Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

12. Plezier

Ben een ouder van 2 pubers (14/16). Zelf houd ik nogal van pleziertjes. Mijn pubers zijn helemaal het tegenovergestelde. Ze zitten het liefst thuis. Geen probleem toch zou je zeggen.

Ze krijgen normaal zakgeld. Als ik ze meer zou geven zou de oudste waarschijnlijk meer uitgaan, maar ik vind dat hij er zelf ook voor kan gaan werken. Dat gaan werken heeft hij er dus niet voorover en blijft daarom gewoon lekker thuis. En dat vind ik eigenlijk toch jammer. En toch vertik ik het om meer zakgeld te geven. (krijgt 5€ p/w).

Wat vinden jullie ervan?

Reactie voor op de website?

12.1. Wat moeten ze er allemaal van doen?

Is die 5€ alleen voor uitgaan, of moeten ze er meer van doen? Voor een 16-jarige is het echt niet zo moeilijk om een bijbaantje te vinden. Er is veel vraag naar bezorgers van kranten en folders, en ook supermarkten hebben graag part-timers. Maar die partimers moeten wel gemotiveerd zijn. Betaalt U wel de kleding, cd's, een film, etc?

Mijn ervaring is dat ze met een leuk bijbaantje behalve zelfstandiger, ook een stuk gemotiveerder worden.

Waarschijnlijk hoeft dat uitgaan niet zo van uw zoon, anders zou de motivatie voor een bijbaantje er wel zijn. Misschien op een andere manier motiveren?

Reactie voor op de website?

12.2. Enkel plezier

Mijn kinderen worden in alles voorzien. Die 5€ is voor extra dingen zoals uitgaan, cd, film enz. Natuurlijk is dat te weing, maar juist daarmee tracht ik ze te motiveren om een baantje te zoeken. Als ze in hun vrije tij nu studeerde, dan was ik geneigd om ze meer te geven. Maar dat is niet zo, ze zijn gewoon tevreden en liever lui. Wie heeft er dan nog een tip om ze aan de gang te krijgen.

Reactie voor op de website?

12.3. Vrienden

Nou voor 5€ zou ik ook nauwelijks me stoel uitkomen, want voor je in de stad bent ben je het wel kwijt... En werken is ook niet altijd leuk. Weet je hoeveel je dan krijgt en wat je ervoor moet doen? En dan lopen ze zeker ook de hele tijd op je te zeiken.

Als ik deze moeder was zou ik kijken wat zijn vrienden doen en ze dan vragen of ze hem ook bellen als ze gaan, en dan wat geld meegeven want anders kan-ie nog nix, iets van 75€ of zo moet wel genoeg zijn.

Reactie voor op de website?

12.4. Dubbele vraag

Er spelen een paar dingen door elkaar. Op de eerste plaats gaat het om uitgaan, een manier van actief zijn. Ik denk dat het uitgaan teveel waarde krijgt. Lang niet iedereen ziet dit als het leukste wat er is.

Daarnaast gaat het om actief zijn in de zin van zelf een baantje hebben. Mijn mening is dat een baantje goed is voor een puber. Alles zomaar krijgen, zoals ik bijvoorbeeld in bovenstaande reactie 'Vrienden' lees, dat vind ik onverstandig. Ik zou die raad die daar gegeven wordt zeker niet volgen: 75€ geven omdat zoonlief dan wel uit wil gaan. Nee, dat lijkt me een verkeerd signaal.

Door een baantje verdien je geld. Dat kan een goede drijfveer zijn als je iets wilt hebben/bereiken. Bovendien is het veel directer dan hoe het op school gaat doordat de relatie tussen inspanning en beloning veel directer is.

Blijft dus over de vraag hoe je zoonlief tot activiteit aanzet. Lees daarvoor ook eens de discussie grenzeloos passief.

Duidelijk lijkt me dat er geen recepten bestaan die altijd werken. In elk geval zul je op zoek moeten naar wat je zoon echt belangrijk vindt. Hij is misschien wel gewend dat de dingen hem aangedragen worden, zoals bijvoorbeeld op school alles aangedragen wordt zonder dat ze zelf echt hoeven na te denken over waar ze mee bezig zijn.

Doordat ze dan eigenlijk nooit zelf keuzes hoeven te maken, zijn ze geneigd te gaan wachten tot iemand voor hen beslist. Als ouder wil je graag je kind helpen, maar het gevaar is dat je dan juist weer de keuze voor je kind maakt, en hij dus weer niet zelf heeft hoeven kiezen.

Reactie voor op de website?

12.5. Plezier

Onze zoon van bijna 16 krijgt 5 euro zakgeld per week onze dochter van 13 3.50 euro. Wij betalen hun kleding en abbonement op b.v. hitkrant.

Onze zoon heeft sinds kort een baan als vakkenvuller voor ongeveer 10 uur in de week. Hij heeft hier geen problemen mee omdat hij best wel snapt dat wij niet alles voor hem kunnen betalen.

Mijn motto is: wil je niet werken dan ga je ook maar niet uit of naar de bioscoop.

Reactie voor op de website?

12.6. Plezier.. en op je moeder teren

Groot gelijk. Ze hebben nooit genoeg zakgeld, en alles is duur, ook glazen drinken. Ik zou ook niet meer geven. Trouwens, ik vind dat je pas uit kan gaan als je geld hebt/ een baan. Als dat nog niet is gebeurd b.v vanwege de leeftijd zijn ze gewoon te jong. Die van ons reageren precies zo.

Reactie voor op de website?

12.7. U heeft gelijk!

Ik vind dat u gelijk heeft! Ik ben zelf 15! U heeft gelijk als ze vaker uit willen gaan of wat dan ook dan moeten ze daar maar zelf voor werken! Doen de meesten die hij kent dat dan ook niet?

Groetjes

Reactie voor op de website?

12.8. Vriendengroep

Hallo

Ik ben 13 (bijna 14) en ik ben doordeweeks altijd thuis. Maar op vrijdagavond ga ik film kijken met vrienden en dan word ik om half 12 opgehaald en bij ons vriendengroepje mag iedereen zo lang. En zelf 2 uit ons groepje mogen tot 1uur.

groetjes

Reactie voor op de website?

12.9. Te weinig!

veel te weinig. een mens moet tog ook een beetje kunnen leven! en idd het zou slim zijn als hij een baantje zou zoeken, maar 5 euro p/w is erg weinig! uitgaan kost veel geld, maar de lol voor de lol is het het (meestal) zeker wel waard! U zou ook creatief kunnen zijn. bv: hij ruimt zn kamer niet goed op, als hij zn kamer de hele week heeft opgeruimd, krijgt hij 2,50 extra. om maar wat te noemen! als puber met weinig geld zou je gek zijn om daar nie top in te gaan

Reactie voor op de website?

12.10. Ligt eraan

Hallo,

Ik ben een meid van 14 jaar. Door de week ben ik normaal wel voor het eten thuis, tenzij ik bij mijn vriend ben, dan ben ik uiterlijk half 10 thuis. Als ik met mijn band moet repeteren dan ben ik om 1 uur thuis, dat heb ik met mijn ouders afgesproken en daar hou ik me ook altijd aan, daardoor houden ze vertrouwen in me en hebben ze er ook geen problemen mee.

Als ik een optreden heb bekijk ik eerst met mijn ouders hoe laat we moeten spelen en hoe laat de andere bands klaar zijn, en dan kijken we hoe laat ik ongeveer thuis kan zijn. Maar later dan een uur of 2 is dit nooit. Zolang mijn ouders weten waar ik ben en hoe laat ik thuis ben maken ze eigenlijk nergens een probleem van, en dit vind ik eigenlijk niet meer dan normaal, ouders mogen best wat vertrouwen in hun kinderen hebben.

Maar natuurlijk ligt het er ook wel aan of dat kind het vertrouwen aan kan, als ik elk weekend een uur te laat thuis zou zijn zouden mijn ouders het niet meer goed vinden.

Nadine

Reactie voor op de website?

12.11. Hmm...

Hallo!

ik ben 14, en ik krijg per maand €15, maar ik moet daar wle van alles van kopen:
-cadeautjes
-cd's , boeken etc.
-sieraden
en gewoon alle kleinere dingen zegmaar. als ik een mp3speler wil moet ik er wel zelf voor sparen. Maar mijn kleren betaalt mijn moeder weer, en soms krijg ik iets voor mijn rapport ofzo. maar met siterklaas en kerst doen we geen cadeautjes (soms iets met de rest van de familie).

Ik vind dat, als hij meer zakgeld wilt, u hem dan minder extra dingen zou kunnen geven. bijv. dat hij er ook zijn eigen cd's of cadeautjes van moet kopen. en als hij zooo graag uit wilt, en hij doet dat, dan kan hij zijn andere dingen die hij zo graag wilde niet kopen. dus dan moet hij keuzes maken: maar dan moet u niet gaan bijleggen, omdat hij dat ene ding echt nodig heeft: dat is dan zijn eigen schuld.

maar u moet er denk ik dan wel met uw zoon over overleggen als u meer zou gaan geven! en trouwens, €5,- per week om extraatjes van te kopen is toch wel genoeg? dat is €20,- in de maand! ik kom al rond met €15 hoor. en dan moet ik nog perse mijn eigen dingen van kopen.

en over pleziertjes, ik vind het meestal wel leuk om weg te gaan. maar ook weer niet elke dag hoor! maar het ligt er ook aan waarheen, kijk het hoeft nou geen discotheek te zijn. maar naar een schilderijen-museum gaan lijkt mij ook niet zo aantrekkelijk... maar als ze dit niet willen, is het hun keuze en kunt u het denk ik beter even met rust laten en het over een tijd nog een keer vragen.

groetjes lisa

Reactie voor op de website?

12.12. Aardappel helpt niet

Aardappel helpt niet. Heb het wel 3 maand lang gedaan. Maar het helpt niet. Je moet je gezicht dippen met melk.

Mij

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Plezier

 1. Wat moeten ze er allemaal van doen?
 2. Enkel plezier
 3. Vrienden
 4. Dubbele vraag
 5. Plezier
 6. Plezier.. en op je moeder teren
 7. U heeft gelijk!
 8. Vriendengroep
 9. Te weinig!
 10. Ligt eraan
 11. Hmm...
 12. Aardappel helpt niet
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.