Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

28. Uitgaan

Mijn dochter is 17 en haar vriend is 18. Ze gaan regelmatig uit en dan komen ze meestal niet voor 3.00 uur thuis, dat is dan nog tot daar aan toe.

Een paar weken geleden echter zijn ze naar een discotheek in Antwerpen geweest (zo'n 1,5 uur rijden hier vandaan) met een aantal vrienden. Ze gingen pas om 23.00 uur weg en zouden om ongeveer 5.00 's morgens thuiskomen, waar ik het eigenlijk niet mee eens was. Ze kwam pas om 7.30 thuis en ik was helemaal in paniek, ze vond het maar heel normaal allemaal en ik wil haar natuurlijk ook wel wat gunnen.

Die discotheek was tot 10.00 uur open en een andere tot 12.00 uur, dat gaat dus bijna dag en nacht door en ze hadden het zo geweldig gehad, maar ik kan hier niet mee leven en zou wel eens willen weten hoe andere ouders hier over denken. Is dit normaal tegenwoordig en wat is normaal?

Ik heb al gedacht dat het beter zou zijn als ze zouden overnachten ergens maar dat doen ze dus al in die discotheek dat heeft dus ook geen zin.

Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

Reactie voor op de website?

28.1. Niet de enige

Ik ben 18 jaar en ik ga ieder weekend uit. Ik kom dan om ongeveer half zeven thuis, terwijl de kroegen al om drie uur dicht gaan. Maak u maar geen zorgen, want uw dochter is niet de enigste.

Reactie voor op de website?

28.2. Echt praten

Nou, geen zorgen maken vind ik wel veel gevraagd. Ik kan me de zorgen heel goed voorstellen, de angst waarmee je op je kind wacht. Uitgelaten, misschien alcohol in het spel, en dan nog een flink eind moeten rijden. Het zou niet de eerste zijn die na zo'n nachtje stappen een ongeluk krijgt.

Beter lijkt me om over die angsten met je dochter te praten, niet in een ruziesfeer van verbieden, maar wel duidelijk. Op een gegeven moment komen je kinderen op een leeftijd waarop je niet meer echt kunt verbieden. Je moet steeds meer vertrouwen op hun gezond verstand. Maar aan dat gezond verstand mag van tijd tot tijd best nog even gewerkt worden.

Reactie voor op de website?

28.3. Inderdaad echt praten

Ik vind ook dat u nog eens goed met u dochter moet praten over hoe laat ze thuis komt. Desnoods gaat u haar zelf met de auto halen.

Reactie voor op de website?

28.4. Uitgaan, voor de moeder met dochter van 17 jaar

Beste moeder,

Hierbij wilde ik even reageren op het door u geplaatste verhaal. Ik wilde even zeggen dat het bij ons thuis niet geaccepteerd wordt als wij op onze 'eigen tijden' thuiskomen U zou eigenlijk tijden moeten afspreken (in overleg met uw dochter), en daar zouden jullie je beiden aan moeten houden. Zo doen wij het al jaren en het gaat bijna zonder conflicten.

Reactie voor op de website?

28.5. Rustig afwachten

Ben zelf moeder van vier kinderen waarvan drie meiden en weet je, ik heb me ook zorgen gemaakt als ze gingen stappen. Maar uiteindelijk komt alles (gelukkig) weer goed en weten ze ook zelf waar hun verantwoordelijkheid ligt.

veel sterkte gewenst

Reactie voor op de website?

28.6. Je kunt ze toch niet tegenhouden

Ik ben 22 en heb dus eigenlijk de pubertijd erop zitten. De eerste keer dat ik uitging was ik 16 en ik was de volgende ochtend om half acht terug. Hoewel mijn ouders daar niet blij mee waren (we hadden overigens geen tijd afgesproken) ging het hun er vooral om dat ik altijd door iemand thuisgebracht zou worden.

De eerste jaren was ik inderdaad heel vaak heel laat thuis. Naarmate ik ouder werd is het steeds vroeger geworden. Je krijgt er vanzelf minder behoefte aan.

Als u haar vertrouwt en u denkt dat ze verantwoordelijk genoeg is om zelf te bepalen hoeveel alcohol ze drinkt en dat ze altijd zorgt dat ze met iemand meerijdt, denk ik niet dat u zich echt bezorgd hoeft te maken. 17 is een hele normale leeftijd om zo uit te gaan.

Reactie voor op de website?

28.7. Nuchter

Onze dochter (18 jaar) is de jongste van drie kinderen. Zij heeft nog twee oudere broer. Zij gaat altijd uit met een hele grote ploeg jongelui. Heel veel hebben hun rijbewijs al en ze wordt dan ook altijd thuisgebracht door deze of gene. Of ze blijft bij iemand slapen. Bijvoorbeeld als ze naar Antwerpen gaan. Ik heb nooit een tijd gezegd en dat gaat prima. Ik lig er ook nooit wakker van, maar dat komt misschien omdat ze de derde is en je er tenslotte ook aan went. Trouwens van de oudste twee heb ik ook nooit wakkergelegen. Ik ben misschien wel nuchter daarin, maar het helpt echt niet als je wakker ligt. Je hebt alleen jezelf ermee.

Misschien is de aanschaf van een mobiele telefoon een geruststellend idee. Kun je ze altijd mee bereiken. Ik moest vroeger altijd net eerder thuis zijn dan alle anderen en heb me voorgenomen dat ik dat mijn kinderen nooit zou aandoen. Ik wens u in ieder geval veel sterkte.

Reactie voor op de website?

28.8. Uitgaan nu al????

Mijn zoon van twaalf en ik hebben een meningsverschil. Ik, zijn moeder, vind dat als hij een schoolfeest heeft, dat 23.00 opgehaald worden het matje is. Maar nu is er een kerstfeest van school en dat duurt tot 1.30. Ik vind dit veel te laat voor zo'n jong kind, en hij wil tot het eind blijven.

Zelf mocht ik nooit later thuis komen dan 22.00 en toen was ik al 16. Ik vind mezelf dus al schappelijk

Welke tijd past bij welke leeftijd????

Reactie voor op de website?

28.9. Er zijn grenzen!

Het wordt ook steeds gekker, tegenwoordig maken steeds meer kinderen uit wat goed voor ze zou zijn. Nou forget it! Bij ons in huis zijn wij de baas en als ze dat niet bevalt, pech... De oudste is 13 jaar en natuurlijk denkt ze zelf te weten wat het beste is. Wij geven haar best veel verantwoordelijkheids gevoel, maar meestal is het toch onze wil die wet is.

Ik werd in mijn tijd ook door mijn vader opgehaald, en natuurlijk vond ik dat niet altijd leuk. Maar ik ben er toch blij om dat hij het altijd gedaan heeft. En vroeger hoorde je lang niet zulke enge dingen als tegenwoordig. Vroeger was het als je een jongen was ook niet zo gevaarlijk, maar zelfs de gekken zijn verder gegaan zeg ik maar. Want zelfs jongens zijn niet meer veilig alleen op straat.

En als er weer commentaar komt van de kant van de kinderen, vertellen wij ze dat zolang ze onder ons dak wonen, ze onze regels zullen moeten accepteren.

Want echt er zijn grenzen!

Reactie voor op de website?

28.10. Antwerpen voor 2 à 3 uur?

Hallo,

Ik vind het in de eerste plaats waanzin om zolang te rijden voor zo'n kort discobezoekje. Die disco in Antwerpen is dan wel iets heel bijzonders zeker, wat je nergens anders tegen komt. Kom nou zeg, en dan moet je het als ouder ook maar allemaal goed vinden dat ze zelfs nog veel later thuis komt dan ze in eerste instantie had afgesproken. De jeugd gaat de hele nacht uit z'n dak en jij kan doodsbang thuis zitten wachten.

Dat gebeurt hier bij ons dus absoluut niet. Natuurlijk gun je je kind iets, dan gunnen wij ze ook, maar het komt op mij over dat je kind absoluut geen rekening houdt met jou. Onze oudste dochters gaan bijna ieder weekend uit, meestal in een disco in onze stad en anders in een nabijgelegen plaats. De oudste (17) komt sinds een half jaar thuis op haar eigen tijden, dat is ook heel laat/vroeg (6 uur). Wij hebben daar geen probleem mee en slapen daar ook rustig om. Ze worden altijd thuis gebracht en zijn dan ook niet altijd meer even fris. Maar toch vertrouwen we ze helemaal, daar hebben we genoeg ervaring mee gekregen in het verleden en hebben ze ons ook niet in teleurgesteld.

Je ziet dat ze dan ook best veel mogen op dit gebied, maar zo'n tripje naar Antwerpen e.d. is toch echt iets dat niet door ons goedgekeurd zal worden. Of op onze manier moet plaats vinden. En dan zou ik willen dat ze op de dag al heen zouden rijden en daar bleven overnachten zodat ook de chauffeur goed uitgerust aan de terugreis kan beginnen. Zo niet dan is dat jammer maar gaan wij niet akkoord. Onze meiden zouden denk ik zelf zowiezo met zo'n voorstel komen of anders dit voorstel van onze kant accepteren.

Het is een kwestie van geven en nemen, en in de relatie ouder/kind is het meestal al alleen maar gevdn van de ouders en nemen door het kind. Op zich niets fout aan maar er zijn grenzen en dit geval zowel letterlijk als figuurlijk.

Reactie voor op de website?

28.11. Grenzen aan uitgaan

Ik vind een tijd van thuiskomen van 3.00u belachelijk voor een griet/knul van 17. 1.00u is laat genoeg, er zijn ook grenzen.

Onze oudste is nu 20 en bepaalt zijn eigen tijden, maar van hem hebben ze in ons leger een verantwoordelijke jongeman gemaakt in 2 jaar tijd, iets wat mij tot mijn spijt in 18 jaar niet is gelukt.

Reactie voor op de website?

28.12. Je kind wordt groot en gaat uit

Beste moeder,

Ik kan me jou bezorgdheid goed voorstellen. Zelf heb ik een zoon van 17 jaar en ook hij (en wij dus ook) heeft al enige jaren ervaring met uitgaan.

Ik ben van mening dat zolang ons kind onder onze 'zorg' valt, het handig is te weten hoe laat het ongeveer wordt.

Ik merk dat hoe meer ik het loslaat, hoe beter het voor mezelf is en uiteidelijk ook voor mijn oudste zoon. Wijsheid gewenst.

Reactie voor op de website?

28.13. Het komt wel op z'n pootjes terecht

Ik zelf ben 16 jaar en ik ga ook uit. Mijn ouders hebben nooit een probleem gemaakt hoelaat ik thuis kwam. Een eis die ze wel stellen is dat ik altijd met iemand mee naar huis fiets en vertel hoe ik thuis kom en hoelaat ik denk dat ik ongeveer thuis kom. Ik ben blij dat ze tegen mij geen tijd zeggen, anders zou ik denk ik alleen maar opstandig worden.

Reactie voor op de website?

28.14. Wat kan er nou gebeuren?

Ik vind dat ouders zich vaak voor niks zorgen maken, wat kan er nou gebeuren? Als je op school bent kan er ook van alles gebeuren of in het verkeer. Ik ben 16, mijn ouders hebben nooit gezegd hoe laat ik thuis moest komen en ik ben altijd nog thuis gekomen. Als me ouders zich heel ongerust maken smsen ze en dan doe ik ff een kortje terug en als ik thuis ben sms ik ook, dan horen ze het piepje of ze lezen het als ze wakker worden en dan weten ze het.

O ja en Antwerpen klinkt verder dan het is, als je bv in Rotterdam woont is Eindhoven net zo ver als Antwerpen en dat het in België is maakt ook niet uit, je kan er trouwens heel vet uitgaan.

Me ouders vinden wel dat ik altijd genoeg geld bij me moet hebben om met de taxi terug te gaan en dat ik me mobiel mee moet hebben voor noodgevallen en volgens mij slapen ze prima als ik uit ben.

Reactie voor op de website?

28.15. Stiekem

Ik ben een meisje van net 16 jaar en ik ga ook uit. Terwijl ik dat absoluut niet mag van mijn ouders, maar ik er wel behoefte aan heb. De laatste tijd mag ik wel, als ik heel veel zeur, uit in mijn dorp zelf, waar zelfs kinderen van 12 komen en dan moet ik nog om 1/2 uur thuis zijn.

Ik kan het heus wel begrijpen dat het allemaal is veranderd maar tegenwoordig is het normaal om 2300 tot een uur of 4 uit te gaan. Rond een uur of 1 word het pas gezellig en druk.

Als ik uitga, zo ongeveer 1 of 2 keer per maand, soms wel meer, blijf ik bij een vriendin in Utrecht slapen. Haar moeder laat haar dochters vrij en vertrouwt ze. Ik vind het erg jammer dat mijn moeder me niet vertrouwt, want ik heb echt wel genoeg hersenen om niet te veel te drinken en met vreemde jongens mee te gaan.

Ik heb alleen maar plezier met mijn vriendinnen.
Groetjes

Reactie voor op de website?

28.16. Heel normaal om laat thuis te komen

Hoi,

U zegt dat wel van uw dochter van 18 jaar, maar is zei niet oud en wijs genoeg om op zichzelf te kunnen letten. En trouwens ik ga al sinds mijn 14de uit en ik kom vaak ook pas rond 4 uur thuis. En tja op het eind wordt het ook pas leuk, dus dan kun je moeilijk naar huis gaan. Dus ik wou graag ff zeggen dat ut heel normaal is om laat thuis te komen. Zeker voor een 18-jarige, die ga/kun je toch niet meer vertellen hoe laat ze thuis moet zijn.

Nou doeg, groetjes

Reactie voor op de website?

28.17. Wat is een normale tijd

Ik vind het moeilijk om vast te stellen hoe laat je kind mag thuiskomen. Wij hebben vijf kinderen, 2 van 18, 1 van 16, 1 van 14 en 1 van 11. De oudste twee, een tweeling, zijn onlangs een weekend naar Friesland geweest, naar vriendinnen toe. Ze hebben daar inmiddels een leuke vriendengroep opgebouwd. We weten dat ze het daar ook heel laat maken, maar ze zijn met een grote groep en slapen bij die vriendinnen.

De laatste keer dat ze er geweest zijn, waren ze even buiten op een muurtje gaan zitten. Onze zonen blijven graag op de achtergrond, maar toch kwam er een groep aangeschoten jongelui op hen af. Uiteindelijk is een van onze zoons van het muurtje afgetrokken en met zijn hoofd op de grond geklapt, waar hij zeker 5 min. buitenwesten was, een flinke buil op zijn hoofd en een hele pijnlijke schouder.

Dit maakt wel dat ik het er moeilijker mee heb, om zeker onze zoon van 16, tot vier uur weg te laten blijven en dat wil hij nu juist zo graag. Jij kan je wel gedragen, maar dat wil niet zeggen dat anderen dat doen.

Reactie voor op de website?

28.18. Moeilijk

Het lijkt of de tijden van uitgaan en thuiskomen steeds naar later verschuiven. In je eentje vroeger uitgaan en zeker in je eentje eerder naar huis komen is geen oplossing.

Het liefst zie ik dat ze met een groep gaan waarin ik vertrouwen heb, als het dan "samen uit, samen thuis" is vind ik het nog enigzins veilig. Een zestienjarige die pas om 4 uur 's nachts wil thuiskomen gaat me een beetje te ver. Het lijkt me dat je op die leeftijd best een limiet kunt stellen.

Daarnaast is vertrouwen in je kind heel belangrijk. Het lukt je nooit om helemaal te voorkomen dat er iets gebeurt, ook niet als ze vroeger thuiskomen.

Reactie voor op de website?

28.19. Uitgaan

Ik ben zelf bijna 15! En ik wil graag af en toe met mijn vriendenkring eropuit, alleen dat mag niet van me ouders! Het gaat dan niet zozeer om een discotheek, maar gewoon even wat drinken bij een cafeetje of naar een club en soms zijn er georganiseerde dagen dat je op een camping kan slapen! Ze kennen zeker de helft van deze vriendenkring, maar ze willen me toch niet laten gaan!

Ik vind dat vertrouwen dan ook een rol speelt, en ik denk dat ze mij dus niet vertrouwen. Ze hebben het al moeilijk als ik met een bekende jongen sta te praten. Ik voel me erg opgesloten, want voor de rest mag ik ook niet zoveel van huis weg en mijn broertje van 2,5 jaar jonger wel. Hem kan toch ook wat gebeuren?

Ik vind dat mijn ouders me een beetje los moeten laten, maar ze zijn zelf ook nooit uitgeweest dus vinden ze gelijk dat ik dat ook niet moet doen. Ik weet niet goed hoe ik hiermee om moet gaan. En misschien denkt u nu wel: ik geef die ouders groot gelijk, dat kind is net 15!

Maar doordat mijn ouders gescheiden zijn ben ik heeel snel volwassen geworden. Ik weet me absoluut geen raad met deze situatie, die eigenlijk nog veel ingewikkelder is, maar dan heb ik meer tijd nodig om het uit te leggen!

Reactie voor op de website?

28.20. Hoe laat

De regel was en is bij ons: tot je 16 jaar niet naar een disco op zoiets. Wel naar de film of zwembad en verjaardagsfeestjes of zo maar ergens video kijken. Hier doen de kinderen niet moeilijk over. Wel hebben we afgesproken: schoolfeestjes zijn hoogstens 2 of 3 maal per jaar en dan net zolaat als de anderen mogen. Dan spraken we af: met elkaar mee rijden.

Veel succes. Het blijft altijd schipperen.

Reactie voor op de website?

28.21. Afspraak is afspraak

Vanaf mijn 16e mocht ik zelf weten hoe laat ik thuis kwam, mits ik niet alleen naar huis kwam. En als ik zei dat het 2.00 werd, moest ik ook om 2.00 thuis zijn, dat was immers de afspraak. Een tijd lang waren er vaak zogenaamde nachtfeesten, gewoon bij iemand thuis die zijn verjaardag vierde of zin had in een groot feest. Zou ik pas om 6.00 thuis zijn? Prima, maar dan ben je er ook om 6.00, en niet om 6.30. Ik moest thuisgebracht worden door mijn vriend of thuiskomen met mijn vriendin die in dezelfde straat woonde als ik.

Nu ben ik 36 en heb ik 3 kinderen, ik wil als het zover is, in principe hetzelfde afspreken, maar ik zal zeker kijken of op dat moment mijn kinderen de verantwoordelijkheid aan kunnen van een dergelijke afspraak, dat verschilt per kind denk ik.

Reactie voor op de website?

28.22. 12 uur thuis

Nou, ik wou toch ff reageren, Ik vind dat iedereen het hier nog niet zo zwaar heeft, ik ben 16 jaar en ik moet elke zaterdag 12 uur thuis zijn, en vrijdag meestal ook (soms word het 1 uur: bij uitzondering). Je mag best weten dat ik daar ongeloofelijk van baal, vooral als ik naar huis ga en ik kom vrienden tegen: oh, kom je ook net aan?, zullen we om 1 uur daar en daar afspreken?, nou dan voel je je mooi lullig.

Ik weet zeker dat ik mijn kinderen zeker niet van die belachelijke tijden ga opleggen. (kan niet iemand even reageren en mijn ouders overhalen tot normalere tijden, dan laat ik ze het ff lezen)

Oja, waarschijnlijk zullen de tijden ook niet veel veranderen, zolang ik thuis woon, want daar heb ik het vaak zat over gehad, en mijn ouders zijn onverbiddelijk... dat is pas zielig!!!!

(en dan te bedenken dat het om 1 uur begint,lig ik al in mijn bedje....)

groetjes, mij

Reactie voor op de website?

28.23. 12 uur thuis: wacht maar tot je zelf kinderen hebt

Hallo,

Je noemt je ouders zielig, hahahaha. Ik heb ook heel veel geklaagd over mijn ouders en hun tijden en weet je wat? Ik ben nu zelf moeder en ik doe precies hetzelfde. Want als ouder zie je de gevaren waar je kind aan blootgesteld kan worden. Als kind zie je alleen het plezier. Maar dat zal je zelf wel zien als je kinderen hebt.

Groetjes van een moeder.

Reactie voor op de website?

28.24. Flauw

Beste moeder en mij,

Jouw reactie (van moeder) vind ik eerlijk gezegd een beetje flauw. Natuurlijk kun je nu je (beter) verplaatsen in het perspectief van je ouders. En natuurlijk maken ouders zich (over het algemeen) zorgen om hun kinderen (oa met uitgaan). Maar dat neemt het probleem van 'mij' natuurlijk niet weg. Ouders doen naar mij mening soms ook een beetje te weinig moeite om zich in het perspectief van hun kinderen te verplaatsen en zijn hun eigen tienertijd opeens vergeten. Vaak worden uitspraken gedaan als "Ach ik vond dat toen vervelend, maar nu weet ik wel beter, ik ben er toch ook niet slechter van geworden!" Ontkenning van je gevoelens als tiener beschouw ik persoonlijk als een soort verraad aan jezelf. Maar goed nu dwaal ik wel erg af.

Een ander punt dat ik naar voren wilde brengen is dat het voor twaalf uur zeker niet veiliger is dan erna. Een vriend van mij is laatst toen hij eerder, voor twaalf uur, (alleen) wegging, omdat hij zich niet lekker voelde, in elkaar geslagen en met een mes gestoken. Gelukkig is hij er relatief goed vanaf gekomen, maar ja..

Naar mijn mening is het belangrijk dat ouders en kinderen samen overleggen over de tijd van thuiskomen. Waarom wil je als tiener langer blijven? Waarom willen ouders dat je eerder thuis bent? Probeer samen tot een oplossing te komen. Het is natuurlijk veiliger als je bijvoorbeeld nooit alleen naar huis gaat. Je kunt bijvoorbeeld met een vriend/vriendin afspreken dat je na het uitgaan bij elkaar blijft slapen, zodat je altijd samen thuis komt.

Als ouders geen enkele mogelijkheid geven tot discussie in een dergelijke situatie, dan kan dat naar mijn mening de situatie alleen maar doen escaleren. Een nichtje van mij (zestien) mag van haar ouders helemaal niet uitgaan (dus het kan nog erger, "mij"), het gevolg is nu echter dat ze bij een vriendin gaat slapen en dan vervolgens (stiekum) samen uitgaat. Dan verlies je als ouder dus elke controle!

Beste mij,

Uit je stukje is mij niet helemaal duidelijk wat je ouders voor argumenten geven om aan twaalf uur vast te houden. Vinden ze bijvoorbeeld dat je gewoon niet zo laat op je bed moet liggen op je leeftijd, dan kun je misschien afspraken maken voor wanneer je ouder wordt. En als de argumenten bij veiligheid liggen, kijk dan samen of je op een veilige manier naar huis kunt. Als je ouders bang zijn voor alcohol of drugsgebruik, dan kun je daar ook maar beter gewoon samen over praten, zodat je ouders een idee krijgen hoe jouw avond er daar uitziet.

Ik hoop dat je nog eens met je ouders kan gaan praten. En bedenk wel, jij wilt graag dat je ouders jouw argumenten serieus nemen, neem dan ook hun argumenten serieus! Ik hoop dat jullie er samen uit kunnen komen!

M.

PS Misschien kun je hier nog eens laten weten, of je nog met je ouders gepraat hebt en hoe dat is verlopen?

Reactie voor op de website?

28.25. 's Avonds een man/vrouw, overdag een man/vrouw

Hoi M,

Natuurlijk klinkt het flauw, maar daar ging het mij niet om. Kinderen eisen tegenwoordig steeds meer, ze willen merk-spullen, veel en dure sporten, meer uit, later uit. Maar de volgende dag liggen ze voor "apegapen". Laat uitgaan is leuk, maar ik slaap bijvoorbeeld niet voordat iedereen thuis is, en ik wil graag mijn kinderen ophalen of dat ze opgehaald worden. Slapen bij iemand is een optie, maar laat je je kind zomaar slapen bij iemand die je nog nooit gezien hebt. Ik niet dus! Dat heeft niets met flauw te maken. Maar om nou mijn wekker op 4 uur te zetten of een hele avond tv te kijken tot ik mijn kind kan ophalen, dat gaat gewoon niet.

Wat de veiligheid betreft heb je (helaas) gelijk, die is er soms niet eens overdag. Daarom vind ik het halen brengen zo belangrijk. Ik kan mij wel heel goed inleven in de behoeftes van (sommige) tieners, maar zal toch niet toestaan dat mijn kinderen zoveel later uit mogen. Nog even en ze mogen 's morgens om 5 uur uit en liggen de hele dag in bed... 's Avonds een man/vrouw, overdag een man/vrouw!!!

Moeder Y.

Reactie voor op de website?

28.26. Mijn ouders deden het wel

Beste moeder Y,

Mijn ouders haalden mij wel altijd op na het stappen, zelfs om vier uur 's nachts. Ze hebben mij altijd zonder gemopper gebracht en gehaald.

Ik ben het niet met je leus "'S avonds een vent, 's morgens ook een vent" eens. Ze hebben niet voor niets weekend. Als ze zondagmorgen om 05.00 uur naar bed gaan en er om 11.00 uur uitkomen dan hebben ze 6 uur geslapen zonder dat ze de hele dag in bed liggen. Zondagavond op tijd naar bed en maandag weer fris naar school.

Ze zijn maar 1 keer jong hoor...

Wij gaan onze kids (alle vier) ook brengen en halen, dat is zeker. Mijn man heeft in zijn jeugd vaak met zijn dronken kop op de brommer gezeten. Dit willen wij voorkomen. Wij eisen dat ze alcoholvrij zijn op de brommer of in de auto. Om die eis voor hun realiseerbaar te maken bieden wij ze de keus om gebracht en gehaald te worden. Dus óf zelfstandig met brommer of auto, maar dan geen alcohol drinken. Of een PAAR biertjes drinken en gebracht en gehaald worden.

We hebben makkelijk praten hoor, onze oudste is pas 7 jaar. Maar dit is één van de weinige punten waarvan wij beiden 100% zeker weten dat we het zo gaan doen. En om je eerlijk de waarheid te zeggen; we kunnen niet wachten tot het zover is. Het lijkt ons erg gezellig om met een auto vol ketende jongelui door de nacht te crossen (stiekum terugdenkend aan vroeger, toen we zelf zo jong en onbezonnen waren). :-) Daarnaast lijkt het me ook een goede manier om in contact te blijven met je kind en te weten wat er speelt in zijn/haar uitgaansleven. Uiteraard hangt het tijdstip waarop ze thuis moeten zijn en het type vervoer wel af van de leeftijd en van karakter van het kind.

Als dit het enige "probleem" is tijdens de puberteit dan teken ik ervoor hoor!

Groetjes M.

Reactie voor op de website?

28.27. Zo vroeg ??

Hallo,

Ik wilde even reageren. Ik snap best dat hij nog wat jong is, u wilt ook kijken naar hoe U vroeger bent opgegroeid (22:00 Thuiszijn). Maar, als uw zoon/dochter 16 jr is, gaan ze ook uit, en dan zijn die discotheken pas om 23:00 OPEN!!, dus bereid u voor, tijden veranderen.

Reactie voor op de website?

28.28. Wat nou weinig!

Sorry, maar dit is dus vette zeik! Van ooww dit is te weinig! Oow ik MOT meer

Ik krijg zelf 40 euro! En ik ga ook uit en doe ook waar ik zin in heb! En regels what ever! En ik hou ruim 10 euro over!

Ik denk als me mams en paps meer uit geven ik zelf steeds meer zou doen met dat geld! En als het nou werkelijk weinig is. Neem dan gewoon een bijbaantje!

Reactie voor op de website?

28.29. Uitgaan 007

Hallo allemaal.......

Iedereen gaat uit! Je hebt uitgaan naar de discotheeks, maar je hebt ook uitgaan naar de bios, en je kan ook shoppen!

Dus what ever! Je gaat zowieso wel uit!

En voor een 14/15 jarige! (ik) Ga al vaak genoeg uit! Dus wat lulluh jullie nou stroef van 12 uur thuis!

We hebben mobieltjes! hihihi :P LOL! Dan belluh we effe om 22.00u en dan zeg je gewoon: mams paps het is zo gezzellig laten we maar wat langer blijven!....... En dan volgt de rest van zelf wel.

De meeste discotheeks gaan pas om 22.00u open of later!

Dus..........

Reactie voor op de website?

28.30. Uitgaan op welke leeftijd

Hoi,

Ik ben 15,5 en ga sinds een maand of 2 regelmatig uit. Mijn ouders vinden het nu niet goed meer dat ik elk weekend naar de kroeg ga. Dit vind ik belachelijk want:

A: ik moet al om 1.00 uur thuis zijn.

B: Iedereen uit mijn klas gaat uit en niet 1 keer per week maar 2 en die blijven dan ook tot 4.00 uur.

C: Ik woon in de stad dus het is maar 15 minutjes fietsen en ik fiets altijd met 1 of meer personen mee.

Ik snap niet dat ouders het niet goed vinden dat hun kinderen uitgaan. Het is niet meer de jaren 60, tegenwoordig gaan alle jongeren uit en maken het ook laat. Als ik om 1 uur weg moet begint het net. Weet iemand mischien de gemiddelde leeftijd waarop jongens beginnen uit te gaan?

Reactie voor op de website?

28.31. Uitgaan op welke leeftijd

Hallo,

Ik zou graag willen reageren. Ik ben nu 3 maandjes 16, ik ga al vanaf mijn 13e uit. Dan zou je zeggen: zozo die is vroeg. Maar dat wisten en weten mijn ouders nog steeds niet allemaal. Maar ik zit in het zelfde schuitje ik mag dan nu uiteindelijk tot half 2 2 uur uit. Maar mijn vrienden daarentegen maakt het niet uit hoelaat ze thuis komen. Ik weet niet of je nog oudere broer of zus hebt. Ik heb 1 oudere broer en die is nu 19 die heeft nog niks uitgevoerd (niet uit of zo) van zijn leven, dus mijn ouders waren en zijn niks gewend, Bv. een vriend van mijn zus was op zijn 14e een echt drapper, dus die ma heeft alles al mee gemaakt. Dus ik denk dat het daar ook aan ligt.

Gegroet

Reactie voor op de website?

28.32. No way

Nou dat lijkt me echt geen goed idee, je dochter van 18 zelf met de auto halen, om 5 uur snachts. En ik denk niet dat zij dat een goed idee vind, want je bent aan een tijd gebonden en als het is niet fijn als je moeder je ziet als je aangeschoten bent. Maar misschien als je met zo'n kind gaat praten en vertelt hoe rot je je als moeder voelt op zo'n avond dat zij zich dan schuldig gaat voelen of in ieder geval bereidt is om daar rekening mee te houden.

Reactie voor op de website?

28.33. Waarom niet?

Ik wou graag iets vragen. Ik ben 13 jaar en er is soms een schoolfeest. Wel van een andere school, maar mijn halve school gaat er heen. Ik heb dan ook 2 vriendinnen die er heen mogen omdat een zoon van een van de vriendinnen van hun moeder er ook heen mag. Ik zelf mag niet heen omdat het toch in een echte discotheek is waar al van alles is gebeurd, maar ik wil er perse heen. Het duurt maar tot 1 uur!

xxxjus

Reactie voor op de website?

28.34. Afkeurende reactie tripje naar Antwerpen

Ik begrijp uw felle reactie niet helemaal. Toen in nog op school zat ging ik ook naar Antwerpen om te stappen. Voor iemand die vlakbij België woont is dit vrij normaal. Er zijn daar een aantal mooie grote discotheken waar erg veel Nederlands jongeren naartoe gaan. In een half uurtje ben je in Antwerpen. Geen echte enorme reis dus, een overnachting deden wij dan ook nooit.

En over het gebruik van alcohol: U kunt vragen of dat er iemand "BOB" is in het gezelschap.

Reactie voor op de website?

28.35. Sexleven van een 14 jarige

Help, ik heb net ontdekt dat mijn dochter van 14 (15 in october) al een sexleven heeft. Wweet dat ik het niet had moeten doen, of mogen doen, maar kwam met het opruimen van haar kamer, haar dagboek tegen, en wat daar in stond, daar kreeg ik het toch wel even benauwd van. Wat nu? Gewoon naar haar toe gaan en vertellen wat ik heb gelezen. Of net doen of mijn neus bloedt!

Wie heeft een geode tip, behalve vastbinden, sleutel afpakken en niet meer zonder toezicht van mij de deur uit. Ik vind haar nog echt veeeeeeel te jong voor een sexleven, ze heeft al wel wat vriendjes gehad, maar naieve ik, dacht dat dat gewoon vriendjes waren en dat het niet verder ging als kussen. Wie heeft er tips?

Reactie voor op de website?

28.36. Laat haar gewoon

laat uw dochter gwoon dr gang gaan. U kunt haar toch niet tegenhouden dus. Ze doet dus waar ze zelf schijnbaar zin in heeft. Ik ben ook bijna 15 en mijn ouders hoeven ook absoluut niet te zeggen wat ik wel en niet moet doen. Ik ga mijn eigen gangetje en uw dochter waarschijnlijk ook. Sorry maar het is nou eenmaal zo.

Reactie voor op de website?

28.37. Sexleven - 14/15 jaar

Eerlijk gezegd zou ik ook niet blij zijn met de leeftijd van 14 jaar. Ik denk toch dat ik met haar zou gaan praten. Proberen te vertellen dat sex bij liefde hoort. Dat je liever zou zien dat ze nog even zou wachten. En als zij dan toch sex wil hebben haar nogmaals te benadrukken dat een condoom gebruiken wel handig is ivm ziekten en zwangerschap (misschien doet ze dat wel, maar zeker weten doe je nooit). Ze zou niet de enige zijn die in een abortuskliniek ligt op 14 jarige leeftijd.

En voor degene van 15 die eronder reageert. Je eigen gang gaan kan je pas echt als je op jezelf woont en dat doe je neem ik aan nog niet. Je leeft bij je ouders/verzorgers en de regels die daar gelden zal je dus moeten respecteren.

Reactie voor op de website?

28.38. Reactie op 24.36

Hallo,

Ik wil even op jou reactie reageren, ouders willen het beste voor hun kinderen en daar hoort dus bij dat je ze niet zomaar kunt laten gaan. Ik hoop voor jou dat er ook iemand is die om jou geeft en je niet zomaar laat gaan. Volwassen zijn is niet altijd leuk en makkelijk, dus begin daar niet te snel mee. Jezelf geven is iets heel kostbaars daar moet je niet te licht over denken, daar kan je wel eens spijt van krijgen.

Reactie voor op de website?

28.39. Sexleven 14 jarige

Fijn dat er nog mensen zijn die er hetzelfde over denken als ik. Ik heb met haar gepraat en uitgelegd dat er liefde bijhoort. Het is ook weer niet zo dat ze met jan en alleman het bed in dukt, maar ze heeft sinds 4 maanden een vriendje, en hij is /was de gelukkige? Heb haar uitgelegd dat dat niet iets is wat je zommaar doet, ze gebruikte gelukkig wel condooms.

Reactie voor op de website?

28.40. 65 euro per maand

heey... ik krijg nu 65 euro per maand maar me vriendinnen krijgen allemaal zo ongeveer 80 of 85 euro. Me vader wil echt niet meer geven als dit. maar ik moet er dan ook alles van betalen. ik wil ook graag merkkleding. en dan betaal je zo gauw al 40 of zelfs 60 euro voor een truitje.

Reactie voor op de website?

28.41. 30 euro all in

Hallo,

Ik heb net onderhandeld met mijn ouders over kleed en zakgeld. Ik ben 15 jaar en vond dit hoog tijd worden. Na een lange discussie is hun uiteindlijke bod: 30 euro per maand, en daar moet ik ALLES van betalen; dus jassen, schoenen, uitgaan, treinkaartjes, enz.

Nu is het zo dat mijn ouders kleding niet heel belangrijk vinden en mijn moeder nogal fan is van de kringloopwinkel. Ze vinden dit dus een mooi bedrag. Ik zit op het VWO, moet er keihard voor werken (ik ben net een halfjaar ziek geweest, dus ik moet heel veel inhalen) dus ik kan geen baantje zoeken.

Wie kan mijn ouders overtuigen tot een redelijk bedrag!? Groetjes

Reactie voor op de website?

28.42. Te laag

Laten je ouders het kleedgeld maar houden, want met zo'n bedrag kan een normaal mens niet uitkomen en helemaal niet als je ook nog treinkaartjes moet betalen. Misschien toen je ouders pubers waren, was dit bedrag genoeg, maar ik merk zelf al, dat een heleboel kleding en vooral schoenen de laatste jaren behoorlijk duurder zijn geworden. Absurd zo'n laag bedrag, zou verboden moeten worden!!

Reactie voor op de website?

28.43. 50 euro

hej ik ben joyce en 14. Ik krijg 50 euro per maand kleedgeld maar dan moet ik echt alles zelf kopen. Es dat wel genoeg? Plies reageer. xxxies joyce

Reactie voor op de website?

28.44. Veel kleedgeld

hoi joyce,

Wat een geluksvogel ben jij zeg, €50,00 is een flink bedrag voor kleedgeld. Ik neem aan dat je ook nog zakgeld krijgt? Zo leer je wel met geld omgaan, later heb je ws niet eens € 50,00 per maand om kleding van te kopen,dus geniet er maar van.

groetjes corrie

Reactie voor op de website?

28.45. Over Sophie

Hoi,

Ik ben zelf een meisje van 14 jaar, en ik heb vriendinnen die van €50 per maand (zak-kleedgeld) moeten rondkomen. 1 van ze is gothic en loopt ook in gothic kleding rond, zij kan daar net aan van rondkomen. JIj mag dan wel denken dat je te weinig krijgt en dat je ouders in de Middeleeuwen leven maar je bent gewoon verwend! En vind jij €40 niet echt een beetje veel voor een luchtje voor je beste vriendin? Als het echt je beste vriendin is zal zij toch moeten begrijpen dat het om het gebaar gaat en niet om het geld.

14 jarig meisje

Reactie voor op de website?

28.46. Inderdaad

Ze leren zelf dat het hun eigen verantwoordelijkheid is. Als zij er problemen mee krijgt (moe van het late uitgaan, slechte punten ofzo) dan is dat haar eigen schuld. Ze zal er zelf van leren.

Reactie voor op de website?

28.47. Zakgeld

Ik snap het niet meer hoor! Ok vroeger is vroeger maar 30€ , 60€ zakgeld, als dat al niet meer voldoende is? Vroeger konden we op familiebezoek en kregen we van ooms en tantes en opa en oma een "centje", voor de spaarpot. Die jongelui moeten er niets voor doen, het wordt hen zo maar gegegeven! Ik krijg het gevoel dat er alleen maar "nemen" in hun woordenboek staat, waar blijft het "geven"?

Reactie voor op de website?

28.48. Reactie op uitgaan op verhaal 22

Beste moeder,

Ik ben nu 18 jaar en ik kom altijd thuis op de tijden die ik zelf wil, dat was ook al zo toen ik 14 was. Toen waren mijn ouders overigens ook (over)bezorgd, maar daar doe je niets aan dat zal altijd zo blijven want nu zijn ze nog bezorgd maar weten wel dat ik altijd veilig thuis kom met de taxi. Als je nu gaat kijken naar de kinderen die er in een discotheek rondlopen zal u waarschijnlijk schrikken van de leeftijds catagorie. Er lopen kinderen rond van 14jaar die pas om 04.00uur/ 05.00uur thuis hoeven te komen, en dat in discotheken met een toegestaane leeftijd van 16jaar en ouder.

Ik ben van mening dat als je kinderen iets gaat verbieden dat ze dat vaak juist gaan doen. Het is ook zo dat het rond 23.00/00.00 uur vaak pas gezellig wordt in een discotheek en dan willen ze niet gelijk al om 03.00 uur weer naar huis (uit eigen ervaring). En wat ze anders ook zouden kunnen doen is gewoon bij iemand blijven slapen die wel tot vroeg in de ochtend uit mag. Terwijl u dat dan waarschijnlijk helemaal niet te weten komt.

Wel ben ik het ermee eens dat als ze zo ver weg naar een discotheek gaan ze beter in een hotel kunnen overnachten. Dat is veiliger voor hen zelf en dan zouden ze bijv de volgende dag even iets van zich kunnen laten horen want dan bent u ook gerustgesteld.

Succes, Groetjes Carmen

Reactie voor op de website?

28.49. Overdreven

We leven in 2004 hoor en niet meer in uw tijd en dat feest is dus tot half 2. Het is een SCHOOLFEEST, de school weet echt wel wat hij doet. En laat die jongen toch lekker, mag toch wel een keertje. U bent dus ff echt niet schappelijk.

Reactie voor op de website?

28.50. Reactie op: 22.43 50 euro

Ik ben een meisje van 17, en me ouders besloten me kleedgeld te geven vanaf mijn 16e verjaardag. Toen kreeg ik 50 euro. En dat vind ik meer dan genoeg. Soms kom ik niet uit (lees: shoppingbuien met vriendinnen). Maar ik vraag mijn ouders nooit om meer geld, ik krijg namelijk ook 35 euro zakgeld. Van dat bedrag moet ik alles betalen, beltegoed enzo. Maar toen ik te weinig geld had steeds heb ik gwn een baantje gezocht. Is perfect! Jij geld en je ouders nix kwijt, goeie situatie.

Reactie voor op de website?

28.51. Uitgaan nu al??

Er is voor mij geen tijd bij leeftijd. Wel vind ik je moet kijken naar: hoe verantwoordelijk en zelfstandig is mijn kind. Het ene kind is jonger daarin dan het ander. En wat ik ook vind is, dat als het een schoolfeest betreft, laat hem dan gaan. Je weet waar hij zit, hij is binnen. Breng hem weg en haal hem zelf op. En als hij een mobieltje heeft spreek dan af dat je hem die avond een of twee keer belt. Zeg geen tijd want als hij dan niet in de school is dan zorgt hij wel dat hij dat op die afgesproken tijd wel is. Ik weet niet hoe vertrouwelijk uw zoon is, ik bedoel hier geen kwaad mee. Bel hem dan en dan hoort u echt wel of dat hij binnen is of buiten.

En als dan blijkt dat hij niet in het gebouw is dan gaat u hem halen en dan is het einde gezellige avond. Dit zou hij dan ook zeker geen tweede keer meer zo doen. Dus spreek goed met hem af dat hij in het gebouw blijft en zeg dat u hem één of twee keer belt, maar nogmaals spreek geen tijd af. Dan gaat het vast wel goed. U bent gerust. En hij kan u zo bewijzen dat u zijn vertrouwen waard bent.

Want ik vind dat u hem niet echt het gevoel van vertrouwen geeft en dat u hem kleineert tegenover zijn klasgenoten. En als daar een kink in de kabel komt, dan is dat voor de rest van zijn schoolloopbaan en daarna zeer onprettig. Dit blijft hem dan achtervolgen en weet u wat het is, u heeft daar geen last van als ze hem op school uitmaken voor b.v. mietje of moederskindje. Maar voor zo'n kind is dat wel zeer frustrerend. Snapt u.

Ik wil niet katten ofzo. Ik wil u alleen maar de realiteit zeggen. Want hij moet met deze schoolmaten van hem nog veel langer doen dan u nu misschien denkt. Hij moet er straks mee naar de disco achter de meiden aan. Hij gaat daar straks misschien mee op één of andere sport of op vacantie. En altijd wordt er dan weer gezegd: "Hé, daar is het moederskindje ook weer." Kijk deze ene regel van u kan zijn leven jarenlang beinvloeden.

En mijn vraag is, wilt u dat?? Wat is voor u belangrijker, zijn toekomst of uw regel met betrekking tot zijn leeftijd. Denk hier maar eens over na. Ik weet dit omdat ik vroeger ook niet meer naar schoolfeestjes en andere dingen wilde omdat ik ook altijd al om 10 uur werd opgehaald en toen was ik al 16 jaar. Je krijgt een naam en je schaamt je diep voor iets waar je zelf dus niets tegen kan doen en ook niets tegenin kan brengen thuis, want zo zijn de regels en daar kan een kind nou eenmaal niet tegenop boksen. Ik zou dit mijn kinderen nooit aandoen en ik heb er 4, te weten 17 meisje, 14 jongen, 14 jongen en 11 meisje. Die van 11 die komt dan nog niet zo ver, die speelt nog wat thuis bij vriendinnetjes of gaat ergens logeren of dat gebeurt hier bij ons. Maar met de rest gaat het altijd goed. De oudste heeft al bijna 2 jaar verkering en als hij niet rijdt dan haalt en brengt haar vader haar en dat geldt ook voor die twee knapen, pa rijdt. En als ze dat niet willen dan komen ze niet weg.

Ze kunnen ergens beter niet zijn dan te vroeg worden opgehaald. Als ze er niet zijn dan kunnen ze er altijd nog een draai aangeven dat ze geen zin hadden ofzo. Ik weet dat liegen niet goed is, maar een leugentje om bestwil, om je toekomst veilig te stellen daar heb ik geen moeite mee. Maar zet ze niet voor het blok door ze voor joker te zetten. Want dat kan langstrekkende gevolgen hebben. Ik hoop dat u hier iets mee kan.

Succes ermee.

Reactie voor op de website?

28.52. Uitgaan en leeftijd

Ik ben zelf net 19 geworden. Ik mag pas uit van mijn vader sinds ik 16 ben. Ik mag nu zelf weten hoe laat ik thuis kom, maar ik MOET altijd thuisgebracht worden. Ik denk dat dat heel belangrijk is, want ik kom altijd veilig thuis.

Ik vind dat je als ouders een vertrouwensband moet opbouwen met je kinderen. Ik mocht toen ik 16 was ook niet gelijk zelf weten hoe laat het werd. Toen moest ik half 1/1 uur thuis zijn. En doordat ik altijd op tijd was of zelfs nog iets vroeger, en omdat ik werd thuisgebracht door mijn vriend of gewoon door vrienden, werd het vertrouwen steeds groter. Dan mocht ik steeds langer wegblijven en uiteindelijk ook bij anderen blijven slapen en zelf weten hoe laat ik weg ging. Werk dus aan die vertrouwensband!!

Reactie voor op de website?

28.53. Schoolfeest

Mijn dochter heeft zo'n drie keer per jaar een schooldisco. In de eerste is het om half 11 afgelopen en nu in de tweede 11 uur. Dat vind ik voor een schoolfeest een hele knappe tijd voor een kind van 13-14 jaar. Ik vind het ronduit raar dat een school zulke jonge kinderen tot half 2 op een feest laat blijven. Laat ze dan even een pauze inlassen waarin de 1ste en 2de klassers naar huis moeten, daarna kunnen de anderen dan met hun eigen leeftijdsgenoten vrolijk doorgaan.

Reactie voor op de website?

28.54. Vage afspraken, wat er tegen doen

Onze dochter van 16 heeft een uitgebreid sociaal leven dat veel bestaat uit sport en uitgaan. Het komt steeds vaker voor dat vanuit de groep voorstellen komen om uit te gaan. Onze dochter wil daar graag aan meedoen maar het probleem is vaak dat voor ons gevoel er veel zaken niet goed geregeld zijn. Zo is bijvoorbeeld niet geregeld hoe en hoe laat ze thuiskomt. Wij willen niet dat ze midden in de nacht alleen door de stad en niet altijd even goede buurten fietst. Regelmatig komt ze na drie uur thuis, soms blijft ze niet thuis maar blijft ze bij een vriendin slapen etc. Kortom de afspraken zijn vaak vaag en kunnen bovendien diezelfde avond nog wijzigen.

Vooral dat laatste baart ons zorgen. Met name omdat onze dochter niet altijd even standvastig is en we ervoor willen waken dat ze in vervelende situaties terecht komt.

Positieve punten zijn wel dat ze met goede vrienden en vriendinnen omgaat.

Wij stellen voor om het volgende met haar af te spreken:

 1. Ze geeft van te voren aan waar ze naar toe gaat en hoe laat ze denk thuis te komen.
 2. Ook geeft ze aan hoe ze denkt thuis te komen en wie het laatste stuk met haar meefietst.
 3. Ze geeft de namen door van de vrienden die met haar meegaan.
 4. Wij hebben de namen en mobiele nummers en telefoonnummers van (een groot deel) van haar vrienden en vriendinnen en de ouders van haar vrienden.
 5. Als er wijzigingen optreden van het plan (bijvoorbeeld later thuis) stuurt ze een smsje waarin ze aangeeft wat de wijzigingen zijn.
 6. In de hal en bij de voordeur brandt de verlichting. Als ze thuis komt, dan doet ze de verlichting uit. Zodat we altijd kunnen zien of ze wel of niet thuis is.
 7. Als er niemand is om mee te fietsen tot huis of er zich ongewenste zaken voordoen moet ze bellen. Dan komen we haar ophalen.
Graag willen wij een reactie van zowel ouders als pubers op ons voorstel. Wellicht zijn er nog meer tips die ervoor kunnen zorgen dat wij een goede nachtrust hebben en onze dochter plezierig kan uitgaan zonder dat ze het gevoel heeft dat ze overdreven wordt gecontroleerd.

Reactie voor op de website?

28.55. 12 uur thuis!?

Ik kan het bijna niet geloven. Dat je om 12 of 1 uur thuis moet zijn, Dan begint het pas!! Als je gewoon samen met anderen uitgaat maakt het niks uit hoe laat je thuiskomt. Ik denk als ik zo vroeg thuis moest zijn dat dan ik niet eens ging!! Ik ben een meid van 16. Ik vind dat je ouders je best wat meer mogen vertrouwen. Ik ga zelf altijd samen met vrienden en vriendinnen. En ook samen naar huis. Zij zijn 15,16,17 jaar oud. Mijn moeder is 42, en ze mocht vroeger ook zelf beslissen hoe laat ze thuis kwam. Ik ga 1 keer per week uit op zaterdag en kom dan rond 5 uur thuis. Kwestie van vertrouwen denk ik.

groetjes en veel sterkte van Roos

Reactie voor op de website?

28.56. 23 uur maar?!

Als het feestje om 1u30 gedaan is, dan laat je hem toch gaan tot 1u30. Anders moet je weggaan, terwijl de andere nog doorfeesten. Dat is pas zielig! U mag niet vergelijken met uw tijd, dat is het slechtste wat je kan doen. We leven in andere tijden, dus andere uren.

Trouwens, het is maar een kerstfeestje van het school. Ik bedoel, wat kan er gebeuren? Ik ben een meisje van 13 en ik ga al naar de parkconcerten met een paar vriendinnen zonder ouders. Ik bel gewoon wanneer ze me moeten komen afhalen, of ik ga met de fiets. Het is simpel. Gewoon je kind vrijheid geven!

Elizj

Reactie voor op de website?

28.57. Vanaf 16 moet het wat meer kunnen

Ik vind dat je vanaf je 16de wat vrijheid moet krijgen met uitgaan, daarvoor vind ik best dat er wat eisen gesteld kunnen worden. Zelf ben ik 19 nu. Ik lees ook overal met meerdere mensen naar huis, dan vind ik het goed. Maar wel om die tijd thuis zijn. Ik ging toen ik 15 was ook wel eens weg, maar een combinatie lukt niet altijd om op de afgesproken tijd thuis te zijn en samen met iemand te fietsen. Dan koos ik voor het laatste en bleef ik wat langer (even bellen /smsen dan)

Laat ze maar wat vrijer vanaf hun 16de en ach antwerpen wat heet ver.

Ik woon vlak bij Amsterdma dus ik neem de bus met me vrienden terug dan ga je samen naar huis en de bus brengt je thuis nou weet ik ook wel dat niet iedereen dat kan maar het is wel heel makkelijk.

Reactie voor op de website?

28.58. Dagboeken

Hier lees ik regelmatig dat ouders de dagboeken van hun kinderen lezen. Omdat ze hem 'toevallig' tegenkwamen omdat hij rondslingerde. Dat vind ik gewoon niet kunnen. Je wilt toch niet dat je kind je niet meer vertrouwt? Ze/hij schrijft er dingen in die niet voor iemand bedoelt zijn, en ik vind het niet goed als je dat zomaar leest.

Lore

Reactie voor op de website?

28.59. Hoe laat thuiskomen?

Ik ben zelf een meisje van 17 jaar. Ik ga vanaf mijn 15e uit. Dat was in de buurt en dan moest ik ook om 1 uur thuis zijn. Vanaf mijn 16e ging ik naar discotheken, gaan dan om half 11 tot 4 uur (thuis).

Bij een van de discotheken rijden er discobussen naar huis dus word je thuis afgezet voor maar €5,- :) Nu gaan we vaak naar een kroeg 7km verderop, we gaan dan op de fiets maar zijn minstens met 5 mensen waarvan 2 jongens, want het is een erg afgelegen weg met bossen.

Mijn ouders hebben mij vanaf me 16e geen tijd meer mee gegeven. Ze weten dan ook dat de discobussen om half 3 en om half 4 naar huis rijden. En het is dan aan mij de keus waarvoor ik kies. En dat de kroeg tot half 3 open is.

Ik kreeg al gelijk veel vrijheid met uitgaan omdat toen ik 15 was een vriend kreeg die 20 was. En mijn ouders hem vertrouwen, hij gaat dan ook altijd mee met uitgaan.

Groetjess en veel succes Nancy

Reactie voor op de website?

28.60. Jullie moet niet zo zeuren

Ik ben een meisje van 15 jaar ( ik word in augustus 16 )

ik moet doordeweeks om 10 uur half 11 thuis. en weekend om 12 uur. ook als er feesten zijn moet ik om 12 uur thuis. ik ga altijd met vrienden heen , en mijn vriend brengt me altijd terug.

ik heb er wel met mijn ouders over gepraat maar ik mocht nooit later. dus jullie moeten blij zijn met jullie 1 uur 2 uur 3 uur ..

Gr0etJeZz BIBI

Reactie voor op de website?

28.61. Mag niet weg!

Hey ik ben een meisje van bijna 16 (in november) en ik mag niet uitgaan van mijn ouders! Ik mag zelfs niet naar de cinema gaan met vrienden en zeker niet met jongens! Een vriendje mag ik ook niet hebben (wat ik natuurlijk dan achter hun rug heb) maar dat is echt niet tof!! Hoe moet ik mijn ouders overhalen om wel uit te mogen gaan en dat ik echt niet te jong ben om een vriend te hebben!! Vooral dan mijn papa moet overhaald worden! Reageer pliezz!!!

Reactie voor op de website?

28.62. Reactie op moeder met dochter seksleven

Hallo,

Ik wilde even zeggen dat zoiets toch niet tegen te houden valt. Als u er met haar over zou gaan praten zou ze het nu alsnog stiekem gaan doen EN ze zal het u kwalijk nemen in haar dagboek te hebben gelezen. Dingen gaan zoals ze gaan, de een wat vroeger dan de ander.

U kan natuurlijk ook het advies van een ouder opvolgen, maar geloof mij, een 15-jarige, ik denk niet dat dat veel goeds zal doen.

Groeten en succes, Julia

Reactie voor op de website?

28.63. Niet echt een tijd

heej, ik ben een meisje van 16 jaar sinds mei. Ik heb een goede band met me moeder & vader en tijden zijn niet echt een probleem.

Op mijn 15e ging ik een enkele keer uit en had dan geen tijd. Dit is mischien raar maar mijn moeder had liever dat ik met iemand thuis kwam dan dat ik alleen uit de stad terug moest komen. ik was dan pas ook om half 6 thuis. Door de weeks moest ik om half 10 / 10 uur binnen zijn.

Nu ik 16 ben houd ik mezelf een beetje aan tijden. door de weeks ben ik voor 11 uur thuis en in het weekend als ik niet uit ga meestal voor 12 uur. Met uitgaan ligt het eraan of ik de volgende dag moet werken, ik draai namelijk weekend diensten. Als ik niet moet werken ben ik rond 5 uur thuis en een enkele keer vroeg om 3 uur. Als ik moet werken ben ik voor 3 uur thuis want moet de volgende ochtend om half 7 op.

Qua vriendjes ook geen probleem, ga alleen maar bijna met jongens om. Heb nu een vriend en me moeder en vader maken daar gaan probleem van.

Door openheid naar me ouders toe en me ouders naar mij zijn er weinig problemen. En ik zie bij meiden van me school dat dit ook heel anders kan zijn, vaak moeten hun ook dingen stiekem doen. ik ben blij dat ik dit niet hoef te doen en dat ik alles aan ze kan vertellen en vragen.

Groetjes, Nadia

Reactie voor op de website?

28.64. Tijd

Heej,

ik ben zelf 14. Misschien heel jong, maar af en toe ga ik ook uit. (bijvoorbeeld met feesten zoals:pasen,oud en nieuw, 2e kerstdag) en af en toe ook gewoon, maar dat is niet heel vaak.

Bij mij thuis is de drempel voor het uit gaan 3uur/half 4. dan moet ik echt thuis zijn. als ik in een discotheek ben willen ze niet dat ik later dan half 3 daar weg ga. Er is bij ons 1 uitzondering dat is met oud en nieuw ze vinden dat ik dan later begin en mag ik ook later blijven dit jaar was ik om 10 voor 6 thuis en dat vonden ze geen probleem. We zijn altijd met een groep van ongeveer 10 mensen en in het weekend ben ik vaak gewoon bij vrienden ik ben dan rond 1 uur thuis en dat vinden ze meestal ook geen probleem. Door de week moet ik rond 10 uur thuis zijn.

Anne

Reactie voor op de website?

28.65. Over nu en toen.

Dag lieve Joys van 14 jaar oud,

25 euro p.m. zou voor een puber voldoende moeten zijn. Toen ik in 1936 8jaar oud was, kreeg ik een plak per week (2,5 cent). Toen ik 10 plakken gespaard had, zou ik er een leesboek voor kopen, want ik was toen al leergierig. Toen in de vroege herfst van dat jaar de eerste sneeuw viel kreeg mijn vader, die motorrijder was, door een val een gebroken been. Tegenwoordig een fluitje van een cent om dat te laten verhelpen. Maar er kwam infectie bij en er was geen anti-biotica. Eind 1936 is hij voortijdig gestorven. Vlak na zijn opname heb ik toch maar voor mijn geld een bos bloemen gekocht waar hij blij mee was.

Tegenwoordig rotzooit men maar op los er is geen saamhorigheid meer. De mensen leven naast elkaar heen, dus ik ben blij dat ik niet in een graaiwereld ben groot gebracht zoals jij.

Sterkte lieve Joyce. Anton

Reactie voor op de website?

28.66. Geweldig idee

Prima afspraken toch. Wij zijn voornemens dezelfde afspraken met onze dochter te gaan maken. Ook van wege de vaagheid van feestjes etc. En ze leert ze verantwoordelijkheid en probleemoplossend gedrag!

Annemarieke

Reactie voor op de website?

28.67. zelf meegemaakt

Hallo, ik ben een jongen van 17 en ik had ook het zelfde probleem met mijn ouders die niet eens waren toen ik vorig jaar 16 was en vroeg om uit te gaan tot 06U00 s'morgens !! Ik heb het overlegd en ze hebben mij nu de verantwoordelijkheid gegeven en ik denk dat u best met u dochter erover spreekt.
Met alle respect hoop ik ik dat alles in orde komt en je dochter zal zelf op haar twee benen kunnen staan in zo'n toestanden.
Veel succes !!

groetjes x Beyrem

Reactie voor op de website?

28.68. Uitgaan

Hallo,

Dat zei mijn zoon ook altijd. De anderen mochten later op het feest blijven. Uiteindelijk bleek dat ook die ouders 23.00 een hele geschikte tijd vonden. Sluit een compromis zou ik zeggen.

Jou wil blijft wel wet uiteindelijk. Ik denk dat het goed is dat hij dat ook weet voor in de toekomst.

Groeten, Yette

Reactie voor op de website?

28.69. 17 jaar zonder redelijke tijden

Hallo,

Ik ben bas en 17 jaar oud. Mijn ouders behandelen mij als een klein kind. Ik ben nu net 17 geworden en ik ga al sinds mijn 15de uit, maar nog nooit heb ik later dan 2 uur thuis mogen komen wat altijd al als super laat werd beschouwd. Al mijn vrienden en vriendinnen mogen later of hebben geen tijd, wat moet ik doen? Ik heb het er al vaak met ze over gehad maar 3 uur is veeeeeeeeeeeel te laat zeggen ze dan :S

groetjes Bas

Reactie voor op de website?

28.70. Geen tijd

Ik vind 2 uur ook meer dan laat genoeg voor een 15 jarige, ook wel voor een 17 jarige eigenlijk. Vanaf je 18e moet je het zelf weten. Dat zou ik mijn kind ook wel toestaan. Als hij/zij maar niet dronken thuiskomt.

Reactie voor op de website?

28.71. Help!

ik had een vraag, ik vind namelijk zelf dat ik vrij weinig mag thuis, misschien komt dat ook omdat ik hoofdzakelijk met oudere mensen om ga of met mensen die allemaal veel oudere zussen/broeren hebben, maar.

ik ben een meisje van 15 jaar en mag nog niet uit, wat ik zelf minder erg vind naja dan wacht ik wel tot me 16 is mijn instelling, alleen hebben we soms feesten in de stad, dit weekend is bijvoorbeeld ook een groot festival in de stad. natuurlijk wil ik daar ook een avondje heen.
ik ga met mee aantal vrienden en die mogen dan allemaal tot 11 uur, (dit zijn net de vrienden die allemaal jonger dan mijn zijn) ik zat zelf in mijn hoofd te denken rond half 12, 11 uur vind ik mooi zat. dan ben ik er tenminste even geweest, heb tenminste lol gehad. helemaal prima voor mijn is het al heel wat als dat zou mogen.
naja mijn vrienden gaan dus tot 11 uur ik besloot om thuis te vragen tot 11 uur te mogen. en natuurlijk mag dat weer niet, me moeder vond 10 uur wel een prima tijd. daar baal ik natuurlijk dan van. ik ga met 3 jongens. 14, 14, 16 en die brengen me thuis, maar niet om 10 uur.

dan denk ik ook ja hallo ik ben 15 en ik mag niet eens tot 11 uur. vaak zeg ik dan ook ja volgend jaar maart ben ik 16 dan wil ik ook wel is uit. maar mijn moeder heeft altijd in haar hoofd dat ik dan elke dag in het weekend bedoel en dan echt tot 6 uur ofzo, dat hoeft voor mijn helemaal niet, ik vind half 2 al mooi zat dan, en elke dag hoeft echt niet ik vind 1 zaterdag in 2 weken bijvoorbeeld al super! ik zeg dat ook vaak maar ik kan die gedachten van me moeder niet uit haar hoofd praten.

ook kan ik niet goed praten met me ouders. wat me eigenlijk nog het meest dwars zit een goede vriendin van mijn mag bijna alles en gaat super goed om met haar ouders. ik heb dat niet. dat is gewoon verknalt in de afgelopen 4 jaar maar dara heb ik spijt van en ik wel een goede band. maar ik heb gewoon geen idee hoe ik het moet aan pakken om het goed te krijgen. natuurlijk wil ik graag ene keer gewoon een goed gesprek hebben, maar als ik zoiets voor stel denken me ouders dat ik dat alleen doe zodat ik wel tot laat uit zou mogen, terwijl dat mijn doel absoluut niet is.

heeft er misschien iemand tips of een manier om dit aan te pakken ?

alsvast heel erg bedankt!

Kus!

Reactie voor op de website?

28.72. Tja, dat valt niet mee

Ten eerste valt het me op hoe schrikbarend slecht er Nederlands geschreven wordt door de jongelui hier. Ik denk bij mijn eigen.... me moeder.. ik wordt... Jullie gaan toch naar school?

Ten tweede de tijden van het thuiskomen. Ik vind 23.00 heel redelijk op je 15e. Laat je ouders eens bellen naar de ouders van je vrienden en horen hoe zij erover denken. Kan een hoop oplossen.

Veel succes ermee.

Reactie voor op de website?

28.73. Meisje van 16

Ik ben deze maand 16 geworden en ook ik vind het leuk om uit te gaan. Mijn ouders weten niet zo goed wat ze willen geloof ik, de ene keer komen ze me wel halen en de andere keer niet? Over de tijd hebben we altijd discussies, maar uiteindelijk kan ik er niet meer als een half uur bij doen (bij de tijd die zij in gedachten hadden). Ook onstaan er vaak ruzie's en heb ik vaak al geen zin meer om te gaan. Ook ligt het eraan naar welk feest ik ga, ik vind als een feest om 2uur is afgelopen dat ik half 3 thuis moet zijn. En als het tot 5uur duurt, half 6 etc. Maar een verjaardag of een bbq, dat ik dan sms hoelaat het wordt. Dat verschilt per feestje lijkt mij toch? Het liefst zou ik deze afspraken met ze maken, ook al luisteren ze hier niet echt naar:

- Dat ik niet heel lang van te voren hoeft te vertellen wat ik ga doen/vragen, dat ik ook de avond zelf nog gewoon weg kan gaan - Dat ik zorg dat ik altijd word thuisgebracht - Het liefst geen tijd om thuis te komen en anders voor 5uur - Bellen als ik bij het feest wegga - Melden als ik thuis ben - En ik zal niet teveel drinken

L.

Reactie voor op de website?

28.74. Vriend

Mijn dochter is 18 jaar en heeft een vriend daar is niks mee maar ze gaat stiekum de deur uit en blijft vervolgens zonder wat te zeggen hele nacht weg en komt de volgende middagdag thuis. Ik zit dan de halve nacht doodongerust te wachten. Ik heb vaak gepraat dat ze eerlijk moet zijn. Maar dan belooft ze het en doet het vervolgens niet. Heb haar ook uitgelegd dat ze jongere broertjes en zusje heeft en dat ik het zo niet wil, dat ze dan maar op zich zelf moet wonen. Maar daar is ze nog niet aan toe.

Ik ben er sinds kort bij toeval achter dat ze een vriend heeft van 14 jaar ouder die een vrouw en kinderen heeft. Ik ben er niet blij mee en denk dat ze dat wel weet. Maar ik weet wel dat liefde blind maakt en als ik er wat van ga zeggen ben ik bang dat ik haar helemaal zijn richting uitjaag.

Reactie voor op de website?

28.75. Reactie op vriend

Hallo,

Dat uw dochter stiekem de deur uitgaat, is natuurlijk niet goed. Kan me voorstellen dat dat ook verdriet doet en dat u het niet wil hebben! Zou het zo kunnen zijn dat uw dochter dat doet omdat haar relatie er 1 is die eigenlijk niet kan? Dus dan maar stiekem? Weet uw dochter dat u op de hoogte bent van haar omgang met die man? Want confrontatie is toch het beste, denk ik. Als u aangeeft dat u weet wie het is en de situatie, dan kan er toch over gesproken worden?Juist omdat het allemaal in het geniep gebeurt, kan het wel eens lekker zijn om als dochter tegen je moeder open kaart te spelen.

(Okee, dat is de tactische versie, natuurlijk. Nu de harde realiteit: u weet wie het is, toch? Dan maakt u een afspraak met uw dochter. Zij is op tijd thuis en houdt zich aan de afspraken die u maakt. Zo niet, dan belt u zijn vrouw op en vertelt wat er aan de hand is, omdat het eigenlijk gewoon niet kan wat de beste man en uw dochter doen. Ik denk eerlijk gezegd wel dat het werkt.)

Heel veel succes in ieder geval!

Dees

Reactie voor op de website?

28.76. @ reactie op reactie op vriend

Dat is chantage... het zijn 2 volwassen mensen en ze zullen zelf maar moeten uitmaken wat ze zelf uitvoeren. Dat kun je als moeder zijnde niet meer verbieden...

Reactie voor op de website?

28.77. Zakgeld/kleedgeld

Reactie op Zakgeld

Mijn dochter krijgt ieder kwartaal als de kinderbijslag binnen komt 150 euro, dat is gerelateerd aan haar leeftijd (15). En ook zakgeld doen we op die manier, dus iedere maand 15 euro. Daarnaast heeft ze sinds een paar weken een zaterdag/vakantiebaantje, waar ze nog wat bij verdient (maar hier moet ze dan wel wat van opzij gaan zetten van ons).

Brenda

Reactie voor op de website?

28.78. XTC

Uw kind is duidelijk aan de pillen ja ik bedoel xtc zo gaat dat nou eenmaal tijdens het uitgaan en anders houd je ook niet tot 's ochtends vol.

Laurens

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Uitgaan

 1. Niet de enige
 2. Echt praten
 3. Inderdaad echt praten
 4. Uitgaan, voor de moeder met dochter van 17 jaar
 5. Rustig afwachten
 6. Je kunt ze toch niet tegenhouden
 7. Nuchter
 8. Uitgaan nu al????
 9. Er zijn grenzen!
 10. Antwerpen voor 2 à 3 uur?
 11. Grenzen aan uitgaan
 12. Je kind wordt groot en gaat uit
 13. Het komt wel op z\'n pootjes terecht
 14. Wat kan er nou gebeuren?
 15. Stiekem
 16. Heel normaal om laat thuis te komen
 17. Wat is een normale tijd
 18. Moeilijk
 19. Uitgaan
 20. Hoe laat
 21. Afspraak is afspraak
 22. 12 uur thuis
 23. 12 uur thuis: wacht maar tot je zelf kinderen hebt
 24. Flauw
 25. \'s Avonds een man/vrouw, overdag een man/vrouw
 26. Mijn ouders deden het wel
 27. Zo vroeg ??
 28. Wat nou weinig!
 29. Uitgaan 007
 30. Uitgaan op welke leeftijd
 31. Uitgaan op welke leeftijd
 32. No way
 33. Waarom niet?
 34. Afkeurende reactie tripje naar Antwerpen
 35. Sexleven van een 14 jarige
 36. Laat haar gewoon
 37. Sexleven - 14/15 jaar
 38. Reactie op 24.36
 39. Sexleven 14 jarige
 40. 65 euro per maand
 41. 30 euro all in
 42. Te laag
 43. 50 euro
 44. Veel kleedgeld
 45. Over Sophie
 46. Inderdaad
 47. Zakgeld
 48. Reactie op uitgaan op verhaal 22
 49. Overdreven
 50. Reactie op: 22.43 50 euro
 51. Uitgaan nu al??
 52. Uitgaan en leeftijd
 53. Schoolfeest
 54. Vage afspraken, wat er tegen doen
 55. 12 uur thuis!?
 56. 23 uur maar?!
 57. Vanaf 16 moet het wat meer kunnen
 58. Dagboeken
 59. Hoe laat thuiskomen?
 60. Jullie moet niet zo zeuren
 61. Mag niet weg!
 62. Reactie op moeder met dochter seksleven
 63. Niet echt een tijd
 64. Tijd
 65. Over nu en toen.
 66. Geweldig idee
 67. zelf meegemaakt
 68. Uitgaan
 69. 17 jaar zonder redelijke tijden
 70. Geen tijd
 71. Help!
 72. Tja, dat valt niet mee
 73. Meisje van 16
 74. Vriend
 75. Reactie op vriend
 76. @ reactie op reactie op vriend
 77. Zakgeld/kleedgeld
 78. XTC

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.