Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

5. Hangplekken

In veel wijken worden pubers weggestuurd, omdat ze geluidsoverlast zouden veroorzaken. Deze pubers hebben dus nergens meer een plek om samen te kletsen met elkaar. Wij volwassenen noemen dit hangplekken. De meeste pubers zijn goed aan te spreken op hun vooral luide stemgedrag en vervuiling, mits je dit zelf ook fatsoenlijk tegen hen zegt (zelf ook niet lopen schreeuwen tegen hen).

Bij ons in de wijk hangen er al op sommige plaatsen bordjes waar een samenscholingsverbod op staat. Ik vind dat pubers bij voorbaat al benoemd worden tot een groep jongeren die niet aanspreekbaar zou zijn op hun gedrag en dat de tolerantie grens wel erg laag is tegenwoordig. Ik vind dat de meeste pubers dit niet verdienen.

Hoe is het bij jullie in de wijk en hoe gaan jullie om met het punt hangjongeren?. Graag zou ik ook reacties zien van deze hangjongeren.

Jessica

Reactie voor op de website?

5.1. Hangjongeren

Toen ik twintig jaar hier geleden kwam wonen, waren er geen faciliteiten. De hangjongeren zaten in het bushokje. Juist omdat de buurt nog klein was, kende je iedereen. Iedereen zei elkaar gedag en deed normaal tegen elkaar. Natuurlijk liepen af en toe de jongens achter de meiden aan, dat hoort erbij. Maar zij vernielden niets en de overlast was beperkt. Volgens mij klaagde niemand. Grappig is dat sommige stelletjes nog steeds bijelkaar zijn en kinderen hebben. Tegenwoordig hoeft maar wat te gebeuren en mensen grijpen naar de telefoon om de politie te bellen. Daar krijg je opstandige pubers van.

Marie

Reactie voor op de website?

5.2. weer geen hangplek

Het was afgelopen weekend weer raak hier.Onze zoon en nog wat andere jongeren stonden op een grasveldje waar niet direkt huizen omheen staan te "hangen". Politie er weer bij, ze mochten daar weer niet staan!. Er staat daar dus geen bordje van een samenscholings verbod. Zijn er helaas genoeg voor de jeugd hier van die bordjes.Hoe is dat bij jullie ?.

Reactie voor op de website?

5.3. Reactie: hangplekken

Wij wonen in een nieuwbouwwijk en ook wij hebben hangjongeren waar de bewoners over klagen. Ik kan mij best voorstellen dat de jongeren elkaar op een plek opzoeken om even gezellig te kletsen e.d.(!!?).

Maar ik moet eerlijk zeggen dat ze ook overlast veroorzaken, vaak gaat het gepaart met lawaai van brommers, zwerfvuil en bekladden,vernielen van openbaarmeubilair. Er zitten dus 2 kanten aan, één de behoefte van de jongeren en twee, de overlast die het de omwonende geeft. Misschien een aangewezen vaste plek voor de jongeren,( met een overkapping dat het droog blijft) door de Gemeente, op een plek waar de omwonende het minste last van hebben ?

Trouwens, ik zag ergens (weet niet meer waar) dacht in één of ander winkelcentrum een plek bestemd voor hangouderen. Dat vond ik wel goed gevonden! Dus dat betekent dat de gemeente in dit geval wel inspeelt op de behoefte van een bepaalde groep. Maar deze groep geeft geen overlast dus daar wringt de schoen een beetje.

Monique

Reactie voor op de website?

5.4. Hangplekken

Waar blijven de reacties van de jongeren? Wat willen jullie nu echt voor plek? Om te hangen kletsen ed? Waar ergeren jullie zich nu aan? Ik zou het graag van jullie horen. Hier in Den haag schijnt het echt een probleem te zijn met de hangjeugd. Hoe is het bij jullie en wat hebben jullie er aan gedaan om het wel in de hand te houden en dat jullie niet werden weggestuurd? Zelfs de hangouderen mogen hier niet meer op het plein zitten te drinken omdat ze de boodschappen uit de karren zouden kijken. Ja het moet niet gekker worden of heel Loosduinen loopt leeg.

Reactie voor op de website?

5.5. Cursus: omgaan met hangjongere

Deze cursussen worden gegeven door het hele land, meestal in buurthuizen. De bewoners komen om te leren hoe ze de jongeren effectiever kunnen aanspreken. Door rollen spellen te spelen leren ze om anders te reageren. Ook worden jongeren uitgenodigd om te komen en ook die krijgen een rollenspel met een acteur die voor een oudere speeld.

Ik ben al vaak in het buurthuis geweest om o.a het gedoe over de hangjeugd te praten met ouders, de jeugd en andere buurtbewoners. Nu ik dit heb gelezen zou het voor veel buurtbewoners goed zijn om deze cursus eens te gaan doen. Ik weet zeker dat de opkomst van de jongeren hier hoog zal zijn. Ze laten zich hier niet in een hoek drukken. Ze balen er ook van dat er niets voor hen is en als ze iets willen word het hier gelijk de grond ingetrapt door bepaaalde buurtbewoners.

Hoe is dat bij jullie. Kunnen jullie wel goed praten met de hangjeugd.

Jessica

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hangplekken

  1. Hangjongeren
  2. weer geen hangplek
  3. Reactie: hangplekken
  4. Hangplekken
  5. Cursus: omgaan met hangjongere
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.