Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

10. Blowen

Mijn zoon is nu 15 jaar en 3 maanden. Hij is al heel rijp voor zijn leeftijd. Ik vind dat heel moeilijk. Nog toen hij 14 was, ging hij in het dorp naar een discotheek. Bij de buren dronken de jongens zich dan "in". Hij moest van ons om 12 uur thuis zijn. Al zijn leeftijdsgenoten pas om 1.00 uur. Dat er alcohol aan zulke jonge gasten werd geschonken was ons een doorn in het oog. Echter, we vonden ook dat we onze zoon vertrouwen moesten schenken, en hem niet moesten isoleren van de andere jongens in het dorp.

Gelukkig gaat hij er nu niet meer naar toe, omdat hij er zelf ook dubbele gevoelens over heeft. Maar nu gaat hij met een andere groep jongen "chillen" in een naburig dorp. Ik vraag vaak of ze niet bij een van de jongens of bij ons binnen kunnen gaan zitten om lekker te kletsen of een film te huren en er met elkaar naar kijken. Maar dat schijnt lang zo te gek niet te zijn als buiten op straat hangen. Deze jongens zijn skate-jongens, behalve mijn zoon. Die kijkt liever toe.! Ze roken allemaal, behalve mijn zoon, zover ik weet.

Laatst kwam hij om half 11 thuis op vrijdagavond en toen had hij zulke rare rode ogen, en vergrootte pupillen. Hij draaide er behoorlijk omheen, maar omdat ik heel rustig bleef en zijn praatjes niet geloofde, kwam de volgende dag de waarheid toch op tafel: hij zou een paar trekjes van een joint hebben genomen. Nou dat moet dan wel heel sterk spul zijn geweest. Ik kan hem niet aan de ketting vast leggen, maar ik maak me oprecht veel zorg, vooral omdat ik weet dat hij het wel eens vaker doet.

Doordat hij twee keer achter elkaar zijn sleutelbeen brak moest hij zijn sportieve activiteiten een poos staken. Hij is die energie nu op een manier aan 't omzetten die mij niet bepaald bevalt. Nu wilde hij zich wel aansluiten bij een landelijke jongerengroep die een weekend ging kamperen. Wij zijn lid van die vereniging op regionaal niveau. Ik dacht dat dat hem wat zou afleiden. Maar hij heeft nu hechte verkering. Hij vraagt steeds of hij kan blijven slapen of dat ze bij ons mag blijven slapen, maar dat gaat me allemaal veel te snel. (Zij woont 12 km. bij ons vandaan.) De eerste piercing heeft hij al van haar gehad.

Ik kom in zo'n andere wereld terecht dan die waarin ik met mijn kinderen zat. Hij verkent zo al z'n grenzen. Behalve z'n vriendin wil hij de skate-vrienden ook blijven zien. Dus hij heeft het naast z'n school hartstikke druk. Hij fietst zich het apezuur, want wij wonen in een dorp zo'n 15 km. van de stad/school en 6 km van z'n vrienden. Het is niet zo dat ik hem zijn eigen leven niet gun, maar alles gaat me twee jaar te snel.

Is het wel o.k. om al zo jong alle facetten van de puberteit tegen te komen? Kunnen wij hier als ouders nog iets aan doen? Hoe krijgen we het voor elkaar dat hij zijn sport ((judo) of een andere sport) weer oppakt. Ik sta open voor goede opbouwende tips.

Reactie voor op de website?

10.1. Help kiezen

Het leven zit vol uitdagingen. In dat grote scala van uitdagingen moet je keuzes leren maken. Een puber heeft vaak nog niet het vermogen om dat helemaal zelfstandig te doen. In die periode is net de structuur die de ouders/verzorgers bieden zo belangrijk. Praten en luisteren naar je puber zijn daarbij heel belangrijk.

Met andere woorden: Help hem met het leren te kiezen tussen al die uitdagingen.

Reactie voor op de website?

10.2. Blowen

Ik ben het er niet mee eens dat jongeren niet mogen blowen. Zelf ben ik 16 jaar en ik begon toen ik 15 was. Het blowen zelf is helemaal niet verslavend. Het gaat om het samenzijn, om te "chillen". Het heeft denk ik echt helemaal geen zin om als ouder zijnde het te verbieden. Bij mij heeft het in ieder geval niet geholpen. Ik denk dat als je als ouder er achter staat en het accepteert het veel makkelijker maakt voor je kind.

Graag hier reacties op.

Reactie voor op de website?

10.3. Skatejongeren

Ik ben een meisje van 16 en ik begrijp uw bezorgdheid hierover, maar u moet uw kind los kunnen laten, want hij zal meer leren van zijn fouten dan van bijvoorbeeld een preek van iemand. Ik kan het weten, want ik ben ook ooit zo de fout in gegaan en dat heeft me voorgoed een lesje geleerd. Zelf blow ik ook af en toe, u zou mij een "skatejongere" kunnen noemen. Sommige jongeren vinden "rondhangen" leuker als echt uitgaan, maar dat is niet altijd gekoppeld aan drank en drugs. Hij ontwikelt een eigen persoonlijkheid en ik denk dat u hem daarin moet laten, uiteindelijk komt hij erachter dat waar hij mee bezig is fout is, maar dat kan even duren

Reactie voor op de website?

10.4. Duidelijk zijn

Ik ben een jongen van 16, bijna 17. Ik ben altijd de jongste in de klas geweest en heb ook veel vrienden die een jaar ouder zijn dan ik. Als ik mij vergelijk met jongens van dezelfde leeftijd ben ik denk ik altijd wel wat verder vooruit geweest dan mijn leeftijdsgenoten. Zelf ben ik daardoor vroeg met dingen als sigaretten en drank in aanraking gekomen. Ik denk dat ik een jaar of 13 was toen we in een bos stiekem een sigaret gingen roken en een breezer dronken, want dat was heel erg stoer.

Maar later zag ik een duidelijk verschil met de ouders van mijn vrienden en die van mij. Mijn vader heeft roken altijd afgezworen en zolang ik thuis woon hoef ik het niet in mijn hoofd te halen te roken. Mijn vader heeft ooit gezegd een wietplantage in mn reet te duwen als ik zou blowen. Daarom heb ik toen heel hard gelachen. Ik weet dat hij dat zegt, omdat hij zelf er heel erg tegen is en omdat mijn opa's allebei aan kanker zijn overleden door het roken.

De ouders van de meeste vrienden van mij hebben het roken geaccepteerd of doen er niet moeilijk over, omdat ze zelf roken of hebben gerookt. Ik vind dit altijd maar een slecht argument. Al die vrienden roken stuk voor stuk. Ik ben nu over de leeftijd heen dat het roken een stoere houding geeft. Ik heb vaak met mijn vader gepraat over het fenomeen roken. Ikzelf heb heel even gerookt. Heb en jaar geen sigaret meer aangeraakt en ik rook af en toe een sigaretje mee, omdat ik dat zo op zijn tijd wel lekker vind. Ook ben ik bekend met het blowen. Er is een periode geweest dat ik met mijn vrienden een paar keer per week blowde. Eentje is toen preventief overgegaan op het alleen roken en te stoppen met blowen. De rest van mijn vrienden blowen nog af en toe wel eens. Hooguit 1 á 2 keer in de 2 weken, maar soms ook meer dan een maand niet. Ik ook, maar dat is op een avondje dat wij niks te doen hebben en we gewoon even gaan 'chillen' en het gevoel dat je dan kan hebben kan heel relaxend zijn en je kan er enorm lacherig van worden.

Wat drank betreft hebben me ouders me altijd aangeraden om niet te veel te drinken, maar dat wil er, afhankelijk van het soort avond, wel eens behoorlijk bij inschieten. Mijn moeder zegt ook altijd, we kunnen je het niet verbieden, omdat je een legale leeftijd voor drank hebt en we niet naast je gaan staan in een discotheek. Mijn ouders maken me alleen wel heel erg bewust van wat die drank met je lichaam kan doen. Niet zo zeer over het directe effect, maar wel over de dingen op de langere termijn.

Ik denk dat er geen klopjacht op het roken en andere dingen begonnen moet worden. Maar persoonlijk heb ik het idee dat een goed gesprek over de gevolgen van dingen als het roken, drugs, drank en duidelijk maken dat hij het niet hoeft te maken te gaan roken wel positief kunnen werken. Het blowen durf ik niet echt iets over te zeggen. Persoonlijk vind ik het wel een fijne ervaring en ik zou er makkelijk mee kunnen stoppen. Als er echt verslaving gaat optreden dan kan het wel vervelend en kostbaar worden.

Het komt er dus op neer: Geen enorm schrikbewind gaan voeren, maar het roken verbieden, Blowen niet toestaan maar bij af en toe gebruik gedogen en drank moet hij zelf ontdekken, want daar ben ik mezelf met sommige dingen behoorlijk tegengekomen en heb voor mezelf duidelijke regels (zoals het bij 1, hooguit 2 typen drank op 1 avond houden) gesteld.

Ik ben er blij om dat mijn ouders en vooral mijn vader mij van het roken hebben afgehouden. Over het blowen weet hij niks en heb ik mijn tegenwoord voor rode ogen klaar. Met drank hebben ze me nooit gestimuleerd, maar laten ze me behoorlijk vrij gelaten om de gevolgen te ontdekken. Kortom...wel plezier, maar op een verantwoorde manier...Dank je paps!! :)

Reacties welkom

Reactie voor op de website?

10.5. Blowen... nergens voor nodig!

Wat ik echt een domme redenatie vind dat je blowt om te chillen. Ik ben een meisje van 16 jaar en heb 't ook wel is uitgeprobeerd, maar ben er helemaal mee gestopt. Nu kan ik ook gewoon chillen met m'n vrienden zonder die stomme drugs. De sfeer zul je toch altijd zelf moeten maken en daar heb je echt geen drugs voor nodig hoor. Dat 't soms kalmerend werkt dan weet ik, maar je kunt er ook iets anders voor in de plaats vinden.

Reactie voor op de website?

10.6. Blowen is niet erg

Ik ben zelf 15 en begon op mijn 14 ermee. Het kan niet zoveel kwaad. Zolang je niet verslaafd raakt. Blowen is chillen. Ik vind het gezelliger om ergens "rond te hangen" dan naar iets toe gaan. En dat is bij veel anderen zo

Reactie voor op de website?

10.7. Blowen niet erg?

Graag heb ik dat je dan niet in mijn buurt of in de buurt van mijn kinderen "rondhangt". Roken (en lees wat er op die pakjes staat) is slecht en verslavend tot groot genoegen van de sigarettenfabrikanten, blowen des te slechter.

Reactie voor op de website?

10.8. Ik ben 16 jaar

Hoi,

Mijn vader zou me vermoorden als ik zou blowen. Jah niet letterlijk dan. Maar blowen is zo erg nog niet, maar wel verslavend. En niet alle skatejongeren zijn zo. Maar het wordt overal gedaan en je komt er niet onderuit. Ik wou dat het kon voor u, maar het lukt niet als u het verbiedt. Dan gaat ie het stiekem doen. Dus verbieden heeft geen zin. En dat hij bij zijn vriedin wil slapen is ook heel normaal iedereen op die leeftijd slaapt wel bij elkaar. Je kan sex niet voorkomen. Je kan ze dat beter in een bed laten doen dan ergens in een steegje, dat is dan ook niet goed. Dit zijn thema's die je niet kan onderdrukken. Praat er met uw zoon over en vraag of dat is wat hij echt wil: zijn leven lang geld uit geven aan wiet. Hoop voor u dat u tot een oplossing komt.

groetjes

Reactie voor op de website?

10.9. Tsja...

Mensen, ik vind jullie reacties allemaal een beetje bot en merk dat jullie er niet goed over nagedacht hebben. Voor diegene die dit topic heeft geopend heb ik te zeggen: Laat uw zoon gewoon z'n gang gaan. Wat iemand anders al zei, hij leert wel van z'n eigen fouten. Blowen is niet verslavend alhoewel het wel zo kan zijn dat als uw zoon niet rookt en dan wel blowt verslaafd kan worden aan de tabak die in de joints zitten.

Er is geen reden voor paniek zolang uw zoon niet iedere dag met rode ogen thuis komt. Een goede oplossing is om het zelfs een keer met hem uit te proberen, misschien zal dit moeilijk liggen maar dan weet u zelf ook hoe het is en dan weet u tenminste wat hij meemaakt en dat je van blowen geen rare dingen gaat doen of zien zoals veel mensen denken.

U kunt hem ook moeilijk aanspreken op z'n skate vrienden want hoe dan ook, in de shop kom je alle types tegen, van uw zoon tot zakenmensen die gewoon even willen ontspannen.

En op een reactie zoals: roken is slecht dus blowen alleen nog maar slechter kannik iemand alleen maar zeggen: zoek eerst eens informatie voordat je wat loopt te bleiren. Roken is slecht voor je omdat je het een paar peuken per dag doet. Als je gewoon normaal blowt doe je dit 1x per maand ofzo en het is bewezen dat 1x per maand goed voor je is omdat je bloedvaten ervan open gaan staan en al het vuil uit je bloedvaten weg loopt. Wat ook zo is, is dat je van roken een paar jaar eerder dood gaat, maar van stress ook en roken of blowen is allebei stress verminderend dus kies zelf maar. Als jij 1 jointje per maand of meer rookt is er dus helemaal niks mis mee!

Voor de rest kan ik nog wel uren door lullen hierover maar dat zal ik maar niet doen. Uw zoon is jong en de tijden veranderen. U kunt uw zoon beter gewoon z'n gang laten gaan want als u hem erop gaat straffen dan zal die het waarschijnlijk alleen nog maar meer gaan doen!

Reactie voor op de website?

10.10. Blowen, sigaretten en uitgaan

Een kind kan je niet verplichten om iets niet te doen want dan is het juist leuk om te doen. Het is misschien moeilijk om je kind fouten zien maken terwijl je er had voor kunnen waarschuwen maar ze doen het toch wel. Je kan beter zeggen blow maar thuis met mij er bij dan ergen onder een viaducht of in het bos even grof genomen dan. Zelfde voor roken, blijf je toch wel doen zo lang het niet te veel geld kost en dan onder het mom van "ik kan toch wel stoppen". En uitgaan, de jeugd is slim hoor, en verzint altijd wel een smoesje zo dat men weg kan.

Ik ben nu 16 en heb hopelose ervaring met dit alles. Ik heb geblowt, rook nu 4 jaartjes als ik het goed heb. En uitgaan deed ik op mijn 13e onder het mom: we gaan even polen in de sporthal. Een kind, als het eenmaal iets wil, krijgt het het ook meestal.

Greezt L. (wijze worden van een meisje van 16)

Reactie voor op de website?

10.11. De gebeurtenis er van

Beste mensen,

Ik ben 14 jaar en heb een vader die zwaar aan de drugs zat. Ik ben er mee eens met af en toe een jointje. Maar teveel, daar maak je je leven kapot aan. Wij (ik en mijn zus) zijn daarom 3 jaar lang niet meer bij onze vader geweest. Hij stond er alleen voor met bijna geen geld meer. Hij was kei-veel afgevallen en hij zag er niet meer uit. Dat was zijn eigen schuld. Maar hij was afgekickt voor ons.

Ik vind dat je van die rotzooi af moet blijven. Daar ga je alleen maar kapot van en je geld gaat er van op. Blijf er alsjeblief van af en maak van je leven iets goeds. Ook al heb je problemen. Als je die hebt, praat er over met iemand die je in vertrouwen kan nemen.

Groetjes meisje 14

Reactie voor op de website?

10.12. Zo denk ik over roken

heey!

ik vind dit een heel sterk verhaal en ik weet dat hij ook gelijk heeft. maar jamemr gnoeg doen veel mensen er nog moeilijk over omdat ze niet willen geloven dat dat de waarheid is. Veel mensen roken wel en waarom zou u kind dat niet mogen?? Ik vind dat roken minder erg is dan meeroken vooral als u als ouder zelf rookt vind ik dat ut dat uw kind niet kan verbieden. Zo denk ik over roken. En ik denk wel dat er wel meer mensen zo denken maar dat niet willen toegeven. Het is ook beter als je je kind gewoon zn gang laat gaan als u vind dat het een fout is dan zal hij daar zelf vroeg of laat wel achter komen en van zijn fouten leren.

Kus

Reactie voor op de website?

10.13. Ik maak me ook zorgen om uw zoon

Ik maak me ook zorgen om uw zoon, maar aan de ene kant vind ik het goed dat u hem zoveel ruimte geeft, want anders wordt hij uitgelachen door zijn vrienden dat hij bijvoorbeeld niet naar de stad alleen mag met zijn vrienden en dat hij dan om 1 uur thuis is. Ik ken het gevoel alhoewel ik wel 3 jaar jonger ben mag ik bijvoorbeeld niet naar een disco heen waar elke brugklasser heen gaat dat mag ik bijvoorbeeld niet en dat vind ik erg jammer maar toch vind ik zelf ook ouders moeten af en toe maatregelen treffen!

Reactie voor op de website?

10.14. Blowen

Heey mensjes.... wat doen jullie allemaal moeilijk, dat blowen is toch helemaal niet erg. Ik begon daarmee toen ik 13 was, maar als je dat doet kun je lekker chillen, en mijn ouders weten ervan, die vinden het niet erg...:S

Reactie voor op de website?

10.15. Begin er niet aan

Ik heb het laatst ook gedaan. Het was vreselijk. Eerst kregen we een lachkick. Dat was opzich wel grappig. Maar ik kreeg ineens heel erge dorst. Aan de overkant van de straat was de school waar zij zat. Ik wilde samen met een vriendin naar school lopen om wat drinken te gaan halen (zij was ook stoned). Toen begon het.

We waren in het midden van de straat. Ik zag ons heel klein worden. We zijn kennelijk terug gekomen waar we weer normaal werden. Maar het was nog niet goed. Ik begon te gillen. En zei dat we in de "niet-blowen reclame" zaten. Ik heb nog in de bosjes gelegen en ik zag het gebeuren als die reclame. Maar ik weet niet of die reclame nou ook echt bestaat. Het lijkt me niet. Dat zou wel heel toevallig zijn. Ik heb die vriendin geslagen, bedreigd, een tak naar d'r toegegooid. Het was echt heel eng.

Op een gegeven moment had ze haar sleutel terug en is ze eerst naar de jongen gegaan waar zij de joint van gekregen had. Toen is ze naar onze beste vriendin gegaan. Ik zag alles alsof ik in legoland zat. De auto's waren net en steeds dezelfde oude auto's kwamen voorbij. Ik liep 8er die vriendin aan. Tot ik er8er kwam dat ik eigelijk nei verder kwam. Ik ben rechts gelopen. En liep op een grasveld. Ik had gelukkig mijn telefoon bij. Ik belde mijn moeder. Maar zij nam niet op. Ik belde mijn beste vriendin op. Zij zou naar me toe komen, ik zei dat ze moest kijken of ze me zag. En of ze me dan wakker wilde maken.

Ik ben naar een boom gelopen en daar op de grond gaan zitten. Mijn moeder belde me terug en vroeg wat er was. Ik heb het haar verteld en ze zei dat ze zou komen. Toen zag ik een jongen op me afkomen die ineens veranderde in mn beste vriendin. Ze heeft me naar het bankje laten komen. Ik ben super bang geweest. Ik ben blij dat ik mijn telefoon bij had. Ik had namelijk ook in het ziekenhuis terecht kunnen komen. Het was de eerste keer dat ik blowde, en zeker ook de laatste keer.

Reactie voor op de website?

10.16. Blowen is wel verslavend

Hallo allemaal,

Blowen is wel degelijk geestelijk verslavend, is mijn ervaring. Ik begon met ong. 14 jaar, in het begin alleen af en toe, en heel gezellig was dat. Uiteindelijk ben ik gestopt met 39 jaar en dat kostte me toen heeeeeeel veel moeite... Iedere dag had ik het nodig, zogenaamd om te ontspannen, ik kon er niet vanf blijven terwijl ik gewoon een (slome) vaste baan had.

Als ik nu terug kijk als 51-jarige heb ik spijt. Terwijl ik blowde verdwenen de scherpe randjes van het leven dus ook mijn ambities en idealen om er iets van te maken. Chill out, maar als ik nu terugkijk: ik had in die belangrijke jaren zoveel meer kunnen doen & betekenen voor mezelf & voor anderen, wat jammer.

Reactie voor op de website?

10.17. blowen?? verschrikkelijk!

Ik zou gelijk actie waarnemen wanneer ik hoor dat mijn kind(eren) blow(t)(en) Blowen is per slot van rekening erg slecht voor je en je kan ook uit je dak gaan ZONDER te blowen.

Reactie voor op de website?

10.18. Zelf tegen komen

Hallo, als ik in deze situatie zit dan zou ik hem laten gaan en hij komt er zelf achter wat beter voor hem is. Maar als u merkt dat het echt te ver gaat, gewoon eens met hem gaan praten. Soms kan dat heel veel schelen. Ga niet te veel kijken hoe laat hij thuis komt en of hij naar rook ruikt enz. Hij merkt het zelf als hij in de problemen komt en sta dan altijd voor hem klaar om hem er weer uit te halen. Het beste is gewoon het zelf meemaken, ander lijkt het allemaal zo onschuldig (ik spreek uit ervaring).

groeten

Reactie voor op de website?

10.19. Sorry maar blowen schijnt niet slechter te zijn

Ik wil graag even mn mening geven over een paar dingen, maar eerst zou ik wat kwijt willen over het feit dat hier gezegd wordt dat blowen slechter is dan roken. In principe heeft u gelijk, als iemand dermate veel blowt, dat hij/zij evenveel joints rookt op een dag als het gemiddeld aantal sigaretten van een dag. Ik ken niemand die 20/25 joints achterover kan gooien (in z'n eentje!) in één dag. Dus in principe heeft u wel gelijk, maar in de praktijk blijkt dat dit niet zo is, omdat de verhoudingen anders zijn. Oke nu wilde ik nog een aantal dingen kwijt.

Ik ben zelf een meisje van 16 en blow ook, ik blow vaak, maar nooit alamerende hoeveelheden. Ik ben gaan roken toen ik 12 was, en echt begonnen toen 13 was, ik rook nu nog steeds. In het begin van de vierde (ik ga nu naar het 2e leerjaar MBO) nam ik mijn eerste hijs van een joint. Ik vond het naar thee smaken, en hoefde niet zonodig meer. Maar toen ging ik met 3 vriendinnen naar een rock concert en ja 1 van ons had een paar voorgedraaide joints bij. Ik wilde wel, ach het was toch een concert, dan moest dat kunnen vond ik. En nog steeds heb ik daar geen spijt van. Ik blowde zo af en toe, misschien 1 keer in de maand, ik heb het ook het eerste jaar bij gehouden, hoe vaak ik blowde, maar op een gegeven moment was ik zo goed als gestopt.

Tot ik mijn voormalige vriendengroep leerde kennen. Een groep van zo'n 15 jongens, en ik als het enige meisje. Ik ben dan ook de enige meid die ze accepteren in de groep, we verschillen erg van elkaar, ik ben alternatief, en 1 van de jongens ook, maar de rest is erg verschillend, van "gabber" tot hip-hopper. Maar samen hebben we 1 ding, het blowen. Als ik zin heb in wiet of hasj, bel ik even naar 1 van hen en ik ga naar de plek waar ze dan staan, en ik weet dat ze iets te roken hebben. Ze blowen elke dag, vooral nu het vakantie is. Ik kan elke avond naar buiten en ben er dan ook elke avond bij, maar ik kan maat houden, ik blow niet altijd. Oke, ik neem bijna altijd wel 1 of 2 hijsjes, maar dat is alles. Maar soms loopt het ook wel een beetje uit de hand, dan rook ik samen met 1 van mn vrienden in een klein uurtje, 4 knetters op, oke dat gaat wat hard. Maar dat gebeurt niet vaak.

Ik heb een tijd gehad, dat elke ochtend voor school, tijdens school, na school en 's avonds blowde, jah die tijd heb ik gehad, en zal zeker niet meer terugkomen. Ik blowde als ik me kut voelde of als ik moe was, dan kreeg ik weer wat energie. Ik ben erg vatbaar voor verslavingen dat is algemeen bekend, maar ik rook, en daar kan ik niet mee stoppen, omdat ik niet echt wil, maar drank en wiet/hasj zijn geen verslavingen, drinken doe ik alleen bij uitgaan, en soms een keer een glaasje thuis, maar dat is met toezicht(!) wiet en hasj, kan ik zo mee stoppen, alleen heb ik die behoefte niet, omdat ik geen reden zie om te stoppen, mn leven word er niet slechter op, dus waarom zou ik stoppen?

Ik kan me voor stellen, dat mijn verhaal erg beangstigend kan zijn voor ouders, maar 1 ding wil ik alle ouders heel graag zeggen: Verbied je kind niks! Als je het verbiedt is des te aantrekkelijker om te gaan doen. Ik mocht roken van mn ouders, ik mocht drinken en blowen van mn ouders. Als ik maar maat weet te houden. Ik heb ze verteld dat ik rook, nou ja mn moeder vindt dit iets minder, en ik rook ook echt niet thuis, dat vind ik niet kunnen. Drinken weten ze ook, en ik ben 1 keer echt goed dronken geweest, en zo dat ik een flinke kater had, nou dat was mn lesje. En blowen, ja mn vader weet het wel. En hij vertrouwt me erin dat ik maat kan houden. Ik ben blij dat mijn ouders het zo aangepakt hadden, voor de rest ben ik vrij streng opgevoed op bepaalde gebieden, mijn ouders zijn echt niet de makkelijkste maar ze hebben het op dit gebied toch vrij goed gedaan. Ik mocht ook echt niet uit of naar festivals van mijn ouders voor m'n 16e. Nu mocht ik dit jaar naar heel veel afspraken gemaakt te hebben, naar Lowlands, wel bekend als Blowlands, ik ben daar blootgesteld aan alle soorten drugs, van wiet/hasj tot heroïne. En het enige wat ik op heb is een halve capsule herbal enigizer, een pilletje wat gelijk staat aan 12 blikjes redbull, en heb redelijk was hasj gerookt, nou ja oke ik vind dat ik mezelf gedragen heb, ik heb de kans gehad om andere soorten drugs te gebruiken maar heb het niet gedaan, omdat ik er echt geen enkele behoefte aan had, dan maar een watje, maar ik hoef drugs om mezelf te bewijzen. Ik gebruik ze omdat ik dan mijn verstand even op nul kan zetten.

Dus 1 tip voor alle ouders, speel open kaart met uw kinderen, vertel over uw eigen jeugdavonturen, er zullen zat ouders zijn, die niet kunnen ontkennen ook het 1 ander geëxpirimenteerd te hebben. Dus speel open kaart en ben eerlijk, en probeer op een normale rustige manier uit te leggen waarom u liever niet heeft dat uw kind drugs gaat gebruiken. Op deze leeftijd mag u van uw kind verwachten wel wat verantwoordelijkheidsgevoel te hebben.

Reactie voor op de website?

10.20. Biertje ofzo

Oh dus jullie (of je vrienden) drinken ook niet eens een biertje ofzo? Dat zijn evengoed verdovende middelen...

Reactie voor op de website?

10.21. Praten?

Helaas zit ik in een situatie dat ik niet met mijn 16-jarige zoon op een rustige manier kan praten over blowen. Hij geeft op dit moment al zijn geld uit, dat hij verdiend heeft met een bijbaantje (300 euro), aan blowen. Ik vind niet dat dit kan want hij vraagt nu geld voor zijn busabbonnement (wij hadden afgesproken dat hij dat zelf zou betalen). Moet ik hem dwingen beter met zijn geld om te gaan?

Reactie voor op de website?

10.22. Praten? Ja!

Hoi, ik ben zelf moeder en mijn dochter deed het ook. Ze gaf ook haar zakgeld uit en ik moest noodgedwongen alle dingen betalen, die zij normaal ging betalen. Als je niet op een rustige manier kan praten met je zoon, zitten jullie beide fout: jij en je zoon.

Als je met hem praat over blowen, wind je dan vooral niet op, respecteer zijn mening en laat hem uitspreken én dwing hem vooral niet om er mee te stoppen. Je zoon zal vanaf dan rapper naar jou toekomen, als hij in de problemen zit;

Betaal vanaf nu ook niks meer voor hem. Zelfs geen busabbonement. Spreek met hem duidelijke regels af en heb geduld!

Reactie voor op de website?

10.23. Advies gevraagd

oi

Ik ken iemand die blowde. Ik was in het begin wel bezorgd maar ze zei tegen mij dat het alleen maar bij blowen bleef en dat dat helemaal niet erg is. Ik geloofde haar. Maar na een paar maanden kwam ik er achter dat ze ook harddrugs gebruikt zoals XTC. Ze zegt dat ze aan het afkicken is. Maar de laatste jaren heeft ze het niet makkelijk en heeft dus eigenlijk geen reden om te stoppen. Daarom ben ik bang dat het afkicken helemaal niet lukt en dat het juist alleen maar erger is geworden. Wat moet ik doen? Ik kan het ook niet bij mijn moeder kwijt waar ik normaal gesproken alles aan vertel, want die gaat dan zeker weten naar haar moeder vertellen.

xxxxxx

Reactie voor op de website?

10.24. Blowen zo slecht nog niet

Hallo,

Ik een jongen van 14 jaar, en heeel af en toe blow ik wel eens. Mijn ouders weten dit niet want die zouden me vermoorden maar ik vind dat dit echt geen reden is. Vroeger dacht ik namelijk net zoals m'n ouders dat blowen echt 1 van de slechtste dingen is dat je maar kan doen. Maar als jij 1 joint rookt op een avond, is dat veel minder erg dan dat je een paar sigaretten rookt of dat je veel drinkt. Een paar biertjes drinken is slechter dan een joint, maar dat zien veel mensen nog niet in. En ik vind blowen gewoon chil met m'n vrienden, drinken op een feest, en roken vind ik gewoon dom. Drinken doe ik op feesten en blowen soms met m'n vrienden. Wat ik doe, doen denk ik zowat alle kinderen van rond de 15 jaar en daar is niks mis mee.

Reactie voor op de website?

10.25. Tssst... blowen niet erg

Wat blowen is nie erg....... BLOWEN is drugs weetje al is het soft het is en blijft drugs.... Ben je echt zo dom dat je zegt dat het niet erg is .....

volgens mij zijn jou hersens aangetast door al dat blowen...

Reactie voor op de website?

10.26. Blowen.... : )

Hallow Allemaal,

Het blowen waar hier zo moeilijk over gedaan wordt is inderdaad, mits je het met mate doet, niet slecht voor je gezondheid. Het schijnt bloedvaten te verwijden, ook is de hasj of wiet niet verslavend, alleen de tabak die in de jontjes zit heeft een verslavende functie. Net als roken dus.

Wel kun je verslaafd raken aan het gevoel dat blowen je geeft. En ja, je kunt dan moeilijk stoppen, slapeloze nachten krijg je ervan. Maar goed, al met al is en blijft blowen niet schadelijker dan andere dingen in het leven, laten we maar zeggen.

Ik bedoel alleen maar dat ik om 8.00uur 's morgens echt niet graag op mijn fietsje zit bij een druk kruispunt. Al die smerige gassen waar ik niet om vraag, die ik verplicht tot me moet nemen.

Niets is zo gevaarlijk dan leven. Maar je doet het maar 1 keer!!

Sandra (19)

Reactie voor op de website?

10.27. Stom

Ik vind het echt heel erg stom wat jij zegt, je weet niet waar je het zo over hebt. Je kan echt verslaafd raken aan blowen en goed ook! Ik heb heel veel mensen de fout in zien gaan met dat idee. Alsjeblieft, let op je zelf en zorg dat je er niet aan kapot gaat. Want de stap wordt steeds kleiner. Pas op en haal het stomme idee uit je hoofd dat blowen niet verslavend is, want dat is echt onzin, pas op jezelf! Ik zeg niet meteen dat blowen slecht is enzo maar wel dat je op moet passen met de hoeveelheid en de stappen die je neemt. Tuurlijk neem je dit niet van mij aan, had ik ook niet gedaan in jouw positie. Maar denk er is over na, je blowt een keer en denkt dan woow 'relaxt' en je doet het weer. Maar weet dat als je een keer iets anders wil proberen, dat de kans nog veel groter is dat je dat ook denkt. En dat is absoluut wel verslavend. Als we het over lichamelijke verslavingen hebben! Maar wat ik je net vertel over wat je denkt, is de geestelijke verslaving die wel altijd meteen toeslaat.

take care!

Reactie voor op de website?

10.28. Weet wat je zegt

Ik blow ook. En eigenlijk vind ik het lekkerder dan sigaretten. Niet buiten hoor dat vind ik genant, het is vervelend om in het openbaar stoned te zijn, daar wil ik anderen (vooral ouderen) niet mee opzadelen. Mijn moeder ksn door een beklemde zenuw niet meer ruiken dus die heeft niets in de gaten, eigenlijk best achterbaks van mij! Het drinken van alcoholische drankjes doe ik niet, daar kan ik niet tegen, een jointje is meer mijn ding. Ik blow tegenwoordig eigenlijk vooral om de ellende die ik elke dag opnieuw meemaak eventjes te vergeten ... Omdat ik eigenlijk zon beetje al vier jaar in dezelfde vicieuze cirkel zit ben ik wel een beetje verslaafd, niet lichamelijk hoor maar ik moet me gewoon even kunnen ontspannen.

Maar als ik er goed over nadenk ben ik in die tijd dat ik blow plus minus 15 kilo lichter geworden en heb ook last van haaruitval gekregen. Ik denk er serieus over om helemaal te stoppen maar omdat eigenlijk niemand weet dat ik er aan verslaafd ben hoef ik geen steun te verwachten.

Als iemand tips ofzo heeft ontvang ik die met open armen, want het gaat ook teveel kosten.

Michelle

Reactie voor op de website?

10.29. Open over zijn

Hoi, ik ben een jongen van 14 die nog niet veel geprobeerd heeft maar een moeder die altijd heel open over dit soort onderwerpen gehad heeft (sex, drugs, enz.) als je er gewoon open over bent tegen je kinderen weten die er gewoon genoeg van om te weten dat het slecht voor je is. Mijn moeder zegt ook van probeer maar maar raak jezelf niet kwijt.

Dus mijn advies is (als je dat kan aannemen van een 14-jarige;)) Praat er veel over en geef ook veel voorlichting!.

Be happy, dont worry!

Reactie voor op de website?

10.30. Beseffen dat het leven tekort is om zoveel tijd weg te gooien

Ja je kunt er zeker verslaafd aan raken, maar het is niet echt moeilijk om ermee te stoppen. Als je een lange periode regelmatig blowt dan zal het lastiger zijn om 'clean' te blijven, net als met tabak roken. Ouders die vroeger hebben geblowt hebben vaak geen idee wat er nu te koop is, echt troep dus! Vroeger had je voornamelijk nederwiet en daar werd je high van, nu heb je allerlei soorten Skunk met de gekste namen en die worden gekweekt met als doel zoveel mogelijk THC te produceren, waar je dus ape-ape-stoned van wordt (met 1 jointje al)! Ongeveer vergelijkbaar met 3 plakken spacecake van vroeger.

En Michelle, ik herken jouw verhaal, ik heb dat ook gedaan 9 jaar lang, ook haaruitval en dunner wordend haar, om gevoelens van verdriet en wanhoop weg te blowen.... uiteindelijk blow je jezelf weg en word het probleem steeds moeilijker.

Wat jouw situatie ook is, blowen maakt het vaak alleen maar erger! Het zijn niet de mensen die je niet wil lastigvallen met jouw geblow maar jezelf niet met hun kritiek erover. Als je gestopt bent met blowen zul je de problemen veel rationeler zien (weetjewel blowen versterkt je gevoel en werkt als een vergrootglas op licht, kleuren geluid maar ook zeker op problemen) en er op den duur ook een oplossing voor vinden. Zolang je blowt zul je niet snel (moeilijke) beslissingen nemen, behalve 'nu ga ik een joint bouwen'

Het ergste van alles is dat je het mooiste wat je hebt naar de @#$%! helpt en dat is jezelf. Bij mij hielp het om alle nadelen tegenover de voordelen van het stoned zijn op te schrijven, ik schrok wat een waslijst nadelen er op een gegeven moment stonden en hoe weinig voordelen, maarja ik blowde al lange tijd dus de effecten daarvan waren echt ENORM. Totaal geen kontakt meer met de buitenwereld behalve mijn vriend! Problemen die al die tijd waren blijven liggen, achterstand in ontwikkeling, konditie foetsie, mijn haar!!! (nog net niet 'welk haar'...)

Beseffen dat het leven tekort is om zoveel tijd weg te gooien! Klinkt vast dom allemaal maar toch hoop ik dat je er wat mee kunt, meen het wel allemaal, veel geluk en succes met het stoppen!

Miss

Reactie voor op de website?

10.31. Wazig workaholic gedrag om n blow

weet je weet je dat zegt al genoeg over n stiekeme gebruiker. k heb tien jr geblowd en vond t welletjes geweest. ik hou nog steeds geen geld over dus dat is t niet. tja mijn ouders boorde me met alles ermee de grond in en later moet ik mijn pa betrappen dat ie toch ook wel n jointje lust. tja ik was 15 toen en dus aan t begin van een wankelend inconsequentie van t ouderschap beland.

conclusie: pa heeft geen zelfbeheersing of wil wel errug cool overkomen op mijn generatie van alternatieve revolutie begin jaren 90, ik en vele andere rocksurvivers van nu vonden n plek waar je hoe dan ook geaccepteerd werd en paps denkt tot op heden dat k altijd zo hard probeer cool te zijn.. ben nu 26 ik vind t nu gewoon n zielige afwijking van iemand die handelt naar hoe t m uitkomt, en dus weer vrolijk verder ging met afkrakend gedoe op t moment dat ie stopte en ik niet. demotiverend enz enz enz mar ja dat weet k nu. pfff sorry voor de uitgebreide bladieblaaas

Reactie voor op de website?

10.32. Tja...

luister mensen je kan me veel wijsmaken maar ik ben nu 15 jaar oud. en blow redelijk veel kvind het gewoon chill soms stop ik wel is een weeekje maar meer ook niet dus maak mij en de andere mensen niet wijs dat het NIET verslavend is ik wil niet zeggen dat het allemaal heel slecht is maar togg en inderdaad is de kans dat je op harddrugs overstapt mischien ietsjes groter maar dat geld niet voor iedereen dat hangt ook van je persoonlijkheid af... maar pas op met dat soort dingen ik bedoel ik zag me broer eraan kapot gaan en nu beginnen vrienden van mij ook harddrugs te proberen ik heb ook wel is een pilletje geslikt mischien is dat 5 a 10 keer gebeurd maar daar stop ik mee want dan komt de coke weer je gaat telkens stapje verder dus pas op met wie je omgaat en wat er om je heen gebeurd en als je problemen hebt thuis (net zo als ik) kan je er beter over praten i.p.v het eruit te blowen hey prettige leven verder:-P laterzzz

Reactie voor op de website?

10.33. Blowen niet schadelijk

Jullie denk dat blowen schadelijk is dat is niet zo, want het is niet bewezen! Ik ken ook iemand ide doet havo en die blowde ook tijdens zijn examen, die is gewoon geslaagd! Je concentratie gaat acheruit en je wordt vergeetachtig als je te vaak blowt. Maar bij drinken gaan je hersencellen dood en dat komt ook niet meer terug en het is ook nog slecht voor je lever en al dat soort narigheid. Dus je kunt beter veel blowen dan elke weekend je helemaal lam zuipen!

Jan

Reactie voor op de website?

10.34. Blowen niet schadelijk?

Vroeger zeiden ze, dat blowen niet schadelijk was, maar dat is allang weer achterhaald. Het blijkt dat blowen wel degelijk verslavend is. De gevolgen zijn ook niet mis zijn. Je schijnt er behoorlijke gedragstoornissen van te kunnen krijgen. En daarbij het werkt ook de criminialiteit in de hand, denk alleen al maar aan al die illegale kwekerijen. Ik ben het wel met je eens dat zuipen ook slecht voor je gezondheid is.

Marie

Reactie voor op de website?

10.35. Blowen .. reactie

Droom rustig verder, maar lees de stukken er maar eens op na betreffende T.H.C. en verder heb je helemaal gelijk betreffende drinken, roken, pillen, snuiven, spuiten en ..... stress over pubers.

Liefs Karin

Reactie voor op de website?

10.36. Blowen, roken etc..

hey,

Ik ben een jongen van 16 jaar. Ik rook een pakje per dag en ik heb een aantal keer geblowt. Ik ga niet over het eventuele roken beginnen, want ik vind niet dat ik daarover iets kan zeggen, omdat ik zelf rook. Maar ik wil over het blowen wel een aantal dingen kwijt.

Ik heb een groot deel van de reacties hier gelezen, en er wordt in een hoop reacties beweerd dat blowen noch schadelijk, noch verslavend is. Ik dacht: laat ik iedereen even van deze illusie afhelpen. Ik moet er wel bij zeggen dat het ervan afhangt hoe vaak iemand blowt.

Ik heb een voorbeeld: Mijn ex (een jongen, maar dat doet er niet toe..) blowt zo'n 3 tot 4 keer per dag. Je merkt bij hem gewoon dat hij er echt door veranderd is. Hij ziet eruit als een junk, hij lijkt af en toe niet helemaal onder de mensen te zijn en hij is zeer zeker verslaafd. Hij heeft onlangs geprobeerd om te stoppen met blowen en hij heeft het niet langer dan 2 weken volgehouden, dus voor iedereen die zegt dat blowen niet verslavend is, heb ik bij deze even het tegendeel bewezen.

Toen ik zelf voor het eerst geblowt had, ging ik over mijn nek. En dat terwijl ik al in jaaaaaaren niet meer had overgegeven. Ik heb zelf nog nooit een goed gevoel ervaren bij blowen, ik doe het nu ook niet meer.

Ik denk wel dat de reactie op het blowen bij iedereen verschillend is, maar bij mij is het zo, of ik voel er helemaal niks van, of ik word misselijk. Voor mij is er dus niks fijns aan bloewn.

Ik denk dat u uw zoon wel zijn eigen fouten moet laten maken, maar ik zou er wel voor zorgen dat het onderwerp drugs goed bespreekbaar is bij u thuis. Ik zou erg opletten op hoe hij eruit ziet als hij thuis komt en of het vaak gebeurt dat hij geblowt heeft. Ik vind dat als hij vaker dan om de dag geblowt heeft, u best een paar regels mag stellen, maar ik zou het hem niet totaal verbieden want dan gaat hij het stiekem doen..

Maarja, voor de rest weet ik even niet wat ik erover moet zeggen. Ik hoop dat ik u een beetje heb kunnen helpen

Reactie voor op de website?

10.37. Blowen

hoi
blowen is wel slechter dan roken maar als je met een groep vrienden staat krijg je gewoon de neiging om mee te doen ik vind dan ook dat het de boel wel een beetje leuker maakt

maarten

Reactie voor op de website?

10.38. Blowen

Ik merk dat mijn dochter (14 jaar) alle mogelijkheden doet om jointjes te kopen. Ik heb haar verteld dat het blowen slecht is. Toch heb ik de indruk dat ze het toch wil gebruiken. Ze heeft het al eens geprobeerd, dus ze weet ook hoe ze zich daarna voelt.

Welke ouder kan mij advies geven om te proberen mijn dochter hier vanaf te houden. Ze rookt sinds kort, hiervan heb ik ook wel gezegd dat het ongezond is en dat ze niet te veel moet roken, maar blowen gaat mij eigenlijk iets te ver.

Een bezorgde ouder

Reactie voor op de website?

10.39. blowen niet erg?

hoi allemaal
die mensen die zeggen dat blowen niet erg is die vergissen zich
ik blow ook maar ik merk toch wel dat je dingen gaat vergeten je hebt niet veel zin meer om iets tegaan doen zoals sport het enigste wat iedereen meestal doet is op straat suf rondhangen
je kan niet goed meer nadenken en als je een gesprek begint ben je halverwege alweer vergeten waar je het over had
ze zeggen dat het niet verslavend is maar dat is maar net hoe dat jij in je schoenen staat
kortom je word er zo duf van als een konijn
en het kost handen vol met geld
gr marion

Reactie voor op de website?

10.40. Hoewel alles al gezegd is

Ik moet toch even reageren hoor. Zit al een paar uur op deze site en heb her en der ook al reacties geplaatst. Ben nu de hele nacht op geweest en moet hier ook even op reageren.

Tot mijn zestiende had ik een hekel aan roken. Ben toch begonnen op het moment dat ik van 7 hoog van een flat wilde afspringen op zestien jarige leeftijd. Ik hoorde vaak verhalen over dat roken ontspannend is en kon op dat moment alleen maar heel veel ontspanning gebruiken (en vaste grond onder m'n voeten). Mijn ouders roken beide, heb toen een peuk uit de asbak geplukt en verder opgerookt. Ik moet zeggen dat ik er inderdaad ontspannender door werd. Waarschijnlijk komt dit naast de nicotine ook door het feit dat als je rookt je ademhaling enigszins onder controle moet hebben, aangezien je anders stikt in de rook. Ademhalingstechnieken zouden dus net zo goed werken. In stress-situaties steeds vaker gaan roken, daarna werd het een gewoonte. Ben nu 20 en kan me niet eens meer herinneren wat ik deed in de tijd dat ik nu rook (bij tv kijken, pauze tijdens studie, na het eten).

Blowen, ja daar heb ik ook ervaring mee. Het begon met een trekje van een hasjjoint, ik merkte er geen snars van. Later met een vriendin wiet gaan roken. Op een gegeven moment elk weekend. Maandag's had ik al zoiets van: was het maar weer weekend dan kon ik weer blowen. Dit werd me te gek, ben toen ongeveer een jaar gestopt. Daarna op een lege maag op een warme dag weer gaan blowen, 'out gegaan' (zweten, duizelig worden, bewustzijn -langzaam- verliezen). Ben er 5 uur ziek van geweest. Toen weer een poosje gestopt. Vervolgens begonnen met hasj (stuff), ik ga twee keer per jaar naar de coffeeshop, dan koop ik 3 voorgedraaide joints. Doe ik het hele jaar mee, kost me €15,-.

Doordat ik afgelopen jaar te kampen heb gehad met post traumatische stress weer wat vaker gaan blowen. Ik kon me niet ontspannen. Yoga, meditatie, lezen van de krant, boek lezen, muziek luisteren, niets werkte. Behalve die joint. Ik heb nu al zo'n 4 maanden geleden 6 joints gekocht (uit voorzorg) en heb er nog 5 van over. Zolang ik niets gevonden heb waardoor ik me kan ontspannen, blijf ik blowen, als ik vind dat ik het nodig heb om echt 100% te ontspannen. Ik zie mijn joint als een spierverslapper. Elk mens heeft het nodig om te kunnen ontspannen. De meeste mensen hoeven maar op de bank te ploffen en ze zijn ontspannen door de endorfine die het lichaam op de juiste tijd laat vrijkomen, bij mij werkt dit niet zo.

Ook wil ik even benadrukken dat softdrugs gebruik echt niet altijd hoeft te leiden tot harddrugsgebruik. Ik ken mensen die verslaafd zijn aan minstens tien joints per dag, waar thuis ook gewoon door iedereen geblowd mag worden. Maar o wee als er iemand langskomt met een verhaal over harddrugsgebruik. Dat komt er echt niet in! Bij mij ook niet. Ik ben mijn beste vriend verloren door die troep en heb aardig wat ervaring met o.a. cocaineverslaafde leeftijdsgenoten. Mij niet gezien. Ik heb mijn leven en dat is me meer waard dan het snuiven van wat dan ook. Nee zeggen is niet moeilijk, je moet het gewoon doen! Ookal zit je als enig meisje in een ruimte waar 8 cocaineverslaafden elkaar de hersens aan het inslaan zijn om het laatste lijntje coke! Ze hebben respect voor je als je nee zegt, geloof mij!

Reactie voor op de website?

10.41. Blowen voor je 18e

heeyy,, ik ben een meisje van 16 en ik blow ook vanaf m'n 15e,, als ik uitga of met vrienden ben.. Ik zeg dit niet tegen mijn moeder,, want ze maakt zich ontzettend zorgen. Omdat als je voor je 18e blowt,, zijn je hersenen nog in de groei en kun je al snel ziek worden:: manisch depressief. Ze heeft wel gelijk,, bovendien zit het bij mijn in de familie,, daarom let ik ook wel op en doe ik het niet te vaak.

Maar het is wel degelijk gevaarlijk als je het voor je 18e doet dus. Want je hebt steeds meer nodig om stoned te worden,, dus koop je zwaardere wiet,, dan wordt het ook steeds duurder voor je en uiteindelijk wordt je er alleen maar gek van.

Pas dus op!,, je mag wel blowen,, maar let op de hoeveelheid!

Reactie voor op de website?

10.42. Blowen, harddrugs en uitgaan enzo.

Hallo, ik ben een jongen van 17 jaar. en sinds een paar jaar 'chil' ik nu buiten. behalve dat ik blow, drink ik ook. Maar tog blow ik meer, dit omdat het goedkoper voor mij is en omdat het gewoon makkelijker is; geen gesjouw met flessen. Ik schrok van de reacties die ik hierboven las, want ikzelf blowen wel redelijk vaak; elk weekend. Dat is gewoon té vaak, maar het komt vooral door de vakantie; geen tijd voor andere dingen. Tog vind ik niet dat blowen automatisch leid tot harddrugsgebruik, dat heeft meer te maken met de vrienden die je hebt; Ik heb vrienden die harddrugsgebruiken, máár ze proberen me niet over te halen ook te gebruiken. Het ligt puur aan de reactie van je vrienden als ze zien dat jij niet gebruikt. natuurlijk denk je als ouder dat als ze je proberen over te halen dat het sukkels zijn en die je vriend niet zijn. Maar zo makkelijk is het niet, je hebt veel dingen met die vrienden meegemaakt en dat vergeet je niet zomaar. OVer hangjongeren wil ik tog ook wat kwijt, ik ga liever hangen dan dat ik uit ga. Natuurlijk vind ik uitgaan ook leuk, maar dat doet er ff niet toe. Ik ken mensen die werken, en in het weekend uitgaan; ik noem dat werken om uit te gaan. Ikzelf heb geen vast werk, en ga bijna niet uit. ik heb niet veel nodig om van te leven, ik vermaak me buiten wel; verhalen delen met andere jongere enzo. Ik vind het beeld dat over hangjongeren bestaat nergens op slaan, hoe vaak is er wel niet een vechtpartij in een discotheek?

Roel

Reactie voor op de website?

10.43. Blowen is ziekelijk verslavend

Ik zit nu 3uur snachts op de bank. Klaar wakker en gestrest. Ben nu 2 dagen gestopt met blowen. Het is echt een hel!! Ik lees hier op de site van een aantal dombo's dat blowen niet verslavend is. Haha. Komen ze nog wel achter. Het is een verschrikkelijk gevecht tegen jezelf die bijna niet te winnen is. Begin er niet mee!!!!

Reactie voor op de website?

10.44. Blowen

Ik vind het vreselijk als je zegt dat blowen niet erg is. Als er een stoned iemand naar mij toe komt en iets zegt of vraagt, ga ik gauw weg.

Reactie voor op de website?

10.45. Gisteren vernomen dat mijn zoon blowt

Ik heb gisteren pas vernomen dat mijn zoon van 14 blowt, hij zegt zelf dat hij dat maar een paar keer gedaan heeft. Ik heb hem verteld dat ik dit niet wil hebben en dat hij ermee moet stoppen.

Ik zelf heb nog nooit in zijn situatie gezeten en ook niet in mijn omgeving en ik maak me erg druk hierover en lees daarom nu ook alle informatie omtrent een jointje en wat het met je doet.

Ik wil hier graag met mijn zoon over praten wat de gevolgen kunnen zijn, maar het is geen prater. wat doe ik dan?

Ger

Reactie voor op de website?

10.46. blowen kan verslavend zijn

Helaas is dat blowen erg verslavend.Een vriendje van mijn zoon is met zijn 14 jaar al zo verslaafd dat hij nu echt hulp nodig heeft. Mijn zoon is erg geschrokken van dit verhaal. Had echt niet in de gaten dat hij elke dag rookte. Hij heeft het ook zelf wel eens gedaan. Ik hoop dan ook dat dit een goede leer is voor hem en er vanaf kan blijven. Ik heb vroeger zelf ook wel wiet en stuf gerookt maar ben er gelukkig nooit verslaafd aan geraakt.
Ik hoop dan ook dat onze kinderen er nooit veslaafd aan zullen raken en dat af en toe een jointje niet zo erg is. Zolang je het maar niet elke dag nodig hebt om je prettig te voelen. Ik ken er genoeg van mijn leeftijd die echt elke avond een jointje roken om zich lekker te voelen, die zijn echt verslaafd en dat ontkennen ze ook niet. Blijf er over praten met je kind als je het idee hebt dat ze gebruiken. Je kan het ze wel verbieden maar alleen verbieden helpt niet.

Reactie voor op de website?

10.47. Blowen maakt meer kapot dan je lief is

Wij samen gesteld gezin met 7 kinderen hebben hier ook ervaring mee. De reclame campanjes van vroeger tegen de drank en roken moesten ze ook in voeren voor het blowen. Het begint met 1 en het wordt binnen de korste keren een regelmaat.

Mijn zoon toen 14 jaar wou weer bij ons komen wonen. Mijn ex belde en zei dat hij wel eens blowde. Wij hebben hem duidelijk gemaakt dat wij dat echt niet wilden. Nee, hij zou ermee stoppen, als hij maar weer bij ons kon wonen.

Na ongeveer 3 maanden kwamen wij erachter dat hij nog steeds blowde. Hulp gezocht bij maatschappelijkwerk/cad e.d; ging na onze mening redelijk maar na een tijdje ging het weer bergafwaards. We kwamen erachter dat hij uit stelen ging (fietsen, telefoons); waren dan van vrienden en had ie ff geleend. Jaja, iedere keer politie op de stoep, veroordeeld (buro halt werkstrafje van 8 of 12 uur waar gaat het heen waarom niet hard aanpakken) en toen ook onder jeugdreclassering geplaatst.

Maar niks helpt. We hebben hem uiteindelijk uit huis moeten plaatsen na stelen uit onze portomonee en die van de oudste kinderen, telefoons, tomtoms en nog meer spullen verdwenen uit huis maar zelfs daar gaat het fout.

Hij is nu 18 en zit in het IZT project, ik hoop dat dit goed blijft gaan.

Beste ouders met dit soort kinderen denk er aan dat ze heel erg vindingrijk zijn in het oplossen van hun behoefte om te blowen. De leugens en belofte's zijn niet bij te houden. Als wil je het graag geloven blijf alert.

een bezorgde moeder

Reactie voor op de website?

10.48. Wiet wel degelijk verslaafd

Dag, ik zat onlangs even op deze site te kijken, omdat ik sinds 1 januari 2009 gestopt ben met blowen. De afkickverschijnselen vallen mij zwaarder dan ik had verwacht. Volgens veel sites geeft wiet of hasj geen lichamelijke afkickverschijnselen. Nou ik heb wel degelijk last van een aantal zaken:

- Veel zweten, zowel s'nachts als overdag.
- Depressief gevoel.
- Warmtewisselingen.
- Een gevoel van verveling.

Om nog even terug te komen op de reden waarom ik wil stoppen met blowen, dit heeft met een aantal zaken te maken.

- Weinig energie.
- Veel dingen uistellen.
- Ik moest op een gegeven moment zoveel blowen om stoned te worden.
- Het klinkt cliché, maar wiet en hasj opent wel deuren naar andere drugs, zo heb ik al verschillende middelen gebruikt. - Ik studeer momenteel nog aan het HBO, en woon op me zelf, dit nu sinds zo'n 2,5 jaar. Mijn schoolprestaties leiden eronder en ik heb ook niemand meer die achter mijn broek aanzit.

Dit zijn nog maar een aantal redenen. De reden dat ik dit nu schrijf op dit forum, is meer als uitlaatklep.

Het lijkt me dan ook fijn om vragen over wiet of andere drugs te beantwoorden, wie weet kan ik jullie helpen, en zo hoop ik er elke dag van bewust te zijn, dat ik mijn leven niet ga verneuken. Zeker niet omdat ik best wel een kansrijke positie heb in deze samenleving. En daar mag je al blij mee zijn!

Indien mensen vragen hebben over het één of ander hoor ik het dus graag. U mag mij ook gewoon mailen.
Met vriendelijke groet.

Reactie voor op de website?

10.49. Ernstig bezorgd

Hallo, ik heb een zoon van 17, wordt in april 18. Hij heeft een klas overgeslagen en heeft het vwo in een keer gehaald. Nu woont hij sinds een half jaar op kamers, hij studeert daar. Van de studie komt helaas niks terecht. Hij rookt enorm veel, drinkt wsch ook heel veel, hebben we niet altijd zicht op. In het weekend is hij altijd weg, dan weer naar die vriend dan weer naar die. Hij komt thuis alleen eten en slapen. Praten wil hij ook niet.

Nu zijn we erachter gekomen dat hij ook blowt, hij weet nog niet dat wij het weten. Wij denken dat hij meerdere malen per week blowt, maar we weten natuurlijk niet wat hij op zij kamer doet. Hij heeft alleen maar onvoldoendes gehaald.

We weten niet wat we moeten doen, omdat hij niet voor rede vatbaar is. Hem uit weer naar huis halen of niet? Mijn man wil stoppen met het betalen van zijn huur, maar je zet je eigen kind toch niet zomaar op straat? Wat is wijsheid en hoe moeten wij als ouders handelen?

Mvg

Reactie voor op de website?

10.50. @ ernstig bezorgd

Tja, wat moet je doen he? Allereerst sterkte met de te nemen beslissing, dat moet niet meevallen.

Ik zou, voor u de huur stopzet, erachter komen of uw zoon daadwerkelijk zoveel blowt/drinkt. Zonder bewijs doe je niets tenslotte. Daarnaast kan het stopzetten van zijn huur ook ten gevolge hebben dat hij helemaal niet meer bij u wil wonen, maar zijn heil ergens anders zoekt.

Ik zou aangeven dat u weet dat hij rookt en drinkt, en ook dat u vindt dat zijn schoolresultaten onder de maat zijn. U heeft hem vertrouwen geschonken door hem op zichzelf te laten wonen op uw kosten, daar mag u best iets voor terug vragen.

vertel uw zoon ook direct even dat het veelvuldig blowen problemen op kan leveren met zijn geheugen en snelheid van denken. Drinken laat hersencellen afsterven... wenst u hem daar veel plezier mee in zijn komende leven. U mag daar gerust hard in zijn. Feiten zijn dat nu eenmaal ook!

Ik wens u nogmaals heel veel sterkte.

Pien

Reactie voor op de website?

10.51. Moeke antwoordt aan een blower

blowen...

Ach jongen, je bent nog héél onvolwassen voor je leeftijd. Geloof je nou echt die praatjes van "het kan geen kwaad, integendeel"? Denk je nou echt dat professoren die al die onderzoeken doen, knullen zijn? Je vrienden maken je spijtig genoeg nog helemaal kapot. Nog één zaak: wie jou het spul bezorgt die vult wel zijn zakken met jouw geld! En trekt zich niets aan van het leed dat hij veroorzaakt! Geniet van het leven, spaar je geld en maak er mooie reisjes mee, ontmoet goeie mensen....

Reactie voor op de website?

10.52. Blowen?

Laat ik vooropstellen dat ik tegen "misbruik" ben van welk middel dan ook. Maar dit is wat ik ervan weet. Mijn partner heeft vroeger ook met het een en ander geexperimenteerd. Zijn moeder kwam erachter dat hij blowde, zij is toen naar haar huisarts gegaan om te vragen of het kwaad kan dat hij dat doet. Reactie van de huisarts: Ach mevrouwtje, hij kan beter een blow roken, dan een biertje teveel drinken, want dat is veel schadelijker. Misschien helpt dit iets in de discussie?

Blijft natuurlijk wel het feit dat overal waar "te" voor staat niet goed is. Maar of dat nou thee, koffie,roken, alcohol, vet of een blow is maakt denk ik geen verschil niet iedereen die blowt is gelijk een verslaafde, ik denk ook dat je er stil bij moet staan waarom je het doet, en dat het dus in ieder geval geen problemen gaat oplossen.

Reactie voor op de website?

10.53. Blowen niet meer als vroeger

Tegenwoordig zijn de hasj en marihuana vele keren sterker als vroeger en ook vele keren slechter, ondertussen is dat wel aangetoond, je kunt dus niet meer vergelijken als je als ouder vroeger weleens een jointje rookte. Het is echt slecht en kan heel veel problemen en verslaving geven.

Reactie voor op de website?

10.54. Blowen

Alle reacties en zorgen over blowen heb ik gelezen, zelf heb ik een zoon van 17 die wel een blow lust, naast alle alcohol. Het klinkt zo eenvoudig om je kind zelf te laten ervaren waar hij mee bezig is. Als moeder heb ik daar heel veel moeite mee, rationeel gezien is het misschien goed om hem zijn eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Ik gun hem echt een experiment maar dit is niet wat ik voor ogen had.

Praten over seks, blowen, en alcohol is altijd goed, maar de afstand wordt op dit moment groter omdat hij niet wil luisteren. Het gevoel wat mij nog rest is machteloosheid en hopen dat mijn zoon tot inzicht komt. Het gevoel de grip kwijt te raken en hem niet tot inzicht te laten komen maakt van mij een bezorgde moeder. Is het een terechte bezorgdheid of heeft het te maken met loslaten?

Reactie voor op de website?

10.55. Blowen

Ik denk niet dat je blowen kan defineren zoals hierboven is gedaan. De een gaat van een blowtje keihard trippen en waant zich in legolanden. En de andere wordt gewoon wat kalmer en krijgt een andere visie op dingen. Zo is het ook met de uitwerking van wiet op de langere termijn. De een weet de realiteit prima van fantasie te onderscheiden en kan gewoon probleemloos met een blow in zijn mond de wereld aan. De ander raakt opgesloten in zijn eigen wereld en verliest contact met de buitenwereld etc etc...

Persoonlijk heb ik weinig last van het blowen. Ik heb periodes gehad waarin ik 4-5 blows per dag rookte, maar de laatste 1,5 jaar rook ik eigenlijk alleen nog maar in het weekend en met hoge uitzondering en keertje door de weeks als vrienden er mee aan komen zetten en de timing juist is.

Maar zelfs in de periodes waarin ik dus echt veel blowde hebben mijn schoolprestaties er niet onder geleden. In tegendeel zelfs, blowen zorgt er voor dat je je alleen nog maar heel intensief op 1 ding kan focussen, en na een blowtje heb ik dus geen concentratieproblemen meer die ik normaal wel heb.De reden dat ik het nu minder doe is dan ook puur en alleen omdat het na een tijdje gewoon niet zo leuk meer is. Als je elke dag blowed voel je er uiteindelijk niet zo veel meer van. Maar nu ik alleen nog maar in het weekend blow is het veel bijzonderder en leuker geworden.

Voor mij maakt een blowtje alles om me heen wat leuker en interesanter. Ik word filosofischer, ga meer over de dingen na denken en op andere manieren. Ik raak gefacineerd door dingen die mij normaal zouden ontschieten omdat ik er niet bij stil sta. Mischien dat dit bij andere mensen heel anders is en er daarom ook veel slechte ervaringen zijn met wiet. Of mischien dat andere mensen het zelfde ervaren als ik, maar er mischien teveel op in gaan en daardoor alle oog voor belangrijke, vaak minder leuke dingen, zoals huiswerk verliezen.

Ik denk eerder dat het de persoon is en hoe sterk deze psychisch in zijn schoenen staat dan dat het de wiet is die het em doet. Het lijkt mij dan ook dat u beter kunt kijken hoe het met het psychische aspect van uw zoon gesteld is dan de hoeveelheid blows die hij rookt. Pas als u merkt dat uw zoon een beetje in een hoekje gaat kruipen, in zijn eigen wereld gaat leven, dingen hem niet meer kunnen schelen etc etc... zou u de oorzaak eventueel bij het blowen kunnen zoeken. Maar tot nu toe lijkt er weinig mis te zijn toch?

Ps, ik ben zelf 18 en ik blow sinds mijn 14e. En ik heb ook periodes gehad waarin ik bijvoorbeeld een maand niet blowde. Dus of het wel of niet verslavend is licht ook maar net an het karakter an de gebruiker en de externe omstandigheden zoals veel stress of trauma's.

Reactie voor op de website?

10.56. re 9.55

Wat wil je daar mee zeggen? Als het psychisch wel goed gaat is er weinig aan de hand? Jij blowt al vier jaar en zegt dat het niet verslavend voor je is, waarom stop je er dan niet mee?
Hoe denk je dat het gaat met je geheugen? Ik weet niet of jij al klaar bent met je studie. Zoon vertelde dat hij ook wel geblowd heeft en dat het wel degelijk zijn geheugen aan tastte.
Verslaving licht niet aan het karakter maar aan de stof die je een prettig gevoel geeft. Stoppen heeft te maken met doorzetting en deels karakter om er niet meer mee door te gaan. Er zijn ook veel jongeren die zonder een joint de stress of trauma's kunnen verwerken.
Jessica

Reactie voor op de website?

10.57. Praten en luisteren zijn twee verschillende dingen...

Naar mijn idee is een jointje goed te vergelijken met het drinken van alcohol. Doe je het ter ontspanning, voor het genot en op een moment dat je goed in je vel zit en met mate(n) is er niks aan de hand.
Doe je het op momenten dat je je slecht (eenzaam, depressief..) voelt, met als doel 'te vergeten', dan ligt het risico van verslaving op de loer. Drink je als ouders dagelijks een wijntje bij het eten 'omdat het zo gezellig is', kijk dan niet verbaasd op als je kind lichtvoetig met verslavende middelen gaat experimenteren.

En toch even een reactie op 9.54. Je schrijft "Praten is goed.. maar de afstand wordt groter, omdat hij niet wil luisteren". Stiekem moest ik hier een beetje om lachen. Laat ik je een advies geven. Praten met je puberzoon, betekent niet dat je tegen hem moet praten. Het betekent op de eerste plaats dat je naar hem moet luisteren. Wat is zijn verhaal, waarom doet hij de dingen op die manier, wat is zijn werelbeeld, wat wil hij met zijn leven? Deze vragen zijn vele malen belangrijker en effectiever dan 'praten tegen' je zoon. En als je niet gewend bent om op deze manier te communiceren, verwacht dan ook niet dat je zoon ineens een open boek wordt. Probeer het eens, twee keer per week, een maandje of twee. Kijk dan eens wat je 'los hebt gekregen aan informatie' in die 8 a 10 sessies en wat je daarmee kunt. Advies geven kan pas als iemand daarvoor open staat en er bij voorkeur zelf naar vraagt.

Reactie voor op de website?

10.58. Reactie op blowen

Reactie op Blowen

Laat je niet wijsmaken dat blowen niet verslavend is. Ik heb zelf vanaf mijn 15 jaar (ik ben nu 36 en moeder van drie dochters 10-8-5 jr oud) tot mijn 25 jaar heel veel geblowd (ik stond zowat op met een joint), en heb in die tijd om me heen veel méér mensen gezien die dagelijks blowden, dan jongeren die 'af en toe een trekje namen'! Je bent een blower of je bent het niet, daartussen zitten weinig ruimte. Als je daar nog eens bij optelt dat de wiet van 20 jaar geleden maar een fractie van de thc bevatte dan die in de doorgeselecteerde wiet van tegenwoordig, dan weet je dat je niet meer kunt praten over een goedaardig plantje.

Als je pubers blowen, probeer ze dan te overtuigen van het verschil tussen een wietplant op de vensterbank of tuin en coffeeshop troep. Ik heb er nu, achteraf, veel spijt van dat ik 10 jaar intensief heb geblowd. Ik ben nu nog eens 10 jaar verder en merk dat ik nog steeds(!) aan het ontwaken ben uit de roes waarin ik leefde. Ik functionneerde verder redelijk goed, ook stoned waren mijn resultaten op school ok, maar ik weet nu wel wat het met het voorste deel van je hersenen doet, dat verantwoordelijk is voor emotie, impulscontrole en planning. Mijn man en beste vrienden zijn ondertussen ook allemaal gestopt, na een intense, langdurige blow-periode (10-15 jaar). Ook zij zien nu in dat de negatieve (emotionele) gevolgen veel zwaarder doorwegen dan de positieve ervaring, die eerlijk toegeven, ook een deel is van blowen.

Ik hoop dat mijn dochters nooit verder zullen gaan dan één keertje één trekje, maar gezien onze beider verledens ben ik niet zo naief dat ik daar vanuit ga. Ik zal ze steeds stimuleren om geïnformeerd te blijven over het onderwerp, en als ze toch gaan blowen, dan maar een eigen teelt. En ondertussen bouwen aan het zelfvertrouwen, en ondersteunen in alle andere mogelijkheden van het leven. Maar zover ben ik nog niet, ik heb dus makkelijk praten.

Ik geloof ook niet dat verbieden enige moer uitmaakt als je kind blowt. Dan maak je de kloof alleen maar groter en verlies je zowieso alle grip op de zaak. Laat je kind duidelijk voelen dat je hem steunt, ook als hij blowt, maar laat ook duidelijk merken, dat regelmatig blowen niet constructief is en tot veel latere ellende leidt. Houd de discussie open, laat je kind wel thuis blowen maar probeer positieve aandacht op andere zaken te richten, laat je kind voelen dat je er voor hem bent. Blowen is vluchten voor de pijn van een onderliggend probleem. En helaas wel verslavend, zeker zodra je in de ban komt van een groepje blowende vrienden.

moeder van drie

Reactie voor op de website?

10.59. Ouderlijk gezag en tolerantie

Reactie op Praten?

Tijden veranderen, dat is wat we allemaal denken. Echter blijven verantwoordlijkheden hetzelfde, volgens mij is het nog steeds zo dat wanneer je onder de 18 bent je onder de verantwoording van je ouders valt. Roken (dus ook blowen) en drank zijn verboden onder de 16.. dus sta je het het als ouder toe...JIJ BENT VERANTWOORDELIJK EN DUS STRAFBAAR (gezien mijn werk, kan het dus zo zijn dat de kinderbescherming word ingeschakeld, dan staan we ineens voor jouw deur, je verklaring kan het niet tegenhouden die valt in het niet)

Roken stoer... tja daar valt over te discussieren, is het stoer dat je over 30 jaar erachter komt dat je een luchtweginfectie in welke vorma dan ook hebt door het roken? Waarom is het stoer dat is de grote vraag? Iedereen die zegt niet te roken en wel te blowen vraag ik wat het dan is dat je bij het weed toevoegt? Je rookt het toch niet puur.

Wanneer een kind meer uitgeeft dan dat er inkomsten zijn dan blijkt wel degelijk dat er over een probleem gesproken kan worden (financieel of gebruikersproblemen). Het budget in de gaten houden en zorgen dat gemaakte afspraken nagekomen worden heb je zelf in de hand.

Ook ik ben jong geweest, veel van mijn vrienden rookten en blowen. Zelf heb ik nooit een sigaret aangeraakt.... waarom _> Niet zo stoer vond ik het en kon het geld wel beter gebruiken!

Kim

Reactie voor op de website?

10.60. Maak je niet zo druk

Je zoon is ten eerste al 15, en ja wanneer hij teveel cannabis zal gebruiken zal dit ook gevolgen hebben op zijn sociale en cognitieve functies, maar dit is alleen maar wanneer hij dag in dag uit cannabis gebruikt. Vele Amerikaanse studies beweren dat cannabis een middel is dat je IQ kan verlagen, dit is tevens incorrect, want in bijna alle studies gebruiken de jongeren alcohol.

Dit is ook de reden waarom ik mij meer zorgen maak over het feit dat u uw zoon laat drinken, maar niet laat thuis komen met rode ogen. Dit laat weer blijken dat er weinig mensen zijn die echt weten wat cannabis doet! Bijna iedereen heeft het weleens gebruikt (een enkele keer dan), en iedereen heeft weleens alcohol gedronken (vaak meer dan dat zij cannabis gebruikten), daarom vraag ik u, om met uw zoon te praten over de gevolgen van cannabis en alcohol en hem een goede inlichting te geven over wat de middelen doen.

En maakt u zich alstublieft niet zo druk, je wordt dommer van zuipen dan van blowen. Het is bewezen dat blowen niet lichamelijke verslavend kan zijn, maar wel geestelijk, en als we het dan over die verslaafde hebben gaat het over zo'n drie tot vier procent van de jongeren die begint met blowen op hun 13e of 14e, hoe ouder het kind hoe kleiner de kans!

tom

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Blowen

 1. Help kiezen
 2. Blowen
 3. Skatejongeren
 4. Duidelijk zijn
 5. Blowen... nergens voor nodig!
 6. Blowen is niet erg
 7. Blowen niet erg?
 8. Ik ben 16 jaar
 9. Tsja...
 10. Blowen, sigaretten en uitgaan
 11. De gebeurtenis er van
 12. Zo denk ik over roken
 13. Ik maak me ook zorgen om uw zoon
 14. Blowen
 15. Begin er niet aan
 16. Blowen is wel verslavend
 17. blowen?? verschrikkelijk!
 18. Zelf tegen komen
 19. Sorry maar blowen schijnt niet slechter te zijn
 20. Biertje ofzo
 21. Praten?
 22. Praten? Ja!
 23. Advies gevraagd
 24. Blowen zo slecht nog niet
 25. Tssst... blowen niet erg
 26. Blowen.... : )
 27. Stom
 28. Weet wat je zegt
 29. Open over zijn
 30. Beseffen dat het leven tekort is om zoveel tijd weg te gooien
 31. Wazig workaholic gedrag om n blow
 32. Tja...
 33. Blowen niet schadelijk
 34. Blowen niet schadelijk?
 35. Blowen .. reactie
 36. Blowen, roken etc..
 37. Blowen
 38. Blowen
 39. blowen niet erg?
 40. Hoewel alles al gezegd is
 41. Blowen voor je 18e
 42. Blowen, harddrugs en uitgaan enzo.
 43. Blowen is ziekelijk verslavend
 44. Blowen
 45. Gisteren vernomen dat mijn zoon blowt
 46. blowen kan verslavend zijn
 47. Blowen maakt meer kapot dan je lief is
 48. Wiet wel degelijk verslaafd
 49. Ernstig bezorgd
 50. @ ernstig bezorgd
 51. Moeke antwoordt aan een blower
 52. Blowen?
 53. Blowen niet meer als vroeger
 54. Blowen
 55. Blowen
 56. re 9.55
 57. Praten en luisteren zijn twee verschillende dingen...
 58. Reactie op blowen
 59. Ouderlijk gezag en tolerantie
 60. Maak je niet zo druk

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.