Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

24. Alcohol

Mijn oudste zoon van 15 zit op voetbal. Nu is het al een paar keer gebeurd dat na afloop van een wedstrijd de leider op bier tracteerde. Gelukkig lust mijn zoon het niet, maar hij is wel de enige die het weigerde. Ik ben hier boos over want ik vind het niet juist om jongens van pas 15 jaar bier te schenken buiten medeweten van de ouders. Bovendien vertelde deze leider racistische moppen, iets waar ik beslist niet om kan lachen.

Ik heb dit met het jeugdbestuur besproken, maar nadien is het nog vaker gebeurd dat ze bier kregen en over die moppen begrepen ze al helemaal niet waar ik zo moeilijk over deed. Blijkbaar vinden de andere ouders het geen probleem dat hun zoons al bier drinken, zelfs midden op de dag, ben ik nou zo ouderwets?

Ik vind 15 jaar gewoon te jong, en als ze al bier willen, dan liefst gewoon thuis waar wij bij zijn. Andere jongens krijgen het al van hun ouders, of gaan zelfs al naar het cafe. Ik ben blij dat mijn zoon als enige dan toch gewoon prik durft te nemen, al vinden ze hem dan een watje, hij lust het gewoon niet.

Het gaat mij vooral om het voorbeeld dat zo'n leider stelt. Moet dit nou tegenwoordig allemaal zo? Met werkweken op middelbare scholen schijnt het ook al zo'n probleem te zijn. Ouders zijn ertegen, leraren beweren dat het niet te voorkomen is...... sorry hoor, maar dan gaat mijn zoon gewoon niet mee!

Wat is nou de beste manier om kinderen te leren met alcohol om te gaan?

Reactie voor op de website?

24.1. In de kroeg

Ik vind het inderdaad van de gekke, dat mensen die omgaan met 15 jarige jongens er zulke opvattingen op na houden. En complimenten voor je zoon, dat hij toch zichzelf blijft. Vertel, dat hij het tegenovergestelde is van een 'watje'. Hij zou, om toch een beetje 'stoer' te kunnen doen, iets alcohol vrij kunnen bestellen, zoals bitter lemon, coke of perrier (al naar gelang de indruk die dat achter laat).

Omdat wij zelf niet drinken, is er geen alcohol in huis. En wij kunnen dat vanuit de Islam verantwoorden. Hoe de profeet eerst alcohol niet zo erg vond (er zit ook iets goeds in voor de mens) maar hoe steeds meer bleek, dat de nadelen de goede eigenschappen overheersen; je hoofd is niet meer helder en je doet rare dingen; je bent jezelf niet en kan anderen beschadigen; en je besteedt geld wat aan je gezin toebehoort aan nutteloze zaken. Mijn zoon vindt het allemaal erg logisch dat je geen alcohol drinkt. Maar hij is pas 13. Ik weet echt niet of hij tegen die sociale druk kan. Daarom vind ik het zo schandalig dat er in de naaste omgeving van jongeren dit toegestaan wordt, zelfs op school. Bah. Drinken doe je in de kroeg. En je kiest ervoor om daar zelf heen te gaan. Maar een school is om te leren en een sportclub om te sporten.

Over die racistische moppen zal ik het maar niet hebben.

Reactie voor op de website?

24.2. Alcohol en drugs

Weet je trouwens dat in de Bijbel ook over 2 soorten wijn gesproken wordt? Namelijk over een soort eerste persing, waar zeer weinig alcohol in zit, meer een soort verfrissende druivensap, en de gewone wijn waar voor gewaarschuwd wordt om je daar niet door te laten benevelen. Ik heb nl. nooit begrepen waarom Jezus water in wijn zou veranderen als je er dronken van kan worden.

Hoe zit het eigenlijk in de Islam met drugsgebruik, ik meen dat er toch wel hasj gerookt mag worden in waterpijpen ofzo? Is dat niet even benevelend? Het blijft moeilijk om kinderen met dit alles te begeleiden en daarom is volgens mij het voorbeeld van ouders en opvoeders, dus ook voetballeiders, zo belangrijk.

Reactie voor op de website?

24.3. Loslaten

Beste Moeder,

Ik begrijp uw bezorgdheid, en ik moet zeggen dat ik het heel goed van uw zoon vind dat hij het bier weigert. Ik persoonlijk vind 15 niet te jong om bier te mogen drinken. Uw bezorgdheid kan ik begrijpen, maar ik vind ook dat u uw zoon los moet laten en moet accepteren dat hij volwassen aan het worden is. Als hij zelf aangeeft dat hij het niet wil drinken weet u dat hij heel sterk is en dat hij heus niet zomaar stomme dingen gaat doen.

Reactie voor op de website?

24.4. Omgaan met de experimenteerdrift van je kind

Het artikel Ouders kijken in spiegel van eigen puberteit (Binding - 1999 nummer 1) heeft de volgende introductie:
  Tussen keihard verbieden en onbelemmerd toestaan, liggen nog heel wat mogelijkheden. Dat is de boodschap van Eugenie Reniers aan ouders die bezorgd toezien hoe hun kinderen beginnen rond te snuffelen in de verleidelijke snoeppot van genotmiddelen. Reniers werkt bij Jellinek Preventie en geeft cursussen aan ouders die willen weten hoe ze het beste kunnen omgaan met de experimenteerdrift van zoon of dochter.

Reactie voor op de website?

24.5. Jongeren en alcohol

Ik ben een meisje van 14 jaar en ga elk weekend uit. Zelf drink ik niet (uit principe), maar al mijn vrienden (waarvan er een heleboel jonger zijn dan 14 jaar!!) drinken wel, en behoorlijk veel ook. (Ik mag trouwens wel van mijn ouders drinken.) Het is in deze tijd echt heel normaal dat er op 15-jarige leeftijd 'gezopen' wordt, dus ik snap niet waar u zich druk over maakt als de jongens uit het voetbalteam van uw zoon af en toe een paar biertjes pakken. Dat valt echt reuze mee als je het vergelijkt met wat jongeren in de kroeg drinken.

Ik zeg niet dat ik het ermee eens ben, want ik drink zelf immers ook niet. Wat ik alleen even wil zeggen is dat het heel normaal is dat jongeren drinken en uitgaan (naar de kroeg), en dat gebeurt ook al veel onder de 15 jaar. Ik zelf ga al uit vanaf mijn 13e en mijn ouders hebben daar nooit een probleem van gemaakt.

U zegt ook: 'en als ze al bier willen, dan liefst gewoon thuis waar wij bij zijn'. Jongeren vinden het meestal veel leuker om het met vrienden gezellig te hebben waar de ouders NIET bij zijn, dat zult u ook wel begrijpen. Ik snap wel dat het voor u moeilijk is dat de wereld nou eenmaal zo is, maar probeer het een beetje te accepteren. Dat is voor uw zoon ook prettiger.

Reactie voor op de website?

24.6. Drinken

Hoi,

ik ben net 15 geworden en heb door de drank al flink lopen kotsen, natuurlijk zonder het weten van mijn ouders want die ondersteunen het dus echt niet!

Ik vind dat je goed op je zoon moet letten, dat ie niet te veel drinkt en dat u weet waar ie dat anders is, want veel van mijn vrienden zijn bijna elke dag zat! En dat met de leeftijd tussen 15-20. Doordat ik al veel met alcohol heb geëxperimeerd, weet ik zelf wel hoe ik er ongeveer mee moet om gaan en als ik geen zin heb in alc doe ik dat ook mooi niet, al zit ik dan alleen maar aan de cola light ik heb dan ook lol al zijn mijn andere vrienden zat.

Ik vind dat hij voor zich zelf moet beslissen wat ie doet en dat ie ook weet waarom ie het doet. Ik moet zeggen dat ik denk dat de meeste mensen over een paar jaar er nog wel achter zullen komen hoe schadelijk alcohol wel niet is, maar zo lang je het niet elke dag doet..

Ik vind dat u uw zoon niet helemaal moet loslaten ofzo, u moet wel opletten wat ie doet. Maar u moet hem zeker niet iets gaan verbieden ofzo, maar u moet wel uw mening zeggen hoor! En trouwens, ik vind bier heel erg lekker, maar mijn broer ook niet dus die drinkt ook nooit veel bier. Maar laatst zei hij dat veel jongens in zijn klas het niet lekker vinden en dan dus altijd cola bier drinken, en dan echt alleen maar om de alcohol zo iets stoms! Of dat ie dan bv durft te dansen en meer zegt enzo, nou als hij zonder alc dat dus niet kan moet ie volgens mij maar is naar iemand toe gaan ofzo om dat te leren, maar zeker geen alcohol gebruiken! Als ik uit ga drink ik trouwens ook maar met mate, want ik wil wel altijd weten wat er gebeurt. Als ik gewoon bij vrienden van me om de hoek thuis ben drink ik dan dus soms wel iets meer.

Reactie voor op de website?

24.7. Roken

Mijn dochter wordt 14 jaar en drinkt soms op een verjaardagsfeestje of logeerpartijtje een breezer of pasoa. Ik vind dat niet erg, eerst dus wel een half jaar terug, toen was het de eerste keer.

Maar al haar vriendinnen doen het, en het is mischien 8x per jaar en ze gaat (nog) niet uit en je moet ze toch gaan loslaten. Veel erger vind ik dat ik ze gisteren betrapt heb met roken.

Reactie voor op de website?

24.8. Drinken op 14

Ik denk niet dat u u zorgen moet maken om uw zoon van 15. Ik vind dat hij het geweldig doet als ik het vergelijk met mijn zoon. Mijn zoon is nog maar 14 en kan het blijkbaar niet opbrengen om nee te zeggen tegen alcohol. En als we dan nog zouden weten wanneer hij drinkt, nee hij probeert dat nog goed te verbergen ook. Hij drinkt niet 's avonds, als wij ook thuis zijn, maar vlak na school. Wij zijn pas om 6 uur thuis, en dan zorgt hij ook dat hij thuis is. Natuurlijk merk ik wel dat hij gedronken heeft, en ik heb hem ook al gezegd dat ik het niet wil, maar dat helpt niets.

Ik kan hem niet verbieden om uit te gaan, want dat doet hij bijna niet. Ik heb hem al geen zakgeld meer gegeven, zodat hij niets kan drinken, maar dan steelt hij dat toch gewoon van ons, zeker. Ik ben een tijdje thuis gebleven van mijn werk zodat ik kon controleren dat hij na school naar huis ging, maar zelfs dan komt hij niet naar huis. Ik ben uiteindelijk terug gaan werken, want 1 inkomen is niet genoeg voor 5 kinderen. Ik ben echt ten einde raad. Ik kan hem toch moeilijk voor de schoolpoort gaan afhalen?

Nu het vakantie is, is hij gewoon de hele dag weg. Ik zeg niet dat hij de hele dag drinkt, dat zeker niet, maar als hij thuiskomt heeft hij altijd zeker iets gedronken, niet veel, maar gewoon teveel voor iemand van 14. Hij wil niet praten, hij wil niet luisteren, hij is gewoon onhandelbaar. Als iemand tips heeft om met dit probleem om te gaan, ik kan ze zeker gebruiken.

Reactie voor op de website?

24.9. Niet in huis halen

Ik krijg de indruk dat jullie zelf dus ook dagelijks alcohol in huis hebben, dus lijkt mij de beste oplossing om het goede voorbeeld te geven en gewoon te zorgen dat er niks te halen valt thuis. Of maak afspraken dat hij in het weekend een biertje mag drinken en neem zelf door de weeks ook niks.

Het lijkt me juist zorgwekkend dat hij niet drinkt als hij uitgaat, maar in z'n eentje drinkt zonder vrienden, dan is het hem dus echt om de alcohol te doen. Praat er anders eens over met iemand bij het CAD.

Reactie voor op de website?

24.10. Ik weet het echt niet meer

Ik heb ernstige problemen met mijn zoon van 15 (Sven). Hij gaat echt het verkeerde pad op. Hij is de hele dag weg met "vrienden", tot 's avonds laat. Ze drinken alcohol of blowen. Als ik hem zeg dat ik dit niet wil zegt hij dat ik zo ouderwets ben en dat hij dat doet omdat dat de gewoonte is van zijn vrienden en dat hij er gewoon bij wil horen. Hij is deze maand 3 keer opgepakt voor diefstal. Als ik hem hierover aanspreek zegt hij dat ik niet moet zagen, dat hij dit allang deed, en dat hij gewoon de pech heeft gehad dat ze hem gepakt hebben. Hij is zo vreselijk agressief, hij slaat andere en zwakkere jongeren in elkaar, hij daagt volwassenen uit, pleegt vandalisme,..... .

Het vreemde is dat hij tegenover ons of zijn broertjes en zusjes helemaal niet agressief is. Verder, als we hem echt op zijn zenuwen werken, sluit hij zich gewoon van ons af en gaat hij naar zijn kamer of zo. Dit bewijst toch dat hij zijn agressieve gevoelens wel onder controle kan houden, dat hij dit soms gewoon niet doet.

Hij is al een paar keer door politie thuisgebracht omdat hij heel laat nog over straat loopt of omdat hij gewoon stomdronken over straat loopt. Hij wil bij zijn oudere broer gaan wonen, maar die is pas 22 en er kruipen bij hem thuis al 2 peuters rond (Mary van 1 en Andreas van 3) en ik vind het absoluut niet geschikt dat Sven daat gaat wonen.

Ik ben ten einde raad. Is er hier iemand die misschien kan helpen?

Een bezorgde moeder

Reactie voor op de website?

24.11. Praatgroep of lotgenoten

Ik zou niet weten hoe ik je moet helpen maar ik kan je wel zeggen dat dit een heel vaak voorkomend probleem is tegenwoordig. Probeer eens een praatgroep of een lotgenotencontact te vinden. Probeer eens stichting Correlatie te bellen. Ze kunnen je vast meer advies geven. Veel sterkte en hou vol.

Reactie voor op de website?

24.12. Nou

Hallo mevrouw,

Ik ben zelf 15 jaar. Mijn moeder is kinderverpleegkundige en mijn vader politieagent. Ik drink al mijn hele 15e levensjaar bier (het jaar is al bijna afgelopen). Mijn ouders zeuren hier nooit over en ze vinden het prima zolang ik maar niet ziek of zat word, want dan gaan ze door het lint. Met uitgaan drink ik ook sterke drank, maar met mate. Ik vind het niet heel lekker, maar het is gewoon leuk om een beetje aangeschoten te zijn.

Ik denk niet dat u uw zoon er een plezier mee doet door hem zo op te voeden. U was vroeger misschien zo, maar hij misschien niet. Hij raakt zo gewend aan alcohol en hoeft er niet stiekem over te gaan doen. Hij drinkt toch wel als hij dat wil. Over het feit dat de voetbalclub dat doet is wat anders, maar dat stoort mij niet. Die racistische moppen zijn ook onzin, want daar hoeft hij toch niet om te lachen en soms zijn ze niet eens zo kwaad bedoeld. Hij gooit in ieder geval geen stenen door de ruiten van een buitenlands gezin, of iets dergelijks.

Dit was mijn verhaal. Hopelijk onthoudt u dit, en andere ouders ook.

Reactie voor op de website?

24.13. Geen alcohol onder de 16

Ik vind het belachelijk dat een trainer van een voetbalclub bier geeft aan zijn voetballers als ze 15 zijn. Officieel moeten ze voor alcohol 16 zijn en dan moet je als voetbalclub een voorbeeld geven. Geen alcohol onder de 16 en legitimeren. Ook als de ouders het wel goed vinden blijft de leeftijd voor een kantine 16 jaar.

Onze zoon is bijna 16 en drinkt sinds kort af en toe een breezer. Hij heeft dit eerlijk aan ons verteld en wij hebben gezegd dat wij hier geen probleem mee hebben zolang hij niet aangeschoten thuis komt. Tot nu toe gaat hij er goed mee om en drinkt er niet meer dan 1 of 2 op een hel avond.

We hebben hem het vertrouwen gegeven en nu moet hij laten zien dat hij ermee om kan gaan. Zolang hij met mate drinkt en alleen op vrijdag of zaterdag hebben wij hier geen problemen mee.

Onze dochter van 13 zou ook wel een breezer willen drinken maar deze vinden we nog te jong. Ook thuis krijgt zij nog geen alcohol van ons.

Reactie voor op de website?

24.14. Breezer

Ik vind het belachelijk dat ouders hun 14 jarige kinderen breezers laten drinken. Het lijkt een onschuldig drankje en zo smaakt het ook. Maar het alcoholpercentage is groter dan je denkt. Er zit gewoon Bacardi doorheen. Het grootste gevaar is dat je niet merkt dat er alcohol in zit waardoor je veel sneller over je grens heen gaat dan bijvoorbeeld bij het drinken van een biertje

Reactie voor op de website?

24.15. Alcoholpercentage van Breezer

Het alcoholpercentage in een Breezer is helemaal niet groter dan je denkt, het staat zelfs op het flesje (5,4%). Dat is dus 0.4% meer dan een glas bier ter grootte van een vaasje.

U bent denk ik in de war met de normale flessen bacardi waar wel 37,5% in zit. Dit is echte "pure" bacardi en geen pre-mix drankje.

Daarom is ook het verschil dat je Breezers e.d en bier vanaf 16 mag kopen en consumeren en alle drank >14,9% pas vanaf je 18de.

Reactie voor op de website?

24.16. Alcohol (reactie op: "11. Alcohol")

U klinkt behoorlijk standvastig (zo wat ik uit de tekst haal) over het niet bier drinken van uw zoon. Kan het misschien ook mogelijk zijn dat hij het gewoon niet durft te drinken? Bang om de reactie die het thuis te weeg brengt?

Ik kan me niet voorstellen wie op die leeftijd bier nou echt lekker vindt! De teamleden ook niet. Trouwens ik was ook vijftien toen ik thuis het leerde drinken. Vervolgens is de volgende stap, dat je er een meedrinkt op de vereniging.

Reactie voor op de website?

24.17. Alcoholische vader

Ik ben blij om te horen dat er ook nog ouders die er iets op zeggen. Ik ben 18 jaar, en heb mijn vader verloren toen ik 16 was. Mijn vader was een alcoholieker en dat heeft ons gezin geruïneerd. Ik ken de gevolgen die alcohol kan brengen en dat hoeft niet nu, maar die kunnen later pas tevoorschijn komen.

Tegenwoordig is het stoer om zat te zijn en al vroeg alcohol te drinken. Het probleem ligt vaak ook in de café's die jongeren jonger dan 16 jaar al alcohol schenken.

In het begin is het allemaal leuk en wel, maar de gevolgen zijn fataal. Als ze drinken en rijden, of gewoon hun lever kapot drinken. Ik wil gewoon zeggen: er is niets stoer aan drinken.

Reactie voor op de website?

24.18. 18.10 Ik weet het echt niet meer

Mijn zoon was net zo. Drank en blowen en diverse keren met politie in aanraking. Ik heb diverse malen zelf hulp gezocht, maar dat liep steeds op

niets uit. Hij wilde niet meewerken of het was allemaal te oppervlakkig. Uiteindelijk kwam hij met de jeugdreclassering in aanraking. Daar heb ik gedurfd om uithuisplaatsing ter sprake te brengen. Het hele gezin leed onder de situatie en zelf ging ik eraan onderdoor. Daar hij intussen al bijna 18 was, zou dat snel moeten gebeuren. Op zijn 18e verjaardag heb ik hem stomdronken 's nachts op kunnen halen bij de basisschool van mijn jongste dochter. Wat er precies gebeurd is weet ik niet maar het is de laatste keer geweest dat hij alcohol heeft aangeraakt. Misschien ook omdat hij een sport had gevonden waar hij intensief mee bezig is gegaan: Shaolin kung-fu. Hij is er erg goed in en mocht al vrij snel les gaan geven, dus hij kreeg een voorbeeldfunctie.

Thuis werd hij ook weer hanteerbaar. Daar hij niet meer naar school ging is hij gaan werken en 3 1/2 week naar China geweest. Daarna ging het weer minder. Hij kon geen werk meer krijgen en liep 3 kwart jaar bij huis. Dit schooljaar, hij is nu bijna 20, is hij weer een opleiding gaan volgen. Ik dacht eindelijk gaat alles normaal. Tot vorige week. Een leraar belde en zei dat hij zich door mijn zoon bedreigd voelde. Indien het nog een keer gebeurd kan hij weer vertrekken. Het is een klap in je gezicht. Misschien had ik het uit huis plaatsen toch door moeten laten gaan. Ik kan niet veel meer hebben.

Mijn partner, niet zijn echte vader, kan ik niet om steun vragen. Die heeft het echt gehad met hem. Maar het is en blijft toch je kind, nietwaar?

Reactie voor op de website?

24.19. Melden

Dat de leider van een voetbalclub bier uitdeelt aan zijn pupilen klopt van geen kanten. Je mag bier drinken vanaf je 16e jaar. Daar moet de voetbalclub zich ook aan houden. Ik zou dit bij het bestuur van de voetbalclub melden. Ook dat u niet gediend bent van racistische opmerkingen moet gemeld worden. Misschien denkt de leider dan even meer na over zijn verantwoordelijkheden richting de opgroeiende jeugd.

Reactie voor op de website?

24.20. Het zijn jongens hoor

Mevrouw, ik denk dat u uzelf veelste druk maakt. Overal op alle voetbalclubs wordt bier gedronken niet dat het dan gelijk niet verkeerd is maar die jongens maken lol met zn allen en als 15jarige jongens dan een potje bier drinken zie ik daar het kwaad niet van in. En die moppen, dat is gewoon jongenspraat. Grote woorden, maar kleine hartjes. Laat ze toch lekker. En uw zoon zegt misschien wel dat hij geen bier lust, maar misschien wel en trouwens er zijn veeeel meer andere drankjes met alcohol die hij misschien wel lust en drinkt. De voetbalkantine heeft gewoon iets gezellig, stoere praatjes, grove moppen, hard praten en bier.

Reactie voor op de website?

24.21. Reactie op (ik weet het echt niet meer)

Beste bezorgde moeder.

Het is jammer dat u zich nu pas realiseert dat Sven op het slechte pad raakt nu hij al bijna naar de 'klote' is. Sorry dat ik het zo ruw beschrijf maar het is wel zo. Als ik u was zou ik strenge maatregelen nemen. Ik zou hem naar een psycholoog sturen om daar mee te praten waarom hij zich zo gedraagt. Spreek met hem eenavondklok af. En spreek af dat hij met mate moet drinken en niet dronken thuis mag komen. En al helemaal niet mag blowen.

Als hij zich niet aan die regels houdt zou u hem zwaar moeten straffen. Praat met hem en geef hem bijv: huisarest. Haal de tv van zijn kamer af of wat anders waar hij aan gehecht is. Naarmate hij vaker dwarsligt en zich niet aan de regels houdt moet u hem zwaarder straffen. Hij zal dat alles heel stom en ouderwets vinden maar hopenlijk ook inzien dat hij het zichzelf alleen moeilijk maakt en dus misschien zelf overweegt om zich eens aan de regels te houden. Hij zal u later dankbaar zijn als hij weer op het rechte pad is en volwassen is.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft en ik zou het byzonder fijn vinden als u nog iets laat horen hoe het is gegaan met uw zoon. U kunt mij altijd mailen en om nog meer tips vragen.

Reactie voor op de website?

24.22. Bewonder uw zoon

Hallo,

Ik ben zelf 13 jaar drink geen alcohol, hoef geen alcohol en lust geen alcohol. Nou mijn broer van 15 is er denk ik al sterk aan toe. Van mijn moeder mag hij geen alcohol en daar ben ik het helemaal mee eens! Niet dat ik dat nu al kan zeggen hoor want op mijn leeftijd voel je hopelijk die behoefte niet zo sterk. Maar mijn broer gaat nu naar de kroeg en dan drinkt hij gewoon stiekem! Dus al ik m'n moeder was zou ik h'm toch langzaam laten wennen aan alcohol anders komt je zoon een keer op een feestje met alcohol en wordt hij verplicht te drinken of is z'n vriendin er en wil hij indruk maken en drinkt hij meteen 10 biertjes en dan gaat het mis!

Mijn broer gaat ook stiekem naar kroegen enzo, heel soms hoor mijn moeder weet dan wel dat hij naar de kroeg gaat, maar dan gaat hij naar een hele andere kroeg die makkelijker alcohol schenken en dan drinkt hij echt geen prik! Ik weet niet wat ik hiermee wil zeggen, maar volgens mij kunt uw het beter langzaam opbouwen zoals op speciale gelegenheden zoals verjaardagen een biertje en als dat te ver gaat dan een shandy ofzo, want wat betreft mijn broer gaat het nog een x fout! Ik weet dat hij naar andere kroegen gaat omdat ik een keer een smsje had gelezen enzo!

En mijn broer kwam ook een keer terug van een feestje en toen moets hij ook spugen en hij had pas 2 biertjes op zegt hij, maar ja, daarom kan je het beter opbouwen! Want mijn moeder was laaiend! Nou dat was het baai! En die mevrouw die zei dat haar zoon geen alcohol wil drinken en mag drinken ben ik het echt helemaal mee eens!

En ik bewonder uw zoon want de meeste pubers worden gewoon overgehaald door hun vrienden of drinken om indruk te maken op meisjes dus u heeft u zoon wel heel goed opgevoed hoor!!!

Reactie voor op de website?

24.23. Eigen keuze

Dat de leider racistische moppen vertelt, vind ik zelf helemaaal niet ok. Maar over het alcohol -->> zoveel kinderen van die leeftijd drinken wel alcohol, ook kinderen van 14. Mijn mening is dat de leider het best mag geven,maar dat de jongens zelf de keuze moeten maken of ze drinken of niet. Als ze drinken omdat dat stoer is vind ik het belachelijk, maar ik denk dat de meesten zelf slim genoeg zijn om die keuze te maken.

Reactie voor op de website?

24.24. Maak goede afsraken!

Hallo,

Ik vind dat iedere ouder strenge afspraken moet maken wat betreft drank. Ik ben nu 17 maar toen ik 14 was ging het met mij helemaal de verkeerde kant op. Ik mocht voor het eerst drinken. Als u even tijd hebt vertel ik hoe dit is gegaan. Ik zat inmiddels in 3 vwo en ik mocht voor het eerst thuis een biertje drinken. Ik vond het zo lekker dat ik er elke dag om zeurde, maar ik mocht maar 1 x in de week ee biertje. Ik wou zo graag meer sterke drank dat ik naar vrienden ging om te drinken. Ik kreeg steeds meer vrienden die spijbelden en alleen maar met drank en drugs bezig waren en langzaam aan sloot ik me daar bij aan.

Mijn moeder wist niks meer met mij aan. Ik ging niet meer naar school en als ik thuis kwam was ik high. Ze besloot mij voor een tijdje in een pleeggezin te zetten. Dat deed ze omdat mijn vader enkele jaren geleden was overleden en hij dus ook niet mijn moeder kon steunen, ik had 1 broertje maar die was op jongenleeftijd, toen ik 13 was door het ijs gezakt en verdronken. Ik had toen al heel wat meegemaakt dat begrijpt u wel.

Nou ik kwam in het pleeggezin en ik had een hekel aan mijn moeder dat ze me zo in de steek had kunnen laten! Ik voelde me verschrikkelijk want van mijn nieuwe pleegouders moest ik naar de psychiater waar ik niet heen wou. Ik mocht net als van mijn moeder niet meer met die vrienden om gaan maar ik ging wel. Ik ging nog steeds niet naar school, maar na een tijdje werd het zo erg dat mijn pleegmoeder me bij school afzetten en keek of ik wel naar binnen ging. Dat deed ik dan ook maar in de pauze vluchtte ik weer via de nooduitgang met mijn vrienden.

Ik bleef natuurlijk zitten in de derde en ik kwam bij 3 van mijn oude vrienden in de klas, in de zomervakantie werd ik 15. Mijn vrienden begonnen steeds meer aan de drank en drugs en mijn beste vriendin overleed. Ik was heel erg verdrietig maar na een tijdje kwam ik er wel overheen. Ik ging soms wel weer naar school en het hoofd van mijn school vond dat het steeds beter met me ging en dat ze zich nog maar niet zo moesten opdringen.

Mijn vrienden gingen nog steeds niet naar school en ze vonden het dom dat ik dat wel deed. Ze werden boos en wachtten me op naar school en 1 jongen heeft me meerdere keren verkracht en mishandeld. Ik had geen vrienden meer, mijn vader en broertje waren dood, mijn moeder haatte ik en ik had geen vrienden meer. Mijn pleegouders wisten ook geen raad met mij en stuurden me naar een ander pleeggezin in een andere provincie.

En eindelijk was het hele gezwam over. Mijn nieuwe pleegouders wafren wat minder streng en dat maakte het makkelijker om met ze om te gaan. Ik ging weer naar school en haalde mijn eindexamen op de mavo, op mijn 16de, nu doe ik havo en daarna ben ik nog van plan om vwo te gaan doen omdat ik het wel kan. Ik heb inmiddels weer contact met mijn moeder, ze is blij dat ik van de drugs en drank af ben. Ik ga ook naar de psychiater en ik heb drie nieuwe beste vriendinnen die me heel erg steunen.

Dit was mijn verhaal, ik weet niet wat ik er mee wil zeggen maar ik wil eigenlijk aantonen dat het veel erger kan dan u zoon/dochter nu mee bezig is en dat zelfs ik uit de put kom en dat u dochter/zoon ook op een moment zal gaan beseffen dat hij/zij heel slecht bezig is en weer normaal gedrag moet gaan vertonen!

Groetjes, L.

Reactie voor op de website?

24.25. Reactie op nummer 18 Alcohol

Ik kwam er via via enzo, maar wat boeit alcohol nou, ik drink op feesten ook al 5 biertjes ofzo en ik ben 12. Wat maakt het uit, me ouders vinden het goed.

Reactie voor op de website?

24.26. Pakkans

Dit is erg moeilijk en vooral als je de grip kwijt bent! Mischien dit? Probeer waar hij gevoelig voor is, zakgeld bv.? Ze 'spelen het hard' dus moet je ook hard terug spelen, bij een afspraak voor en tegens zeggen, bv.gaat dit goed? Dan evt iets meer zakgeld (of iets anders), maar lukt het niet dan minderen, dan komt er gegarandeerd heftig proces, maar laat goed zien dat je het meent, negatief en positief. Het moeilijke hieraan is dat je juist als er iets goed gaat: compliment! moet geven en niet iets negatiefs erachter aan meld hoe moeilijk dit ook is! (dit ervaar ik uit eigen ervaring)

succes!

Reactie voor op de website?

24.27. Mislukte opvoeding zoon

Hallo,

Ik ben nu 56 jaar en ik heb maar weinig meer te verwachten van het leven. Toen ik 24 jaar was heb ik een ingoede man leren kennen, de beste die er is en was, en die mij twee prachtige kinderen schonk. Vraag me niet waarom, ik moet het antwoord schuldig blijven, ik was gelukkig, maar de fles heeft zijn intrede gedaan. Ik zag de kinderen doodgraag, maar een fles wijn liet ik niet staan.

Nu heb ik een tamelijk goede relatie met mijn jongste, maar mijn oudste die militair is kan me niet vergeven. Het doet hem pijn als hij ziet dat ik zijn dochter knuffel en denkt dan dat ik dat bij hem nooit gedaan heb. Ik denk dat koppigheid ook een rol speelt, eigen aan militairen zeker. Hij heeft een goede vrouw, die mij twee jaar geleden geholpen heeft toen ik 5 maand in het ziekenhuis gelegen heb. Zij verzorgden mijn dieren, deden mijn financiën en mijn was en hielp soms de verpleegster.

Ik weet dat ze nu gelukkig zijn samen, maar mijn kleindochter zie ik bijna niet meer, laat staan hem. Hij heeft me zelfs de deur gewezen na een ander spijtig voorval. Ik heb nog nooit iemand verloren, maar op tragische wijze is mijn oudste broer verongelukt. Ik stond toen al 8 jaar droog en was daar wel fier op. De schok van het verlies heeft me doen hervallen, EEN dag maar en nu ben ik terug droog en heb besloten mijn record te verbreken, voor altijd.

Mijn zoon zegt, dat, indien iedereen die iemand verliest het op een drinken zou zetten de wereld er schoon zou uitzien. Hij heeft gelijk. Nu, zoveel jaar later, vind ik dat ik genoeg boete gedaan heb, voor die paar jaartjes die er nog voor mij zijn wil ik er het beste nog uithalen. Ik heb al het CAW ingeschakeld, en al twee gesprekken met mijn schoondochter gehad. Het lijkt erop dat zij wat wil toegeven, maar zij mag ook alles niet, zij moet met mijn zoon leven tenslotte, hebben hun gezin. Het enige wat ik nu van hen vraag is enkel af en toe eens binnen te springen voor een babbel. Ik ben al sinds 1987 alleen, en voor het ogenblik heb ik het daar zeer moeilijk mee.

Mijn vader is 83 en dement (rusthuis), mijn moeder kan de zaken relativeren, ze zegt dat daar tijd moet overgaan...maar ik heb niet veel tijd meer... Naar de vrederechter stappen om mijn kleindochter meer te mogen zien zie ik ook niet goed zitten, het zou de zaken maar erger maken, denk ik...

Wat drank kan aanrichten er zijn geen woorden voor.. Moest ik mijn leven terug kon herbeginnen, het zou zo niet meer zijn, ik zou meer apprecieren wat ik had, en ik zou nu een rijke madam zijn, in plaats van aan het O.C.M.W te zitten, want werk vinden zit er denk ik voor mij niet meer in.

Nu denk ik volgende week eens een ruiker bloemen te laten afgeven met een kaartje erbij, baat het niet het schaadt ook niet. Mijn zoon is een hevige Harley Davidsonmotard, iets in die aard misschien kan hem doen ontdooien. Ik heb zo'n brave kinderen, tegen ander crapuul dat je soms tegenkomt of die al in de bak gezeten heb, en toch heb ik het verbrod. Is het nog de moeite dat ik hier blijf rondlopen???

Betty

Reactie voor op de website?

24.28. De jeugd van tegenwoordig....

De jeugd van tegenwoordig: ik hoor er ook bij ja, dat weet ik, maar toch.

Mijn eerste keer alcohol was ook op mn twaalfde: met heel (toenmalig) groep 8 deden we een spelletje: je moest een vraag beantwoorden en als je hem fout had, moest je een half biertje drinken, met een rietje. Ik heb dat gedaan omdat iedereen het deed, maar ben daarna gelijk over mijn nek gegaan. Mijn tweede keer kwam aan het eind van de tweede klas: ik ging stiekum uit met een vriendin van school en dronk bij mijn toenmalige vriendje thuis ook wel eens wat. Daarna heb ik eigenlijk best wel veel gedronken.

Totdat ik het zelf nogal uit de hand vond gaan lopen: ik was ieder weekend straalbezopen (mijn ouders wisten dit niet, ik sliep nooit thuis) en als ik een week weg was, dan was ik ook echt een week 'heel ver weg'... Ik zat op een gegeven moment zelfs dronken in de klas: dat is geen goed idee: 4 gymnasium is onhaalbaar in zo'n toestand.

Ik ben gestopt met drinken. Heb al een maand geen alcohol meer op, en dat vind ik aardg lang voor mijn doen.

Dat alcohol niet gezond is: ja dat weet ik ook wel. Ik vind het ook niet echt normaal dat er ouders zijn die hun kinderen ook gewoon alcohol laten drinken op 12 jarige leeftijd. Mijn ouders lieten mij voor het eerst uitgaan in het weekend van mijn 15e verjaardag, waarna ze me ook weer op kwamen halen, zodat ik niet dronken kon worden. Dat was in principe ook eigenlijk al een jaar te vroeg, maar ze vonden het mijn eigen verantwoordelijkheid: als ik dat wil, moet ik dat vooral doen, als ik binnen gelaten werd in een discotheek, dan was dat niet hun fout.

Blowen vind ik trouwens wel ontzettend fout. Ik kan eerlijk zeggen dat ik nog nooit van mijn leven een sigaret, of een joint, aan mijn lippen heb gehad. Daar heb ik gewoon totaal geen behoefte aan, en denk ook niet dat ik die behoefte ooit zal krijgen. Net als dat ik nog de behoefte ga krijgen om stomdronken te worden: een biertje op zijn tijd is lekker, maar ruim 15 bier (waarna je toch wel de tel kwijtraakt) op een dag. Dat hoeft voor mij echt niet meer.

Blaize

Reactie voor op de website?

24.29. Drinken

Ik ben een meisje van 13, ik vind het niet raar als kinderen vanaf 13 jaar soms cider of een half glaaje wijn drinken. Mijn vader vindt het ook niet erg als mijn broer van 15 soms een glaasje bier neemt. Hij is er ook niet voor, maar stel je voor je kind komt in aanraking met bier o.i.d. en heeft nog nooit bier gedronken. Dan weet het kind nog niet hoe die daar mee om moet gaan, dat moet je toch leren. Ik mag wel alcohol drinken maar liever alleen waar mijn pa bij is, en dat is echt niet vaak. Als ouders kinderen verbieden te drinken doen ze het waar de ouders niet bij zijn, en dan heeft u helemaal geen kijk op wat hij of zij drinkt.

Ik zou tegen uw kind zeggen dat het niet erg is om afentoe een biertje te nemen, maar leg ook de gevolgen van alcohol uit. Dan weet het kind zelf ook wat er kan gebeuren.

groetjes, meisje

Reactie voor op de website?

24.30. Reactie op 18

Beste ...,

Ik denk dat de beste manier van met alcohol omgaan is dat je ze het uit laat proberen. De meeste jongeren zijn hierin niet te houden, uw zoon wel. Dat vind ik knap van hem. Ik zou u, als ik u was, niet zo erg druk maken. Een biertje op 15-jarige leeftijd is heel normaal. Maar als u merkt dat hij sterkere drank gaat gebruiken, moet u hem daarop aanspreken. Nogmaals: een biertje op 15-jarige leeftijd kan best!

Groetjes Jessica

Reactie voor op de website?

24.31. Kwatch

Ag ik blow van mijn dertiende en drink ook van die leeftijd ben nu 17 en Drink alleen nog maar en snuig of slik nog wel es op een feest. Het is zo dat ouders zig zorge maken Het kind bepaald in die tijd zelf wat hij doet of laat het is egt een kwestie van tijd Nieuwsgierigheid stoerheid noem maar op je kan hie als ouder zo denk ik er over vrij weinig aan doen. want door die middele krijg je ook als ware ''schijt'' aan pa en ma en ik vind zelf als je wil drinke moet je dat doen maar denk dan wel ook aan de nadele maar 13/14 jaar is wel zoon leeftijd dat je nog zeer wij ''verstand'' hebt op je 15 vind ik dat je dat zelf dat tog al wel kan beoordele of je nu wel of niet drink najha dit is de mening van een jeugdige ik snap somme ouders niet maar kan het tog wel begrijpe maar dit zal altijd een moeilijk onderwerp blijve. Greetz Spacah

Reactie voor op de website?

24.32. Alcohol eerste keer

hallo ik ben nu pas 15 geworden en ik drink ook al soms alcohol maar mijn ouders vinden het niet goed als ik zo 5 pinten achter over giet of so maar als ik zo eens een glaasje wijn of champagene drink hebben ze er niks op tegen is dit een goed systeem ?

kus pauline

Reactie voor op de website?

24.33. Alcohol op schoolkamp

Schoolkamp en alcohol

Onze zoon van 14 gaat op zeilkamp er staat bij dat licht alcoholische dranken toegestaan worden indien met mate gedronken. Hoe kunnen ze dit nou toestaan. Ik heb de school hier ook al over gemaild. Ik weet niet beter dat de leeftijd 16 is. Ja zo gaat het wel weer lekker als de scholen het al geen probleem vinden dat er wat gedronken wordt op een schoolkamp. Probeer ik mijn zoon van 14 die natuurlijk het ook wel eens wil proberen van de alcohol af te houden, goede voorlichting geven hoe slecht het wel niet is voor kinderen in de groei.

Nou ik ben er weer klaar mee. Ben ook zeer benieuwd of ik de eenigste ouder ben die hier over klaagt. Snap natuurlijk ook wel dat dit de uitgelezen plaats is om uit tevinden wat dat zatte gevoel nu is. Kan heel leuk zijn (maar nu even niet voor mij dan). Hoe gaan andere ouders hier mee om. Niet dat ik het kamp nu ga verbieden voor mijn zoon, maar ik maak mij wel zorgen over het gemak van de docenten die dit opstellen. Graag jullie menig hier over vooral van docenten die dit ook lezen.

Jessica

Reactie voor op de website?

24.34. Alcohol

Alcohol en schoolkamp

Even ter aanvulling van bovenstaande. Ik heb een mail van school terug gekregen dat dit dus een test voor ouders was vanuit het oogpunt van juist de docenten die het dus vreselijk vinden het drankgebruik onder de kinderen. Bleek dat ze hierover maar drie mailtjes van ouders hadden ontvangen die net zo boos waren als ik. Dit was ook voor de docenten zeer terleurstellend. Ze komen hier dan ook in de vogende mail over het schoolkamp op terug en er komt natuurlijk te staan dat er geen alkohol gedronken mag worden. Ik maak me dan ook zorgen dat waarschijnlijk de ouders (niet de docenten) het niet veel kan schelen of er wel of niet gedronken gaat worden op dit kamp.

Jessica

Reactie voor op de website?

24.35. Rare test hoor!

Wat een rare "test" van die school. Of het is een flauw ecxuus. Er zijn genoeg ouders die het niet goedkeuren maar misschien niet zo snel of assertief zijn om te mailen, of niet willen reageren omdat ze bang zijn een "zeur"gevonden te worden. Stel je voor dat dat weerslag heeft op je kind, je weet maar nooit tegenwoordig. Als die school zuiver was geweest hadden ze gevráágd wat ouders ervan vonden als er licht alcoholische drank zou mogen worden gedronken. Dan hadden ze vast meer reacties gehad!! Rare toestand hoor!!

Yvonne

Reactie voor op de website?

24.36. Alkohol

Het was geen rare test

Beste Yvonne

Er stond letterlijk in de eerste mail van het schoolkamp: Licht-alcoholische dranken mogen gedronken worden mits met mate; er zal wel streng toezicht hierop worden gehouden, mocht U als ouders hier een andere mening over hebben horen we het graag. (had ik misschien ook in het eerste stukje moeten zetten) Ik vond het dus als ouder dat ik hier natuurlijk wel een mening over heb. En wat bedoel jij met een flauw ecxuus van de school? En over een zeur gesproken dit had ik ook in de mail naar school geschreven. Het was dus duidelijk geen gezeur en ze waren dan ook maar wat blij met mijn mail hierover. En het heeft volgens mij weing te maken over assertief zijn of niet, het gaat hier wel over jouw kinderen die alcohol zouden mogen drinken op dit schoolkamp.

Jessica

Reactie voor op de website?

24.37. Re: alcohol

Beste Jessica,

Dit verandert voor mij de situatie behoorlijk! Ze hadden dus wel om reactie gevraagd. Dat had ik niet zo begrepen. Maar dat vind ik wel een wereld van verschil!!

Met een flauw excuus bedoelde ik dat ik dacht dat ze eerst gewoon hadden gezegd dat alcohol was toegestaan en pas nadat jij had gereageerd kwamen met het verhaal dat het een test was. Maar die vlieger gaat dus niet op. Nee als je het zo stelt had ik precies hetzelfde gedaan en is het inderdaad onbegrijpelijk dat zo weining mensen hebben gereageerd!!

Yvonne

Reactie voor op de website?

24.38. Alcohol onder de zestien

Ik hoorde vandaag een reactie over verkoop van alcohol in suppermarkten, disco en cafe. Dat er te weinig gecontoleerd wordt. Er wordt vaak niet eens naar een I.D kaart gevraagd. Wel werd er gezegd dat het natuurlijk de verantwoordelijkheid is van de ouders om met je kinderen te praten over het wel of nog niet te gebruiken van alcohol. Een goede band met je kinderen is dan ook zeer belangrijk en dat ze natuurlijk alles met hun ouders bespreekbaar kunnen maken.

Ik zat toevallig in de auto tijdens dit gesprek met de oudste (waar het over alkohol ging op kamp). Toen hoorde ik van mijn zoon dat een buurjongen van 12 gewoon drankjes kon bestellen in een discotheek hier. Belachelijk natuurlijk. Wat moet ik hier nu weer van denken. Is dit echt waar en moeten we geen stappen ondernemen en bij wie moet ik dan zijn als dit echt waar is. Dit is echt te gek voor woorden als dit echt waar is.Ik ontplof bijna wat nu te doen.

Jessica

Reactie voor op de website?

24.39. Duidelijk standpunt innemen

Een school hoort zich aan de wet te houden en hoort een duidelijk standpunt in te nemen. Uiteindelijk is de school aansprakelijk wanneer er iets gebeurt en het blijkt dat er met de wet de hand is getild. Schrijf nog eens en maak uw standpunt duidelijk. Dat maakt het voor de school ook gemakkelijker om wat strenger op te treden.

Twee van mijn kinderen hebben als tieners eens twee weken op een watersportkamp in Frankrijk gezeten. De regels wat alcohol en gedrag betroffen waren duidelijk: wie ze breekt gaat naar huis en het restant van wat ze betaald hebben krijgen ze niet terug. En naar ik hoor is er inderdad ook iemand naar huis gegaan. Dat schept natuurlijk weer andere problemen, want dan moet die leerling ofwel worden gehaald of naar huis worden gebracht.

In Amerika ligt de grens op 21 jaar wat alcohol betreft. Daar werkte een van mijn zonen twee zomers lang op een Summer Camp. Hij zelf was nog net geen 21 en, jawel hoor, daar werden niet alleen kinderen maar ook drinkende studenten die daar werkten soms naar huis gestuurd.

In sommige Europese landen begint het met alcohol onder de jeugd werkelijk de spuigaten uit te lopen en er zijn te veel volwassenen die voor het gemak liever struisvogelpolitiek voeren. Helemaal te vermijden is dat gedrag nu eenmaal niet, maar in georganiseerde situaties zoals een schoolkamp is hier terdege wel wat tegen te doen.

Reactie voor op de website?

24.40. 12 jaar/discotheek

Maar wat te zeggen van een jongen van twaalf jaar in een discotheek?

Willeke

Reactie voor op de website?

24.41. Alcoholgebruik

De laatste dagen hoor je veel over het alcoholgebruik van jongeren. Maar hoe zit het met het alcoholgebruik van de ouders. Het valt mij op dat sommige ouders zo gemakkelijk met drank omgaan, dat zij zelf niet in de gaten hebben, dat ze hard op weg zijn alcoholist te worden of al zijn. Tegenwoordig is de rosé weer in de mode. Sommige vrouwen zuipen zo een fles achterelkaar leeg. Vaders die elke dag een paar flesjes bier soldaat maken. Goed voorbeeld doet goed volgen. Aanpakken bij de kern.

Marie

Reactie voor op de website?

24.42. Alcohol gebruik (re)

Ja ze heeft heeeleemaaal gelijk, en laat ons gewoon drinken en niet zeuren, je leeft maar 1x en die keer moet je goed besteden!

lisette

Reactie voor op de website?

24.43. Te veel is altijd slecht!

Voor Willeke, Ja twaalf is wat jong voor een disco, dit is wel een jongeren disco, vandaar dat ik ook verbaast was dat er alcohol geschonken werd.

Voor Marie, Ik vind dat je als ouders best wel wat mag drinken maar dat wil nog niet zeggen dat als je zelf wat drinkt(of zelf wil zuipen)Je tegen de kinderen kan zeggen ik doe het ook dus ik kan niet zeggen dat jullie als kinderen het niet mogen. Jij bent volwassen en ik hoop dat de volwassenen zelf hun verantwoordelijkheid nemen over hun eigen drink gedrag. Kinderen moet je hier altijd nog in sturen.

Voor Lisette, Ben jij volwassen? Ja tuurlijk je leeft maar een keer, je hebt ook maar één lever! Ook die moet je goed verzorgen en niet al op jonge leeftijd aan gort zuipen. (Een lever van een kind is nog niet volgroeid en juist daardoor gevoelig voor alcohol.) Want zonder lever ga je dood!. Als dat het zuipen je waard is zal dat leven niet lang zijn, het is maar dat je het weet.

Jessica

Reactie voor op de website?

24.44. Alcohol onder de zestien is heel gewoon?

Met onze zoon uitvoerig gehad over het alcoholgebruik op het kamp, wat natuurlijk verboden was tijdens dit kamp. Vandaag vertelde hij mij dat er op een website een discusssie (forum) gaande was over wanneer jij voor het eerst dronken bent geweest en hoe dat toen ging. Hij vertelde dat kinderen tussen de twaalf en veertien wel eens dronken waren geweest. Ook hij had gereageerd dat hij als bijna 15 jarige nog nooit dronken was geweest. We wachten dan ook in spanning af wat de forum gebruikers hier op te zeggen hebben.

Jessica

Reactie voor op de website?

24.45. Alcohol; mug of olifant?

Ik ben 16 jaar, en ja, ik ga ook uit. Drinken doe ik niet veel, omdat ik er alleen maar meer dorst van krijg, en de roes waar men zo over te spreken is, vind ik maar niks.

Ik heb hierboven wat reacties gelezen van meiden van 14 en 13, die het volkomen normaal vinden dat ze gaan "zuipen". Nou, toen ik 12/13 jaar was, mocht ik nog niet op stap hoor. Ik vind ook totaal niet dat mijn ouders hier ouderwets over waren; die leeftijd is gewoon te jong.

Ouders; mijn ouders hebben mij en mijn broer altijd vrij gelaten, en we zijn toch zeker opgegroeid tot jongeren die niet liegen, niet teveel drinken, niet stelen, niet drugsverslaafd en ik ben nog steeds niet zwanger. Mijn tip is om je kinderen vrij te laten, want hoe strenger en hoe meer bemoeienis, hoe meer verzet. Dit ook met alcohol; hou je kinderen thuis van de kroeg, maar ga niet hameren op de slechte dingen van het leven.

Reactie voor op de website?

24.46. Website Alcohol

Uw kind en Alcohol is een website die veel iformatie over alcohol geeft.

Reactie voor op de website?

24.47. reactie 22.3, 22,5, 22.23

Even een reactie op verschillende uitspraken van mensen op dit onderwerp zoals: "Ik persoonlijk vind 15 niet jong". En deze is helemaal te gek voor woorden;" Het is in deze tijd heel normaal dat er op 15 jarige leeftijd "gezopen" word, dus ik snap niet waar u zich druk om maakt." dit kun je niet menen!!! En die opmerking van 22.23 slaat werkelijk alles: "Zoveel kinderen van die leeftijd drinken wel alcohol", en dat de leider het best mag geven!!!! En dat die jongens zelf slim genoeg zijn om die keuze te maken. Nou niet dus!

Wat mij vooral stoort is dat er door meerdere mensen zo laconiek wordt gedaan over alcohol gebruik onder minderejarige. En 22, ik vind het ook belachelijk wat die leider doet, het mag ook niet! En die degene die achter de bar staat mág ook géén alcohol schenken aan minderjarige omdat het gewoon simpelweg verboden is. Ik zou zeggen ga aangifte doen.

Lees bij J/M: Wat doet drank met een puberbrein!

Do I have to say more!!! Kijk eens op alcoholinfo.nl.

Leontine

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Alcohol

 1. In de kroeg
 2. Alcohol en drugs
 3. Loslaten
 4. Omgaan met de experimenteerdrift van je kind
 5. Jongeren en alcohol
 6. Drinken
 7. Roken
 8. Drinken op 14
 9. Niet in huis halen
 10. Ik weet het echt niet meer
 11. Praatgroep of lotgenoten
 12. Nou
 13. Geen alcohol onder de 16
 14. Breezer
 15. Alcoholpercentage van Breezer
 16. Alcohol (reactie op: "11. Alcohol")
 17. Alcoholische vader
 18. 18.10 Ik weet het echt niet meer
 19. Melden
 20. Het zijn jongens hoor
 21. Reactie op (ik weet het echt niet meer)
 22. Bewonder uw zoon
 23. Eigen keuze
 24. Maak goede afsraken!
 25. Reactie op nummer 18 Alcohol
 26. Pakkans
 27. Mislukte opvoeding zoon
 28. De jeugd van tegenwoordig....
 29. Drinken
 30. Reactie op 18
 31. Kwatch
 32. Alcohol eerste keer
 33. Alcohol op schoolkamp
 34. Alcohol
 35. Rare test hoor!
 36. Alkohol
 37. Re: alcohol
 38. Alcohol onder de zestien
 39. Duidelijk standpunt innemen
 40. 12 jaar/discotheek
 41. Alcoholgebruik
 42. Alcohol gebruik (re)
 43. Te veel is altijd slecht!
 44. Alcohol onder de zestien is heel gewoon?
 45. Alcohol; mug of olifant?
 46. Website Alcohol
 47. reactie 22.3, 22,5, 22.23

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.