Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

23. Make up

Mijn dochter gebruikt zoveel make up, dat je nauwelijks nog kunt zien dat zij erachter zit. Ze vindt het maar raar dat ik er wat van zeg. Ben ik nu zo abnormaal?

Reactie voor op de website?

23.1. Wat is wel en niet "mooi"

Nee, u bent niet abnormaal. Heeft ze puistjes? Dan kan de Dianepil wonderen doen. Zo niet, kunt u misschien eens met behulp van wat make-up advertenties proberen aan te tonen wat wel en niet "mooi" is.

Reactie voor op de website?

23.2. Dont worry about it.

Toen ik 13 was exsperimenteerde ik ook veel met make up. Als ik nu een foto zie schrik ik me rot, maar ik kan er ook wel om lachen. Ik zou me er maar niet al druk over maken. Gewoon lekker aan laten klooien als je er tegenin gaat werkt het averechts en je zit met een boze dochter. Trouwens het gaat vanzelf over.

Ja, als ze het over 2 jaar nog doet, zou ik wel even met haar gaan praten. Maar meestal gaat het vanzelf wel over. Ikzelf ben 23 en draag nu helemaal geen makeup meer.

Reactie voor op de website?

23.3. Praten......

Ik zou met haar gaan praten, ook al heeft u dat al èèn of meer keer gedaan, probeer het nog een keer! Ik denk dat uw dochter zich wel met jongens bezighoudt. Maar de meeste jongens vinden meisjes zonder make up of met weinig make up, veel mooier en natuurlijker. Ik ben zelf ook nog maar 14, maar ik droeg vorig jaar ook veel make up. Totdat een jongen dàt tegen mij heeft gezegd.

Reactie voor op de website?

23.4. Make-up geeft zelfvertrouwen

Hier wil ik even op reageren. Met mijn 9 gebruikte ik al super veel make-up. Dat zwakt nu steeds meer af, omdat ik veel voor make-up-doos ben uitgescholden. Maar make-up kan super veel voor je zelfvertrouwen doen, ik voelde me mooier, en dus ook beter. Ik zou haar haar gang laten gaan, want als je erachter aan gaat, raakt ze geïrriteerd. En als iemand eenmaal geïrriteerd raakt van de moeder, dan duurt het lang voordat die irritatie weg is (en ik kan het weten). Het beste is dat u zich er niet mee bemoeit en haar eigen gang laat gaan. Want hoe langer ze make-up draagt, hoe minder het wordt, hoe sneller u uw kind terug krijgt!

Groetjes

Reactie voor op de website?

23.5. Masker

Tja.. kan ik me voorstellen, dat u het moeilijk vindt. Makeup zorgt toch voor een 'masker', je verstopt je erachter. De kinderen voelen zich zekerder. Je zou haar kunnen uitleggen dat veel mensen door makeup 'heenprikken' en doorhebben dat er een reden voor is. Bv het verbergen van iets. Extreme makeup zou ik dan ook verbieden. En zou er zeker met haar over praten, en geen smoezen accepteren van, iedereen gebruikt het of ik vind het leuk.

Reactie voor op de website?

23.6. Make-up logisch

Hallo, ik ben zelf 13 en ik zit in de eerste, maar niemand uit mijn klas (niemand van al de brugklassen van mijn hele school, en ja we hebben een grote school) draagt make-up, nou misschien een beetje maar niet dat het echt opvalt, van woow die heeft make-up op! Nou als uw dochter wel in zo'n klas zit is het logisch dat ze ook make-up draagt. Maar zo niet dan wil ze het toch steeds minder omdat ze dan toch anders is dan andere. En een feit is dat de meeste pubers niet anders willen zijn.... misschien helaas?

Reactie voor op de website?

23.7. Haar lekker laten

Ik ben zelf 13 jaar, en ik draag een beetje make-up, niet veel. Alleen wat mascara, soms oogpotloot en soms lipgloss. Maar als uw dochter het leuk vindt om veel make up te dragen, waarom laat u haar dan niet gewoon? Misschien doet iedereen dat in haar klas wel, dan is het best logisch dat zij het ook doet. Waarschijnlijk krijgt ze zelf ook wel door dat het helemaal niet mooi is om je te verstoppen achter een masker van make up, maar laat haar dat dan zelf uitvinden. Nu geeft het haar waarschijnlijk gewoon zelfvertrouwen, en dat is wel zo fijn.

Groetjes en suc6

Reactie voor op de website?

23.8. Laten gaan!!

Ik ben 12 en ik weet hoe STOM het is al je moeder de hele tijd loopt te zeuren over je kleding, make-up vrienden enz...... Ik zou haar gewoon laten experimenteren en dan gaat ze later wel geen of andere make-up dragen. Ik zou me er niet zo veel mee bemoeien.

Reactie voor op de website?

23.9. Geef uw dochter tips!

Hallo, ik ben een meisje van 15 jaar, en ik gebruik ook regalmatig make-up! Ik begrijp uw reactie volledig.

Natuurlijk is het niet leuk om als moeder te zien hoe uw kind zich onder de make-up smeert. Maar geef haar in elk geval niet het gevoel dat het niet mooi staat. Waarschijnlijk gebruikt uw dochter make-up omdat ze zich onzeker voelt. Als u dan veel commentaar geeft gaat ze zich misschien nog onzekerder voelen, en nog meer make-up gebruiken.

Zelf heb ik ook zo'n tijd gehad. Ik gebruikte ook erg veel make-up. Mijn moeder heeft mij toen tips gegeven over hoe ik de make-up natuurlijker kan gebruiken. Zo zag je wel dat ik make-up gebruikte, maar wel op een mooie manier!

Praat er eens rustig over met uw dochter, maar verbied het niet, want het make-up gebruik is natuurlijk wel de keuze van uw dochter zelf. En geef haar bijvoorbeeld eens tips, of geef haar eens een make-up setje kado, met make-up die ze van u wel mag dragen, en geef haar advies - vertel bijvoorbeeld dat make-up gebruik haar laat stralen, maar dat teveel haar ordinair maakt, en vertel dat frisse kleurtjes mooier staan, en dat een beetje oogpotlood/maskara mooi is, maar dat teveel niet staat!

Waarschijnlijk gaat ze na verloop van tijd inzien dat u gelijk hebt, en gebruikt ze de make-up op een mooie manier!

Succes ermee!

Reactie voor op de website?

23.10. Make-up

Wij hebben onze dochter van 13 een make-up curcus bij een schoonheidsspecialiste cadeau gedaan voor haar verjaardag. Van een vreemde en specialist nemen pubers vaak sneller iets aan. Deze heeft haar geleerd hoe ze zich op kan maken, welke kleuren er bij haar passen en hoe ze haar huid weer schoon moet maken.

Reactie voor op de website?

23.11. Make-up

Ik ben een meisje van dertien en ik durf geen make-up te gebruiken omdat ik het niet durf tegenover mijn ouders, ze merken het en ik ben nogal bang dat ze er dan wat van gaan zeggen, al denk ik dat mijn moeder het helemaal niet erg vindt. Ik zou het ontzettend gaaf vinden als mijn ouders me op zo'n cursus zouden doen, dan zou ik het op een subtiele manier kunnen doen dat ze helemaal niet erg vinden. Maargoed, ik vind het dus een goede beslissing!

Reactie voor op de website?

23.12. Make-uppie

Ik ben zelf een meisje van 13 en draag ook make-up. Ik zit in de 2e. Er zijn in mijn klas behalve mij, ook maar 4b andere meisjes de make-up dragen en daar heb ik dan nog het meest van op. Maar ik vind dat ik niet zo achterlijk veel make-up op heb. Ik denk dat uw dochter ook gewoon aan het expimenteren is. Eerst had ik meer make-up op dan ik nu op heb omdat ik iets gevonden heb wat ik mooi vind.

doeii!!

Reactie voor op de website?

23.13. Make up reactie

Ik was tog erg verast toen ik uw stukje las. Make up is tog het leukste voor die meiden wat er is. Regelmatig aan de drugs zitten dan vind ik het pas een reden om uw zorgen over te maken. Ik ben dan 17 jaar bijna 18 en draag idere dag make up. soms veel soms weinig. En niet omdat ik onzeker ben. Maar gewoon om het feit dat ik het mooi vind. maar goed. en ook al doet ze soms best wel veel op. Er komt heus wel een tijd dat het minder word.

groetjes sanne

Reactie voor op de website?

23.14. nja

ik vin make-up mooi, eerst gebruikte ik vrij veel, maar nu ik ouder ben (15) gebruik ik alleen nog maar een beetje mascara en wat witte poeder voor als ik een puistje heb ofsow :$ nja en een heel klein betje rouge anders sie ik so wit.. ik hoop dat u hiet iets aan heeft sowies ojonges vinden het helemaal niet leuk als een meisje er uitsiet als een make-up doos

xxxx

Reactie voor op de website?

23.15. Make-up

Ach, het is maar net wat zij zelf mooi vindt, toch? Ik zelf vind het niet mooi, draag nauwelijks make-up, alleen als ik uit ga doe ik wel eens wat op. Als zij er graag uit wil zien als een laag make-up met een gezicht eronder, dan moet zij dat vooral doen.

Wat U wel kan doen, is ervoor zorgen dat ze het er netjes iedere avond afhaalt en haar gezicht schoonmaakt. U kunt het haar verbieden, maar dan neemt ze het wel overal mee naar toe; dan wordt het ter plekke ergens in een wc gedaan of gaat ze eerst naar een vriendin toe, waar dan de nodige laag make-up wordt opgesmeerd.

Blaize

Reactie voor op de website?

23.16. Make up

Ik ben 14 jaar en draag zelf een beetje make up, zo weinig dat het bijna niet opvalt. Ik ken je dochter niet dus ik weet niet goed wat haar kan bëinvloeden. Maar ikzelf draag er omdat de meeste meisjes van mijn klas er ook dragen. Probeer eerst er achter te komen waarom ze er draagt en dan er iets aan te doen, praten helpt!

xx

Reactie voor op de website?

23.17. Een mening geven doet wonderen.

Ik ben 14 en ik gebruik sinds een half jaar make-up.

Bij mij is het verschillend wat ik opdoe, Ik mag het zelf beslissen mààr als ik iets stoms heb gedaan dat ik er niet uitzie word ik er wel op aangesproken door mijn ouders...

Ik gebruik oogschaduw, mascara, oogpotloos af en toe en als ik erg bleek ben een soort van foundation (niveau creme met een kleurtje)...

Ik denk er zelf ook bij na wat ik opdoe, ik gebruik donkerblauw/grijze make-up en ik ben donker vanmezelf, najaa, getint. ik heb een lichtbruine kleur gewoon en bruin haar. U zou bij uw dochter kunnen zeggen wat u mooi vind staan, ga eens met haar op make-up jacht! het klinkt gek maar het werkt.

Meisje van 14 dat toch even wilt reageren.

Reactie voor op de website?

23.18. Make-up op je 13de

Ik ben zelf 13 en ik draag bijna nooit make-up. Alleen op een feest zou ik mascara en lipp-gloss opdoen. Maar dan ook een heel klein beetje.

Ik zou het niet kunnen hele dagen op hebben. Maar als uw dochter dat wel wil, is dat grotendeels haar keuze, toch? U kan wel meebepalen wanneer ze er draagt en wat. Ikzelf vind make-up op je 13de ietsje overbodig. Ik bedoel, je bent 13, zo lelijk kan je nog niet zijn! En van die puisten, er is bijna niemand van 13 tot 16 jaar zonder. Dus was je gezicht gewoon elke dag en dat komt ook in orde. Als je dan toch van je puisten af wilt, ga dan naar de apotheker met uw dochter.

Ik hoop dat ik kon helpen. Bu-baai, een 13-jarige.

Reactie voor op de website?

23.19. Weegschaal

Ik ben een meisje van 14 en heb dit ook allemaal meegemaakt. Kijk, U moet het zien als een soort weegschaal: Als meisje dat net in de puberteit komt wil je experimenteren, erbij horen, opvallen of juist niet. Daarom ga je experimenteren, net zolang tot je 'jezelf' hebt gevonden. Dan pas weet je wat je mooi vind, wat je voortaan wilt. De weegschaal is in evenwicht.

Tijdens dit 'experiment' bereik je verschillende fases omdat je verschillende stijlen wilt proberen. Ikzelf wilde eerst altijd kleurig en opvallen zijn, daarna vooral meisjes-achtig, vervolgens wilde ik me 'ouder' opmaken zodat ik ouder leek, en ook glamour, naturel en weet ik wat nog meer heb ik uitgeprobeerd.

Bij mij heeft dit niet zo lang geduurt, ik heb een prima evenwicht gevonden. En ik kan U vertellen, ik draag echt niet zo veel make-up!!

-xx-

Reactie voor op de website?

23.20. Reactie op: Masker

Jij maakt er wel een heel groot probleem van, zeg! Dat mensen doorhebben dat er een reden voor is enzovoorts... Op die leeftijd expirimenteer je toch ook maar een beetje en tja, de reden zou kunnen zijn dat ze zich zekerder voelt met make-up op. Dat is toch alleen maar fijn voor haar! Ik vind dat je zeker niets moet verbieden! Dat kan alleen maar leiden tot ruzie of onbegrip en je lost er echt niks mee op. Als een meisje graag make-up draagt, helpt het niet iets te gaan verbieden.

En dat over die smoezen niet accepteren, stel dát ze een smoes verzint, dan wil ze er dus blijkbaar niet over praten, en dat maakt zij dan zelf uit! Het is haar lichaam en haar gezicht en als het echt niet staat komt ze daar zelf wel achter!

Reactie voor op de website?

23.21. Gewoon laten

Hallo. als ik mag reageren;

ik zou uw kind gewoon laten. ik ben zelf een tiener (klink beter dan puber) van 14, en zelf draag ik ook make up. u moet zich daar gewoon een beetje in mee laten gaan, maar wat ik zelf bijv. wel fijn vind, is als het bijv ECHT te veel is, of het zit echt niet mooi. als mensen (/moeders) er dan wat van zeggen, wel in de vorm van een tip, en niet als commentaar, is het zeker niet erg hoor!!!

groetjes luukje

Reactie voor op de website?

23.22. Het trotse meisje op zichzelf

Ik ben een meisje van 13 jaar en nee u bent niet abnormaal mijn moeder zeurde ook wel is je doet veel te veel make up op maar zei nooit dat als ik op een dag geen make up op zou doen dat ik dan zo lelijk als een lijk leek . het is me overkomen ik had me een keer verslapen en kwam een keer zonder make up op school en van alle kanten kreeg ik reacties wat sie jij eruit ben je met het verkerde been uit bed gestapt je had er beter in kunne blijven liggen nou dat was voor mij de druppen en ik ben steeds minder make up gaan gebruiken en nu gebruik ik helemaal geen make up meer en ik ben er heel erg blij mee

een paar weken geleden ging ik naar school en het regende keihard alle meiden had zwarte vlekken onder hun ogen en iedereen vroeg wat voor watervaste mascara ik had toen kon ik mooi vertellen ik heb geen make up op

zoo dat was even mijn verhaal:P:P
d0eggg
het trotse meisje op zichzelf:P

Reactie voor op de website?

23.23. Meisje van 13

ik droeg toen ik in de eerste kwam veel make up
nou aleen mascara soms oogpotlood
en als ik puisten heb doe ik foundation op
ik zou uw dochter gewoon late ze merkt vanzelf wel
dat ze teveel op doet
groetjes sharon

Reactie voor op de website?

23.24. Lekker samen tutten voor die spiegel

Ik kan als moeder zelfs jaloers zijn op mijn dochter van net veertien, hoe mooi die zich kan opmaken. Ik wil dat ook van die mooie volle wimpers! Ik krijg het niet voor elkaar hoor! Zelfs met haar mascara niet (echt balen). Ik heb dan weer van die klonters aan mijn wimpers! ,P. Ik vind het juist leuk om samen te tutten voor die spiegel (in het weekend dan) Ik weet ook nog wel van vroeger dat ik ook uren voor die spiegel stond en dat mijn moeder dan riep van ga jij zo de deur uit? Mijn moeder droeg nauwelijks make up. Ik heb nu weer een creme gekocht die we samen gebruiken (lekker kleurtje krijg je er van).

Ik ben blij dat ik dit kan delen met mijn dochter ook al gebruiken we allebij weinig make up. Weet je wat het is, als meisjes make up gebruiken zien ze er vaak wat ouder uit en dat is voor heel wat ouders even schrikken. Maar ja meisjes van die leeftijd die willen dat nu eenmaal, snap ik best wel (wilde ik vroeger ook). Dusss maak je niet druk dit hoort erbij.

Reactie voor op de website?

23.25. Ik vind het ook zo zonde van mijn mooie dochter

Ik heb een dochter van net 15, die zich al sinds haar twaalfde jaar opmaakt. Als je weet wat een ruzie wij de afgelopen drie jaar hier al over gehad hebben. Al die jaren pak ik steeds alles af, gooi het weg, geef haar straf etc. Niets helpt.

Het is echt een hele mooie meid, met lang blond haar, groene ogen, slank. Nu doet ze steeds meer foundation op, haar hele gezicht zit onder de pukkels. Een paar keer per dag gaat er weer nieuwe foundation over heen. Het is echt een masker. Je weet niet wat je ziet. Ik schaam me gewoon als ik met haar de deur uitga. Heb het idee dat iedereen naar haar "masker" kijkt.

Groetjes Meg

Reactie voor op de website?

23.26. Voor Meg

Waarom pak je alles af? En gooi je alles weg? Volgens jou berichtje schijnt dit niet echt te helpen. En straf geven omdat ze te veel make-up gebruikt, schijnt ook niet te helpen. Dat ze veel foundation gebruikt is natuurlijk om haar puistjes te verdoezelen. Als ze haar gezicht voor het slapen gaan goed schoonmaakt krijgt ze daardoor echt niet meer pukkels. Waarom zou jij je schamen, denk je nu echt dat anderen anders naar je dochter gaan kijken? Of is het iets waar jij als moeder problemen mee hebt omdat je dochter zich opmaakt op een manier die jij eigenlijk niet mooi vindt?

Ik denk hoe meer jij zeurt over het opmaken van je dochter des te meer zal ze zich opmaken. Misschien moet je tegen haar zeggen dat jij het niet mooi vindt, maar als zij zich zekerder voelt met die lading make up, jij het best vindt. Meisjes van die leeftijd kunnen zich er onzeker voelen en ik denk dat het weggooien en het staffen een averechts effekt zullen hebben. Probeer uit te vinden wat haar reden is om zoveel make up te gebruiken, luister goed wat ze zegt. Ook al is het antwoord: ik vind het gewoon mooi. Nou dan is het toch gewoon zo. Maak er niet zo'n strijd van. Dat is het echt niet waard.

Jessica

Reactie voor op de website?

23.27. Make-uppen

Laat haar lekker zou ik zeggen. Toen ik zo oud was zei mijn moeder altijd: Meid je loopt voor schut. En daar ging ik dan natuurlijk fel tegenin met gevolg dat ik met nog meer make-up ging dan mijn moeder lief was (leuk joh, mama op de kast jagen)Ik ken menig 13jarigen die zonder make-up naar school gaan(mag niet van mama) zich daar compleet uitdossen, en het er weer afhalen voor ze naar huis fietsen...

Een make-up cursus geven is ook erg leuk, zo leren ze zich opmaken zonder zichzelf weg te kwasten. Ik deed dat vroeger ook,maar geef nu zelf de cursussen aan jonge meiden! Vooral erg leuk met verjaardagsfeesten. Eerst goed reinigen, masker op, epileren, en dan hun eigen make-up. Kleding erbij, en foto maken. Vinden de meeste helemaal leuk. Fotomodel voor 1 dagje ;)

Linda

Reactie voor op de website?

23.28. Makeup

Hallo! Ik ben zelf een meisje van 14 jaar. Ik begon ook al op vroegere leeftijd met makeup. Ik weet nooit waarom ik er mee begon maar, ik denk doordat het kwam omdat ik een 3 jaar oudere zus heb die dat toen ook deed! Ik droeg toen makeup omdat mijn oudere zus het ook deed. Nu ik in de 3e klas zit, draag ik nog meer omdat, ik best wel klein ben voor mijn leeftijd en kwa gezicht ook nog erg jong lijk! Door meer makeup op te doen lijk ik altijd ietsje ouder. Dat vind ik juist zo fijn aan het dragen van makeup!

Misschien vind jou dochter ook wel dat ze er jong uitziet? Heeft ze nog een oudere zus? Misschien dat het daarvan komt? Ik zou zeggen, laat het gaan! Sinds 1 week draag ik ineens veel minder makeup dan eerst omdat een jongen uit mijn klas zei dat ik er beter uit zag zonder makeup! Ik was natuurlijk super verbaast omdat ik mezelf totaaal niet mooi vind zonder.

In de 1e begon ik met het dragen van eyeliner. Ik droeg wel al een lange tijd mascara en een beetje lipgloss. rond de 2e klas begon ik weer meer te dragen. Toen had ik voor een lange tijd mascara, een boogje eyeliner op en een beetje mijn wenkbrauwen bijgewerkt. Nu in de 3e klas draag ik nóg meer :D Wanneer ik nog genoeg tijd heb in de ochtend doe ik mijn uitgebreide makeup-look! Dat is dan vaak: Mascara,eyeliner met zo'n wing eraan, beetje poeder (GEEN foundation!) en een donkerbruine/paarsachtige lippenstift van de Hema.

Opzich is het dus best veel. Maar als ik me er prettig in voel waarom zou ik me minder prettig laten voelen door het niet op te doen? Misschien vind jou dochter het wel gewoon leuk om makeup op te doen, of vind ze zichzelf daarmee mooier net zoals ik!

Veel suc6! (Verhaal werd iets langer dan ik verwachtte, mijn excuses hiervoor.)

LoveMakeup!

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Make up

 1. Wat is wel en niet "mooi"
 2. Dont worry about it.
 3. Praten......
 4. Make-up geeft zelfvertrouwen
 5. Masker
 6. Make-up logisch
 7. Haar lekker laten
 8. Laten gaan!!
 9. Geef uw dochter tips!
 10. Make-up
 11. Make-up
 12. Make-uppie
 13. Make up reactie
 14. nja
 15. Make-up
 16. Make up
 17. Een mening geven doet wonderen.
 18. Make-up op je 13de
 19. Weegschaal
 20. Reactie op: Masker
 21. Gewoon laten
 22. Het trotse meisje op zichzelf
 23. Meisje van 13
 24. Lekker samen tutten voor die spiegel
 25. Ik vind het ook zo zonde van mijn mooie dochter
 26. Voor Meg
 27. Make-uppen
 28. Makeup

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.