Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

17. Stimuleren tot werken

Hoe stimuleer je jongens van 17 en 20 jaar om te gaan werken. Ze hebben weinig of geen opleiding en hebben geen zin in een (achterlijk) baantje. Ik weet het niet meer. Kan iemand mij helpen? Heel graag.

Reactie voor op de website?

17.1. Wie niet werkt zal ook niet eten..........

Allereerst wil ik u sterkte toewensen, want ik zou stapelgek worden van 2 knapen, die naar ik aanneem gezond zijn en prima in staat tot het verrichten van arbeid, hele dagen thuis te hebben. Als een van mijn zonen, we hebben er 4, niet zou willen werken en ook geen opleiding zou volgen, stopte ik acuut met hem te verzorgen! Ik zou niet meer voor hem koken, dat kan hij dan zelf doen. Hij heeft tenslotte tijd genoeg. Ik zou zijn kleren niet meer wassen en strijken. Hij heeft tenslotte tijd genoeg. Ik zou gewoon helemaal niets meer voor hem doen. Want volgens mij is het bij jongens wel vaker zo dat ze het allemaal heel gewoon vinden dat hun moeder van alles voor ze doet.

Het wordt de jeugd overigens wel makkelijk gemaakt, als je niet werkt krijg je toch een uitkering. En daar kunnen ze over het algemeen heel redelijk van rondkomen. En thuis hebben ze het helemaal voor elkaar, alles wordt voor ze gedaan. Het is toch "heerlijk" om zelf te weten wanneer je een keer opstaat, om te computeren wanneer je wilt of naar MTV te kijken als je daar zin in hebt. En om een keer naar bed te gaan wanneer het je uitkomt.

Ik denk dat deze jongens weinig verantwoordelijk-heidsgevoel hebben en om ze dat bij te brengen moeten ze eerst maar eens leren om voor zichzelf te zorgen. Maar nogmaals, het lijkt mij heel moeilijk en ik heb de wijsheid ook niet in pacht..

Reactie voor op de website?

17.2. Werken

Je zou ze een schop onder hun kont geven. Ik kan me heel goed voorstellen dat je hier gefrusteerd van raakt. Zelf zou ik ze in ieder geval ook niet meer verzorgen. Het blijft natuurlijk moeilijk, het zijn je kinderen en om daar echt hard tegen te zijn...... Ik kan het ook niet zo goed hoor, gelukkig is mijn man daar beter in, dat vangt mijn zwakte weer op.

Ook zou ik alles "kostbaar" maken. Geen internet zonder te betalen, de t.v. (op hun kamer) afsluiten, dit kost geld enz enz. Zo komen ze er misschien achter dat je niets voor niets hebt (helaas). Verder zou ik in ieder geval ook met ze mee gaan naar het arbeidsburo, uitzendburo etc.

Zoveel mogelijk stimuleren. Eventueel vrijwilligerwerk gaan doen, in ruil daarvoor ga je weer dingen voor hun doen in huis e.d. Ik zeg zo maar iets hoor maar misschien heb je er iets aan.

Heel veel succes.

Reactie voor op de website?

17.3. Verhuizen

Mocht ieder redelijk argument op dove oren blijven vallen en mocht het leven voor U in Uw eigen huis langzamerhand ondraaglijk worden, dan heb ik hier voor U een uiterste oplossing.

Maak aan deze delicate zaak vooral geen verdere woorden vuil, want de tijd is aangebroken voor daden. U gaat verhuizen!

Maak er geen geheim van, kijk openlijk naar andere huizen, net iets te ver van de vertrouwde kroeg en de vrienden in de buurt en pas er vooral op dat er niet genoeg slaapkamers zullen zijn om die heerschappen onder te brengen.

Dan zult U eens zien wat er gaat gebeuren. Dan zullen de wonderen de wereld nog lang niet uit zijn en, als puntje bij paaltje komt, zult U het plan misschien niet eens ten uitvoer hoeven brengen!

Sterkte toegewenst!

Reactie voor op de website?

17.4. Hard aanpakken

De enige manier is ze hard aanpakken. Je zet ze voor de keuze: of je gaat werken of je gaat het huis uit. Ook als ze een uitkering hebben zou ik ze een behoorlijk bedrag kostgeld laten betalen.

Dit zal niet makkelijk zijn als moeder, maar ze moeten toch leren dat u niet uw hele leven hun huishoudster blijft.

Sterkte

Reactie voor op de website?

17.5. Wat is wijsheid?

Wat is wijsheid? Ik weet het niet meer. Onze zoon van 18 begon 3 jaar geleden met blowen. Eerst met vrienden maar al snel blowde hij iedere dag van smorgens vroeg tot savonds laat. Hij zit nu al 3 jaar op zijn kamer. Werkt niet, volgt geen opleiding, doet helemaal niets. We hebben eindeloze gesprekken gehad, we hebben hem buiten gezet, maar de politie kwam hem terugbrengen. Hij is bij de CAD geweest, ging 2 keer en vond daarna dat hij het zelf beter kon. Bij de huisarts geweest, maar wilde eigenlijk niet geholpen worden.

Hij heeft geen vrienden meer en zijn hele bezit is een oude fiets. Hij heeft geen uitkering en dus ook geen geld. We hebben geen last van hem omdat we hem zelden of nooit zien. Eten doet hij in z'n kamer. Inmiddels is hij broodmager en lijkbleek (ziet nooit daglicht). Tsja, wat moet je verder nog doen als iemand niet geholpen wil worden? Onze enige hoop is dat hij ooit tot inzicht komt.

Hoezo blowen niet verslavend....?????????

Reactie voor op de website?

17.6. Niksnutten en blowen....

Ik schrik toch wel van diverse reacties op deze site als het over drugs gaat. Mijn 13 en 15-jarige maken hier gelukkig (nog) geen gebruik van. Je kunt misschien wel duizenden redenen bedenken waarom jongeren hier überhaupt aan beginnen, maar het wordt ze ook wel makkelijk gemaakt! Zo kan ik niet begrijpen dat we hier in Nederland "koffieshops" hebben. Kun je in de supermarkt als <16 jr. geen alcohol kopen, kun je in de koffieshop wel pado's, spacecake's en dat soort dingen krijgen!

Een zorgverzekeraar laat op de televisie middels een reclamespotje zelfs zien dat spacecake zelfs de gewoonste zaak van de wereld is!

En dan moeten wij, ouders, onze puberkinderen in het gareel en op het goede pad zien te houden? Drugs en werkeloosheid schijnen vaak samen te gaan.

Ergens op deze site las ik iets over de tol die nu betaald wordt na de jaren 60. Ik ben die mening ook toegedaan. Wij, ouders, moeten proberen onze kinderen normen en waarden te leren. Daar begin je zo vroeg mogelijk mee. Ik denk dat dan veel problemen kunnen worden opgelost. Is natuurlijk nooit te garanderen, maar mijn hoop is wel daar op gericht.

Wat is er nou toch zo erg aan dat onze kinderen papa en mama zeggen en niet onze voornamen. Waarom geen tante Anja, in plaats van alleen Anja en waarom is "U" zeggen nou zo stom en belachelijk ? Dat wilt toch niet altijd zeggen dat de een meer is dan de ander of dat het autoritair overkomt? En hoezo klinkt tante of oom oud? Zijn we daar dan niet meer trots op? Geeft toch een hecht familieband? Waarom niet meer positief bekijken en het zien zoals het is: het tonen van respect voor elkaar?

Mij spreken ze niet altijd aan met "u", maar opa en oma wel. De oudere buurman, leerkrachten en vreemden ook, de jongere buurvrouw en vrienden des huizes weer niet of niet altijd. Het is voor hun ook maar net hoe beleefd ze op dat moment willen zijn naar de groteren toe.

Net als het leren van normen en waarden hoort daar ook bij, het leren leven en omgaan in de maatschappij, het sociale aspect. Omdat ik bang was dat mijn oudste (ben ik nog bang voor) ook zo'n werkeloze wordt, heb ik hem gelukkig al wel zover gekregen dat hij een zaterdagbaantje heeft. Onze jongste gaat graag met zijn vader mee "klussen" voor een extra zakcentje. Ook hebben wij onze kinderen al vroeg laten kiezen. Hun hobby's karten en motorcross in plaats van zakgeld, of zakgeld en zelf zorgen voor benzine, banden en dergelijke...

Maar goed... hoe stimuleren om ze tot werken over te laten gaan? Ik denk dat je daar vroeg mee moet beginnen, en dan is het nog maar afwachten...

Reactie voor op de website?

17.7. Stimuleren tot werken

Beste ouders van nietsnutten

Ik ben diep geraakt over het stukje wat is wijsheid. Ik snap niet goed dat je het zo ver hebt laten komen. Je zoon was volgens mijn berekening toch nog leerplichtig en toen het uit de hand begon te lopen toch ook nog niet meerderjarig, dus jullie als ouder hadden toen toch wel stappen kunnen ondernemen? Ik ken jullie situatie niet maar ik vind het een raar verhaal. Ik moet er niet aan denken dat mijn kinderen later zo terecht zouden komen. En ik weet dat sommige pubers liever lui dan moe zijn maar als het om geld gaat zijn ze vaak nog wel te porren.

Ook is dit natuurlijk mede de schuld van de overheid die het niet werken maar wel een uitkering voor deze jongeren in stand houdt. Heel jammer. Het was beter geweest om deze jongeren verplichten om een opleiding te volgen of werk te gaan zoeken. En als ze 18 zijn zijn ze volwassen en moeten ze maar voor zichzelf zorgen als ze dan niet willen werken en wel hangen, zoeken ze toch zelf een kamer hoef jij je er ook niet meer aan te ergenen.Kijken wat ze dan te zeggen hebben.

Wij hebben ook twee pubers die een eigen krantenwijkje hebben om zo wat extra geld te hebben buiten hun zakgeld en kleedgeld. Ik denk dan ook dat je het al jong moet stimuleren werken voor geld.

Jessica

Reactie voor op de website?

17.8. Op straat zetten!!

Mijn oudste zoon (nu 22) was ook zo. Op zijn 18de (bijna 19): MAVO diploma gehaald, tot 2X toe aan dezelfde opleiding begonnen, na de tweede keer ervan afgeschopt te zijn, het huis uitgezet.

Klinkt keihard, is ook zo. Al zijn beloften en de "keiharde" afspraken die we samen maakten (zelf de verantwoordelijkheid dragen, naar het CAD gaan om van het blowen af te komen) bleken niets waard te zijn. Van ons stelen om het blowen te kunnen betalen (want van werken word je moe hoor!) het ging echt te ver. En nog een jaar doorbrengen met een volwassen zoon die voornamelijk in bed ligt terwijl de rest van familie hard werkt en wil werken, ik vond het 3 X niks.

Hij heeft veel moeten leren, toen hij gedwongen werd op eigen benen te staan. En nu........?

Na veel ongeschoolde baantjes gedaan te hbben is hij ZELF tot de overtuiging gekomen, dat dit op termijn toch niet alles is. Hij is vorig jaar begonnen met de opleiding SPW-4. Hij woont samen met een schat van een meisje in een leuke studentenwoning die ze samen heel leuk opgeknapt hebben. Ze werken en studeren allebei. Blowen combineren met werken en studeren bleek toch een slechte combi en hij is ermee gestopt!

groetjes van een hele trotse moeder met een zoon die dit alles ZELF bereikt heeft. Het kan dus..........

Met gratis hotel spelen, krijg je niet het minste respect van je kinderen en stel je hen niet in staat tot iets anders te komen.

groetje

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Stimuleren tot werken

  1. Wie niet werkt zal ook niet eten..........
  2. Werken
  3. Verhuizen
  4. Hard aanpakken
  5. Wat is wijsheid?
  6. Niksnutten en blowen....
  7. Stimuleren tot werken
  8. Op straat zetten!!
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.