Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

2. Steeds vroeger??

Mijn dochter is nu 10, wordt in mei 11, mijn vriend heeft een dochter van elf en we vragen ons het volgende af: hoe komt het toch dat de generatie van nu zoveel vroeger is met allerlei zaken? Het lijkt wel of die kids steeds vroeger puber worden, met verkering, sex, make-up, menstruatie perikelen, kleding en met allerhande dingen bezig zijn dan dat wij dat op die leeftijd waren. We vragen ons af hoe andere ouders dit ervaren en natuurlijk ook wat kids van deze leeftijd daar zelf over te zeggen hebben!

verbaasde ouders

Reactie voor op de website?

2.1. Wat denk je zelf?

Ik weet niet hoe oud jullie zijn, maar ook ik (nu 46) heb mij moeten inlezen en vooral inleven waar de kinderen van tegenwoordig mee bezig zijn. Als ik dat niet gedaan had, was ik net zo verbaasd als jullie. Andere tijd andere jeugd en dat is echt zo. Als tip: lees veel wat de jeugd van tegenwoordig bezig houdt.

Ga niet terug naar jullie eigen tienertijd. Die tijd is echt over. Als je daar in blijft hangen, dan kun je je eigen kinderen niet meer volgen. Wij hadden zo veel dingen niet die er nu wel zijn. Neem internet, mobiel e.d. Dat was er niet. Besef ook goed dat de kinderen het in deze tijd het moeilijker kunnen hebben met al deze moderne dingen. Er is ook voor hen een overdaad aan informatie die wij vroeger niet hadden.

Blijf met je kinderen praten en toon je nieuwsgierigheid naar hoe ze over bepaalde zaken denken. Hoe opener je zelf daarover bent, des te meer ze zullen vertellen. Ik zelf vind het heerlijk om te horen van de kinderen waar ze nu mee bezig zijn, ook al heb ik moeite met de snelheid waar het tegenwoordig mee gaat.

Het zou jammer zijn dat de ouders de kinderen niet meer gaan begrijpen als ze alleen maar terug denken aan hun eigen jeugd. Daar wringt ook vaak de schoen denk ik. Veel ouders kunnen hun kinderen niet meer volgen omdat het de afgelopen jaren zo snel is gegaan. Je moet als ouder ook wel een knop om kunnen zetten. Dit is voor vele ouders een probleem, waardoor die generatiekloof wel heel erg groot kan worden. Dit is echt niet nodig. Ga lezen en leef je in de wereld van je kind en je zal zien dat er heel veel duidelijk zal worden.

Als je denkt dat zal allemaal wel, dan zal je dus nooit je kind begrijpen. Daardoor zullen er veel conflicten ontstaan waardoor je je kind niet begrijpt en je de kans loopt je kind te verliezen omdat jij je teveel aan jou idee houdt en niet aan de moderene opvattingen van je kind. Zet je dus in, om zo veel mogelijk informatie in te winnen en het daardoor gemakkelijk te maken om de kinderen van deze tijd te bergijpen.

Dit geldt voor alle ouders die voor het eerst te maken hebben met tieners. Het werkt echt en er gaat een wereld voor je open als je echt de moeite neemt om er genoeg over te lezen. Heb het er hier samen over en bespreek dit ook samen.Ook jullie zullen allebij hier aparte opvattingen over hebben. Ik hoop dat jullie ook daar samen uitkomen.

Jessica

Reactie voor op de website?

2.2. Re: wat denk je zelf?

Hallo Jessica,

Je maakt mij nieuwsgierig! Wat lees je dan zoal waardoor je pubers beter bent gaan begrijpen? Dat wil ik ook wel. Onze kinderen zijn nog niet zo ver, maar de oudste is 11 en gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. Ik wil graag weten wat hem en ons te wachten staat.

gr. Marjan

Reactie voor op de website?

2.3. Maar ben je het er mee eens?

De communicatie met je tieners openhouden, je inleven in de wereld van je kinderen, op de hoogte zijn van de invloeden waarvoor ze openstaan..... Tja, dat is allemaal heel verstandig en aan te bevelen, maar moet dat betekenen dat we het met alles eens zijn?

Moet je het goedvinden dat een kind van 11 zich ongepast wil aankleden, dat tieners sexueel actief zijn met leeftijdgenoten, veel te lang achter de computer zitten en voor iedere onbenulligheid hun mobiel even pakken?

Net als onze ouders indertijd moeten we de kunst verstaan om Nee te zeggen. Het komt er allemaal op uit dat we tijd nodig hebben om samen te zijn, om de discipline op te brengen om samen aan tafel te eten en iets uit te praten en soms de moed hebben om een beetje anders te zijn dan andere ouders i.p.v. alles maar goed te vinden "omdat dat tegenwoordig zo is". En er zal een dag komen waarop je kinderen zullen toegeven dat hun ouders groot gelijk hadden!

Annemieke

Reactie voor op de website?

2.4. Je puber leren begrijpen

Het lezen van tiener-bladen en op internet zoeken naar informatie over allerlei onderwerpen waar de jeugd zich mee bezig houdt. Over sex, drugs, drank, school, chillen, feesten e.d. Tik maar wat bij google in en je krijgt al informatie. Ook op deze site zijn er verwijzigingen naar website's voor ouders.

Wat ook leuk is voor ouders om eens te kijken of er in je woonplaats een cursus is voor ouders van pubers. Daar krijg je met mede-ouders ook veel informatie en daar zit je met mede-ouders om te praten en inzicht te krijgen over je puber. Je zal zien dat door het lezen en-of een cursus er een wereld voor je opengaat. Daar bedoel ik mee te zeggen dat je je daardoor een beter beeld kan vormen waar de pubers van tegenwoordig mee bezig zijn.

Het overal mee eens zijn hoeft natuurlijk niet. Maar bedenk eens goed als je NEE zegt waarom je NEE zegt. Is dit omdat je vind dat het vroeger niet "gepast" was en nu dus ook niet? En in jouw ogen voor elke onbenulligheid hun mobiel pakken. Voor kinderen zijn een mobiel en een computer het middel om te comuniceren. Ook ik heb daar aan moeten wennen maar ik erger mij daar niet aan nu ik weet dat dit belangrijk voor hen is.

Het is voor ouders ook moeilijk om kinderen los te laten en te zien dat ze ook dingen zelf kunnen bepalen,ook al gaat dit niet altijd naar de wens van de ouders. Denk op sommige momenten maar eens terug naar jouw eigen puberteit en wees eerlijk: ook jij vond je ouders op sommige punten ouderwets en was daar boos over. Ik wil niet zeggen dat je alles aan de tijd moet geven maar in veel gevallen gaat dat bij mij wel op. Dertig jaar geleden was het echt anders. Natuurlijk heb je je grenzen en moet je soms nee verkopen. Maar blijf niet zitten in de tijd dat jij puber was, daar doe je jezelf en je puber geen plezier mee.

Jessica

Reactie voor op de website?

2.5. Generatiekloof

Hallo allemaal,

Ik kwam deze site tegen en vind het erg interessant wat er hier allemaal besproken wordt. Ik merk dat het vaak over mobieltjes en het internet gaat, en vroeg me af: denken jullie dat de grote opkomst van dit soort nieuwe (technologische) uitvindingen een belangrijke rol spelen in het veroorzaken van een generatiekloof? Zo ja, betekent dit dan dat de kloof tussen voorgaande generaties van een eeuw geleden ofzo minder groot is geweest? Of is dit misschien romantisering van het verleden, waar dan zogenaamd generaties vreedzaam hand-in-hand gingen?

Ik ben erg benieuwd hoe jullie hierover denken!

groetjes suyin

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Steeds vroeger??

  1. Wat denk je zelf?
  2. Re: wat denk je zelf?
  3. Maar ben je het er mee eens?
  4. Je puber leren begrijpen
  5. Generatiekloof
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.