Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

11. Hoelaat thuis, en hoe vaak weg

Hallo,

mijn dochter wordt over 4 weken 14 jaar en ze wil nu in de vakantie 's avonds naar buiten met een hele groep jongeren. Van die groep mogen de meesten om 10 uur binnen komen en dat mogen ze elke avond. Is dat normaal? Ik laat mijn dochter nu tot half 10 buiten en dan moet ze thuis zijn. Maar hoelaat mogen jullie kinderen thuis zijn? Groetjes

Reactie voor op de website?

11.1. Vertrouwen in de groep?

Het hangt een beetje af van het vertrouwen wat U heeft in de groep waarmee ze optrekt. Hebt U enig zicht op wat ze doen als ze buiten zijn? Als het om voetbal gaat zou ik geen moeite hebben met 10 uur. Hangt ook een beetje af van de slaapgewoontes van uw dochter. Kortom: Ik heb met 10 uur geen probleem, zolang ik weet waar ze zijn en wat ze doen.

Reactie voor op de website?

11.2. Hoe laat thuis

Beste moeder,

Ook mijn zoon van 14 wil het liefst altijd naar buiten. Dat mag ook maar afhankelijk van met wie waar en onder welke omstandigheden. Weer, donderweeks of in het weekend. Normaal is bij ons 21.00 door de weeks, anders tussen 21.00 en 23.00 uur. Laat ze zelf een met een voorstel komen. Ze nemen deze altijd ruim. Doe er dan een ongeveer een half uur tot 3 kwartier af, zit je altijd goed.

Het beste: bij ons werkt het.

Reactie voor op de website?

11.3. Heb vertrouwen

Ik ben ook 14 jaar en wil ook uit enzo. Maar ik mag niet, zelfs niet alleen met mijn hond. Daarom hebben we bijna altijd ruzie. Ik hoop dat u het vertrouwen in uw dochter heeft dat ze niks raars doet, niet gaat drinken of blowen. Laat haar gewoon thuiskomen hoelaat die anderen naar huis moeten of samen met een vriendinnetje afspreken dat ze samen weggaan.

Reactie voor op de website?

11.4. Het hangt wel van het kind af

Ik ben 15 jaar en ik mag en mijn ouders zeggen nooit echt een tijd. Als ze maar weten dat mn vrienden me thuisbrengen (wat ze altijd doen) vinden mijn ouders het niet erg als ik om 1 uur thuiskom ofzo en ik weet zelf ook goed wat verstandig is (niet dat ik ook altijd verstandig ben, soms voel ik me zondag ook supermoe) In de vakantie of op een verjaardag of feest zal het snel later zijn dan gewoon in het weekend, dan is het meestal 12-1 uur.

Maar er zijn natuurlijk ook kinderen die expres heel laat thuiskomen als ze geen tijd hebben meegekregen, dus het hangt helemaal van het kind af.

Reactie voor op de website?

11.5. Het kind en de vrienden

Onze dochter is bijna 14 (de derde in rij) en wil het liefst feesten en beesten. Daarom dat wij bepaald hebben dat zij gewoonlijk om 21.30 uur thuis moet zijn. Als het bij een feestje later wordt moet zij thuisgebracht of opgehaald worden.

Tijdens de vakanties op de camping worden de tijden aangepast naar het 'vakantieschema', dus om 24.00 uur thuis maar eerst laten weten waar en bij wie je bent.

Wij hebben gemerkt dat je een kind tot de leeftijd van 12 jaar opvoedt en daarna mag begeleiden naar de volwassenheid. Praten, een gezonde dosis wantrouwen en soms een beetje controle heeft bij ons tot een beheersbare situatie geleid.

Belangrijk is dat je over alles kan praten en dat op alle regels uitzonderingen mogelijk zijn.

Reactie voor op de website?

11.6. Hoe laat thuis??

Die vraag hebben mijn man en ik ook gehad. Ik denk half 10 voor die leeftijd wel goed is. Na tienen nog buiten, en dan tijdens de schoolweek... zou ik niet doen. In het weekend misschien, tot 10 uur. Ik heb er twee van 16 en die moeten om half 11 binnen zijn (zou van mij wel eerder mogen).

Als ik zou merken dat het zo'n feestbeest is zoals iemand hierboven beschreef, zou het zowiezo half 10 zijn of nog vroeger.

Reactie voor op de website?

11.7. Half tien thuis

Hallo,

Ik ben nu een half jaar 14 en ik mag door de weeks sávonds naar buiten tot kwart voor negen. Dat vind ik zelf iets te vroeg. Vrijdag en zaterdagavond mag ik ook tot half tien. In de vakanties mag ik af en toe ook wel eens door de weeks tot half tien naar buiten maar echt niet elek dag!

Groetjes

Reactie voor op de website?

11.8. Thuis Om...

Ik ben ook 14. Kmoet door de weeks voor 7 uur thuis zijn, maar in het weekend mag k tot 1 uur buiten blijven, als ik maar word thuisgebracht, maar dat word ik ook wel. Ik vind het onzin om een 16jarige al om half 11 thuis te verwachten.

Reactie voor op de website?

11.9. 11 uur

Mijn dochter mag tot 11 uur.

Reactie voor op de website?

11.10. U bent toch ook jong geweest

Ik ben zelf oowk bijna 14, en ga ook het liefste naar buiten 's avonds. Van mijn ouders moet ik om kwart voor tien binnen zijn, maar dat wordt nog wel eens later. Dan krijg ik een preek, terwijl andere kinderen van mijn leeftijd tot half elf buiten mogen zijn.

Ik vind dat mijn ouders te bezorgd zijn, ik pas echt wel op me zelf. Als ze mij iets meer vrijheid zouden gunnen, zou ik zelf ook minder opstandig zijn, denk ik. Ik bedoel, als ze zouden zeggen 'niet te laat thuiskomen' dan zou ik om tien uur wel binnen zijn, maar nu zeggen ze kwart voor tien binnen, en dan denk ik: ja ze kunnen de pot op, en ik blijf dus nog net iets langer buiten. Dit klinkt misschien raar voor ouders, maar het is echt zo, en dat werkt niet alleen bij mij zo, maar bij alle pubers. Dus laat ons gewoon lekker ONZE EIGEN GANG GAAN!! pliesss, wij zijn ook maar 1 keer jong, laat ons daar ff van genieten. U bent toch zelf ook jong geweest?

Reactie voor op de website?

11.11. Thuis komen

Ik zie in de reactie tijden staan waarbij ik me afvraag waarom ze dan nog in vredesnaam buiten moeten zijn. Tot 1 uur bijvoorbeeld... Wat doen ze dan nog op straat?

Mijn dochters zijn 11 en 13. Ten eerste is het buiten zijn afhankelijk van het seizoen. Als het donker is mogen ze niet meer naar buiten, behalve als het is om vanaf een vriendin thuis te komen en dan ook nog in de eigen wijk. Langs routes waar tunneltjes op voor komen mogen ze absoluut niet meer in het donker komen, tenzij ze met meerdere mensen zijn. Helaas heeft de 'moderne tijd' mij tot een voorzichtige moeder gemaakt. Verder woon ik op een plaats waar ik jonge mensen vrij goed kan observeren.

Jammer genoeg merk ik dat hoe later het wordt, des te meer de sfeer verandert. Zelf vind ik dat het dan op meer 'flikflooien' uitdraait. Er wordt irritant met scooters door de buurt gescheurd, het ziet rond zo'n groep blauw van de rook al dan niet met wat 'lekkers' er door heen en (ik probeer echt geen vooroordelen te hebben) ik vind dat het type dat dan nog buiten is, niet het mijne is. Superstoer of het soort meisje waarvan ik hoop dat mijn dochters niet zo worden. Mijn man en ik vinden allebei dat het op straat hangen werkelijk tot niets goeds leidt.

Reactie voor op de website?

11.12. Zielig

Haay,, ik ben meisje van 15,, en ik vind bl0wen een beetje zielig,, ikw eet nii wr0m,, mensen die ik ken die bl0wen,, die d0en het vo0ral 0m st0er te zijn,, en er bij te h0ren,, kep o0k keer gero0kt enz0,, n0uh snap nii wat er z0 st0er aan is,, smaakt naar een café tis maar wat je lekker vind,, Misschien zijn er mensen die het egt lekker vinden,, maar ik vin het zielig,, zijn t0gh o0k wel andere maniere 0m fun te hebbe..?! (niet dat ik het nii wil pr0beren 0fzo,, maar gewo0n vo0r heel vaak d0en,, dat vin ik beetje,, overdreven)

maei

Reactie voor op de website?

11.13. hmsj h0e laat

Ik ben meisj van 15 ,, en ik m0et van me 0uders altijd best wel vr0eg thuis zijn,, r0nd 11 uur enz0,, maar ik snap niet waarom het niet later mag,, 0verdag kan je t0gh o0k verkracht w0rden.. enz0..? Ik vin dat kinderen het wel zelf kunnen bepalen,, d0ei

maeii

Reactie voor op de website?

11.14. Al om 9 uur!

Ik ben sinds 3 dagen 14 jaar en ik moet al om 9 uur IN BED LIGGEN . Dus mensen die zeuren dat ze pas om 10 thuis mogen zijn en dat te vroeg vinden, zijn echt zeikerds!

Reactie voor op de website?

11.15. Belachelijk

Een kind van 16 jaar half 11 thuisverwachten?? Dan is de disco nog niet eens open... Half 3 is misschien wat reeëler.

Dirk

Reactie voor op de website?

11.16. Hoe laat

Ik ben 14 en mag pas naar buite als me huiswerk klaar is meestal moet ik dan binne zijn om 10 uur, ik ga soms uit en fiets dan met een hele groep vaak met mensen die al wat ouder zijn en dat gaat wel prima. Als me moeder maar weer dat ik niet alleen thuis kom kan ik om 3 uur thuis komen.

mensen moeten wat meer vertrouwen hebben !! Het is tenslotte toch je dochter ofniet

Reactie voor op de website?

11.17. Mag niet

Ik ben 15 en de meeste vriendinnen van mij mogen allemaal in breda en tilbug uit en ik niet! eerst gingen we met sn alle nog in onze eigen dorp uit maar sinds hun naar breda enzo mogen zit ik elk weekend lekker saai thuis ?

Reactie voor op de website?

11.18. Vrij rot

ik ben 16 en ik mag maar tot 11 uur buiten soms vroeger als mijn vader zin heeft om stom te doen. ik begrijp hun bezorgdheid al te goed maar zo een bezorgdheid kan er zijn als je 13, 14 jaar bent maar niet 16. ik ben het beu om als een klein kind behandeld te worden.ik weet wat ik doe. ik heb fouten gemaakt in het verleden maar daar heb ik van geleerd. het hangt ook natuurlijk van het kind zelf af. sommige kinderen leren daar dus niet van maar niet elke tiener is de zelfde. het enigste wat voor mij telt is gwn plezier maken met vrienden. en voor een reactie van een ouder hierboven niet iedereen word een jonge crimineel door op straat rond te hangen DAT IS DIKKE ZEVER. en praat met je kinderen dat maakt de hele zaak veel gemmakelijk wat bij mij niet het geval is ik trek altijd aan het korste eind. en ik wil dat ik ook wat te zeggen heb op mijn eigen leven.

greetz MARIO

Reactie voor op de website?

11.19. Hoelaat thuis

Ik ben 14 en mag doordeweeks tot half 11 weg. (Dan ben ik meestal bij m'n vriend of bij vrienden) Meestal kom ik dan ook nog een kwartier te laat thuis maar daar maken mijn ouders geen probleem van. Op vrijdag en zaterdagavond mag ik tot 12u/12:30/1:00 of 2:00. Hangt er eigenlijk vanaf wat ik wil gaan doen, als er een feest is mag ik bijv. tot 2:00 weg.

Reactie voor op de website?

11.20. Zeker wel 10 uur, minstens!

hooiii, minstens tot 10 uur! en voor een meid van 14 vind ik dat ze nog behoorlijk braaf is. ik ben zelf 14 en ga al uit. ik mag nu tot 1 uur, maar dat wordt later, zodra ik bewezen heb dat ik die tijd *aankan*. over een tijdje, als het goed is gegaan mag ik weer een half uurtje later. Ik weet dat ik niet moet zeuren en dat ik al best veel geluk heb met mijn ouders maar ik geef de tip: vertrouw uw dochter, en geef haar die ruimte! en elke puber heeft de drang zn zin door te drammen, als het niet mag, doet ze het waarsch stiekem. Dan heeft u al helemaal geen controle over tijden, wat ze doet, en met wie. Als ze dat doet, kan ze beslissen wat ze zelf wil. Díe vrijheid is geweldig, maar er meoten grenzen zijn. Wat heeft een goede ouder nu liever: een gelukkige dochter, leuke sfeer thuis, normaal erover kunnen praten,!discussieren! en een beetje controle over wat uw dochter doet. of geen vertrouwen kunnen hebben in wat ze doet, achter uw rug om lekker uit en dan zolaat ze zou willen. Ík zou het wel weten!

Reactie voor op de website?

11.21. Vertrouwen

Hallo, ik ben een jongen van 16 en mag zelf weten hoe laat ik thuis ben. door de weeks of in het weekend, maakt niet uit. Mijn ouders vertrouwen erop dat ik geen stomme dingen dingen doe, zoals om 7 uur sochtends thuis komen enzovoorts, als ik wel van die dingen doe, gaan ze een tijd zeggen. En ik vind als ik zo de reacties van ouders lees, die kinderen mogen echt wel iets later naar huis. Laat ze lekker bij hun vrienden zijn, ze stappen echt niet in een donkere boze wereld zodra ze de deur uitstappen. Ook vind ik dat ouders hun kinderen wel iets meer vrij mogen laten gaan.

Gegroet

Reactie voor op de website?

11.22. Hoe laat thuis?

Afhankelijk van waar ze heen gaan in de buurt voor thuis roep ik ze ook iemand van 15 dat we wat gaan drinken met zijn allen, daarna douchen en er wordt niet meer naar buiten gegaan.School, kerk en sporten kan het varieren van half tien tot 12 uur. Ze mag echt in haar handjes klappen met half tien. Hou je gewoon bij jezelf. Straks andere ouders ook naar half tien gaan.

Suc 7 esther

Reactie voor op de website?

11.23. Vroeger naar huis

Er is niks zo lullig als wanneer iemand eerder naar huis moet dan de vrienden waarmee hij/zij is. Ik heb liever dat ze allemaal samen fietsen en wordt iets laat, spreek ik met de andere ouders iets af over met de auto brengen en halen. Als ze vroeger naar huis moeten dan hun vrienden zullen ze je dat niet in dank afnemen en niet bepaald staan te springen om je over hun leuke avond te vertellen of over de mensen die ze ontmoet hebben, dus je verwijdert jezelf van je kinderen als je ze niet die blijk van vertrouwen geeft dat ze zelf wel weten wanneer het goed geweest is.

Meestal laat ik ze zelf vooraf zeggen hoe laat ze thuis zijn en als het later wordt bellen ze even. Ze zijn 13 en 14 jaar trouwens.

Ik verzon vroeger leugens waarom ik later thuis was of ik logeerde bij een vriendin en dat zou ik van mijn eigen kids niet willen.

Reactie voor op de website?

11.24. Bezorgde ouder

ik vind persoonlijk dat het gaat om types mijn zoon van 17 gaat vaak om met allochtone jongere dan vooral van surinaamse en antiliaanse afkomst en sindsdien is veranderd het heeft te make met het gedrag van die allochtone jongere

Reactie voor op de website?

11.25. Me pa bemoeit zich overal mee

Me ouders bemoeien zich overal mee. Als ik boos word of reageer. Is het gelijk van 'Niet zo brutaal zijn' En dat betekent alweer die avond niet naar buiten. Ze zijn veel te streng, ik ben 13 en moet kwart voor 10 thuis komen terwijl de mensen uit me buurt 11 uur mogen thuis komen... Al zeg ik dat ze te streng zijn dan is het alweer van 'dat komt omdat we van je houden' Als ze van je houde dan hebbe ze tog het beste met je voor en wille ze je overal mee helpe..? groetjes

Reactie voor op de website?

11.26. Lekkere puber

Ha, volgens mij ben je een lekkere puber. Wat je beter niet kunt doen is boos reageren, of brutaal zijn. Als je op een redelijke wijze met ze praat zullen ze eerder toegeven aan een half uurtje later thuiskomen. Geloof me ik heb al 2 pubers achter de rug en de 3e begint nu ook. En ze houden echt van je, als je bijv. te laat thuiskomt zien zij in gedachten de ziekenauto al voorbijkomen, vandaar die ongerustheid.Groetjes Els.

Reactie voor op de website?

11.27. Hoelaat thuis?

Ik ben 14 Jaar en als er geen feest ofzo is moet ik om half 12 thuis zijn maar als dr een feest is rond 1 uur 2 uur vind ik best vroeg maar als ik het niet doe mag ik volgend weekend niet weg

sabrina

Reactie voor op de website?

11.28. Hoe laat thuis

Mijn zoon is net 14 en moet ongeveer half 10 thuis zijn, het is nu nog lang licht, maar als het weer eerder donker is heb ik liever niet dat ie zo laat nog buiten is. Daarnaast hangt het ook van het kind af, de mijne is nog erg kinderlijk.

Reactie voor op de website?

11.29. Ik wil dood

ik ben 15 en moet al om 9 uur thuis zijn ik voel me net klein kind iets tegen ze zeggen heeft geen nut want ze zeggen toch ik ben baas en enzo.. blbla mijn vader slaat me ook wel eens tegne me hoofd vroeg duuwde hij altijd mijn hoofd onder de kraan of kneep me hard in mijn arm enzo ik heb veel pijn en verdriet en wil zo niet meer leve wat kan k doen

Stephanie

Reactie voor op de website?

11.30. Hoe laat thuis, en hoe vaak weg

Later als je volwassen bent, kan je voor jezelf alles beslissen. Voor die tijd is het heel verstandig om af en toe ook eens naar de mening van je ouders te luisteren. Ze waarschuwen niet voor niks voor het gevaar in de harde wereld van vandaag. Moeten jullie eerst meemaken om te leren, dat is op zich geen ramp zolang het niet van die erge toestanden zijn zoals o.a. verkrachting.

Nou is het niet zo dat ik je bang wil maken en dat elke kerel of jongen verkrachter is, maar veertien jaar tot achttien jaar is zowiezo een kwetsbare leeftijd. Jullie jongeren zijn soms te snel van vertrouwen en vooral slimme volwassen kunnen daar goed op inspelen. Je ouders willen jullie alleen maar beschermen en op die leeftijd is dat zeker nog nodig.

Alleen ja, er moeten grenzen zijn in die bezorgdheid. Waarom moet je elke dag buiten zijn? Wat is het wat je zoekt bij je vrienden en is dat iets wat je thuis niet krijgt of onvoldoende naar je zin. Of is het inderdaad gewoon fun en aandacht van elkaar krijgen. Als je weet echt weet wat er in het leven te koop is dan kan je zeggen ik wil losgelaten worden en ik bepaal zelf, maar je kan ook met je ouders goeie compromissen sluiten.

Vergeet alleen niet, jij bent nog lang niet volwasssen en kan dus zelf nog lang niet altijd bepalen wat je mag en niet, al wil je dat zoooooooooo graag. Je ouders zijn je steunpilaren en okee sommige ouders zijn nu eenmaal overbezorgd, of streng of onredelijk... maar als je verder niet wordt mishandeld, geestelijk en lichamelijk, dan bedoelen je ouders het zeker heel goed met je. En ja, dat ligt niet altijd op 1 lijn.

Bedenkt dat jouw tijd sneller komt dan je denkt om volwassen te zijn. En zou je dan niet willen dat je op een prettige tijd kan terugkijken ipv die eeuwige argumenten van jamaar zij mag ook. Zij ben jij niet :))) ieder ouder bepaalt zelf wat kan en niet en als het te extreem wordt in jouw ogen of gevoel dan kan je proberen erover te praten. Zijn genoeg forums enzo. Dus je hoeft daar niet alleen in te staan.

Tis voor beide kanten even moeilijk, voor jullie pubers met zoveel verlangens naar nieuwe dingen en ook voor de ouders om zomaar los te laten, zeker in deze tijd waarin pedofilie hoogtij viert. Natuurlijk is het niet zo dat jullie als kleine babys onder een stolp moeten zitten maar doe het mondjesmaat als je ouders het moeilijk vinden je zomaar los te laten:)))

Sterkte allemaal met elkaar en als je allemaal wil kom je der vast samen uit, bedenkt wel dat je van elkaar houdt toch, en dat dat de basis van alles moet kunnen zijn. Probeer elkaar wat ruimte te geven en ja dat is heel moeilijk voor iedereen maar wel het proberen waard. Okee, makkelijker gezegd dan gedaan:)))

greetz FoXZuni

Half tien is mooie tijd om thuis te zijn... Als je uit mag in het weekend, ja dan ligt dat eraan of je daar alleen heen bent of dat iemand je vergezelt, een ouder iemand, je broer ofzo. Al willen de meeste meisjes of omgekeerd jongens dat niet. Have phun together... leer de gevaren kennen maar zit er niet op te wachten en laat je goed door je ouders voorlichten, denk niet altijd dat je alles al zo goed weet, je leeft korter dan zij, en zij hebben meer ervaringen waardoor ze weten hoe ze kunnen en moeten reageren en denk niet altijd dat zij niks weten en jij alles:))) Tis een samenspel waarin je van elkaar leert. Groot van klein en klein van groot. Zo dat was het ik ga thee drinken... sukses allemaal

Reactie voor op de website?

11.31. Beetje tolerantie kan geen kwaad

Dat je om negen uur op bed moet liggen vind ik in deze tijd zeker ook absurd. Vooral in de vakantie... Beetje tolerantie kan geen kwaad. Mijn dochter van veertien mag in de vakantie wel bepalen wanneer ze naar bed gaat... er is wel een limiettijd twee uur. Maar ze blijft dan ook uitslapen smorgens.

Tijdens schooltijd ja dan is het toch anders, dan heb je je krachten zeker nodig voor je studie en dan is het op tijd in bed liggen geen kwaaie zaak omdat je smorgens er ook al vroeg uit moet.

Dus ja ik hoop voor jou dat je ouders deze regel kunnen bijstellen, ik vind dat jij zowiezo tot twaalf uur op mag blijven:))) in de vakanties dan ...

sukses en groeten van FoXZuni

Reactie voor op de website?

11.32. Mijn 17-jarige moet thuis zijn om 21.30h!

Mijn zoon is bijna 18 en moet doordeweeks om 21.30 thuis zijn. Is hij niet om dit uur thuis, dan is het twee dagen niet op de pc.

's Morgens moet hij opstaan om 6.30, en hij heeft zijn acht uur slaap echt wel nodig. Nu in de vakantie mag hij, mits hij het op voorhand zegt, wegblijven tot 0.00. Als er een feestje is blijft hij slapen bij vrienden, dus kan hij in principe de hele nacht wegblijven.

Slaapt hij uit, dan kan dat tot 9.30. Hierna is er geen ontbijt meer. Dus hij beslist zelf, slapen en geen ontbijt of toch maar een beetje vroeger opstaan. Anders wordt het toch gekkenwerk met een aantal kinderen? De ene ontbijt om 8.30 en heeft weer honger om 12.30, de andere staat op om 10.30 en ontbijt dan, maar heeft pas om 14.00 weer trek.

Daarom: iedereen staat in de ochtend op een redelijk tijdstip op en gaat dus 's avonds op een goed tijdstip naar bed. En daar hoort dus ook op een normaal tijdstip thuiskomen bij.

Reactie voor op de website?

11.33. Mijn mening

Ik heb met belangstelling de meningen over dit onderwerp gelezen omdat mijn vrouw en ik ook met dit probleem zaten. Wij zijn in ieder geval tot de conclusie gekomen dat onze dochters (15 en 16 jaar) door de week uiterlijk om 22:00 uur thuis moeten zijn en om 22:30 uur in bed moeten liggen en wel om een voor de hand liggende reden. Op die leeftijd heb je nog 8 tot 9 uur slaap nodig en ze moeten er 's ochtends al vroeg uit.

Om tevens te zorgen voor regelmaat blijft dit ook gelden als ze het eerste uur lesuitval hebben. Door de week gewoon iedere avond op dezelfde tijd naar bed! (Moeten wij trouwens ook.)In het weekend of in de vakantie zijn de tijden wat ruimer 23:30 tot 0:00 uur. Als ze op stap gaan maken we daar per keer een afspraak over. Meestal is dat dan 2:30 uur, de sluitingstijd van de meeste cafées hier bij ons.

Uiteraard wordt dit door hun van tijd tot tijd aangevochten, hun goed recht, maar zij willen sommige zaken 'gewoon' niet inzien. Dat zij hun slaap en regelmaat nodig hebben zien ze anders; bij hun vriendinnen zijn op de tijden die hun uitkomen vinden zij toch belangrijker. Dan moet je als ouder toch autoritair optreden. Ze zijn nog geen volwassen en kunnen bepaalde zaken ook nog niet als volwassenen zien.

Zij zien het als 'pesten' door hun ouders, de ouders willen echter uit liefde hun kinderen beschermen. Wat is dan belangrijker?

Reactie voor op de website?

11.34. Ouders.. ga is effe luisteren

Weten jullie wel hoe erg het is voor een puber om ZO vroeg als jullie zeggen thuis te moeten komen? Echt hoor. Als al je vrienden later mogen, dan ga je toch niet zoiezo je kind in zn eentje naar huis laten fietsen? Dan maakt dat ene halfuurtje toch ook niet uit. Wat wil je nou liever, dat je kind in zn eentje in het donker fietst en nog boos is ook (verpest ook lekker de sfeer) OF dat je kind EN veilig is EN tevreden is met de tijd, omdat zijn/haar vrienden ook om die tijd naar huis moeten.

Nou daar zou ik niet over twijfelen hoor !! Ik ben zelf 15 en mag door de weeks rond 12 uur thuiskomen ofzo en in het weekend gewoon als iedereen naar huis gaat. EN nee, mijn ouders verwennen me niet ofzo. Dat is toch gewoon normaal? En soms hangen wij ook wel op straat hoor, maar als je kind zich thuis gewoon normaal gedraagd en niet de hele dag alleen maar op zn kamer zit dan veranderd hij heus niet ineens in de nacht in een of andere criminele debiel. Dat merk je wel aan je kind hoe hij/zij in huis is.

Jullie laten je puber echt negatief over jullie denken hoor als jullie het zo aanpakken als dat ene verhaal over bijna 18 en om half 10 thuis. Dat is toch achterlijk! Ik zou allang weggelopen zijn. Serieus, en ik denk dat als al jullie kinderen nog lang om deze tijd thuis moeten zijn een paar dat ook wel doen. En we leven niet meer in de jaren 80, toen jullie nog jong waren en toen alles nog ouderwets was en toen moest je nog mee naar de kerk blablabla. Al die zooi, laat je kinderen gewoon een beetje vrij, dan zullen ze vanzelf meer respect krijgen.

En nou doen me vingers pijn. Denk hier maar s goed overna.

Daaaaaaaaaaag.

Reactie voor op de website?

11.35. MIJN moeder is onredelijk

Ik ben 15 jaar en wordt dit jaar 16 ik mag doordeweeks om half 10 thuis zijn dat vind ik redelik maarik zou liever 10 uur zijn en ik mag in weekend maar op vrijdag en zaterdag tot half 11 als ik geluk heb!!!! das niet normaal iedereen mag later ik ben altijd de eerste die weggaaat me beste vriend is 14 en mag al tot half 12 het is zwaar onredelijk

Reactie voor op de website?

11.36. Puberstreken

Met heel veel interesse heb ik alle reacties gelezen aangezien ik zelf ook 2 pubers heb. De oudste van 16 heeft sinds kort een vriendin van 14. Twee weken geleden zou hij naar haar toegaan om om half 11 thuiskomen zoals afgesproken. Jullie voelen het al aankomen. De uren verstreken en om half 4 was er nog geen zoon thuis. Ik was inmiddels gek van ongerustheid. De mobiele telefoon werd niet opgenomen en een precies adres had ik niet van de vriendin.

Uiteindelijk is hij, wakker geworden van mijn stortvloed van telefoontjes uiteindelijk thuisgekomen om 5 uur 's morgens. De ouders van het meisje hadden hem gewoon bij haar op de kamer laten hangen. Het is een meisje dat al voortdurend hele nachten wegblijft en de ouders vinden dat heel normaal. Natuurlijk is hier een stevige gesprek over geweest met zoonlief en beterschap werd beloofd.

Afgelopen vrijdag mocht hij onverwacht mee met de ouders en het meisje naar een verjaardag in Friesland en hij mocht ook blijven slapen. Het blijkt achteraf dat de ouders het heel normaal vinden dat ze bijelkaar blijven slapen. Wij als ouders vinden dat niet normaal en vinden het ook vreemd dat de ouders geen contact met ons opnemen. Hebben wij als ouders iets gemist? Het voelt bij ons goed fout aan als kinderen van 14 dit mogen en ook een kind van 16 heeft zich aan regels te houden. (dit houdt voor onze zoon in: door de week half 11 thuis, vrijdag uit maar rond 12 uur thuis en zaterdag mag er worden uitgegaan en dan maakt het niet uit hoe laat hij thuis is als hij maar met een groep naar huis gaat. Tot slot moet hij altijd bereikbaar zijn en laten weten waar hij is).

Graag jullie idee hierover.

Reactie voor op de website?

11.37. Re: ouders ga effe luisteren

Beste puber van vijftien

Ik snap best wel dat jij en alle pubbers het moeilijk hebben met de regels over het tijdstip van thuiskomen. Maar hoe zit dat bij jou? Door de week thuis zijn om 12 uur! Moet jij niet naar school? Zit je op een avondschool ofzo? Lijkt mij wel erg laat 12 uur door de weeks om thuis te komen. Je bent als je dan weer naar school gaat zeker zo fris als een hoentje. Nou knap van je dat je dit als 15 jarige al volhoud. Hoef jij als je volwassen bent zeker helemaal niet meer naar bed.

En dit heeft volgens mij niets te maken met verwennen dat jij nog om die tijd op straat zwerft. Denk je nu echt dat ouders die vinden dat hun kinderen van 15 niet om 12 uur meer op straat behoren te zijn hun kinderen niet verwennen?. Volgens mij snap je de vowassenen echt hier niet in en ik jouw ouders niet.

Jessica

Reactie voor op de website?

11.38. Ouders te streng

Tja, dan gaan we dan.

bijna 14 jaar
half 9 doordeweeks thuis
half 10 in 't weekend thuis
als ik uit ga wordt 't meestal rond 1 uur.
zelf heb ik een zus die bijna 15 wordt. en die heeft precies dezelfde tijden.

mischien een beetje overbezorgd?

BJH

Reactie voor op de website?

11.39. reactie: ouders te streng

Ik (39jaar) was vroeger een behoorlijke lastige puber maar gelukkig had ik ouders die mij een vrije opvoeding gaven anders had het zeker fout gelopen. Dan had ik het stiekem gedaan denk ik. Dat zag ik ook bij mijn vriendinnen met strenge ouders die deden het gewoon stiekem, de ouders wisten de helft nog niet !!!

Van mijn ouders mocht ik het zo laat maken als ik wilde in het weekend. Als ik er genoeg van had moest ik hun bellen en kwam één van hen mij halen, al was het s'morgens vroeg! Trouwens, alles wordt pas gezellig om een uur of 23:00 uur en dat begrepen ze, ze waren tenslotte zelf ook jong geweest!

Maar zoals de meeste ouders waren zij bezorgd en hadden voor deze oplossing gekozen. Zo kwam hun dochter toch veilig thuis. Meestal haalde mijn moeder mij op, zij kon toch niet slapen van bezorgdheid, en gingen wij daarna nog saampjes lekker bijkletsen wat ik allemaal had meegemaakt. Zo wist ze op een leuke manier wat ik allemaal uitspookte! Ook al was ze niet overal mee eens, maar veroordelen deed zij niet. Dus had je als puber het gevoel dat je veilig je hart kon luchten.

Alleen door de weeks is het een ander verhaal vind ik persoonlijk. Zelf heb ik daar niet zo'n behoefte aan gehad omdat ik in het weekend mij lekker kon uitleven en ik deed veel aan sport. Je moet tenslotte ook naar school e.d. Maar als mijn kinderen dit ook willen dan zou ik vragen welke tijd zij redelijk vinden en proberen tot een oplossing te komen. Eerst de kans geven (verantwoordelijkheid geven) mits de schoolprestatie's er niet onder gaan lijden ! Met elkaar proberen te praten én naar elkaar te luisteren !

Monique

Reactie voor op de website?

11.40. Hoe laat?

hallo

ik ben 14 jaar het is nu vakantie en ik wil wat ater naar bed normaal is dat 10 uur, al mijn vrienden n de vakantie gaan om 1 a 2 uur naar bed eentje mag het zelfs zelf weten hoelaat hij naar bed gaat.
van mijn vader mag ik opblijven tot 11 uur hoogstens, ik wil hem overhalen omdat dat absurd vroeg is zeg een s een geschikte tijd voor mij

alvast bedankt martijn

Reactie voor op de website?

11.41. Meisje van 13

Onze oudste dochter wil ook erg graag testen tot hoever ze kan gaan. Voor ons is het ook wennen om los te laten maar ik vind elf uur echt wel laat genoeg, ik ging haar ophalen omdat de andere meiden en jongens om beurten gebeld hadden met hun ouder(s) en zeiden dat die en die ook later mochten thuiskomen en ze niet alleen wilde fietsen. Ik begrijp niet dat je je kind, die er volwassener uitziet als dat ze zijn, tot half 1 buiten laat. We hebben nu af en toe een snelkookpan thuis maar ik weet waar ze is, lekker thuis, over een paar jaar mag ze het zelf bepalen maar nu nog niet.

Reactie voor op de website?

11.42. Hoe laat op blijven

Mijn kinderen mogen tot 1 uur in de vak buiten blijven; als ze maar met een groep zijn vind ik alles goed.

Reactie voor op de website?

11.43. Ik mag niet buiten bijna

Hallo ik ben een meisje van 15 jaar en ik word bijna 16, binnen 2 weken, en ik mag alleen maar buiten op zondag, maar dan van 12 tot 21 uur en voor de rest van de week mag ik niet meer buiten weten jullie tot hoe laat dat ik maximum buiten kan groetjes .

laura

Reactie voor op de website?

11.44. Wat doe je buiten?

Hallo Laura,

Wat doe jij buiten? Ik denk dat het veel uitmaakt of je met vrienden ergens staat of dat je aan het voetballen of iets dergelijks bent

groetjes Jetje

Reactie voor op de website?

11.45. Jongen van 14 jaar

Hallo,

ik ben een jongen van 14 jaar en ik moet de hele zomervakantie om 7 uur thuis zijn, terwijl al mijn vrienden pas voor het donker thuis moeten zijn, en dat is dan ongeveer om 10 of 11 uur. Ik vind dit helemaal niet eerlijk en mijn ouders vragen elke keer als ik vraag of ik later mag blijven, jaa wat wil je nu nog buiten doen dan, terwijl al mijn vrienden pas ong. om half 6/ 6 uur naar buiten komen en dan begint het pas leuk te worden. en dan een halfuurtje later moet ik al naar huis en dan vragen ze waarom en dan schaam ik me de pletter.

ik zou graag om wat advies vragen zodat ik mischien toch wat langer buiten kan blijven.

Groetjes.

Reactie voor op de website?

11.46. Re Jongen van 14

Beste jongen van 14.

Vertel je ouders wat je buiten met je vrienden doet. Misschien zijn ze bang dat je kattekwaad uithaalt? Ik hoop dat je ouders begrijpen dat je gewoon buiten bij je vrienden wil zijn,al is het maar om wat te voetballen of gewoon te kletsen. Van mij mogen ze dit wel. Als ik maar weet waar ze uithangen. En ze hebben een mobieltje mee en die moet aan staan zodat ik ze kan bereiken als het te laat wordt. En ze ons kunnen bellen als er iets is.

Maar iedere ouder bepaalt zelf de tijd natuurlijk. Ik heb er dan ook geen boodschap aan dat anderen weer later thuis mogen komen. Onze dochter van 14 moet ook deze zomervakantie om 22 uur thuis zijn. Dit lijkt mij ook een redelijke tijd voor een 14 jarige. Ik wens je suxes met het onderhandelen.

Reactie voor op de website?

11.47. Beste ouders

beste ouders en iedereen op deze site

ik ben 11 en moet om half 8 thuis zijn dit vind ik zo saai als wat! iedereen mag tot 9 uur ofzo kwart over negen. moet u eens nadenken u bent ook jong geweest dat was in jullie tijd maar dit is onze tijd later
als wij goot zijn moeten we dan ook gaan zeggen van half acht thuis?!?!?!.
ik vind dat wij jongeren best wat meer vrijheid zouden mogen krijgen! en denkt u eens na hoe was het als u naar binnen moest om half acht en anderen mochten later!
dan werd u uitgelachen haha die moet nu al naar binnen maar tegenwoordig de tijd word uw zoon of dochter daarom al in elkaar geslogen.
dat probleem ken ik dan willen ze er niet over praten anders worden ze nog meer gepest en wie zijn schuld is dat????
DE UWE !

oh en ps als u ons meer vrijheid geeft worden we minder vervelend als uw zoon of dochter vervelend is

Reactie voor op de website?

11.48. Wat doen jullie?

Dit probleem speelt bij ons niet. Onze kinderen zijn meestal gewoon thuis en anders weten we precies waar ze zijn en spreken we een passende tijd af om thuis te komen. Ik vraag me dan ook echt af: waar zijn de kinderen die "buiten" zijn en wat doen ze?

ben benieuwd, Jetje

p.s. onze kinderen worden ook nooit in elkaar geslagen.

Reactie voor op de website?

11.49. Hoelaat thuis voor een 15 jarige ?

Hoelaat zou ik ongeveer naar huis moeten komen ? ik moet nu al om 10 uur in het weekend en half 10 doordeweeks echt absurd :(

Dennis

Reactie voor op de website?

11.50. Voor Dennis

Nou half tien door de weeks lijkt mij geen gekke tijd. Jij moet toch ook naar school?.In het weekend mogen ze hier wel wat langer. Dochter van 14 wel om 22 uur maar zoon van zestien een uur In het weekend dan he.
Door de week ook om 21 uur en 21.30. Laat altijd even weten waar je uithangt,of neem je mobiel mee zodat je bereikbaar bent. Je zal toch echt met je ouders moeten onderhandelen. Hebben onze kinderen ook gedaan en tot tevredenheid van alle partijen tot een goede tijdsafspraak gekomen. Sukses met het onderhandelen.
Jessica

Reactie voor op de website?

11.51. Moeilijk

Ik vind het erg moeilijk om hier mijn mening over te geven, de jeugd van nu is zo anders dan toen ik zelf op die leeftijd was. Ook ik zie mijn dochter toch graag thuis voor het donker, ze is dan nog geen 14 of 16. Maar vind dit wel een moeilijk punt omdat de maatschappij ontzettend is veranderd sinds de tijd dat de meeste ouders op deze leeftijd zaten. Ik weet wel dat ik om half twee thuis moest zijn toen ik 17(!) was en met vrienden naar het cafe of wat dan ook ging, terwijl de meeste discotheken rond 24.00 pas echt tot leven komen.

Blijft denk ik een moeilijk twistpunt zowel voor ouders als voor de kids zelf, en denk dat het afhankelijk is van het kind zelf, hoeveel verantwoordelijkheidsbesef uw kind heeft.

Veel sterkte met dit onderwerp. gr. Cindy

Reactie voor op de website?

11.52. Wat is normaal?

Hoi, ik ben 17 jaar en heb nu ik niet meer op school zit geen tijd. Ik werk en moet om half 6 mijn bed uit.

Mijn moeder is vrij makkelijk, ik bedoel hiermee te zeggen: Dat als ik te laat ga slapen, ik zelf te laat kom op het werk (of niet eens mee kan naar het werk) en ik geen geld heb een slechte CV krijg en mijzelf in de problemen help..

Ik spreek nooit een tijd af in het weekend niet en doordeweeks niet, word het echt een latertje bel ik ff op zodat mijn moeder niet ongerust hoef te zijn..

Ik ben het type "hangjongeren" en wil even aan de lezende ouders mededelen, dat het niet allemaal zo slecht is als wat jullie denken. Elke avond weer met een grote groep ergens staan.

Om het zo neerbuigend te zeggen als dat de volwassenen doen: Wij staan maar een beetje te roken te blowen en te vernielen want ja dat doet inmiddels elke jongen op straat volgens de volwassenen..

Ja sommige roken, ja sommige blowen (te veel gebruik hier van merk je aan je dochter/zoon, merk je dit niet *kijk naar school en gedrag thuis* ga er dan niet om klagen of vragen *voorkomt gezeur*)

Ik zelf heb wel een handje van beide maar ik heb mijn diploma's opzak ik werk in de bouw nu, ik ga het leger in thuis loopt alles op rolletjes, en ik maak zelf grotendeels mijn keuzes.

pffff, heel verhaal maar ik wil mijn kant van het verhaal aan de ouderen ook even laten horen.

Hoeplijk zijn er mensen die dit goed in zich opnemen en hun kind vertrouwen en meer ruimte gaan geven of nieuwe regels gaan instellen naar wat voor jou zelf de beste manier van opvoeden is.

Groetjes Joey

Ps. mocht mijn moeder dit ooit eens terug lezen. GROETJESSSS

Reactie voor op de website?

11.53. Wat ik vind

Hoi allemaal,

Ik ben zelf al een tijdje 15. Ik mag niet uitgaan. Ik ben 's avonds niet echt vaak buiten, alleen als ik 's middags afspreek en het wordt laat. Ik vindt het raar dat er hier jongeren van 16 jaar zo vroeg naar huis toe moeten, er is toch een weg naar volwassenheid of laat je ze soms als ze 18 zijn in een klap los. Dan weet u zeker dat het fout gaat. Je bent nu eenmaal een puber om dingen uit te proberen. Als uw kind 16 is is het opvoeden over en kunt u overstappen op het begeleiden van uw kind. Ik snap bezorgdheid, maar dat moet niet onze ontwikkeling verstoren.

GR

Reactie voor op de website?

11.54. Doordeweeks naar buiten?

Hallo, ons gezin telt 5 kinderen, twee jongens van 21 en 15 en drie dames van 18, 17 en 12. Op je veertiende doordeweeks tot na elven buiten zijn is gekkenwerk, de volgende ochtend moet je toch weer fris op school zitten.

De oudste werkt naast zijn hbo opleiding en op de dagen dat ie tot elf uur werkt blijft ie slapen bij zijn vriendin, overige dagen is ie om 22,00 uur thuis. In het weekend handteren we voor hem natuurlijk geen tijd meer waarop hij thuis moet zijn, wel vragen we hem wat ie verwacht en die tijd houdt ie zich ook aan.

Twee meiden van 18 en 17 moeten door de week om kwart voor tien binnen zijn, maar dat is dan als ze de avond elders waren, dus niet zomaar op straat omhangen. In het weekend mogen ze later thuis zijn, op zaterdag en vrijdagavond maximaal half 1 en zondag weer op tijd, als ze uit gaan moeten ze half drie binnen zijn.

Zoon van 15 gaat zelden tot nooit weg 's avonds, voetbalt op veldje in de buurt en moet naar binnen zodra de schemering invalt. Uitgaan heeft ie nog niks mee. En onze jongste moet zowizo om kwart voor 8 binnen zijn, zowel door de week als in het weekend. Oudste bepaalt zelf zijn bedtijd maar is wel boven voordat wij gaan, 18jarige duikt meestal vroeg haar bed in, vaak rond kwart over 9 en ligt dan nog uur te lezen. 17jarige gaat om tien uur naar bed, 15 jarige om half tien en de jongste om half negen.

Reactie voor op de website?

11.55. Onzin

ik ben 15 en mag tot half 3. en toen ik 14 was tot 1 uur. het is gewoon ziek om een kind van 14 maar tot 10 uur buiten te laten

Reactie voor op de website?

11.56. Moeilijk en onbegrip

Ik heb een dochter van bijna 14 en ze heeft een vriendje. Ze zien elkaar dagelijks en ze moet van mij 21.00 thuis zijn doordeweek. Veel onbegrip want het is belachelijk en iedereen mag later bla bla. Veel tijd voor huiswerk neemt ze niet, desondanks wel goede cijfers. In het weekend mag het tot half 11. Ook erg dom vindt ze dat. Vaak komt ze ook te laat (10 min.) Dat vind ik dom. Evenals ze nooit met vriendinnen afspreekt.

Nu willen ze ook graag bij elkaar slapen en ze snapt niet waarom het niet mag. Als ik over mijn tijd begin dan is dat kompleet de prehistorie! Of nog verder terug in de tijd. Dit gaat niet lang goed ben ik bang. Ik heb al vele gesprekken gevoerd maar het draait altijd uit op ruzie. Met de "schoonouders" praten zal niet helpen want die zijn erg losjes.

Reactie voor op de website?

11.57. Re: Moeilijk en onbegrip

Reactie op Onzin

Ik vind in het weekend half elf wel wat vroeg. Misschien 11 uur ofzo. Dan komt ze misschien wel altijd op tijd ;-)

Als ze bij mekaar willen slapen. Ik zou het goed vinden.

En over 'mijn tijd' beginnen helpt volges mij echt niet. Dat geleuter luister ik ook niet naar. Misschien de tijden vergelijken met anderen van déze tijd. Dat helpt beter.

Gerben (14)

Reactie voor op de website?

11.58. Vraagje en graag reacties van ouders!

Hoi.

Ik ben nu net een maandje 16 en het lijkt me toch wel erg leuk om een keertje uit te gaan, wat ik nu ook eindelijk mag. nu moet ik alleen al om half 1 thuis zijn (terwijl dan meestal alle mensen pas komen bij ons in de stad)

nu moet ik op vrijdag ook om half 1 thuis zijn terwijl ik dat weer beetje overdreven vind. meestal ben ik om half 12 al thuis. door de weeks moet ik tussen half 10 en 10 uur thuis zijn en ik vind het helemaal prima! (mensen van 14 moeten dus niet zo zielig doen met al me vrienden mogen later, dat is namelijk niet zo. ik geloofde het ook altijd is allemaal niet waar!)

maar nu wil ik de zaterdagavond dus iets later kunnen krijgen (half 2 zou ik echt al super top vinden) zodat ik ook een keertje met vrienden uit kan gaan en me niet dood hoeft te schamen..

ik hoef ook niet elke week uit, en ik drink niks rook niet, alleen ben ik verder wel een feestbeest!:)

wat denken jullie, ouders hiervan? ik hoor graag reacties van ouders!

Groetjes Sharon

Reactie voor op de website?

11.59. 14 jaar tot 9 - half 10 naar buiten

Hallo,

Ik ben 14 jaar, en ik mag doordeweerks tot maar 9 uur naar buiten. In het weekend mag ik ook soms tot half 10, maar meestal wordt dat ook gewoon 9 uur. Mijn moeder denkt dat ik het typetje ben dat ik rook, drink, en blow. Ik ga met mensen om die dit wel doen. Zelf heb ik natuurlijk wel is een hijsje genomen van een sigaret of joint. Maar daar laat ik het ook zelf bij. Mijn vrienden mogen in het weekend gewoon tot 1 uur buiten blijven terwijl ik al om 9 - half 10 thuis moet zijn, omdat ze denkt dat ik rook, blow, of drink, terwijl ik daar geen behoefte aan heb. Je kan ook chillend door het leven gaan zonder te blowen en te drinken vind ik. Zelfs als ik buiten ben zitten we of bij een vriend of we gaan lekker voeballen of we praten met ze alle een beetje. Als ik dan begin over een andere tijd. bijv. 10 uur dan kan ik het meteen al schudden dat ik om half 10 in het weekend thuis moet zijn en zecht ze direct 9 uur.

Mijn vraag is: hoe kan ik toch mijn ouders laten zien, dat ik latere tijden gewoon aankan en laten zien dat ik niet rook, blow of drink?

Bryan

Reactie voor op de website?

11.60. Hoe laat naar bed in het weekend

ik ben een meisje van 14 jaar. ik moet in het weekend meestal om half 11 thuis zijn. heel af en toe word het 11 uur. en als er een uitzondering is mag ik wat later. als ik gewoon afspreek met vrienden in het weekend dan moeten hun om 12 uur thuis zijn (de meeste vrienden zijn 15 en sommige 14.) ik moet altijd als eerste naar huis, dat is meestal om half 11. wat vinden jullie van deze tijd? groetjes dominique

Reactie voor op de website?

11.61. Zie het uit een ander perspectief

Je schrijft niet waar je woont en hoe je naar huis komt. Ik schrijf hier uit het perspectief van een moeder van 4 kinderen die inmiddels groot zijn. Als moeder heb ik het altijd heel moeilijk gevonden om in te slapen voordat mijn kroost thuis kwam en ik de voordeur op de grendel had horen gaan. Hoe en waar je bent en hoe je weer thuis komt is daarom heel belangrijk.

Wij wonen in een heel grote stad (Londen) waar nogal eens wat voorvalt. In veel gevallen werd het dus een kwestie van een 14-jarige halen met de auto voordat ik of mijn man naar bed gingen en dan vonden we 12 uur wel wat laat, gezien dat er nog jongere kinderen waren die 's morgens al vroeg wakker werden.

Voor ons was er geen uitslapen bij, dus denk daar a.u.b. om. Samen met een broer of zus of vrienden en vriendinnen reizen vonden we wat geruster en dus kwamen de kinderen van mij om die reden soms helemaal niet naar huis (en dat was een kwestie van vertrouwen) en soms kwamen er diverse vrienden mee naar ons huis die hier sliepen.

Half elf als richtlijn is zo gek niet voor iemand van jouw leeftijd. Ik denk dat het vaak uitloopt tot 11 uur en dat is laat genoeg.

Annemieke

Reactie voor op de website?

11.62. Vertrouwen

Mijn zoon en dochter zijn 14 jaar, ze doen altijd wat ik vraag. Dus heb ik een klein geschenk! Mijn vertrouwen hebben ze dus en mogen die twee om 24:30u thuis komen. Ze hebben dan een half uur tijd om naar huis te gaan.

moeder 40

Reactie voor op de website?

11.63. Mijn Ouders

Mijn ouders zeggen dat het niet normaal is dat een 15-jarige tot 11 uur buiten mag zijn. Ik heb het hun gevraagd waarom en ze konden niet eens een redelijke reden teruggeven. Ze zeggen dat acht (acht uur!!) normaal is??????

Ook als ik naar een feest wil bij iemand thuis. Dan is het altijd van mogen we de telefoonnummers van de ouders; is dit normaal? Wilt iedere ouder de telefoonnummer van de ouders vanwaar het kind naar toe gaat?? Daarnaast moet ik altijd veel vroeger weg dan al mijn andere vrienden.

Kijk ik rook (ook al doe ik het heel weinig), dat weten mijn ouders ook. Maar aan drinken en drugs doe ik helemaal niet aan. Ik heb er helemaal geen behoefte aan. Ik moet bekennen dat ik me niet op het best gedraag, en dat mijn schoolprestaties niet op zn best zijn. Maar ik ben me er bewust van en ik wil graag beter mijn best doen maar mijn ouders vertrouwen me niet.

Dus wat kan ik eraan doen om het vetrouwen van mijn ouders te kunnen winnen en zorgen dat ik wel wat later naar buiten kan???

Berkay

Reactie voor op de website?

11.64. Hoe laat thuis

Ik wou dat er eens 1 jongere van onder de 16 mij uit kon leggen waarom je 's avonds na 22.00 uur nog op straat moet zijn. Het cafe mag je nog niet in dus wat moet je op straat, daar komt toch alleen maar rottigheid van. Wat kun je niet binnen met je vrienden bespreken en buiten wel. Waarom kou zitten lijden op een bankje als je ook gewoon binnen kunt zijn met elkaar. Er hangt altijd zo'n geheimzinnig sfeertje als je de jongeren hierop aanspreekt.

S

Reactie voor op de website?

11.65. hoelaat thuis in weekend?

hallo. ik ben een meisje van 12 en ik mag doordeweeks meestal tot half 9 en in het weekend 10 uur. ik zou graag wille weten hoelaat ik eigenlijk thuis moet zijn..

alvast bedankt :)

groetjes naamloos. aan p.th.coumans, mij

Reactie voor op de website?

11.66. Re: ik wil dood

Reactie op Ik wil dood

Hallo Stephanie,

Dat je om 21:00 uur thuis moet zijn dat is misschien niet leuk, maar dat doen ze vast uit bezorgdheid of omdat je de volgende dag weer fris op school moet zijn. Misschien kun je vragen aan je ouders 'wat kan ik doen voor jullie zodat ik een half uurtje later thuis mag zijn'.

Dat je vader je slaat of je hoofd onder de kraan duwt dat kan niet en dat je je daar verdrietig over voelt is heel begrijpelijk. Praat er met iemand over bijv. je docent of bel de kindertelefoon. Succes en ik hoop voor jou dat je, je snel beter voelt.

Janet

Reactie voor op de website?

11.67. Ik wil later

ik ben over een paar dagen 14, maar mag maar tot 9 uur naar buiten ook in de vakantie's. Terwijl iedereen tot half 10, 10 uur mag of zelf's later.. ik vind het echt niet leuk dat ik zo vroeg naar huis moet en snap er ook echt niks van, als ik het vraag of bel of ik later mag worden me ouders altijd heel boos. ik zou niet weten hoe ik lief kan vragen of ik later mag, me vriendinnen denken dat het komt omdat ik de oudste ben want ze hebben bijna allemaal wel een oudere broer/zus die mochten ook veel minder dan hun nu mogen. weet iemand hoe ik dit zo tegen mijn ouders kan vertellen

meisje die bijna 14 is

Reactie voor op de website?

11.68. Gewoon doen

Zal ik zeggen wat je moet doen als je moeder zegt zovan je moet om half 11 binnen zijn moet je ?altijd? telaat komen altijd zodra ze dat in de gaten heeft wordt ze boos en krijg je allemaal straff. dan komt het mooiste je zegt tege je ma mam , ik ben 15-16 en ik wil na buiten je moet me niet als een klein kindje behandelen. etc. helpt echt ! thallahz

riscky Rubriek: brug - Discussie: 180701

Reactie voor op de website?

11.69. pff word gek van mn ouders

ik ben 14 bijna 15 en ik mag in het weekend tot 21:00 dan moet ik thuis zijn als ik 10 min te laat ko krijg ik straf al mn vrienden gaan ergens thuis feesten of in dorp maar ik mag niet ! echt zo gekke mensen wta moet ik doen ik zeg steeds kijk mam hun mogen tot 12:00 of 1:00 en dan zeg ze jah dan heb je pech !wat moet ik doen , ik vind een jongen leuk van 16 en hij mij ok en ik mag niet eens afspreken by hem thuis met al onze vrienden enzo !
gr Janinaxxx Rubriek: brug - Discussie: 180701

Reactie voor op de website?

11.70. Redelijke tijd

hallo,

ik ben een meisje van 15 maar ben een jonge leerling dus heb altijd al oudere vrienden gehad. mijn vrienden zijn dus 16/17/18 jaar. hier hebben mijn ouders geen problemen mee en dat begrijpen ze ook. nu is alleen het probleem dat ik altijd iets eerder weg moet dan de rest.

doordeweeks heb ik sport en school, ik spreek alleen op dinsdag af met mn vriend. maar dan zitten we of bij mij thuis of bij hem (dus niets vreemds) en verder doe ik doordeweeks niets.

dan vinden mijn ouders het vreemd als ik vraag of ik vrijdag en zaterdag avond weg mag. Ik wil graag in het weekend savonds met mijn vrienden zijn en een keer stappen. ze vertrouwen me en weten dat ik geen gekke dingen doe. ik ga latijd met de fiets en maak mijn moeder wakker als ik thuis ben. verder wordt ik altijd thuis gebracht. en nog doen ze moeilijk dat ik in het weekend 2 avonden weg wil. en dan zijn het ook nog best redelijke tijden. als we gewoon bij iemand thuis gaan chille is het meestal 1/2uur en met uitgaan 3 uur. en dan overdag zaterdag en zondag wel ook met mijn vriend

ik snap dus niet dat ze zo moeilijk doen, of ligt dit aan mij en is het normaal? want ik haal goede cijfers, kom thuis afspraken na, en help zaterdag ochtend altijd mee met schoonmaken, en kook dinsdag en donderdag.

Sanne

Reactie voor op de website?

11.71. Hoelaat ik thuis moet zijn

Reactie op Hoelaat thuis, en hoe vaak weg

Hallo!

Ik ben een jongen en ben 14 jaar , ik heb ook een redelijk grote vriendegroep (14 man) ik mag van mijn ouders door de weeks half 10 thuis en in het weekend 11 uur thuis , ik heb ook een hoop meiden in de groep die mogen ook tot 11 uur De andere uit mijn vriendegroep van 15 mogen half 12 thuis zijn En als ik zo hoor van andere jongens en meiden moet iedereen rond 11 uur thuis.

Hopenlijk heeft u wat aan deze info

Groetjes , annoniem

Reactie voor op de website?

11.72. Verbazing over de tijden wat ik hier lees

goedemiddag,

Ik ben een moeder van 40 jaar en heb 2 dochters van 8jr en 13 jr bijna 14jr. Mijn dochter van bijna 14 mag door de weeks niet naar buiten. En om het weekend, 1 dag naar buiten voor 4 uur lang. wel voor 18.00 uur thuis. door de weeks als ze eerder vrij is van school mag ze af en toe na school met vriendinnen afspreken maar nooit langer dan 2 uur lang.

Dit alles zolang haar rapportcijfers goed zijn. Als het aan haar lag ging ze elke dag naar buiten met haar vriendinnen/vrienden in de stad lopen of bios of gwn buiten lopen. Maar ik vind dat ze uitgerust naar school gaat en wanneer ze binnen is met andere dingen zoals huiswerk, lezen, een hobby, schoonmaakklusjes, tv, telefoon, gwn met gezin bezig is. Ben ik te streng of zijn er andere ouders die ook zo zijn?

Moeder van 40 jaar

Reactie voor op de website?

11.73. Best wel streng.....

Hallo moeder van 40 jaar,

Volgens mij ben je inderdaad best wel streng. Doordeweeks bijv 1 avond weg voor iemand van 14 is best wel logisch, bijv tot 9 uur of zo. En in het weekend voor 18.00 thuis is ook heel kort door de bocht.Weet je iedereen moet doen wat goed voelt, het gaat denk ik om vertrouwen. Wij hebben 6 kinderen tussen de 13 en 21 en mijn ervaring zegt, geef ze dat vertrouwen en spreek dat ook naar ze uit. Pas wanneer ze dat niet aan kunnen kun je de regels aanscherpen maar dat hebben wij nog nooit hoeven doen.

Succes, Linda

Reactie voor op de website?

11.74. Uitgaan op je 14de?? Waarheen dan??

Reactie op Verbazing over de tijden wat ik hier lees

Ik heb geen idee wat de tijdlijn is van deze berichten.. Kan ik zo even niet zien. Maar ik lees met stomme verbazing dat er kinderen zijn die al uitgaan op hun 14-15de. Mijn vraag is dan werkelijk; waar gaan ze heen. Tegenwoordig moet je minimaal 18 zijn om ergens binnen te komen. Helemaal sinds de leeftijdsgrens van alcohol is verhoogd naar 18.

Al die die kids die zeggen heb vertrouwen in ons.. Dat geloof ik wel. Tuurlijk hebben ouders vertrouwen in jullie, alleen niet in de rest van de wereld. Als puber kan je niet altijd de consequenties inzien. Misschien vind je dat zelf onzin, maar toch is dat niet zo. Maar dat is een discussie die ouders volgens mij al eeuwen voeren met pubers.

Ouders die hun kind van 14/15/16 later dan 10 uur thuis laten komen door de weeks en na 12 uur of zelfs om 2 uur in het weekend.. Belachelijk. Wat hebben ze op straat te zoeken? Chillen kan ook thuis in je kamer met je vrienden.

Mijn kind mag door de weeks om 21 uur thuis komen. Altijd onder enorme discussie. Maar hij komt wel thuis. Zijn cijfers waren te wensen over en zolang hij nog niet over is, blijft het zo. In de zomervakantie kunnen we het er nog over hebben hoe laat hij thuis moet zijn. Maar na het donker op straat vind ik niet nodig. In het weekend is dat 22 uur. Hij is een zeer verstandig kind.. Denkt hij, maar toch hoor ik regelmatig verhalen van zijn kant wat er allemaal om hem heen gebeurd waar hij zelf "niet bij betrokken is" dat ik denk.. en jij vraagt je af waarom je op een bepaalde tijd thuis moet zijn??

Het maakt overigens niet zo uit welke tijd je meegeeft.. er zal altijd een discussie ontstaan omdat pubers nou eenmaal hun leven zelf willen regelen. Ze willen hun eigen gang gaan, wat ik maar al te goed begrijp. Maar nog effe volhouden kids.. nog maar een paar jaar.. en dan heb je tijd zat om te doen waar je zelf zin in hebt. Kind zijn ben je maar een paar jaar.. en volwassen juist zo lang! Dan moet je het zelf rooien.. en dan denk je met weemoed terug aan je kindertijd.

Reactie voor op de website?

11.75. Uitgaan

Wij hebben twee kinderen, een dochter van 14 en een zoon van 187. Laatstgenoemde gaat sinds een klein half jaartje uit en heeft een compromis met ons gesloten: 1 x in de 2 weken. Daarnaast zit hij in een bandje, waarmee hij oefent na werken tijdens een koopavond. Zelf gaat hij, mede daarom, met zijn vrienden op zaterdagavond rond 9.00 uur weg en is uiterlijk 01.30 uur thuis, Hij is dan ook moe, want heeft ook weer de hele dag gewerkt. Maar is toch weg geweest. Onze dochter van 14 wil niet eens naar een Fris feest. "Niks voor mij" en dat kunnen wij beamen. Onze zoon heeft die fase ook overgeslagen. Ieder heeft natuurlijk zijn normen en waarden in het gezin, maar onze kinderen houden/hielden ook niet van "op straat of waard dan ook met een groepje rondhangen". Ze waren altijd thuis. En geloof me, het zijn echt geen zure muurbloempjes, maar staan volop in het leven en hebben heel veel bezigheden in hun vrije tijd en genoeg vrienden. Maar dat laatste, dat is waar het om draait: met wie gaan ze om en wat is binnen de groep de norm. Daar heb je als ouder mee te dealen, maar onthoud dat je altijd verantwoordelijk blijft en nog steeds baas bent, tot ze meerderjarig zijn.

Annemieke

Reactie voor op de website?

11.76. Ik mag laat thuis komen

hay.

ik heb best wel chille ouders ik mag omdat ik al bijna 17 ben half 2 of later thuis komen best chill.
het heeft ook z"n nadelen als ik laat thuis kom volgende dag bozen ouders maar geen preek ofs.
ik ga als ik heel laat weg blijf bij een vriendin slapen want dan stoor ik me ouders niet slapen die lkkr door.
ik vind dat kinderen van 14 niet tot 10 op straat horen horen alang in hun nest te liggen om 10 uur zelf was ik ook van hwt uitgaan nu nog maar wel met maten ik ga standaart 1x in de week uit anders blijf ik thuis met de zomerfeesten ga ik wel alle dagen maar aleen omdat het zo dichtbij is anders ga ik ook niet alle dagen .

mvg allysha

Reactie voor op de website?

11.77. Half 10 slaat nergens op

Reactie op Hoe laat thuis??

Heey, half 10 slaat bergens op ik ben zelf 14 en moet half 10 thuis zijn en het ergste is mn ouders komen me dan ophalen... Want mijn moeder is te bezorgd dat er iets gebeurd als ik naar huis fiets... Gast half 10 !! En als ik dan vraag of ik alsjeblieft tot kwart voor 10 /10 uur mag zegt ze: als je het nog een keer vraagt word het 9 uur wooww dan heb je echt geen leven.. Ik vind dat je als je moeder bent je kinderen wat vrijer moet laten gast ik ben geen 8 ofzo. En in et weekend mag ik tot 11 uur en dan ook opgehaald worden enzo.. En als er kinderen hierkomen gaat mn moeder heel irritant doen en dan vraagt ze vervolgens waarom wr geen kinderen hier thuis komen uhm nogal logisch duhuh maar ik ben gewoon bij iemand binnen om half 10 en dan gaat ze me 30 keer bellen dat ze al buuten staat en als ik dan 1 minuut te laat buuten sta dan heb ik straf en moet ik mn telefoon ofzo inleveren (slaat echt nergens op) iedereen mag toch gewoon als ie bij iemand thuis is tot 10 uur ofzo? Gewoon bij iemand thuis niet op straat ofzo ... Maar mijn moeder is veeel te bezorgd vet kut en iedereen die ik ken mag gewoon nog naar het centrum om 10 uur gast!!

Anoniempje

Reactie voor op de website?

11.78. Ik snap het niet

Reactie op 14 jaar tot 9 - half 10 naar buiten

Ik zie allemaal reacties van 14 jarige meisjes die 22.00 uur thuis moeten zijn en sommige zelfs 22.30 door de weeks en in het weekend 24.00 of 1.00 als ik dat mocht zou ik zo erg blij zijn . Ik ben een meisje van 14 en als het zomer is moet ik 20.00 thuis zijn ( door de weeks voor 19.00 ) , terwijl het zo lang licht blijft ! En tijdens de winter tijden , wanneer het wat sneller donker word moet ik al 17.30 thuis zijn ( door de weeks 17.00 ) ! Ik vind dit onredelijk dus ik snap niet waarom jullie zeuren . Als ik uit ga moet ik al voor 23.00 thuis zijn , terwijl het pas rond die tijd leuk word ( wat ik bijna nooit mag , mag soms niet eens naar verjaardags feestjes ) ik vind zelf dat ik in het weekend wel 22.00 thuis kan zijn en soms zelf 22.30 en door de weeks gewoon 21.00 uur . Wat vinden jullie ?

Chanel

Reactie voor op de website?

11.79. Altijd gezeur voor saus

Altijd moeten me ouders zeuren altijd als ik dan eindelijk een keer naar buiten mag moet ik om 21:30 al thuis zijn terwijl mijn vrienden (13,14) tot 22:00/22:30 mogen ik kwam vorige week te laat thuis ik mocht gelijk een hele maand niet naar buiten. Ik vind het echt erg alleen maar omdat k dan als eerste weg moet en als k dan thuis ben zie k snaps hoe tof dat laatste uur was maar nee ik mocht niet het is niet dat ik vraag om om 01:00 thuis te komen ( niet dat ik dat erg zou vinden) maar gewoon even een halfuurtje meer net iets meer speling en vrijheid het is maar een halfuur!

Reactie voor op de website?

11.80. Iedereen zo streng hier

Jezus wat is iedereen streng. Ik ben zelf 14 en ik moet officieel rond 1 uur half 2 thuis zijn. De laatste tijd zijn er veel examenfeesten dan wordt was soepeler gedaan. Maar vaak slaap ik ook bij vrienden en dan komen we rond 4 uur thuis. Mijn ouders vertrouwen me ook wel. Drank (vodka) wordt veel gedronken, en roken gebeurd ook veel (ik zelf niet). Al mijn vrienden zijn wel rond 15,16,17 en dat weten mijn ouders, en daar wordt mijn tijd ook gewoon op afgestemd. Ik weet niet of het per regio verschilt ofzo, maar hier is echt de min 1 uur, anders word je raar aangekeken...... Heb een beetje vertrouwen in je kind

annoniem

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoelaat thuis, en hoe vaak weg

 1. Vertrouwen in de groep?
 2. Hoe laat thuis
 3. Heb vertrouwen
 4. Het hangt wel van het kind af
 5. Het kind en de vrienden
 6. Hoe laat thuis??
 7. Half tien thuis
 8. Thuis Om...
 9. 11 uur
 10. U bent toch ook jong geweest
 11. Thuis komen
 12. Zielig
 13. hmsj h0e laat
 14. Al om 9 uur!
 15. Belachelijk
 16. Hoe laat
 17. Mag niet
 18. Vrij rot
 19. Hoelaat thuis
 20. Zeker wel 10 uur, minstens!
 21. Vertrouwen
 22. Hoe laat thuis?
 23. Vroeger naar huis
 24. Bezorgde ouder
 25. Me pa bemoeit zich overal mee
 26. Lekkere puber
 27. Hoelaat thuis?
 28. Hoe laat thuis
 29. Ik wil dood
 30. Hoe laat thuis, en hoe vaak weg
 31. Beetje tolerantie kan geen kwaad
 32. Mijn 17-jarige moet thuis zijn om 21.30h!
 33. Mijn mening
 34. Ouders.. ga is effe luisteren
 35. MIJN moeder is onredelijk
 36. Puberstreken
 37. Re: ouders ga effe luisteren
 38. Ouders te streng
 39. reactie: ouders te streng
 40. Hoe laat?
 41. Meisje van 13
 42. Hoe laat op blijven
 43. Ik mag niet buiten bijna
 44. Wat doe je buiten?
 45. Jongen van 14 jaar
 46. Re Jongen van 14
 47. Beste ouders
 48. Wat doen jullie?
 49. Hoelaat thuis voor een 15 jarige ?
 50. Voor Dennis
 51. Moeilijk
 52. Wat is normaal?
 53. Wat ik vind
 54. Doordeweeks naar buiten?
 55. Onzin
 56. Moeilijk en onbegrip
 57. Re: Moeilijk en onbegrip
 58. Vraagje en graag reacties van ouders!
 59. 14 jaar tot 9 - half 10 naar buiten
 60. Hoe laat naar bed in het weekend
 61. Zie het uit een ander perspectief
 62. Vertrouwen
 63. Mijn Ouders
 64. Hoe laat thuis
 65. hoelaat thuis in weekend?
 66. Re: ik wil dood
 67. Ik wil later
 68. Gewoon doen
 69. pff word gek van mn ouders
 70. Redelijke tijd
 71. Hoelaat ik thuis moet zijn
 72. Verbazing over de tijden wat ik hier lees
 73. Best wel streng.....
 74. Uitgaan op je 14de?? Waarheen dan??
 75. Uitgaan
 76. Ik mag laat thuis komen
 77. Half 10 slaat nergens op
 78. Ik snap het niet
 79. Altijd gezeur voor saus
 80. Iedereen zo streng hier

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.