Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

15. Wat moet ik doen?

Hallo allemaal,

Misschien denken jullie wat ik hier doe, omdat ik 14 jaar ben en dit volgens mij voor oudere mensen is bedoeld. Maar ik heb een heel groot probleem. Ik zit op school in een schakelklas ivbo/vbo. Ik wil er heel erg graag vanaf omdat ik graag richting de verzorging wil en dat misschien niet meer lukt. Ik zal het uitleggen. Ze werken op school met kruisjes en na zoveel kruisjes word je geschorst of krijgt een disciplinegesprek. En dat is met mij nou het geval. Mijn ouders gaan me steeds minder mogen. Ik heb al 25 kruisjes terwijl je maar 16 kruisjes mag hebben. En ik doe op school ook helemaal niks. Ik heb ook een weekstaat voor 6 weken. Dat betekent dat ze heel erg op je gaan letten. En dan schrijft elke leraar wat op, en ik moet er bij elke les uit. Waarom weet ik niet, ze schrijven dan: "ze doet niks, ze zit alleen maar om zich heen te kijken". Ik denk: "kunnen jullie nou nooit iets positiefs schrijven?" Maar nee, vrijdag kreeg mijn rapport met 16 onvoldoendes. Nou, dat moest er nog wel bij komen. Ik was uit school en ik heb het gelijk verscheurd. En dat had ik dus niet moeten doen. Toen zeiden ze: "heb je nu geen spijt?" Ik zei: "shit, ik herken mezelf niet meer, hoe kan dit nou doen?" Toen heb ik nog ook een bushokjeruit ingetrap. Ik zit nu op dit moment thuis. Ik zei dat ik ziek ben, dus ik durf nu eigenlijk ook niet meer naar school. Wat moet ik doen?

groetjes van mij

Reactie voor op de website?

15.1. Praat met mensen die je kunnen helpen.

Je bent al op de goede weg. Hulp zoeken is een uitstekend idee, en dat kan ook via deze website.

Je rapport verscheuren was, denk ik, niet het geniaal. Maar iedereen doet wel eens iets raars. Ik denk dat je moet proberen in gesprek te blijven met de mensen die je kunnen en willen helpen: je ouders, leerkrachten, familie, kennissen, vrienden en vriendinnen. Als die je niet meer begrijpen vraag dan hulp bij de kindertelefoon. (Gratis te bellen tussen 2 uur 's-middags en 8 uur 's-avonds: 0800 0432). Die willen je graag helpen!

Sterkte!

Reactie voor op de website?

15.2. Begrijpen

Beste meisje,

Ik denk dat je echt moet gaan inzien wat jou dwars zit. Probeer jezelf te begrijpen, probeer te begrijpen waarom het zo slecht gaat op school. Ik denk dat dat je een stuk verder zal helpen. Want als je de oorzaak van iets niet weet, is het ook moeilijk te beëindigen.

Zoek iemand betrouwbaars om mee te praten en vertel je ouders dan wat er precies aan de hand is. Verzwijg niks voor je ouders want zij zijn de enigen die jou zullen kunnen begrijpen.

Reactie voor op de website?

15.3. Doorzetten

Hallo,

Ik begon in de brugklas Mavo/Havo. In de 2e deed ik ook Mavo/Havo, toen ben ik naar 3 Havo gegaan. Dat jaar heb ik helemaal niks uitgevoerd, en ik moest naar 4 Mavo, daar ben ik voor geslaagd. Toen ben ik naar 4 Havo doorgegaan. Dat jaar leek erg op de situatie die jij beschrijft, ik had een rode kaart en dat betekent dat je de lessen niet in mag tot je je werk afhebt gemaakt. Dat kwam nooit af, dus ik heb ongeveer 3/4 van het jaar op de gang gezeten. Ik had alleen maar onvoldoendes. Ik ben toen naar een andere school gegaan naar 4/5 havo in 1 jaar, dat heb ik ook gigantisch verpest. Dit jaar vond ik dat het maar eens afgelopen moest zijn met mijn gedrag en ik wilde hoe dan ook de Havo halen, ik heb ontzettend hard gewerkt en ben 2 weken geleden geslaagd voor mijn Havo examen. Ik ben nu net 19.

Wat ik hiermee wil zeggen is; als het een jaar niet lukt, moet je nooit de hoop opgeven. Zet volgend jaar alles op alles en doe je best, en als het weer niet lukt, doe dan het jaar daarop je uiterste best. Op een gegeven moment wil je zelf echt veranderen en dan zul je dat ook doen.

Mijn ouders waren eerst echt kwaad op me, en ze hadden de hoop eigenlijk al op gegeven. Maar ik wilde dat niet, en ben zelf langs scholen gegaan en heb me ingeschreven, toen kregen ze toch steeds meer vertrouwen in me. Nu ik ben geslaagd zijn ze hartstikke trots op me, en dat voelt heel goed.

Je kan het, ik weet het zeker, en maak je niet te druk, want als je het zelf echt wil, dan komt alles goed !!!

Groetjes, E

Reactie voor op de website?

15.4. school

Ikzelf heb ook altijd al een hekel aan school gehad, heb dan ook enkel de mavo gedaan. Hierna wilde ik gaan werken en kwam ik erachter dat je zonder opleiding onderaan de ladder begint. Ik had dan ook vele rotbaantjes en was meestal schoonmaker of iets dergelijks. Nu zo'n 10 jaren later heb ik mijn eigen zaak en verdien lekker. Maar doordat ik nooit verder gestudeerd had moet ik nu allerlei mensen in dienst nemen om simpele dingen als boekhouding b.v. te laten doen. Kost me veel geld en ik ben toch verantwoordelijk voor de boekhouding. Kortom ik heb het toch moeten leren. Wil alleen maar zeggen dat het niets uitmaakt of je doorstudeerd of niet. Stop je eerder met je school weet je dus duidelijk "minder" en moet je harder werken om er te komen. Blijf je wat langer op school, dan stap je ietsje hoger in het bedrijfsleven en verdien je dus direct meer maar dat heb je weer verloren door je langere studie. Kennis is te koop, maar alles wat je zelf kan doen is besparend. Leef zoal! s je dat zelf wilt. Wil je werken en heb je daar vrede mee, dan moet je dat gewoon doen. Ikzelf heb weinig aan mijn school gehad vind ik maar dat is voor ieder anders. Gelukkig zijn er wel mensen die doorstuderen en die moet je veel betalen voor hun kennis die je toch nodig gaat hebben later. Ik heb geen spijt van dat ik snel gestopt ben met school. Als je iets echt wilt is alles mogenlijk en het onbereikbare is zeker wel bereikbaar als je maar doorgaat en in jezelf geloofd...........

Reactie voor op de website?

15.5. Vertrouwenspersoon?

Ik ben een moeder van 2 pubers en heb dus wel enige ervaring.

Kijk, ook wij ouders zijn vroeger naar school geweest en vonden dat ook niet altijd leuk. Mijn man heeft zijn school nooit afgemaakt en daar veel spijt van. Om toch een beetje goede baan te krijgen moest hij op latere leeftijd alsnog gaan leren. En dat valt echt niet mee overdag werken en 's avonds naar school.

Is er op jullie school geen vertrouwenspersoon waar je je verhaal kwijt kan. Dan kunnen ze je helpen om de goede weg weer te vinden. Op jouw leeftijd lukt dat alleen meestal niet.

Doordat je je verhaal op deze site hebt gezet denk ik dat je graag hulp wilt en die is echt wel te krijgen

Succes

Reactie voor op de website?

15.6. Geef niet op

Beste meid,

bedenk dat je iedere dag opnieuw kunt beginnen. Je bent nog erg jong. Natuurlijk maak je fouten en doe je domme dingen. Maar zolang je laat zien dat je hier spijt van hebt en zolang je ook maar aangeeft, dat je graag wilt veranderen, zal je ook veel vergeven worden. Door je brief, liet je ons een blik in jou nemen.

Misschien kun je voor je ouders zulke gedachten ook opschrijven, als je het moeilijk vindt om ze te vertellen. Bedenk dat je ouders geen gedachten kunnen lezen. Praat met ze en vraag om hulp. Ze zullen je altijd willen helpen als jij je maar laat helpen. En zoek niet steeds de schuld bij anderen, maar kijk jezelf in de ogen en bedenk wat jezelf kunt doen, want de enige die jezelf in de hand hebt ben jezelf.

Hopelijk is dit alles niet te moeilijk voor je. Maar hier komt nog een tip. Bedenk bij alles wat je doet of wilt gaan doen (niet naar school gaan, iets vernielen) wat het je oplevert. Stel jezelf een doel en doe die dingen die je dichter bij je doel brengen en laat die dingen die je er verder van afbrengen.

Reactie voor op de website?

15.7. Geef nooit op

Hallo

Mijn eerste reactie is meteen geef nooit op. Zoals anderen hiervoor ook al schreven, als je iets wil dan lukt het.

Ikzelf heb een knie-aandoening, hierdoor wordt voor mij het naar school gaan heel erg beperkt. Ondanks de hele erg pijn die ik elke dag heb zet ik toch door. Ik wil mijn hbo diploma halen zodat ik daarna lekker mijn eigen geld kan gaan verdienen. Je kunt dan je eigen leven gaan leiden.

En dat kun jij ook bereiken door gewoon door te zetten. Zorg ervoor dat je op de school komt waar je wilt zijn. Desnoods in een andere plaats. Hulp zoeken lijkt me hierbij het voornaamste. Iemand staat achter jou om je te steunen en te helpen als het weer even tegenzit.

Ik hoop dat je bereikt wat je wil. Heel veel succes ermee.

Groetjes

Reactie voor op de website?

15.8. Met een schone lei

Hoi,

Het was niet slim om je raport en het bushokje te mollen maar dat kun je niet meer terug draaien.

Ik heb ongeveer het zelfde als jou meegemaakt, ik haatte school, deed geen flikker en zat alleen maar een beetje te kletsen en te klieren op school. Ik zit nu op een andere school en doe nu een andere richting. Nu gaat het veel beter met mij. Ik zou zeggen verander van school en ga de richting zorg en welzijn in zoals je wilt. Begin in een nieuw schooljaar en begin met een schone lei. Het helpt echt.

Reactie voor op de website?

15.9. Gaat niet goed met school

Hallo, Het gaat niet goed op school met mijn huiswerk en toetsen. Iets houdt mij tegen dat ik gwn niet kan leren. Het lukt me gwn niet meer. Ik moet ook steeds aan mijn situatie denken. Wie kan mij advies geven bedankt!

Delin

Reactie voor op de website?

15.10. Jo, ik ben ook niet goed bezig

heej, ik zit nu in havo 3 en ben 14jaar

ik ben ook niet goed bezig, khad net vorige week mijn rapport met 10-punten, dus zwaar klote. ik ga gewoon dit jaar goed mijn best doen en probeer er iets van te maken, dat moet jij ook doen.

oja en niet gaan blowen want daardoor gaat het ook kut:P (tijdens schooltijd dan:P:P)

tjah

Reactie voor op de website?

15.11. Lief kind van veertien

Ik heb met je te doen volgens mij zit er heel wat boosheid in je. Het is al niet leuk om puber te zijn (al die verwarring en hormonen) en niet begrepen te worden door bepaalde volwassenen. Volgens mij moet je je hart volgen en ga die opleiding voor verzorging doen. Dit is toch echt wat jij wil, het is jou toekomst en in dit geval is het belangrijk dat jij je ouders en leerkrachten duidelijk moet maken dat je nu de verkeerde richting hebt gekozen en jij je daar niet gelukkig in voeld.

Ik vind het al knap van je dat je eigelijk nu al weet welke richting je graag op wilt. En vooral die jongeren waar school ook waardeloos voor is, denk maar goed na met wat je nu echt wilt (misschien wel een andere opleiding) en je zit korter op school dan dat je nog zal moeten werken. Geniet er nog maar even van ook al is school soms oersaai. En als je het echt niet meer trekt op school haal dan wel een diploma al is het misschien een wat lager nivo.

Je kunt als je later als je een baan hebt en wel weer zin in studeren hebt natuurlijk altijd nog hogerop komen door een studie die echt bij jou past en jou intereseert. En bedenk maar dat ook die volwassenen die jullie achter de broek aanzitten, vastwel hier ook in hun pubertijd mee geworsteld hebben. Vraag het je ouders maar. Maak je mij niet wijs dat geen enkele ouder dit ook wel eens heeft gehad (de balen van die stomme school). Praten doet wonderen.

Jessica

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wat moet ik doen?

 1. Praat met mensen die je kunnen helpen.
 2. Begrijpen
 3. Doorzetten
 4. school
 5. Vertrouwenspersoon?
 6. Geef niet op
 7. Geef nooit op
 8. Met een schone lei
 9. Gaat niet goed met school
 10. Jo, ik ben ook niet goed bezig
 11. Lief kind van veertien
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.