Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

33. Zoon van 17 speelt baas over broertjes

Mijn zoon van 17 is altijd de baas over zijn broertjes. Mijn zoon doet alles wat hij zelf wil. Als zijn broertjes hem niet helpen zegt hij: ïk sla je in elkaar. Hij is inderdaad zeer sterk. Hij doet het niet, maar zij zijn zo bang dat ze precies doen wat hij zegt. Mijn andere zoons zijn 15 en 11 jaar oud.

Wat wij ook zeggen en doen de oudste heeft gewoon schijt aan ons. Hierdoor verziekt het voor ons allemaal. Ik heb weleens gedreigd met'als jij zo doorgaat dan ga je maar ergens anders wonen' maar dat doet hem niets. Hij heeft in huis de grootste kamer, de beste spullen en mag ook vaak het meest. Weet iemand iets wat ik daar aan moet doen? Hij "terrorriseert" ons, tenminste zo voelt het.

Agnes

Reactie voor op de website?

33.1. Zeg dit tegen hem ..

Zeg tegen hem dat het niet normaal is wat hij doet en dat als hij zo doorgaat echt uithuis moet. Zoek hulp zo kun je niet leven. En de jongens van 15 en 11 zullen er ook niet blij mee zijn.

Ik hoop het beste
groetjes Sharon, gezinsbegleider heb er al veel mee te maken gehad

Reactie voor op de website?

33.2. Zoon van 21 wordt er gek van!

Mijn zoon van 21 heeft in huis ook de mooiste kamer en hij speelt hij ook de baas over zn broertjes van 9 en 10 hij zegt mee te moeten kunnen spreken over de opvoeding

Die van 9 heeft al een beetje lak aan hem dus geeft hem wel eens een grote mond terug waarop de oudste soms helemaal door kan draaien. Als ik dan iets ervan zeg, dan zegt de oudste meteen: ja neem het maar voor hem op!

Al met al het is een groot probleem hier. Wij kunnen haast geen gezin draaien met de onrust die mijn zoon van 21 al een tijdje creëert. Hij werkt niet, blowt, geeft mij de schuld er van, dat ie blowt komt door zijn jeugd vanwege mijn scheiding.

Reactie voor op de website?

33.3. Samen volhouden

Wij herkennen dit fenomeen; zelf hebben we een gezin van vijf kinderen. Vroeger voelden we ons (ik de moeder inbegrepen) soms zo "platgewalst" door de onze oudste zoon - hij is oudste, dan dochter en nog drie zonen. Wat wij meermaals hebben gedaan is samen standpunt innemen tegen dat gedram van de oudste. Het kan immers niet dat ėėn van de vijf alles wil domineren.

Meermaals hebben we ons met zijn allen schrap gezet en af en toe volledig gedistantieerd van dat onaanvaardbaar gedrag. Door totaal niet meer te antwoorden, door bijvoorbeeld met de jongere kinderen boodschappen te doen en niets te zeggen over wat/ waar/ hoelang we weg waren. Uiteindelijk, hoe slopend het ook soms was, is dit nuttig geweest.

En steeds opnieuw heb ik de communicatie dan weer heropgenomen met de oudste zoon. Als ouder moet je proberen om wijsheid en rechtvaardigheid bij te brengen. En hij wist ook dan wel toe te geven dat het niet juist was geweest. Volhouden is de boodschap, zeker bij jongens met een grote brutale mond. Bedenk dat achter dat stoer imago ook vaak een klein jongetje zit dat nog zo veel te leren heeft. Zij zijn vaak te jong om te zien hoe dom ze bezig zijn en de sfeer van een familie verknoeien. Doe daarom vaak ook met de andere kinderen dingen zodat de fijne sfeer in huis komt.

En in het bijzonder, wat die zoon van 21 betreft: als hij van een trap valt, is dat niet omdat jij hem geen handje hebt gegeven. Hoog tijd dat hij zelf kijkt waar en hoe hij zelf van de trap gaat. Hij zou in plaats van zijn moeder te willen opzadelen met schuldgevoelens moeten beslissen om zelf positiviteit in zijn en jullie leven te brengen. En natuurlijk als hij zegt :"je neemt het altijd voor hem op", natuurlijk mag jij daar "ja" op antwoorden: "het gaat over rechtvaardigheid en respect hebben voor elkaar; ik heb de plicht om tussen te komen, en ik doe dit niet altijd, wel nu want dit was niet ok".

Misschien moet hij zelf de stap zetten naar professionele hulpverlening of een coach. Kan hij zichzelf wat beter plaatsen en beter voelen.

Sterkte, tijd brengt raad. Ik weet zeker dat jij een fijne moeder bent.

Anna

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Zoon van 17 speelt baas over broertjes

  1. Zeg dit tegen hem ..
  2. Zoon van 21 wordt er gek van!
  3. Samen volhouden
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.