er dan op reageert als "dat mag niet", nu dan doet ze het wel ergens anders. Ik hoop dat dit wat meegeeft en er nog reactie op komt.

vriendelijke groeten

Reactie voor op de website?

22.11. Puber aan het woord

Ben zelf puber van vijftien (en een half) en heb een vriend van 21. Het leeftijdsverschil mag wel groot lijken, maar kijk eens naar jullie zelf, er zullen vast wel moeders/vaders zijn die ook een aantal jaren verschillen met hun partner.

Mijn vriend en ik zijn zeven maand samen en hij is van het begin welkom. In het begin, toen hij nog maar pas kwam, zei mij moeder dat de deur open moest maar dat heeft ze ook maar één keer gedaan. Nu zitten we altijd op mijn kamer en mijn moeder heeft er duidelijk niet zoveel problemen mee, ze komt wel elke keer iets onbenulligs vragen, gewoon ter controle, dat geeft ze zelf toe.

Reactie voor op de website?

22.12. Je leeft niet alleen

Ik heb zelf een vriendin van 17, en ik merk gewoon dat het lastig is om een beetje privacy te hebben, zeker in het begin van een relatie. Maar wat niet vergeten moet worden is dat het heel lastig is voor een ouder om te accepteren dat de dochter naar een ander toe trekt. En hoe moeilijk het ook is, je kan er erg weinig aan doen, als ze het wil dan doet ze het wel. Je kan het haar wel lastig maken, maar dat is ook niet goed voor de verstandhouding ouder-dochter.

Ik zou zeggen, we leven niet meer in een maatschappij waarin iedereen even braaf is, en ook niet in een maatschappij waarin alles open is. We moeten accepteren dat we dingen niet weten. Maar we moeten ook weten dat het soms erg lastig is te accepteren wat je niet gewend bent.

Ieder gezin is anders, en ouders hebben er vaak minder problemen mee als er een oudere dochter in het spel is. Maar niet vergeten moet je dat je niet alleen leeft. Je mag A niet onderschuiven terwijl je dat bij B wel doet.

Reactie voor op de website?

22.13. Wat nou als het nie mag

Ik ben 16 en mag niet aan de pil. Mijn ma vindt het overbodig en lichaamsvergiftiging.

Dan houdt het op he........

big kisses from me

Reactie voor op de website?

22.14. Vertrouwen schenken

Wat ik mis in het verhaal is hoe oud de dochter is. Ik denk dat je ze toch moet vertrouwen. Praat duidelijk met haar over waar u bang voor bent.

Als ze aan sex toe is kan ze het overal doen. Het blijft moeilijk als je kinderen voor het eerst verkering krijgen.

Toen onze zoon dat overkwam wou hij ook met zijn vriendin op zijn kamer zitten. We hebben eerlijk met hem gepraat en hij was verbaasd dat wij dachten dat hij al zo snel met een meisje naar bed zou gaan.

Hij heeft ons toen gezegd dat hij dat pas zou doen als hij echt 100% zeker was dat het voor hem de echte zou zijn.

Wij hebben hem ons vertrouwen geschonken.

Reactie voor op de website?

22.15. Sorry mevrouw hoor! Dat ik dit moet zeggen!

Heel erg ouderwets idd! U zegt dat u wilt weten wat er onder uw dak gebeurd maar dat stukje dak boven zijn kamer is niet van u! En trouwens, heel belangrijk, klop 3 keer voordat u een kamer binnengaat! Ik zou woest worden als mijn moeder zomaar de kamer binnen zou lopen...

groetjes

Reactie voor op de website?

22.16. Geen pil?

de pil is denk k tog best belangrijk als je het doet, tog/?? ja, als je ht veilig doet gebruik je een condoom en de pil.. wil je moeder je zwanger hebben ofso?? er zijn wel site's waar je de pil kan krijgen.. moet je ff op google ofso kijkuh

Reactie voor op de website?

22.17. Reactie van een 'puber'

Geachte lezers / moeder van een dochter.

Hier een (wellicht overbodige) reactie van een meisje van 18. Graag zou ik u mijn mening willen geven. Allereerst wil ik benadrukken dat het haar kamer is, een kamer die weliswaar onder het dak van uw huis is. Maar ze heeft niets voor niets een eigen kamer.

Toen ik met een vriendje voor het eerst bij mij thuis kwam heb ik hem eerst netjes voorgesteld, een uurtje met mijn ouders laten praten... Vervolgens heb ik hem mijn kamer laten zien en wou ik even met hem alleen zijn. Niet omdat ik zin had om met hem te vrijen (dat is serieus niet 1 x bij me opgekomen), maar omdat ik verliefd op hem was, en verliefd zijn is iets wat ik op dat moment alleen met hem wil delen.

Omdat ik thuis weinig tot geen privacy heb sloot ik de deur. Dat ging mijn moeder iets te ver: 'doe die deur open' werd er diverse malen door het huis geschreeuwd. ZO GENANT.

Mijn moeder en ik hebben een sterkte band en zijn open tegen elkaar, maar dat ze zo zou reageren.... daar schrok ik toch wel van.

Al laatste zeg ik graag tegen de schrijfster van het orgineel: als je het verbied, gebeurt het juist....

Hopende dat ik nog op tijd ben met mij reactie.

Reactie voor op de website?

22.18. Slapen bij elkaar

Ik vind het echt superdom dat je niet bij elkaar mag blijven slapen, wat denken de ouders er mee tegen te houden, als we het snachts niet kunnen doen, doen we het toch overdag? Hebben ik en mijn vriendin echt geen problemen mee hoor. Mijn moeder probeert het tegen te houden, maar het lukt haar niet, haar moeder vind 't juist heel natuurlijk en gewoon. Ik ben net 18 en zij wordt bijna 15, sex is heerlijk en ouders zouden je er gewoon mee met rust moeten laten. Maar voorlichting over pil/condoom en zo is natuurlijk nooit slecht!

groetjes

Reactie voor op de website?

22.19. Niet alles draait om sex!!

Hey, ik vind dat alle ouders hier zeuren. Iedereen denkt als een hun dochter met haar vriend op haar kamer is, dat ze het dan doen, maar dat hoeft niet zo te zijn! Ze zijn ook verliefd en bij verliefd zijn draait het niet alleen om sex. En nog ff iets, kijk us naar uzelf, wanneer deed u het voor de 1e x? Maybe ook wel toen u 16 was, en dan moet je niet gaan zeiken (vind ik) als je dochter 17 is en het wil doen.

xxxjus een 15 jarige meisje

Reactie voor op de website?

22.20. Ander probleem

Ik ben 17 jaar en heb een vriendin van 15,5. De moeder van mijn vriendin wil niet dat wij elkaar vaak zien; we zien elkaar met geluk drie keer in een week. Als wij bij elkaar zijn dan zitten we meestal bij elkaar op de kamer. Wat wij dan doen? Gewoon bij elkaar zijn en van elkaar genieten, niet seksueel, maar gewoon genieten van elkaars aanwezigheid, de tijd die we bij elkaar zijn, besteden wij nuttig, zij zit bij mij op schoot, zoenen mekaar en fluisteren lieve dingen in elkaars oor... dat is wat pubers ook doen. Niet gelijk retteketet meteen in bed, maar ook romantische 'kleine' dingetjes, met een grote betekenis. Ik zeg niet dat we nooit verder gaan dan zoenen, maar wij zijn nog niet toe aan sex.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ouders die onzeker zijn over dit soort dingen bij hun kinderen: praat met je kind, ken je kind. Onze ouders vertrouwen ons, ze komen niet eens in de buurt van onze kamers, ze respecteren onze wens, en dat is prettig voor ons en prettig voor onze ouders. Ik bedoel onze ouders weten niet precies wat we doen, maar ze weten wel dat we geen sex hebben, omdat wij daar gewoon nog niet aan toe zijn.

En wat betreft de moeder van mijn vriendin die niet wil dat we mekaar vaak zien: ze wil gewoon voorzichtig zijn met haar oudste (eerste) dochter, voor haar is het ook nieuw allemaal, haar dochter krijgt een andere man dan haar vader in haar leven, en daar moeten ouders (denk ik) gewoon aan wennen.

groet 17 jarige jongen

Reactie voor op de website?

22.21. Mijn ervaring:)

Ik ben zelf een meisje van 16. Ik heb een broer van nu 22 die op zijn 15e verkering kreeg met een meisje van 14, na 4 maanden mochten ze bij elkaar slapen enzo, maar wel hebben mijn ouders in zeer goed overleg met haar ouders besloten dat dat mocht, mijn broers vriendin moest wel meteen aan de pil.

Ik heb zelf nooit echt een serieuse relatie gehad, maar heb wel al het 1 en ander uitgevoerd, jammer genoeg weten mijn ouders dit niet. Ik was 13 toen ik voor het eerst "iets verder ging". En 15 toen ik ontmaagd werd. Mijn ouders laten me nu wat vrijer, maar in die tijd, mocht ik echt niet alleen zijn met een jongen, met als gevolg dat ik bijna altijd bij die jongens thuis zat en ik stiekem mn grenzen ging verkennen. Vorig jaar heb ik het er pas met mijn ouders over gehad, over "alleen" zijn met een jongen en deze week ga ik met de pil beginnen, ook alleen omdat ik mijn ouders heb gezegd dat ik graag wil weten waneer ik ongesteld moet worden. Maar eigenlijk is de reden dat ik gewoon die extra veiligheid wil. Maar ik heb het idee dat ik dat niet tegen mijn ouders kan zeggen.

Mijn ouders leven met het idee, dat je niks moet doen met iemand waar geen serieuze relatie hebt, ik zelf ben een stuk vrijer. Ik vind dat je tot een jaar of 15 je dochter wel in de gaten moet houden, maar ook wel de nodige vrijheid moet geven, als ze graag alleen met haar vriendje wil zijn, moet dat kunnen, je moet je dochter daarin kunnen vertrouwen, als zij bepaalde dingen wil doen, dan zal ze het toch wel doen, is het niet thuis dan is het wel ergens anders. Maar ik vind zoiets wel sterk aan de leeftijd verbonden. En natuurlijk speelt het karakter van uw dochter hier een rol in.

Reactie voor op de website?

22.22. Mijn ervaring

Ik ben nu 21 jaar oud, mijn ouders wilden toen ik 16 was niet hebben dat er jongens bij mij op de kamer kwamen, behalve mijn vader of familie. Als mijn vriendje wou blijven slapen dan moest hij op de bank.

Ik heb er een keer met mijn moeder over gesproken, en ze zei dat als ik een lange en/of serieuse relatie zou hebben gehad dan zou zij er geen probleem in zien, zoals zij zei had ze het vertrouwen wel in mij. Maar mijn vader daarentegen niet. Nu is dat heel anders, maar dat komt ook doordat ik ouder ben en een serieuse relatie heb.

Ik heb het altijd raar gevonden dat men zo beschermend is over dochters, met zonen zijn ze meestal minder beschermend op dat gebied, dat zie ik wel als ik bij mijn vriend thuis kom. Waarom dat zo is begrijp ik niet helemaal. Ik kan best begrijpen dat een vader zijn kleine meid niet graag kwijt wil raken (kreet van mijn eigen vader) en dat ze zichzelf er oud door gaan voelen en dat ze (de vaders) zelf ook jong en wild zijn geweest en dat ze weten hoe jongens denken. Maar het klinkt soms net of een dochter zichzelf niet kan verdedigen of NEE kan zeggen. En wie zegt dat er wat gebeurt? Dat kan ook gebeuren als ze uitgaan op de achterbank van een oude ford ofzo. Het is niet dat ik het er niet mee eens ben dat als je 16 bent dat je dan geen vriendje mee naar je kamer mag nemen, maar ze mogen wel wat meer vertrouwen in je hebben.

Ik weet uit eigen ervaring dat als je een vriendje op je kamer hebt dat je toch niets durft, dat je alleen maar tv of radio luistert en praat, omdat je toch te bang bent dat er iemand binnen komt lopen. Zoals mijn moeder al zei: "Er is genoeg voorlichting geweest, op school of tv of thuis. Je bent oud en wijs genoeg om zelf te bepalen wat je doet. Als je maar voorzichtig bent." En daar heb ik mij altijd aan gehouden.

Reactie voor op de website?

22.23. Mijn ervaring

Ik kan heel goed begrijpen dat ouders het er moeilijk mee hebben dat er een jongen bij een dochter op de kamer komt, of andersom. Enerzijds gewoon omdat ik het best kan begrijpen dat zij zuinig zijn op hun kinderen: natuurlijk wil je niet dat zij voortijdig met school moeten stoppen omdat zij misschien (in t enkele geval dat het gebeurt) zwanger zijn geraakt. Anderzijds omdat ik aan den lijve heb ondervonden wat er gebeurt als de jongen in kwestie niet bepaald het type "ideale schoonzoon" is, maar meer het type dat rijp is om de bak in te draaien.

Tot begin dit jaar had er nog geen jongen bij mij op de kamer mogen slapen: aan t begin van t jaar gebeurde het gewoon, zonder dat mijn ouders echt protest hadden geleverd, of ook maar iets hadden gezegd. Blijkbaar vonden ze me oud genoeg ofzo? (toen bijna 16, nu wel eindelijk 16 :P)

Ik ben bi-sexueel geaard (denk persoonlijk meer richting de lesbische kant, maar toch), en toen ik een vriendin had, zo'n jaar geleden nu, mocht zij wel gewoon bij mij op de kamer slapen. Aan de ene kant heel dubies: ik had met haar tenslotte dezelfde verhouding als met bijvoorbeeld een van mijn eerdere vriendjes. Maar ja: van mijn vriendin zou ik nooit zwanger kunnen worden. Ook een onzin punt. Ik ben (op doktersadvies, wegens hevige menstruatiepijnen enzovoort) al sinds mijn 13e aan de pil, dus zwanger worden zou ik sowieso niet. Een SOA dan? of HIV? Ook niet logisch: die kan je net zo goed van een jongen krijgen als van een meid. En ach: zwanger worden kan ook achter het fietsenhok, op de wc, in de struiken, of waar dan ook (om maar even wat vreemde plaatsen op te noemen).

En het klopt inderdaad wel: 16 en 16: daar zit nog een heel verschil tussen. Maar alles wat thuis niet mag, dat kan ergens anders ook wel gebeuren.

Blaize

Reactie voor op de website?

22.24. Maar laat haar een beetje los!

Ik ben een meisje van 13 en heb ook een vriend. Mijn ouders maken er ook een heel probleem van als ik met mijn vriend op mijn kamer zit. Maar zelf vind ik; Laat uw kind haar/zijn gang gaan, ze weten zelf heus wel wat ze doen. En als zij sex hebben, hebben ze daar zelf voor gekozen! En als u hier gewoon een goed gesprek over heeft met uw dochter dan denk ik dat het wel goed komt. Maar laat haar een beetje los!

PiPo

Reactie voor op de website?

22.25. Niet doen! (denken wij...)

Vreemd dat er zoveel pubers zijn die de site grootgezin.nl bezoeken. Na de vele reacties van deze pubers die er uiteraard allemaal nadrukkelijk VOOR zijn als het gaat om slapen bij hun vriend(in) op de kamer, wil ik graag als moeder van 4 kinderen (9, 7, 5, 3) daarover ook best iets zeggen. Gelukkig speelt dit "probleem" bij ons nog niet. Mijn man en ik hebben er echter wel een mening over.

Zelf waren we 16 en 17 toen we verkering kregen. Uiteraard bleef hij regelmatig logeren. Ik had het ook tof gevonden als dat bij mij op de kamer mocht, ik heb dat de 1e keer ook gevraagd aan mijn ouders. "Nee natuurlijk niet...had je dat echt gedacht dan?" was hun antwoord.

Ach nee, eigenlijk niet. In onze christelijke opvoeding werd "sex vóór het huwelijk" nou eenmaal niet gepromoot... We hebben 4 jaar verkering gehad. We trouwden toen we 20 en 21 waren. We zijn enorm dicht naar elkaar toegegroeid. Zowel geestelijk als lichamelijk. We zijn nu 33 en 34. En onder ons gezegd: de sex wordt er, nu ons gezin compleet is, alleen maar beter op.

We zijn echt heel blij dat onze ouders ons een beetje integriteit bij hebben gebracht als het gaat om sex. Sex met die man of die vrouw met wie je de rest van je leven wil delen. En in hoeverre ben je daar als ouders zeker van als je zoon/dochter pas 16 is? Je wilt hem/haar toch beschermen voor alle ellende rond wisselende sexuele contacten? En dan bedoel ik niet alleen de lichamelijk nadelige gevolgen maar vooral ook de geestelijke!

Hoever gaat die bescherming? Ga je ook even vrolijk met je dochter de morning-afterpil halen als het fout is gegaan? Abortus? Misschien is dit een doemscenario. Maar hoeveel vriendjes/vriendinnetjes laat je zo dichtbijkomen totdat je zoon/dochter uiteindelijk de ware vindt? Het blijft jouw huis. (Ja, OOK die ene kamer! Ik neem aan dat je zoon/dochter niet meebetaalt aan de hypotheek...)

groetjes van een verstandige(?) moeder

Reactie voor op de website?

22.26. Laat hun lekker.

mevrouw, ik ben zelf 15 en heb een vriendje. hoe boedoelt u op de kamer laten? vind u het erg als ze zouden zoenen ofzo? of bent u bang dat ze sex hebben? mijn mening is: laat ze lekker op hun kamer. die vriend laten logeren is wat anders maar overdag even op de kamer zitten is heel normaal. en als u de hele tijd bij die kamer langskomt, dan schaamt uw dochter zich dood. ze staat hartstikke voorschut voor haar vriend dan. het is maar zoenen hoor.

Reactie voor op de website?

22.27. Laat hen lekker

Mijn mening is, dat als jongeren sex willen, zij het toch doen. Dan kan het beter thuis op hun kamer gebeuren. Ik vind het als ouders je plicht je kinderen goed voor te lichten en ze erop te wijzen dat zij voorbehoedsmiddelen moeten gebruiken. Ik ben vroeger ook jong geweest en weet dat je genoeg manieren kan verzinnen om het toch te doen. En omdat ik niet goed voorgelicht was, gebeurde het ook nog onveilig. Dit wil ik mijn kinderen besparen.

Marie

Reactie voor op de website?

22.28. Veiligheid en moraal

Ik was zelf 13 toen ik voor het eerst sex had. Jong ja. Wel heb ik 2,5 jaar datzelfde vriendje gehad en altijd veilig gevreeen. Het tweede vriendje waarmee ik sex had was toen ik 18 was en dat is nu al jaren mijn man (niet veilig nee, en we willen een gezin). In het verleden heb ik de nodeloze discussies gehad met mijn ouders dat sex niet mocht en ik mocht niet met hem alleen zijn en bla bla bla. Dus werd het sex in de vrije natuur, vlak na school (of op school!) tijdens het uitlaten van de honden, zogenaamd bij een vriendin blijven slapen enzovoort.

Ik zou zelf sex niet zo snel toestaan in huis met jonge tieners maar tegenhouden dat lukt toch echt niet. Het belangrijkste is dat er veilig gevreeen wordt en dat er moraal is.

Reactie voor op de website?

22.29. Andere manieren

Stel je voor jij als ouder verbiedt sexueel contact in huis, door een vriendje of vriendinnetje van je zoon/dochter niet te laten slapen. Dan is er voor hun heus wel een andere weg om sexueel contact te hebben.. het huis is niet de enige mogelijkheid! Als ouder heb je lang niet alles in de hand! Succes!

Elise

Reactie voor op de website?

22.30. Hallo!

iedereen loopt hier nou te zeuren of het wel of niet mag. nou ik vind dat je moet wachten tot je de ware hebt gevonden en als je getrouwd bent vind ik pas dat het tijd word om 'het' te gaan doen. het is tog niet normaal om eerst met 10 jongens/meisjes naar bed te gaan en dan te ontdekken dat het niet de 'ware' is. Wat dan? dan wou je dat je het nooit met diegene gedaan had. dat kan ook gebeuren in een huwelijk, natuurlijk. maar dan heb je meer zekerheid, vind ik.

reageer please! Ben je het er mee eens?

Reactie voor op de website?

22.31. Ligt eraan

Hallo,

Ik ben een meid van 14 jaar, en mijn ouders vonden het in het begin ook niet echt geweldig dat ik met mijn vriend op mijn kamer was. Maar ik ben gewoon al op jonge leeftijd sexueel actief, omdat ik daar gewoon al aan toe ben, ik ben aan de pil, dus mijn ouders vinden het nu heel normaal.

Als je het gaat verbieden doe je het wel bij je vriend thuis of zelfs buiten ofzo, dat wil je als ouder toch al helemaal niet?

Nadine

Reactie voor op de website?

22.32. Nadine

Ik ben heel ruimdenkend, ik heb er geen moeite mee als jongelui van 14 jaar elkaar een beetje aan het ontdekken zijn. Maar als een vent van 22 jaar aan een meisje van 14 jaar zit, dan klopt er iets niet. Of er mankeert wat aan hem, dat hij niet iemand van zijn eigen leeftijd kan krijgen, of hij heeft pedofiele neigingen. Ik begrijp niet dat je ouders je gang maar laten gaan. Je bent nu een stuk van je jeugd aan het overslaan en daar zal je later in je leven de gevolgen van ondervinden. Alles op zijn tijd.

Marie

Reactie voor op de website?

22.33. Vertrouwen

Mijn ouders hebben mij altijd het vertrouwen gegeven. Ze hebben me goed voorgelicht. En hebben me erg vrij gelaten in mijn doen en laten. Ik mocht bijvoorbeeld best na 2 maanden bij mijn vriend slapen.

Ze hebben zoiets als ze het echt willen gebeurd het toch... En natuurlijk zal het voor hun ook wel even moeilijk zijn geweest maar ja. Ik denk dat ze ook even reeël hebben nagedacht wat zij op mijn leeftijd toen deden. Ik was toen 16.

En ik heb het zelf bij een vriendin gezien die altijd heel kort is gehouden door haar ouders. En werkelijk niets mag en nu volledig uit de band springt. Ze is helemaal door het dolle... en doet waar ze zin in heeft. Ik vind dit erg jammer want ik denk dat als haar ouders haar wat meer vrijheid hadden gegeven. Ze dan ook wel beter hiermee had leren om gaan. Ook op sexueel gebied.

Ik probeer haar natuurlijk wel te laten inzien dat het zo niet werkt dat je maar moet doen en laten wat je wilt (ook als je soms niet wil maar je wil er voor de vorm bij horen). Soms vind ik het echt sneu, ze ziet echt niet in waar ze mee bezig is en dat ze met zo 'n reactie veel mensen kwijt raakt.

Maar ik zie ook in dat ik zelf zo ben geworden doordat mijn ouders mij altijd n bepaalde vrijheid hebben gegund. En ik hier verstandig mee heb leren omgaan.

Toch snap ik de bezorgdheid van de meeste ouders zeker wel het is niet zo maar niets als je zoon of dochter ineens sexueel actief word... Maar gun ze het vertrouwen en geef hen het gevoel dat je hen begrijpt. Ook als ze even alleen op de kamer willen zijn (wat vaak niet eens betekend dat ze sex hebben). Tenminste ik vond het altijd fijn wat privacy zeker als je stapelverliefd bent vind je het toch fijn om gezellig samen te zijn.

Ik hoop hiermee een beetje een nuttige bijdrage aan dit alles te hebben gegeven.

Succes ermee...

Bibiche

Reactie voor op de website?

22.34. Nog een opmerking van een ex-puber

Hoi allemaal!

ik heb heel wat reactie gelezen.. en ik moet zeggen dat ik sommige ouders echt niet kan begrijpen..

vooral de opmerking: onder mijn dak gebeurt er niks wat ik niet wil vind ik belachelijk. als jou dochter/zoon toe is aan seks, dan gebeurt het toch wel. En ik vind het dan zo hypocriet om te zeggen dat het thuis niet mag. Moet het dan maar op straat ofzo?!! 9 van de 10 keer mogen ze het bij de ouders van de ander wel en dan gebeurt het toch. het vervolg is dan dat uw zoon/dochter steeds minder thuis gaat slapen. dus ik zou willen zeggen: doe niet zo moeilijk. laat uw kinderen gewoon op hun kamer alleen met hun vriend(in), gun ze privacy. Denk maar eens na of u het leuk zou vinden als uw kinderen uw slaapkamer ongevraagd binnen komen stormen tijdens intieme momenten met uw man/vrouw..

en aan alle pubers die niet aan de pil mogen maar wel seksueel actief zijn of willen zijn:

je kan altijd zelf de pil vragen bij je huisarts. elke arts heeft beroepsgeheim en ze zijn echt verplicht zich daar aan te houden. dus als het echt niet mag van je ouders maar je wil wel aan de pil: gewoon aan je huisarts vragen! je kan ook nog voor de zekerheid tegen je huisarts zeggen dat je ouders er niks van af weten.

dan weer voor ouders: laat je dochter gewoon aan de pil gaan. dat is beter dan wanneer ze op een dag thuis komt met de mededeling dat ze zwanger is.

geen idee of iemand dit nog leest, maar ik moest het even kwijt.

groetjes Lysanne
(p.s ik ben zelf 19 en mocht van mijn ouders aan de pil toen ik 15 was)

Reactie voor op de website?

22.35. Mijn verhaal.

Ik ben zelf 17, mijn eerste keer was toen ik 14 was. Dat is ook erg jong, maar daar dacht ik toen niet over na. Ik wil dit tegen alle moeders zegge, verbied het je kind niet. Dan doen ze het toch wel stiekem. Je moet er sirieus met ze over praten, dat ze voelen dat je het oke vind, en dat ze altijd bij je terecht kunnen voor vragen of als er iets fout is gegaan. Wat bij mij dus het geval was. Ik moest de morning afterpill slikken dat was al een behoorlijke schrik, maar mijn ouders mochten er absoluut niets van weten. Nou ik wist er eigenlijk weinig vanaf, en ik was erg bang dat ik dadelijk zwanger zou zijn.

Mijn ouders zijn er toen wel achter gekomen door een briefje die ze hadden gevonden, toen hebben ze ook gezegt dat ik het eerlijk moest zegge tege ze en ze waren ook niet boos. maar Ik had nooit het gevoel dat ze er erg open voor stonden en durfde het daarom ook niet te vertellen. Als ik daar met mijn moeder goed over zou kunnen praten, zou het al iets heel anders zijn geweest. Maar ouders let wel op dat je kind niet met jan en alleman naar bed gaat, daar zou ik voor waken.. Want ik zie nou zoveel meisjes van een jaar of 13/14 die mischien al wel met 5 jongens naar bed zijn geweest dat vind ik pas erg.

Reactie voor op de website?

22.36. Hoe kan ik ze overtuigen?

hallo ik ben 13 en ik wou dat mijn ouders mij ook zoveel vertrouwen gaven ze zeggen wel als je er aan toe ben doe het veilig maar weet het wel zeker en ze zijn nog heel erg bang

zelf ben ik er nog lang niet aan toe maar ik mag niet op mijn kamer zijn met een vriend(je) met de deur dicht dat vin ik best wel overdreven ..
hoe kan ik mijn ouders overtuigen dat ik geen dingen ga doen met ze,,

alvast bedank

Reactie voor op de website?

22.37. Te jong en snel sexueel contact

Jammer dat jongeren zo vroeg sexueel actief zijn. Vooral nu er enge geslachtziektes zijn. Toen ik een jaar of 15, 16 was had ik ook meiden in de klas die al vrij snel met hun vriendje sliepen. Ik was gelukkig niet zo op die leeftijd. Over die meisjes werden vaak slecht gepraat als het uit ging door de jongens. Ze hadden zo weer een nieuwe vlam om mee te sexen. Er werd gezegd van: oo zij is makkelijk te pakken. Vaak werden ze gebruikt.

Ooit had ik een vriendje die mij chanteerde. Hij zei: je houdt niet van mij als je niet met me naar bed gaat. Gelukkig ben ik er niet op in getrapt. Toen was ik 16 jaar. Ik had me ook dood geschaamd tegenover zijn ouders als ik daar was blijven slapen. We gingen nog niet zo lang met elkaar.

Jongeren schamen zich niet meer. Veel ouders praten niet genoeg met hun kinderen. Als ze pas verkering hebben mogen ze al bij elkaar slapen. Ik vind het belangrijk dat je je kind vertelt dat ze elkaar eerst eens goed moeten leren kennen, en dat ze het pas moeten doen als ze er aan toe zijn, en dat de liefde van 2 kanten moet komen. Maar goed als ze het echt willen houd je het niet tegen. Sex is iets moois en dat moet je niet aan de eerste de beste persoon geven. Wachten en naar elkaar toegroeien is veel mooier en spannender. Waarom moet het zo snel?

Reactie voor op de website?

22.38. Mijn ervaring

Hallo, Ik ben Linda, en ben 20 jaar. Toen ik 15 was kreeg ik mijn eerste vriendje! Helemaal geweldig! Voorgesteld en wel werd hij "lid" van de familie. Alleen op de kamer blijven.. dat werd meteen duidelijk gemaakt: Prima, Maarrr om 6 uur eten we en dan ben je beneden. Wel werd ik meteen op de pil gezet en uiteraard de condoom werd uitgelegd. Pas na 4 maanden hebben we "het" voor het eerst gedaan. En nee niet bij mij thuis maar bij hem.

Dus als u daar bang voor bent.. Als ze het willen doen ze t toch wel. Op mijn 16de had ik een tweepersoonsbed en ging ik met 3 stelletjes op vakantie. Niets mis mee. Hardstikke gezellig! En idd de een is de ander niet. Kijk dus vooral naar hoe uw dochter in uw ogen beslissingen neemt.

Ik heb inmiddels een andere relatie en heb het echte huisje boompje beestje, en een prachtig dochtertje van 5 maanden (ja gepland). En nee daar vind ik ons absoluut niet te jong voor. Ik en mijn vriend vinden namelijk dat wij zelf prima in staat zijn om ons eigen leven te leiden. Je voedt immers geen kinderen op om kind te blijven! Maar om goede volwassenen te worden!

Linda

Reactie voor op de website?

22.39. De deur op slot..

Ieder meisje is op een andere leeftijd klaar voor seks, dit is natuurlijk voor heel veel ouders véél te vroeg. Toch is het verbieden meestal een stimulans om het juist te gaan doen. Want, want níét mag is spannend en dus nóg leuker.

Ik ben nu bijna 18 en ben ontmaagd op mijn 17e door mijn huidige vriendje. Bij mijn eerste echte relatie, ik was 16, heeft mijn moeder me aan de pil gezet. Met de nodige bloemetjes en bijtjes verhalen ingesloten.

Voordat ik seks ging hebben heb ik ook met mijn vrienden gepraat over wat zij als "regel" hadden (ik ben namelijk niet zo'n mannen verslindster en veel vriendjes heb ik nog niet gehad). Een vriend van mij had als regel één maand een relatie te hebben. Een andere twee weken.

Het is dus per individueel verschillend, ik denk dat het het belangrijkste is dat u met uw kind praat. Zodat uw dochter wéét wat er kan gebeuren, wat de gevolgen zijn en dat u ook ooit jong geweest bent.

Muffin

Reactie voor op de website?

22.40. Dochter met vriend op haar kamer

Ik verbaas me echt over de reacties van sommige pubers, van 14 a 15 jaar.... Ongelofelijk hoe makkelijk er gedacht wordt over seks... Mijn eerste 'echte' vriendje leerde ik kennen op mijn 17. (hij is 3,5 jaar ouder)

Mijn vader gaf aan, dat als ik dacht dat het serieuzer werd, ik om de pil moest komen vragen. een week later kwam mijn moeder. Op dat moment vond ik het aan de ene kant wat overdreven, omdat wij, in onze ogen, nog niet toe waren een seks. Toch gaf het een veilig gevoel, dat het geen 'verboden' onderwerp was.

Na iets minder als een jaar ben ik aan de pil gegaan. En uiteraard ging het allemaal dubbelop, dus ook met condoom. Ik was namelijk té bang om zwanger te raken, het gebeurde in onze omgeving in die tijd iets te veel!

Mijn ouders hebben mij nooit iets verboden. Ze gaven wél aan, dat ze niet wilden dat het gebeurde, wanneer zij of mijn zusjes thuis waren. Ik had een bed dat kraakte, dus wij lieten het wel uit ons hoofd!

Ik denk dat het verstandig is uw dochter (en haar vriend) te vertrouwen, maar haar ook het gevoel te geven dat ze altijd bij u terecht kunnen. Zoals eerder gezegd: tegenhouden gaat niet, hoe graag u ook zou willen. Wel kunt u beide partijen helpen beschermen, door een afspraak te (laten) maken bij de dokter voor de pil, en het vooral bespreekbaar te houden!

En daar het uw huis is, vind ik best dat u grenzen mag stellen en uw wil duidelijk mag maken. Er is tenslotte toch sprake van een ouder/kind verhouding!!

Groeten..

Reactie voor op de website?

22.41. Principes

Ik ben een meisje van 16 jaar en heb een vriend van 16. Wij gaan binnenkort met het hele gezin op vakantie. Ik wil dan heel graag bij mijn vriend in een tent slapen. We hebben al bijna 7 maanden verkering, maar aan seks ben ikzelf nog niet toe. Mijn vriend hoeft dat ook niet perse. Mijn moeder vind dat ik op mijn 16e nog niet met een jongen in een kamer/tent mag slapen. 'waarom niet?' vraag ik dan. Zegt zij dat het haar principes zijn! Zo irritant! En het is nog eens een heel slecht argument ook. Ik mag dat toch zelf uitmaken! Hoe kan ik mijn moeder overtuigen dat ik toch bij mijn vriend mag slapen? Dat is veel gezelliger natuurlijk!

Vic

Reactie voor op de website?

22.42. Waarom?

Waarom heeft u er moeite mee? Uw dochter kan zelf goed beslissen wat ze wel en niet wil. Ik heb sinds 3 weken een vriendje (hij is 17 en ik ben 15). Mijn moeder begon nadat hij langs was geweest ook te zeuren over dat ze niet wil dat we boven gaan zitten, terwijl we gewoon bij elkaar willen zijn. Een beetje zoenen en elkaar vasthouden. Meer niet. Ik denk dat alle pubers dat zo willen. Een gesprek met je dochter doet wonderen. Dan weet ze ook waarom jij er moeite mee hebt. Ik snap dat niet van mijn moeder. Die zegt gewoon nee. Daar heb ik ook niks aan.

Groetjes

Reactie voor op de website?

22.43. Laten gaan

Ik ben zelf net 16 geworden, heb geen vriend, maar in mijn klas zitten wel veel meiden en jongens met een vriend of vriendin. Ik vind (volgens mij tegen de gedachten van mijn ouders in) dat U uw kind los moet leren te laten. Menig ouder denkt dat hun kinderen 'emotioneel nog niet klaar zijn' voor seks of eventuele andere bevrediging, hiermee ben ik het totaal niet eens want uw puber of adolecent kan dat dan zelf aanvoelen. We leven nu in de 21ste eeuw, nu zijn er condooms, de pil, de noodpil en twee a drie soorten abortus. Ik neem aan dat als uw zoon of dochter graag hun eerste keer willen doen, dat ze dat heel veilig doen.

Ook is de privacy van Uw tiener behoorlijk belangrijk, zodra u uw kind dat niet geeft, voelen ze zich gecontrolleerd en hiermee laat je je kind sneller liegen terwijl je toch graag de waarheid wil horen, dit is een soort van visueze cirkel. Mijn advies?: geef uw kind de vrijheid na een goede seksuele voorlichting en haal condooms in huis (ook als u een dochter heeft) en vraag of uw dochter dan aan de pil wil gaan.

M.v.g. M.

Reactie voor op de website?

22.44. tjha..

k ben 15, mijn vader is heel streng op het gebied van seks mijn moeder helemaal niet, dat vind ik heel fijn, mijn ouders zijn uit elkaar, en ik doe wel dingen met me vriend (ook 15) ik prat daar veel over met me moeder en dat vind ik fijn, ik weet alles, wat ik wel en niet wil en wat ik beter wel en beter niet kan doen. me vader zou me het huis uit zetten als hij er achter komt en dat is gewoon heel vervelend.

Groetjes

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Dochter met vriend op haar kamer

 1. Vertrouwen
 2. Vertrouwen en kennen
 3. Begrip
 4. Wel humor
 5. Wat is dat nu?
 6. Meisjes!!!!
 7. Overnachten
 8. Autoriteit
 9. Vrijen is verrukkelijk!
 10. Verbied het niet
 11. Puber aan het woord
 12. Je leeft niet alleen
 13. Wat nou als het nie mag
 14. Vertrouwen schenken
 15. Sorry mevrouw hoor! Dat ik dit moet zeggen!
 16. Geen pil?
 17. Reactie van een \'puber\'
 18. Slapen bij elkaar
 19. Niet alles draait om sex!!
 20. Ander probleem
 21. Mijn ervaring:)
 22. Mijn ervaring
 23. Mijn ervaring
 24. Maar laat haar een beetje los!
 25. Niet doen! (denken wij...)
 26. Laat hun lekker.
 27. Laat hen lekker
 28. Veiligheid en moraal
 29. Andere manieren
 30. Hallo!
 31. Ligt eraan
 32. Nadine
 33. Vertrouwen
 34. Nog een opmerking van een ex-puber
 35. Mijn verhaal.
 36. Hoe kan ik ze overtuigen?
 37. Te jong en snel sexueel contact
 38. Mijn ervaring
 39. De deur op slot..
 40. Dochter met vriend op haar kamer
 41. Principes
 42. Waarom?
 43. Laten gaan
 44. tjha..

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.