Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

30. Pubers en vrije tijd

Ondanks dat het de vierde puber in dit huis is, kom je toch nog voor verrassingen te staan. Na alle liefdesverdriet, make-up discussies, kleedgeld discussies etc. dacht ik er makkelijk af te komen met een puberzoon ipv al die meiden. Maar helaas, jongens zijn dus anders dan meisjes.

Mijn "probleem" is op dit moment dat hij niets wil, geen school, geen vriendjes, geen sport e.d. Het enige wat hij wil is thuis rondhangen en achter de computer zitten. Ik vind het heel moeilijk om daar elke keer wat van te zeggen, dan is het net of hij niet thuis mag zijn. En dat is het niet, het is zijn desinteresse in alles wat er gebeurt. Voor de duidelijkheid, hij is niet depressief of eenzaam, hij heeft een vrij sociaal leven op school, maar thuis wil hij dat niet.

Hij is pas 14, weet iemand een goede raad om hier mee om te gaan.

Reactie voor op de website?

30.1. Aard van het beestje

Hallo,

Ik ben 15, en als ik uw verhaal zo lees, herken ik mezelf best wel in uw zoon. Ik doe ook niet aan een sport en ik ga niet veel naar vriendinnen en zit vaak achter de computer.

Ik denk dat U hier niet veel aan kunt veranderen, dat is denk ik meer de aard van het beestje, maar dat hij zich niet veel interesseert in school is wel erg. Ik denk dat het nodig is dat hij een doel krijgt, dat hij iets voor ogen heeft waarom hij naar school gaat. Dan gaat hij minder naar school omdat het moet, maar omdat hij iets wil bereiken.

Reactie voor op de website?

30.2. Maar welke aard heeft het beestje?

Hallo,

leuk dat je gereageerd hebt, als jij zo'n beetje dezelfde leeftijd hebt als mijn zoon, dan kan jij me misschien vertellen hoe hij een doel kan krijgen, hij heeft nl. nog geen flauw idee van wat hij zou willen worden. Het enige vak dat hij eigenlijk leuk vind is... je raadt het al, computerles en tekenen. Ik hoop nog wat van je te horen.

Reactie voor op de website?

30.3. Zoek dmv de hobby een doel

Hallo,

Nou volgens mij kan je met computers en tekenen veel kanten op. Bijvoorbeeld in de richting van architectuur. Of als zijn interesse toch veel meer uitgaat naar computers iets met informatica of een ander beroep waar computers bij nodig zijn.

En om te zorgen dat hij nu niet teveel thuis zit om te computeren, kan hij bijvoorbeeld net als ik bij een clubje gaan waar je kinderen leert omgaan met internet en computers. Ik leid namelijk een groepje bij De jonge onderzoekers (bijvoorbeeld Arnhem, of Nijmegen, of Venlo), en dat groepje bestaat uit kinderen van rond de 11 jaar. En dat is, als je al tamelijk wat ervaring hebt met computers en goed kan leiding geven, heel erg leuk om te doen. Ik denk dat als hij zoiets gaat doen, meer de mogelijkheden van computers ziet, en zo ook wel een doel zal vinden.

Succces ermee!

Reactie voor op de website?

30.4. Jah...

Dat herken ik, ook ik ben 16. Het zal wel aan de leeftijd liggen....

Reactie voor op de website?

30.5. Waarom thuis?

Ik ben 14 en ben veel liever NIET thuis! Ik ben liever in de stad met een vriendin of in een cafe na schooltijd. Ik kom dan ook vaak laat thuis. Maar mijn ouders vinden dat niet goed. Ze zeggen telkens dat ik meer thuis moet zijn enzo. Ik vin dat onzin, mag ik...

Ik heb niet veel vriendinnen. Dat vinden ze ook al zo erg. Omdat mijn pa zo dom werk heeft, verhuist hij om de 5-6 jaar! Ik woon hier nu 2 jaar en heb maar een echt heel goede vriendin (op school wel meer hoor!!) Ik vind het niet erg, mijn ouders alleen wel. Waar ligt dat aan?? Ze zijn er nooit duidelijk over namelijk.

Reactie voor op de website?

30.6. Pubers en vrije tijd

Beste vader of moeder,

Twee van onze kinderen (die van 14 en 16) vertoonden hetzelfde gedrag. Er kwam niks uit. School was niks. Sporten is alleen leuk als er geen verplichting is. Muziek is alleen leuk om naar te luisteren, niet om te maken etc.

In de zomervakantie heb ik ze gezegd dat ze aan het begin van het schooljaar een sport moeten hebben gekozen en dat die sport serieus moet worden beoefend. Als er aan het begin van het schooljaar nog geen keuze is gemaakt, maak ik die. Ze vonden het werkelijk belachelijk dat ik ze dwong een sport te doen, maar aan het einde van de vakantie hebben ze er toch een gekozen. In het begin werd er nog veel gemopperd. Nu vinden ze het eigenlijk heel erg leuk.

Soms weten pubers zich gewoon geen raad met zichzelf en de tijd die ze hebben. Ik herinner me dat ook nog zelf. Alle energie lijkt op te gaan aan volwassen worden. Tegen alle activiteiten wordt huizenhoog opgezien. Ik merk dat ze het eigenlijk prettig vinden als ze over de drempel heen worden geholpen. En als ze er eenmaal overheen zijn, zien ze de voordelen ervan in. Neem nu bijvoorbeeld die sport: twee keer in de week trainen en een keer in de week een wedstrijd geeft een prettige structuur aan hun leventje. Uit zichzelf hebben ze niet altijd de energie om die structuur aan te brengen, maar als ze eenmaal bezig zijn gaat er een wereld open.

Het is even doorzetten, je standpunt rustig maar duidelijk uitleggen en daarbij blijven. De kans dat ie het uiteindelijk prettig vindt is groot.

Succes!

Reactie voor op de website?

30.7. Ik ben geen kleuter meer

Hellow....

k ben zelf een meisje van 13 jaar en k zit ut liefst achter de comp en verder doe k zowat niks. Mijn moeder vindt dat ik op een sport moet, maar daar heb ik dus geen behoefte aan. De meerderhelft van mijn vrienden zit op een sport, daarom is mijn moeder der owk over begonne. Ik ga oowk amper mee als mijn ouders naar Amsterdam gaan en dat vindt mijn moeder heel jammer. Maar k vind da ze gewoon moet acepteren dat k geen kleuter meer ben en dat ik dus liever thuis blijf of naar me vrienden ga. Naah da wou k ff melden.

Mzzzzl van issiej

Reactie voor op de website?

30.8. Ik ook

Ik herken mezelf er ook in, ik ben ondertussen wel 18 geworden, ik had ook zo'n periode toen ik 15/16 was, ik zat toen opt mbo en ik spijbelde veel teveel, zat continu achter mijn pc en deed geen sport en was niet sociaal, maar nu ik ondertussen 18 geworden ben ben ik toch wel veranderd. Vast dat uw zoon dat ook wel doet, ik denk dat dat gewoon puber gedrag is:)

groetjes

Reactie voor op de website?

30.9. Tip voor teamsport

Hallo,

Ik wou nog even een tip geven als je je kinderen op een teamsport zet, kan je het best zorgen dat ze daar zo vroeg mogelijk mee beginnen! Ik zit zelf op hockey en hou ook helemaal niet van die verplichtingen zoals training, maar we hebben echt een super gezellig team en we zijn gewoon vriendinnen geworden! Als er nu een nieuw meisje bij zou komen, zou het wel even duren voordat ze echt bij de groep zou horen... Ik denk ik zeg het even;)

Reactie voor op de website?

30.10. Ik heb misschien gestolen

Hallo mensen, ik ben een meisje van 12 jaar en dit is mijn verhaal. Ik was met een stel vrienden en vriendinnen en we gingen op een dak zitten totdat een van de jongens in de tuin ernaast een hele grote tafel met volle bierflesjes zag en die mensen waren niet thuis. Toen is hij in die tuin geklommen en hij stal dat bierflesje. Ik weet nu niet of ik ook heb gestolen want ik nam een slokje maar spuugde het meteen weer uit. Toen kwam er en man die aan de overkant woonde. Die heeft ons betrapt en heeft foto's gemaakt, ik weet nu niet wat ik doen moet. Moet ik nou naar de politie en me aangeven (maar ik weet niet of ik medeplichtig ben) of moet ik het zo laten? Ik wil dit weten omdat ik bang ben en er s'avonds om moet huilen.

Reactie voor op de website?

30.11. Re: ik heb mischien gestolen

Hallo meisje van 12,

Wat je gedaan hebt mag mag niet maar dit wist je natuurlijk zelf ook al. Wat je kunt doen is mischien het volgende. Je gaat naar die mensen toe en biedt je verontschuldiging aan. Je doe nou nooit weer mee met een groep, want mee doen is net zo erg, zowel nog erger.

gr ina

Reactie voor op de website?

30.12. Net hetzelfde

ik ben ook 14 jaar. Ik ben graag op school en amuseer me er dan ook. Maar thuis ben ik het liefst. Mijn moeder vond het ook raar, maar dat is gewoon iedereen zijn aard. Sommigen kunnen gewoon niet bij hun thuis blijven en hangen altijd rond straat en dat is zeker niet veel beter! xx

Reactie voor op de website?

30.13. ff over ruzie

hoi
ik ben bijna 15 en ik krijg maar 15 euro zakgeld per maand!? ik heb er vaak ruzie over met mijn ouders. weet er iemand een goed weeshuis?? ik zit op volleybal en dat wel tof want we hebben altijd grote lol.

greetz Maarten

Reactie voor op de website?

30.14. Nou..

ik ben heeel graag thuis hoor!

Sanne

Reactie voor op de website?

30.15. Mijn dochter is erg onder de invloed van haar vriend

Mijn dochter van 16 is sinds haar veertiende door slechte invloed van vriendinnen en hun ouders afgezakt van Gymnasium naar vmbo en nu heeft ze een vriendje dat ook geen goede invloed op haar heeft. Hij eist 100% van haar vrije tijd en ze bespreekt alles met hem, zodat hij mij kan tegenwerken. Zij was thuis niet meer te handhaven en mijn gezag werd/wordt ondermijnd.

Zij was 7 middagen en avonden bij haar vriend en zijn moeder. Zijn moeder heeft mijn dochter een week lang in haar huis bij hem laten slapen zonder dat ik wist waar ze was, die moeder laat haar ook niet bellen naar mij. Ze had de hele week de telefoon uit. Een keer kreeg ik contact met haar en toen hoorde ik op afstand dat hij haar soufleerde. Nu is mijn dochter haar leven beheerst door die jongen. Is dit gezond? Want de moeder bespreekt ook alles over haar leven en geeft haar "raad".

Nu woont mijn dochter in een begeleidende leefgroep want anders is ze weer alle dagen, avonden en nachten bij hem en zijn moeder. Ik heb een gesprek met die moeder gehad en ze zei: "Ja ik heb altijd al een dochter willen hebben", ze heeft 3 zonen. Is dit gezond, want met andere woorden dan neem ik jouw dochter maar. Ik ben een tijdje met hen omgegaan, maar de gedachten over wat zij in hun hoofd hebben over mijn dochter, heb ik me teruggetrokken.

Mijn dochter heeft een paar maanden bij een pleeggezin gewoond en daar mocht mijn dochter (ze was 15 jaar) met haar vriend slapen en zij bij hem, terwijl ik die pleegmoeder gevraagd heb dit niet toe te laten. Haar eigen dochter krijgt als beloning dat ze met haar vriend mag slapen. Als ze de hele week "goed" geweest is mag ze bij haar vriend slapen. Daar beloon je een kind toch niet mee? Zo wordt een meisje hitsig gemaakt. In de leefgroep mag dat niet want dat wil ik nog niet hebben, ze moet haar hersens eerst gebruiken voor school.

Maar hij gaat niet vaak naar school en heeft een enorme leegte en dit moet mijn dochter opvullen. Ook heeft ze wekenlang gespijbeld en dan mocht ze van zijn moeder bij hem zijn, is dit normaal of deugt zo'n moeder niet?

Nu zegt ze dat ze een voogd wil hebben zodat ik niets meer over haar te zeggen heb. Ra ra ra waar zou deze raad vandaan komen? Moet ik mijn dochter door laten gaan met haar vriend en dus ook met zijn moeder? Ik weet geen raad, want mijn dochter heeft niet in de gaten dat ze geleefd wordt. Als ik er wat van zeg dan wordt ze agressief tegen me. Met een andere vriend toen ze 14 was opperde ze het plan (onder invloed van die vriend) om mij in een inrichting te krijgen. Maar ze mocht niets aan mij zeggen, en in een woede-aanval heeft ze het mij voor de voeten gegooid. Ze is erg beinvloedbaar en een lief meisje, maar door verkeerde adviseurs wordt ze van mij af gehouden.

Ik heb een HBO denkniveau en wil haar daar ook houden, maar haar vriend en zijn moeder proberen haar daar vanaf te houden. Ik kan mijn eigen dochter niet laten opvoeden door hen, want die taak nemen ze nu langzamerhand over. Hij heeft haar gezegd dat hij haar nooit laat gaan (mijn dochter is een heel mooi meisje en getint), weg toekomst van mijn dochter die nu voor mij onbereikbaar is geworden om mijn opvoeding te geven, want die pleegmoeder en moeder van haar vriend proberen het op een slinkse manier van mij over te nemen.

Wie heeft deze ervaringen ook of heeft gehad? Ik ben een alleenstaande werkende moeder.

Reactie voor op de website?

30.16. Jongenspuber van 14

Hallo,

Ik ben een meisje van 15 en eigenlijk herken ik veel van mezelf in je brief over je zoon. Ik wil ook het liefst thuis rondhangen en alles, m'n moeder zegt dan wel: ga es wat doen ofzo maar daar heb ik dan geen zin in. Maar alles op zijn tijd hoor, we hebben dit gewoon nodig en als het verder prima is , laat het dan ook zo.

Groeten, Emma.

Reactie voor op de website?

30.17. Reactie op invloed vriend

Wat zit U in een moeilijke positie, dat gun je niemand. Helaas heb ik 10 jaar geleden mijn ouders in dezelfde positie gebracht. Ik heb tot op de dag van vandaag nog steeds spijt daarvan maar ook ontzettend veel respect voor mijn ouders hoe zij ermee om gingen. Ik was toen 17. Mijn ouders zorgden ervoor dat ze geen conflicten met mij aangingen zelfs als ik ze opzocht (opgejaagd door mijn vriend) zodat de sfeer thuis redelijk goed bleef en hij minder mij van mijn ouders los kon maken omdat het hem niet lukt mijn ouders kwaad te krijgen op mij. Ze zeiden nooit iets lelijks over hem maar als ik ergens van baalde dan hielden ze mij heel subtiel een spiegel voor dat dat een gevolg was van de keuzes die ik maakte en daarbij gaven ze ook aan dat er andere keuzes waren.

Het heeft vrij lang geduurd maar door de sfeer thuis weet ik zeker dat ik de moed had om naar mijn ouders te gaan voor steun. Nooit ben ik bang geweest dat ze zouden zeggen...zie je nou wel. Daardoor kreeg hij mij uiteindelijk niet helemaal in zijn macht. Het klinkt nu heel harmonieus maar natuurlijk was het dat niet. De moed en het geduld van mijn ouders was onvoorstelbaar.

Ik wil U heel veel sterkte wensen

Anouk

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Pubers en vrije tijd

 1. Aard van het beestje
 2. Maar welke aard heeft het beestje?
 3. Zoek dmv de hobby een doel
 4. Jah...
 5. Waarom thuis?
 6. Pubers en vrije tijd
 7. Ik ben geen kleuter meer
 8. Ik ook
 9. Tip voor teamsport
 10. Ik heb misschien gestolen
 11. Re: ik heb mischien gestolen
 12. Net hetzelfde
 13. ff over ruzie
 14. Nou..
 15. Mijn dochter is erg onder de invloed van haar vriend
 16. Jongenspuber van 14
 17. Reactie op invloed vriend

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.