Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

20. Jongens van 16 die niet willen luisteren

Ik heb iemand in huis wonen en weet soms echt niet wat hij denkt omdat hij niet wil praten en niet wil dat we met hem praten. Wat is er aan de hand, en wat moet ik doen?

Reactie voor op de website?

20.1. Een tip

Op deze leeftijd is praten vaak moeilijk. Je kunt beter iets samen gaan doen, sporten of een andere bezigheid. Door het ontspannen bezig zijn gaat een gesprek steeds gemakkelijker, en dan kom je vanzelf verder. Als je blijft dwingen sluit die persoon zich steeds verder af.

Reactie voor op de website?

20.2. Mijn tip

Mijn tip: gewoon zijn gang laten gaan.

Reactie voor op de website?

20.3. 16-jarige dochter die niet wil praten

Heb een 16-jarige dochter die niet met mij wil praten (vooral over haar gevoelens dan). Ze vindt mij dan te bemoeizuchtig. Kan het wel allemaal alleen aan. Maar ze praat over zulke zaken wel met een leerkracht en dat maakt het zo frustrerend voor mij.

Reactie voor op de website?

20.4. Verder een goede band

Ook mijn dochter wil niet met mij praten over haar gevoelens. Dat is heel frustrerend. Toch troost ik me door me voor te houden dat er verder een goede band tussen ons is. Ik hoop dat ze er zelf uit komt, want zij zal er meer mee zitten dan ik, ook al denk ik (zoals veel moeders) dat ik haar misschien kan helpen.

Ik denk dat u blij moet zijn dat uw dochter een vertrouwenspersoon heeft met wie ze wel wil praten. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom ze niet met u wil praten. Misschien kunt u die leerkracht vertellen dat u het een geruststellend idee vindt dat er een goed contact is met uw dochter, en afspreken dat wanneer er een serieus probleem is, u hoopt en verwacht dat de leerkracht daarover met u in contact treedt. Maar alles is een kwestie van vertrouwen, dus daar moet dan ook heel zorgvuldig mee omgegaan worden.

Reactie voor op de website?

20.5. Praten

Dat je dochter niet met jou wil praten over haar gevoelens, is heel normaal pubergedrag. Zolang ze iemand heeft met wie ze er wel over praat, is het niet zo erg. Pubers denken soms dat ze met sommige onderwerpen niet terecht kunnen bij hun ouders. Ook al is dat niet altijd zo. Je moet je er bij neerleggen dat je nooit alles wat je puber bezighoudt, zult te weten komen, ook al is dat soms erg moeilijk.

Pas als er niemand is waarmee ze over een bepaald onderwerp mee willen en kunnen praten, is er een probleem. Daarvoor is er wel de kinder-en jongerentelefoon, zowel in Belgie als in Nederland. In Belgie kunnen kinderen en jongeren tussen 8 en 18 ze bereiken op dit nummer: 078 15 14 13. De website voor Belgie is: www.kinderenjongerentelefoon.be. Er is daar altijd iemand die luistert naar de pubers, en die samen met hen naar een oplossing zoekt.

Ik heb mijn kinderen dit nummer gegeven, omdat ik best wel begrijp dat ze niet altijd met mij willen praten, maar ik toch zeker wil zijn dat ze ergens terecht kunnen.

Reactie voor op de website?

20.6. Het hoort erbij

Ook ik heb een zoon van 15 die zijn problemen niet met mij of zijn vader bespreekt. Zijn vrienden weten alles van hem maar wij maar zeer weinig.

Ik vind dit ook erg moeilijk, maar dit hoort bij het loslaten van je kind. Pubers vinden ouders nu eenmaal stom en bemoeizuchtig. Wij laten hem zoveel mogelijk met rust en hopen dat als hij ouder is hij weer makkelijker met ons gaat praten.

Reactie voor op de website?

20.7. Logeren

Mijn vriendin en ik (14 en 13) willen logeren met 2 jongens (allebei 14). Het zijn goede vrienden van ons en we kennen ze al lang. Mijn ouders kennen ze niet zo goed, maar dan nog. Ik heb al vaak verteld dat ik mijn grenzen ken en dat er niets zal gebeuren omdat het gewoon vrienden zijn. Toch vinden mijn ouders dat ik alleen met vriendinnen mag logeren. Is dit normaal? Ik zou graag willen weten hoe jullie daarover denken.

Reactie voor op de website?

20.8. Hulp

Jongens en meisjes van 16 zijn bezig met zichzelf los te maken van thuis, daar hoort vaak ook bij dat ze zelf alles wel zullen regelen, en dat ook moeten leren willen ze later gezond in de maatschappij staan. Ik zou me niet te druk maken en het gewoon laten gaan, het komt allemaal vanzelf wel goed, hoe meer druk u erop zet hoe erger het afzetten wordt.

groetjes en sterkte

Reactie voor op de website?

20.9. Laat maar waaien

Heb het ook meegemaakt met mijn zoons, ze voelen zich niet happy op die leeftijd om het één of ander. Dan komt er een dag dat je als moeder denkt : "Hou nou eens je waffel." Maar dan rustig laten praten. Heb een heerlijke band met mijn oudste zoon daardoor, maar door echtscheiding heeft mijn jongste mij de rug toegekeerd. Heb hem diverse malen getracht te bereiken, resultaat nihil, terwijl wij eigenlijk de meest hechte band in ons gezin hadden. Hij is nu 27 en een volwassen man en ik denk wel verdrietig nu laat maar waaien.

Sterkte

Reactie voor op de website?

20.10. Jongens hebben ook grenzen

ouders zijn altijd bang dat er iets gebeurd als we bij elkaar slapen etc. :S hallo?? wij hebben ook onze grenzen en wij zijn ook maar 13 of 14! kijk als je 16 ben is het mischien wat anders maar we zijn pas 13 of 14.. daar gebeurt nog niet zoveel! mijn ouders zeuren altijd kijk je wel uit en als die andere onzin. k kan heus wel voor me zorgen. als k iets niet wil kan die andere gast echt de scheit krijgen. nee is nee bij mij. ik heb ook mijn grenzen. en vrienden die ken k g0ed en die weten veel van me en ook wat k met een jongen zou doen. zij weten waar mijn grens ligt. vrienden kunnen ook jongens zijn. zowhat?? mijn jongens vrienden weten net zo g0ed als mijn meisjesvriendinnen waar mijn grenz ligt. k weet die van hun ook. ouders moeten afentoe ons ene beetje meer vertrouwen en ons beetje meer vrij laten. en toch als ze bij ons thuiz zouden logeren zijn ze er toch zelf bij?? of nie?? niet in de kamer dan he.. maar k doe niet zo maar iets boven de huiskamer.

Reactie voor op de website?

20.11. Ouders....

Ik heb vaak ruzie met mn moeder, dan zegt ze weer dat ik me nergens in intereseer enzo, best wel matig, want ze zien het gewoon niet. Ik heb zat hobbies hoor, maar ze denkt dat een computer maar 1 ding is, terwijl je er vanalles mee kan. Maar ja, even daar naast over dit onderwerp, ik ben zelf 18 en mijn vriendin is 15, we mogen van mijn moeder niet bij elkaar slapen, ze weet dat we het met elkaar doen enzo, maar mn ma denkt dat ik vreselijk onvoorzichting ben, maar mn vriendin is al een hele poos aan de pil.

Ik heb het er ook met haar moeder over gehad en die vind t eigenlijk heel nogmaal en gewoon, ik vind het stom dat we niet bij elkaar mogen slapen, want we doen het wel overdag als we snachts niet bij elkaar zijn hoor. Wat vinden jullie nou van het gedrag van mijn moeder (mijn ouders zijn gescheiden en mijn vader zie ik nooit meer). Ik vind het eigenlijk maar een beetje dom, mijn vriendin woont 20 kilometer bij me vandaan, en ik moet altij met de fiets, het zou veel makkelijker zijn als we gewoon bij elkaar konden blijven slapen, dat scheelde even 40 kilometer fietsen.

Volgens mij is mijn moeder bang dat mn vriendin zwanger raakt, maar ze is aan de pil, dan heb je 99,9% kans dat je niet zwanger raakt. Dus ik snap niet waar ze zich druk om maakt. Maar ja, jullie enig advies wat ik er mee kan doen, ik zie het op het moment helemaal niet meer om bij mn ma thuis te blijven wonen, ik verdien zelf fulltime en ik heb een goed verdienende baan. Ik heb echt teveel ruzie steeds, ook over uitgaan, ik moet altijd optijd thuis zijn, voor 2 uur. Maar meestal begint t tegen 1 uur pas echt leuk te worden. Of ik zit weer eens teveel achter mijn computer, ja als ik me daar achter vermaak dan laat je me toch lekker.

Ik snap ouders echt niet meer, ik heb verder een leuk leven behalve thuis, door mn moeder. Ik heb vrienden genoeg, een leuke baan en een leuke vriendin ik heb eigenlijk niets te klagen verder, maar mn thuis situatie is gewoon beroerd op dit moment. ik hoop dat jullie me hier kunnen helpen.

Reactie voor op de website?

20.12. Ouders

Ik ben ook 12 en ik heb ook een vriendje! Ik heb al heel vaak met hem gezoend enzo. Maar mijn moeder zag pas een vriendin van mij zoenen & toen kwam ze naar mij toe en zei ze: wat moest anna nou met richard? Dus ik zeg zo: zoenen ofzo?! En toen zei ze: hoe oud is dat kind? Ik zo: 12 en wat zeur je nou mens, ik zoen ook elke dag met johnny! Dus toen hadden we hele erge ruzie. Ouders moeten niet zo zeuren!

Reactie voor op de website?

20.13. Ouders reageer

hey, meisje van 12!

Het is niet verboden om op je twaalf jaar een vriendje te hebben, maar bekijk het eens van je moeders kant! Zij heeft jouw vriendin zien zoenen en jouw moeder was waarschijnlijk erg geschrokken. En daarna zeg jij dat jij ook zoende. Dat had jou moeder niet verwacht, dus is ze boos geworden. Maar, vertrouw me, ze is alleen maar bezorgd om je en ze heeft alleen maar het beste met je voor! Nog veel succes met Johnny en probeer de volgende keer eens rustig en kalm te praten met je moeder.

Reactie voor op de website?

20.14. Ouders

Ik vind dat je oud genoeg bent en verstandig genoeg om bij je vriendin te slapen, mn zoon is 16 en die mocht dat ook al met zn 15, jullie zijn verstandig genoeg om iets te gebruiken, en zeker als je al 18 bent, breng dat je moeder aan dr verstand, je bent toch ook oud genoeg om te werken?

Indi

Reactie voor op de website?

20.15. Niet helemaal mee eens

Hallo,

Ik wil ff reageren op het stukje "Niet verbieden" van E. Ik ben zelf een meid van 14 jaar, en ik heb een vriend van 22. Mijn omgeving is het hier helemaal niet mee eens, iedereen denkt dat hij me misbruikt, maar dit vind ik dus echt onzin. Ik denk dat je vanaf een jaar of 12 echt wel je eigen grenzen kunt aangeven, en als je met 14 een oudere jongen hebt ben je echt wel toe aan meer dan zoenen, anders gaat het sowieso niet werken.

Mijn ouders laten me hierin met rust, in het begin waren ze er niet blij mee, maar ouders hebben gewoon niet het recht een mooie relatie te verpesten. Ik ben nu anderhalf jaar samen met mijn schat, het gaat perfect en hij houdt echt van me zoals nooit iemand anders van me zal kunnen houden. Als ik 16 ben wil ik bij hem gaan wonen, vooral omdat het thuis niet echt geweldig gaat.

Dus, E., een relatie met een oudere jongen kan echt wel geweldig zijn, al moet je een sterk karakter hebben om je grenzen aan te geven.

Nadine

Reactie voor op de website?

20.16. Dit is normaal!!

Hoi meiden,

ik denk dat de reactie van je ouders heel normaal is. Wanneer jullie mijn dochters zouden zijn, zou ik ook tegen deze logeerpartij zijn. Ik zou willen weten wie deze jongens zijn, wie hun ouders zijn en wat jullie vriendschap inhoudt. Is het vriendschap, verliefdheid? Hoelang kennen jullie deze jongens?

Mijn dochters mogen bij vriendinnen blijven slapen wanneer de jongens naar huis zijn! Mijn dochter (18) heeft verkering, maar slapen doet ze zonder hem.

Jacoba

Reactie voor op de website?

20.17. Help! Wat moet ik hier nou mee?

Ik heb hier het forum aandachtig gelezen. Ik heb een zoon van 16 en die zegt dat ik geen goede ouder ben, dat ik mijn smoel moet houden en zelfs een kankerhoer ben. En daar doe je dan zo je best voor!

Nu heeft hij ODD-CD een gedragsstoornis en ik wil graag dat hij doordeweeks (ook al is het vakantie) om 11.00/11.30 uur thuis is. Als hij UITgaat mag hij om 02.00 uur thuis komen. Wat is hier nou verkeerd aan?

Ook krijg ik naar mijn hoofd gesmeten dat we te weinig geld aan hem geven, maar ja hij doet hier ook niks in huis, zijn kamer is een bende, zal nooit eens ergens mee helpen... ik ben geen pension!

Ik heb al vaker gezegd dat hij twee keuzes heeft. A of accepteren dat het zo is dat ik het zo doe en hier blijven wonen of B bij zijn vader gaan wonen en daar mag hij alles, maar... die heeft al helemaal geen geld (bijstand), dus kiest hij voor A en dan nog zeuren?

Hij wil niet luisteren en valt meteen in de aanval... HELP mij! Wat vinden jullie hiervan?

Een rusteloze moeder!

Reactie voor op de website?

20.18. Accepteren dat hij een puber is

Hallo rusteloze moeder, je schrijft dat je zoon 16 jaar is, dat is een normale leeftijd om ontevreden te zijn en meer te willen zonder daar iets voor te hoeven doen. (dat geldt naturlijk niet voor elke puber!). Zeuren hoort erbij. Hij is niet volwassen dus verwacht geen volwassen inzicht van hem. Hij is een kind en kijkt niet zo heele rg veel verder dan zijn neus lang is.

Stop met de verdediging en wees tevreden met je eigen mening hierover. Als je dat echt uitstraalt heb jij er veel minder last van.

succes Jet

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Jongens van 16 die niet willen luisteren

 1. Een tip
 2. Mijn tip
 3. 16-jarige dochter die niet wil praten
 4. Verder een goede band
 5. Praten
 6. Het hoort erbij
 7. Logeren
 8. Hulp
 9. Laat maar waaien
 10. Jongens hebben ook grenzen
 11. Ouders....
 12. Ouders
 13. Ouders reageer
 14. Ouders
 15. Niet helemaal mee eens
 16. Dit is normaal!!
 17. Help! Wat moet ik hier nou mee?
 18. Accepteren dat hij een puber is

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.